معاون اداره میراثفرهنگی در کشور خبر داده است: «مجموعه دست بافتههای زندگی عشایری و روستایی در ایران که حاصل فعالیت و مطالعه استاد تناولی است و به وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی اهدا شده است در موزهای که به نام او نامگذاری شده است در مجموعه نصیرالملک شیراز افتتاح شده است و پذیرای تعداد کثیری از هنردوستان است.» به گزارشی که پایگاه اطلاعرسانی دولت به گفته وزارت میراثفرهنگی منتشر کرده است جناب آقای محمدحسن طالبیان که در مقام معاونت میراثفرهنگی کشور قرار دارد در مراسمی که عنوان آن رونمایی از نمایشگاه انتخابی از مجموعه دستبافهای عشایری و روستایی ایران که اهدایی پرویز تناولی است ضمن اینکه از دکتر مونسان برای مکانی که برای راهاندازی موزه استاد پرویز تناولی در شیراز اختصاص داده است تشکر کرده است .
مدیرکل موزهها و اموال منقول تاریخی در ایران، تندیس آقای تناولی برای پیگیری که برای راهاندازی این موزه کرده است گفت: «پرویز تناولی استاد بسیار برجسته و ارزشمندی برای کشور هستند و این آثار جمعآوریشده حاصل تلاش ۶۰ساله استاد تناولی و میان مردم عشایر حضور داشتن است.»
او حدود ۱۸ سال در استان فارس خدمت کرده است و بهخوبی با طایفههای مختلف عشایر آشنا است و بسیاری از جنبههای مختلفی اعم از ملموس، ناملموس و فرهنگی را در زندگی عشایر دیده است، بخش عظیمی از ایدهها و اندیشههای عشایر را در دستیافتههای آنها که بهخوبی منعکس شده است را میتوان مشاهده کرد. در حقیقتنمایش قدرتمند و ارزشمند فرهنگی در آن پنهان شده است که افراد مختلفی که به فرهنگ و هنر علاقه بسیاری دارند از جمله استاد تناولی برای ایجاد خلاقیت در آثارشان استفاده کردند.
آثار جمعآوری شده توسط استاد پرویز تناولی در موزه
معاون اداره میراثفرهنگی رئیسجمهور ایران اعلام کرده است که آثاری که استاد تناولی اهدا کرده است شامل ۱۴۰۸ اثر نفیس، زیبا و ارزشمند است که در سامانه الکترونیک جم در اداره کل موزهها و اموال منقول به ثبت رسید است. از مجموعه ۱۴۰۸ قلم اهدایی استاد تناولی، ۱۸۸ قلم آن در گنجینه موزه فرش ایران است که قرار شده است ۹ قلم آن به موزه فرش ایران اهدا شود و به شیراز منتقل شود. با ایجاد موزه تناولی در مجموعه نصیرالملک اقدامی بسیار ارزشمند و خاطرهای جاودانه و ارزشمند در فرهنگ عشایر ایران خواهد بود.
بسیاری از این هنرها که بافندگیهای دستی هستند ممکن است دیگر ساخته نشوند و برای همیشه خاطرهای ارزشمند از صنایعدستی و انعکاس از زندگی عشایر باقی بماند، زیرا با کمال تأسف شاهد ازبینرفتن این هنرها در بین مردم روستایی و عشایری هستیم. با ایجاد چنین موزهای مردم از وجود آن سود بسیاری میبردند. حضور افرادی مانند استاد پرویز تناولی که کمکهای فرهنگی بسیاری به ایران میکنند میتواند الگویی مثالزدنی باشد برای سایر هنرمندانی که در زمینههای مختلف هنری و فرهنگی فعالیت دارند تا با ارائهدادن آثار خود در زمانی که به حیات خود ادامه میدهند به نهادهایی مانند میراثفرهنگی این آثار را به میراثی ماندگار و شناخته شده برای همه مردم تبدیل کنند.
جناب آقای محمدرضا کارگر، مدیرکل موزهها و اموال شخصی تاریخی هم در سخنانی که دراینرابطه داشته است خاطرنشان کرده است: مجموعهای که اهدایی پروفسور پرویز تناولی است، یادآور فرهنگ بسیار غنی و ارزشمند اقوام مختلف در ایران است. افرادی که بدون گذراندن تحصیلات دانشگاهی در این رشتهها چنین آثار زیبایی خلق کردهاند بسیار ارزشمند هستند، بنابراین علاوه بر اینکه در زندگی روزمره کاربرد دارند، از مفاهیم خاص و ویژه است مملو هستند.
ارزش مالی آثار استاد پرویز تناولی
مجموعهای که اهدایی استاد پرویز تناولی است، این موضوع را یادآوری میکند که این کشور فرهنگ و تمدن ارزشمندی دارد و یکایک اقوامی که در کشور به هر سبک و شیوهای که زندگی میکنند هنرمند هستند، جناب آقای کارگر در سخنان خود درمورد استاد پرویز تناولی و مجموعه آثار او اینگونه به سخنان خود ادامه داد که: «گاهی اوقات فراموش میکنیم در چه خاک و سرزمینی زندگی میکنیم و رسالت هرکدام از ما در جامعه چیست بهویژه رسالت افرادی که در زمینه فرهنگ و میراثفرهنگی فعالیت و تلاش میکنند.»
