افتتاح مجدد موزه خودروهای تاریخی ایران ۱۴۰۰

ما در این مطلب به سراغ موزه خودروهای تاریخی رفته ایم و از چند و چون این موزه باخبر شدیم.

تقریبا کسی نیست که به نوعی با خودرو ارتباط نداشته باشد و از این وسیله حمل و نقل استفاده نکند. شما تا به حال از خودتان پرسیده ‌اید که نسل ابتدایی خودروهای امروزی، از چه زمانی وارد ایران شدند؟ اصلا اولین بار چه کسی خودروهای بنزینی یا دیزلی را وارد ایران کرد؟ شما می توانید جواب بسیاری از این سوالات را در موزه خودروهای تاریخی ایران بیابید. اتول بازی در ایران از کجا شروع شد؟

خرید آنلاین بلیط هواپیما، بلیط قطار و رزرو هتل  با مناسب ترین قیمت در سامانه الی گشت

اولین بار در سال ۱۲۷۹، خودرو توسط پادشاه قاجار، مظفرالدین شاه، وارد ایران شد. بر طبق اسناد تاریخی به جای مانده از آن دوران، این خودرو یک دستگاه فورد کروکی کلاچی بود که در ساخت آن از لاستیک‌های توپر استفاده شده بود. این خودرو از نظر ظاهری بیشتر شبیه به وانت‌های امروزی بود. در آن دوران، خودرو یا همان «اتول»، یک وسیله کاملا لوکس و سلطنتی محسوب می‌شد. مردم معمولی قدرت خرید این وسیله نقلیه امروزی یا همان کالسکه آب و آتش را نداشتند. به همین دلیل، تا حدود بیست و شش سال، یعنی تا سال ۱۳۰۵ هجری شمسی، خرید خودرو و استفاده از آن، تنها در انحصار خاندان سلطنتی بود. پس از آن به تدریج، تجار و سرمایه‌ داران تهرانی اقدام به خرید خودرو کردند. رفته رفته خودروهایی برای حمل و نقل عمومی وارد ایران شدند که بیشتر شبیه به کالسکه‌ های عظیم ‌الجثه بودند.

خبر خوش افتتاح مجدد موزه

موزه خودرو های تاریخی ایران بعد از مدت ها بازگشایی شد. این موزه اول آبان امسال با نمایش ۶۱ وسیله نقلیه منحصر به فرد تاریخی متعلق به دوران قاجار و پهلوی افتتاح شد. این موزه که با هزینه ای معادل ۱۲۰ میلیارد تومان توسط موسسه موزه های بنیاد مستضعفان احداث شده، در فضایی به وسعت ۱۱ هزار متر مربع، خودروهای تاریخی را در ۴ سالن به نمایش عمومی می گذارد.  در ایران یک ذخیره خاص از خودروهای تاریخی وجود دارد که برخی از آنها در جهان بی ‌نظیر هستند.

با وجود اینکه پس از سال ۱۳۵۷ بسیاری از خودروهای ارزشمند از ایران خارج شده‌ اند اما همچنان تعداد زیادی خودرو تاریخی در ایران وجود دارد که با ارزش ‌ترین آنها در اختیار بنیاد مستضعفان است. سال ‌ها پیش با این خودروها موزه خودروهای تاریخ ایران شکل گرفت؛ موزه ‌ای که در اصل یک سوله با کمترین امکانات با تعدادی زیادی خودرو با ارزش بود که در شرایط نامناسبی نگهداری می‌ شدند.

این موزه مدت‌ ها تعطیل شد تا بازسازی شود و حالا دوباره بازگشایی شده است. موزه خودروهای تاریخی ایران با نمایش لیموزین آب‌ طلا کاری‌شده، رولزرویس سیلور گوست احمد شاه قاجار، فانتوم چهار ضدگلوله، کالسکه سلطنتی ناصرالدین شاه قاجار و نمونه ‌های نادر دیگر در صنعت خودروسازی افتتاح شده است. ساختمان این موزه که بیشتر شبیه پارکینگ خودروهای لوکس تاریخی، منحصربه‌فرد و آنتیک است، بین کیلومتر ۱۰ و ۱۱ جاده مخصوص کرج قرار دارد. این موزه از سال ۱۳۸۲ با نمایش مجموعه ‌ای غنی از خودرو های تاریخی که تا پیش از سال ۱۳۵۷ وارد ایران شده، راه‌اندازی شده بود، اما ساختمان آن در سال ۹۹ بازسازی و مدرن‌سازی شد که به‌گفته مدیرعامل موسسه فرهنگی موزه ‌های بنیاد مستضعفان قرار بود در بهار ۱۴۰۰ افتتاح شود، اما ظاهرا محدودیت کرونا افتتاح آن را به تعویق انداخت.

در موزه خودرو چه خبر است؟

در حال حاضر ۴۵ خودروی بسیار منحصر به فرد، خاص و تاریخی داخل موزه خودرو حضور دارند. همچنین جالب است بدانید که دو کالسکه و سه موتور سیکلت نیز در این موزه وجود دارند که دارای قدمت بسیار زیادی هستند. تعداد این خودروها در مرور زمان افزایش یافته است. جمع‌آوری این همه نمونه منحصر به فرد و خواستنی از خودروهای کلاسیک، کار بسیاری دشواری است که با صبوری تمام انجام شده. همچنین نگهداری از این خودروها کار بسیار حساسی است. کمی بی‌توجهی می‌تواند باعث آسیب این جواهرات کمیاب شود.

