اختراع پول توسط سومری ها (بابلی ها) و فعالیت های تجاری اولیه در حدود ۴ هزار سال پیش زمینه را برای شکل گیری دورانی جدید از گردشگری فراهم ساخت. سومریها نه تنها پول را اختراع کردند و توسعه تجارت را موجب شدند، بلکه خط میخی و چرخ را نیز اختراع کردند. بنابراین باید آنها را بنیان گذاران کسب و کار سفر تلقی کرد. امروزه مسافران هزینه های سفر خود را نقدی یا غیر نقدی پرداخت می کنند. پنج هزار سال پیش کشتی های تفریحی از مصر سازمان دهی شدند و شروع به فعالیت کردند.
احتمالاً اولین سفر با اهداف صلح آمیز و انجام دادن فعالیت گردشگری توسط ملکه سرزمین پانت (Punt) در ساحل شرقی آفریقا و ملکه هاتشبسات (Hatshepsut) حدود ۱۴۸ سال قبل صورت گرفته است. توضیحات این سفر بر دیوارهای معبد دیر ال بحری (Deir el Bahri) در لوکسور (Luxor) به ثبت رسیده است. این متون و نقش برجسته ها در میان کمیاب ترین آثار هنری قراردارند و بدلیل زیبایی و کیفیت هنری و نقش برجسته ها در میان کمیاب ترین آثار هنری قرار دارد و بدیل زیبایی و کیفیت هنری منحصر به فردشان تحسین و تمجید همگان را برانگیختند. بر پایه های مجسمه های ممنن (Memnon) در ثبت اسامی گردشگران یونانی در قرن پنج میلادی به ثبت رسیده است.
در حدود ۲۷۰۰ سال پیش فراعنه با استفاده از سنگهای ساختمانی بی شماری که در مجاورت دره نیل وجود داشت به ساخت معابد خود پرداختند. آنها معابد جوسر و مجسمه ابوالهل و اهرام ثلاثه در گیزا و مجموعه ای از اهرام را در ابوشیر بنا کردند. این شگفتی ها خود موجب جذب گردشگران زیادی از مناطق گوناگون، از جمله حکومت پادشاهی جدید آن زمان در فاصله زمانی ۱۲۰۰ تا ۱۶۰۰ سال قبل شد. هرکدام از این بناها مکانی مقدس تلقی می شوند. بنابراین بازدید کنندگان لحظاتی را صرف عبادت در آن جا می کردند. هرچند که انگیزه اصلی آنها حس کنجاوی یا گذران اوقات فراغت بود و نه انجام دادن آداب مذهبی.
شواهد گوناگونی دال بر حضور گردشگران در این مناطق با بر جای گذاردن نوشته های گوناگونی برآثار به چشم می خورد. آنها نیز مانند سایر گردشگران اعصار گوناگون علاقمند بوده اند که آثاری را از بازدید خود بر جای بگذارند. برخی با شتاب نام خود را حک کرده اند و برخی با اشیای تیزی نام خود را بر سنگها می تراشیده اند. روش دوم چنان رایج بوده است که اصطلاح خاص خود، یعنی گرافیتی را دارد که به زبان ایتالیایی به معنای قلمزنی است.
دومین ویژگی در خور تأمل گردشگران تمایل داشتن آنها به خریدن سوغاتی بوده است. هارخوف، سفیر فرعون به سودان، از این کشور میمونی را که آموزش دیده بود برای حاکم خود سوغاتی آورد. مصری های قدیم کالاهایی خاص را از خارج کشور برای خانواده و خویشاندان خویش هدیه می آوردند، ۱۸۰۰ سال پیش متنی با این مضمون را شاه زاده ای جوان نوشته بوده است. «من تا کنون برای هیچ چز گران بهایی درخواستی ننوشته ام. اما اگر می خواهی حق پدری را، که به گردن من داری برجای آوری، برای من زنجیره ای از دانه های گران بها بیاور که بتوانم آن را به دور سرم ببندم».