حفظ و نگهداری آثار هنری
مدیرکل موزهها و اموال منقول تاریخی بیان کرد: «استاد پرویز تناولی و خانواده او قصد دارند به این جامعه پرهیاهو، یادآوری کنند که وظیفه ما در قبال این کشور و مسئولیتهای ما برای نگهداری و حفظ از آثار هنری و فرهنگی و یا حتی تاریخی آن چیست و این اتفاق بسیار خاصی است که در این برهه از زمان اتفاق افتاده است و در کمتر کشوری خواهید دید که یک هنرمند چنین احساس مسئولیتی نسبت به کشورش از خود نشان میدهد.» او در بیانات خود درمورد آثار ارزشمند موزه استاد تناولی افزود:
«برخی از کشورهای عربی خواهان خرید مجموعه دستیافتههای عشایری و روستایی ایران که توسط استاد پرویز تناولی جمعآوری شده است، بودند و پیشنهاد هوسانگیز میلیوندلاری برای خرید آثار به استاد داده بودند و علاقه داشتن تا از این آثار ارزشمند در کشور خود بهرهمند شوند؛ اما پرویز تناولی دوست داشت که این آثار برای نسلهای آینده کشور خود باقی بماند و این آثار را به میراثفرهنگی کشور اهدا کرده است.»
آقای کارگر بیان کرد: «موضوع وقف و اهدا از جمله موضوعاتی است که در جامعه ما ریشه گستردهای دارد و حتی پیش از اسلام از زمان دوره ساسانی و هخامنشیان هم به این موضوع پرداخته شده است، اهداییهایی مانند وقف کاروانسراها، قناتها و باغها. در دوره اسلامی هم موضوع وقف تقویت شده است.»
او افزود: کشور ما با تمدن چندین هزارساله و غنی که دارد اگر هر در موضوعی کنکاش و تحقیق کنیم ریشه قوی خواهد داشت. شخصیتهایی مانند استاد تناولی این سنت حسنه و مسئولیتپذیری اجتماعی را برای ما یادآوری میکنند.
مطالب مرتبط
۶ هتل پرفروش شیراز نظر کاربران سایت الی گشت!
تعریف و تحسین دیگران از آثار و موزه پرویز تناولی
مدیرکل موزهها و اموال منقول تاریخی ایران تصریح کرده است: «استاد پرویز تناولی برای جمعآوری این آثار زحمات بسیاری را متحمل شده است، افرادی در کشور هستند که تمام تلاش خود را برای بهرهوری جامعه به کار میگیرند. استاد و خانواده او باید توسط مردم ایران تکریم شوند و بسیار موردتوجه و احترام قرار بگیرند، افرادی مانند پرویز تناولی سرمایههای اجتماعی این کشور محسوب میشوند که باید قدر آنان را دانست.»
استاد پرویز تناولی تحقیقات و مطالعات گستردهای را در خصوص دست بافتههای عشایری ایران انجام داده است
سرکار خانم پریسا بیضائی که مسئولیت مدیریت موزه فرش ایران را برعهده دارد در خصوص استاد تناولی و آثار اهدایی او گفت: «سخنگفتن و از استاد پرویز تناولی تعریفکردن کار بسیار سختی است. قبل از آمدن و شاغل شدن در موزه فرش ایران، استاد برای من رمز و نمادی از هنرمندی بود که در عصر معاصر حضور داشتند و در عرصه هنر حجمسازی و مجسمهسازی کارهای درخشان او را از زمانی که دانشجو بودم دنبال میکردم و پیگیر بودم و برای من بسیار آشنا و ارزشمند است.»
او به بیانات خود درمورد استاد تناولی اضافه کرد: «استاد پرویز تناولی تنها این آثار هنری و فرهنگی را جمعآوری نکردند؛ بلکه تحقیقات و مطالعات بسیار گستردهای در خصوص دست بافتههای مردم عشایر را انجام داده است، او در حوزه هنرهای سنتی و مردمشناسی هم فعالیت داشتند. از شنیدن خبر اهدای مجموعه دست بافتههای عشایری و روستایی ایران توسط استاد به وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی بسیار خوشحال و خرسند شدم و از دیدن این همه آثار که مطالعات غنی برای فراهم آمدن آنها استفاده شده است، شگفتزده و حیرتزده شدم.»
دختر استاد تناولی گفته است پدرم هنرهای کاربردی و صنایعدستی را برای خلق آثار خود الگو قرار دادهاند
خانم تندیس تناولی که دختر استاد است در ادامه سخنان خود درمورد این آثار و موزه راهاندازی شده گفت: «پدرم دوست داشتند در این مراسمی که برای تجلیل از آثار ایشان و افتتاح موزه به نام او است حضور داشته باشند. مجموعه دست بافتههای عشایری و روستایی ایران را طی ۶۵ سال جمعآوری کردند، او بارها گفتهاند هیچ الگویی برای افکار و ایدههای مجسمههایشان نداشتند برای اینکه در ایران مجسمهسازی به طور تاریخی وجود نداشته است، بنابراین هنرهای کاربردی و صنایعدستی را برای خلق آثار خود الگو قرارداد.»
او افزود: «پدرم متوجه شد جوانهایی که در روستاها و عشایر زندگی میکنند، علاقه بسیار زیادی به شهرنشینی دارند و این بافتهها با نقلمکانکردن آنها به شهرها از بین میرود به همین دلیل برای ازبیننرفتن این دست بافتهها شروع به جمعآوری و نوشتن کتاب در خصوص دست بافتههای عشایر کردند و آنها را به دنیا معرفی کردند و باعث شناخت بسیاری از افراد از این آثار شدند. بسیاری از این طرحها را در کشورهای مختلف رونوشت و بهعنوان هنر مدرن از آن استفاده میکنند. پدرم معتقد است تمام این طرحها و آثار متعلق به کشور ایران است و باید آنها را برای نسلهای آینده حفظ و نگهداری کنیم.»