از مهمترین خودروهای به نمایش درآمده در این موزه ارزشمند، نمایش تنها خودروی مرسدس بنز k۵۰۰ با اتوبان کوریر در جهان است که در کنار نمایش اولین مدل خودروی تولیدی کارخانه رولزرویس تحت عنوان سیلور گوست متعلق به احمد شاه قاجار در معرض دید عموم قرار گرفته است. نمایش کالسکه سلطنتی ناصرالدین شاه قاجار نیز از دیگر ویژگی های این مجموعه بی نظیر است.

از کالسکه ناصرالدین شاه تا بنز هیتلر

با پنج هزار تومانِ ۱۵۰ سال پیش صنعتگرانی در کارگاه واگن فابریک وین اتریش به ‌سفارش ناصرالدین شاه یک کالسکه ساختند. این همان کالسکه ‌ای است که پس از ترور ناصرالدین شاه وی را در آن نشاندند تا مردم به کشته‌ شدنش پی نبرند. این کالسکه یکی از ارزشمندترین دارایی ‌های موزه خودرو در ایران است. کالسکه تاج ‌گذاری یکی دیگر از موارد پرارزش این موزه است. این کالسکه به ‌سفارش محمدرضا پهلوی در اتریش ساخته شد و پس از ساخت، قطعات آن را سوار هواپیما کردند و پس از ورود به ایران آن را مونتاژ کردند. این کالسکه را در مراسم رسمی هشت اسب سفید به حرکت در می ‌آورد.

در این موزه همچنین خودرویی وجود دارد که متعلق به شاهزاده رضا پهلوی بوده و سه شرکت پورشه، بنز و فولکس‌ واگن آن را ساخته ‌اند. این خودرو به دو محور ترمز و به دو سوئیچ نقره‌ای و طلایی مجهز است که با سوئیچ نقره‌ ای می‌توان با دو دنده و تا سرعت ۳۰ کیلومتر در ساعت حرکت کرد. پیرس آرو لیموزین از دیگر خودروهای با ارزش این موزه است. ساخت این خودرو را به‌دستور رضا خان به شرکت آمریکایی پیرس سفارش داده بودند. موتور این خودرو شش سیلندر خطی است و در بدنه خودرو بیش از شش کیلو طلا استفاده شده است. سوپر اسپرت‌ ها بخش دیگر این مجموعه را تشکیل می‌ دهند که از آن جمله می ‌توان به لامبورگینی میورا و کانتاش، فراری سوپر فست ۵۰۰، بیتزارینی، چند مدل پورشه مدل ۳۵۶ و پورشه ۹۱۱ توربو اشاره کرد.

بنز هیتلر از دیگر خودروهای مهم موزه است؛ خودرویی که از آن نمونه‌ای دیگر در جهان وجود ندارد. مجموعه ‌ای غنی از مدل‌های رولزرویس از جمله رولزرویس سیلور گوست احمد شاه قاجار و مدل افسانه‌ ای فانتوم چهار ضدگلوله که زمان تولید آن از ۱۹۵۰ تا ۱۹۵۶ میلادی بود و فقط ۱۸ دستگاه در کل دنیا وجود داشت و یک دستگاه آن ضدگلوله بود که برای خانواده سلطنتی ساخته شده بود. این خودروها تنها بخشی از خودرو های با ارزش این موزه هستند.

بازسازی غیر اصولی

کالسکه سلطنتی ناصرالدین شاه قاجار، که قدیمی‌ترین کالسکه موجود در ایران است، در این موزه نگهداری می‌شود، اما بازسازی این کالسکه و برخی خودروهای داخل موزه باعث انتقادهای زیادی به آن شده بود. برزو سپاسی، کارشناس خودروهای تاریخی، در این باره گفته است: «موزه خودرو اقدام به بازسازی غیراصولی برخی از خودروهای کلاسیک و ارزشمند کرده است. در این اقدام، به خودروهای ارزشمندی همچون پورشه ۹۳۴، آلفارومئو ۶c، لامبورگینی میورا و ام‌ پی ‌وی خسارت وارد شده است.» به‌گفته این کارشناس خودروهای تاریخی، انتقاد هایی از نحوه رنگ‌آمیزی و کیفیت رنگ مطرح شده است.

مشکل اصلی موزه خودرو نداشتن مشاور مناسب است‌. مسئولین موزه از افراد با تخصص کافی کمک نگرفته‌ اند. مشکل بعدی سطح پایین بازسازی خودروهاست. همچنین از مواد باکیفیت در بازسازی استفاده نشده است. این در حالی است که این خودروها دارای ارزش جهانی هستند و با این کیفیت به هیچ وجه نباید اقدام به بازسازی این خودروها می‌ کردند. اگر رنگ فابریک یک خودرو تغییر کند، قیمت آن نصف می‌شود. این یک قانون در زمینه خودروهای کلاسیک است. در بسیاری از موارد قطعات اصلی خودرو از آن جدا شده و قطعات ایرانی جایگزین شده است. در مورد بعضی از خودروها این کار ضربه‌ای جبران‌ناپذیر است. تودوزی‌ های فابریک برخی از خودروها نیز با پلاستیک یا چرم ایرانی تعویض شده ‌اند. موزه خودرو ایران دارای خودروهایی است که از برخی از آنها تنها یک دستگاه در جهان باقی مانده است.

مطالب مرتبط:
۸ کافه قنادی خاص در تهران که باید به آنجا بروید!
۱۵ کافه روباز در تهران برای دورهمی های دوستانه در روزهای کرونا
۹ رستوران تهران که برای قرار ملاقات بی‌ نظیر هستند!
۱۰ کافه معروف تهران برای دورهمی های دوستانه

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد