مهندس پرواز در هواپیما چه وظایفی دارد؟

مهندس پرواز

امروز می خواهیم به این موضوع بپردازیم که یک در طول پرواز چه وظایفی دارد و به چه کارهایی می پردازد. در مقدمه ی این متن باید بگوییم که مهندس پرواز نیز مانند خلبان دوم یا همان کمک خلبان و دیگر افرادی که در به سرانجام رساندن یک پرواز دخیل هستند، نقشش در سایه ی خلبان اصلی یا پیلوت هواپیما فرو می رود اما نقشی بسیار پر رنگ و اساسی را در روند انجام یک پرواز ایمن را دارد. البته بایداین حقیقت را قبول کرد که درباره ی نقش مهندسین پرواز، اطلاعات آن چنانی در دسترس آحاد مردم نیست اما به هر حال این ها باعث نمی شوند که از بیان نقش پر رنگ و پر اهمیت این افراد چشم پوشی کنیم. در این متن ما تلاش بر این امر داریم که بتوانیم کمی از نقش، وظایف، تاثیر و اهمیت یک مهندس پرواز برای شما بگوییم تا بهتر با آنان آشنا شوید. در ادامه با ما در الی گشت همراه باشید.

مطالب مرتبط:
خمیدگی بال های هواپیما در پرواز به چه علتی است؟
اگر همه موتورهای هواپیما خراب شوند، تا چه مدت می تواند به پروازش ادامه دهد؟
علائم اضطراری هواپیما از زبان چند خلبان و کارکنان پرواز

همانطور که درابتدا و در مقدمه گفتیم، مهندسی پرواز از جمله شغل هایی است که در مقایسه با سایر شغل های مرتبط با هواپیمایی همچون خلبانی در جامعه ی ما کمتر شناخته شده است و معدود افرادی تصویر ذهنی روشنی از این حرفه دارند و می توان گفت که اکثر کسانی که این اصطلاح را شنیده و یا می شنوند، درباره ی آن اطلاعات خاصی ندارند.

مهندس پرواز از جمله حرفه هایی است که در مقایسه با سایر حرفه های با هواپیمایی همچون خلبانی در جامعه ی ما کمتر شناخته شده است و معدود افرادی تصویر ذهنی روشنی از این حرفه دارند. بهترین راه جهت شناخت بهتر این رشته از کارهای مهندسی باید بتوان تصویری کلی از مسیر تکاملی فن آوری هوایی و ایمنی پرواز را به همراه پیشرفت هواپیمایی بررسی کرد.

البته با توجه به گذشت دوره های مختلف و پیشرفت علوم و فنون و همچنین عصر تکنولوژی، با نگاهی به جهان هواپیمایی و بررسی آمار و ارقام تولید هواپیما می توان دریافت که در چند دهه ی اخیر در جهان، رشد بسیار سریعی در جهان داشته است و جهش بسیاری را در علوم و آگاهی مردم موجب شده است.

به هر حال، سازه های هوایی همچون هواپیما و آن هم با سایز و اندازه ی بزرگ تر و با امکانات و توانایی های بیشتر و متنوع تر، این نیاز را به وجود آوردند که حضور فردی با عنوان مهندس پرواز در ضمن پروسه ی پرواز در کنار خلبان و کمک خلبان ضرورت بسیاری دارد.

از زمانی که هواپیماهای بسیار بزرگ ساخته شدند و تکنولوژی آنان پیشرفته شد، از هواپیماها علاوه بر هدایت پرواز برای کنترل سیتم های فنی پروازی تا حد بسیاری گسترش یافت که واگذاری این امور به خلبان در کنار وظیفه ی اصلی او که هدایت هواپیما و رساندنن مسافران با حداکثر ایمنی به مقصد است، در نهایت با توسعه ی پراکندگی حواس خلبان باعث کاهش ضریب ایمنی در پرواز می شد و بنابراین نیاز به حضور شخصی که پرواز را مدیریت و مهندسی نماید بسیار حس شد و باعث شد که مهندس پرواز نیز به کادر خلبانی اضافه شود.

شاید برایتان جالب باشد تا بدانید که از جمله ی نخستین هواپیماهایی که در آن ها مهندس پرواز در کنار شخص خلبان قرار می گیرد و با او به پرواز می پردازد و در نوع خود هم پرواز و هم به صورت کلی، هواپیماهای موفقی هم بوده اند می توان به هواپیماهای DC8  وB707  اشاره نمود.

هر مهندس پرواز بسته به نوع پروازی که در پیش دارد، یعنی سفرهای داخلی یا خارجی که بر اساس برد و بعد مسافتشان دسته بندی می شوند، در پروازهای داخلی ۲ ساعت و در پروازهای خارجی از ۲ ساعت و نیم قبل از پرواز به همراه سایر خدمه ی پرواز که متشکل از خلبان و کمک خلبان است، روانه ی فرودگاه می شود و همراه خلبانان به واحد دیسپچ یا آماده شدن هواپیما برای مقدمات پرواز است، می رود.

در واقع این قسمت اطلاعاتی از قبیل وضعیت هواپیما، مقدار سوخت، وضعیت آب و هوایی مسیر، وضعیت بار و احیانا نقص یا مورد فنی که توسط مهندسان تعمیر و نگهداری هواپیما گزارش شده باشد در اختیار خدمه ی پرواز گذاشته می شود. پس از این که تمامی این موادر چک شد، به اصطلاح گروه پرواز به سمت هواپیما روانه می شوند تا مهندس پرواز اولین دسته از اقدامات خود را در کابین خلبان که اصطلاحا آن را چک ایمنی می نامند را انجام دهد.

این چک ایمنی شامل کنترل کلیه ی آلات دقیق از قبیل نشان دهنده های ارابه فرود، کنترل وضعیت فلاپر ها، وضعیت موتورها و چک کردن سیستم هیدرولیک می باشد تا قبل روشن کردن هواپیما همه چیز در حالت عادی باشد.

سپس اموری از قبیل چک کردن سیستم برق هواپیما، اتصال به نیروی برق زمینی، فشار روغن، فشار هوای استارتر موتورها و حتی چک این سیستم تهویه مطبوع را انجام می دهد. در نهایت پس از انجم این پروسه ها، مهندس پرواز به علاوه در خارج از هواپیما از در سمت چپ جلوی هواپیما کار خود را شروع می کند و می تواند تا یک دور کامل هواپیما را دور بزند تا در نهایت بازرسی ایمنی هواپیما به وسیله ی او انجام شود و پس از انجام این کار، مهندس پرواز دوباره به داخل کابین هواپیما باز می گردد.

باید توجه کنیم که در طول حضور مهندس پرواز درداخل کابین، وظایفی از قبیل چک کردن هرگونه نشت مایعات از قبیل سوخت روغن و حتی آب در قسمت های مختلف موتور، بال، شهپر و بسیاری از وظایف دیگر را شخص او انجام می دهد.

یکی از مهم ترین قسمت هایی که مهندس پرواز بادی در مرحله ی چک ایمنی بازرسی کند، ارابه ی فرود، چرخ ها و همچنین اطمینان حاصل کردن از استحکامات مکانیکی این قسمت ها با بازرسی چشمی از آن ها است.

در طی انجام این اعمال، هرگونه مورد مشکوکی را باید مهندس پرواز به خلبان و مسئولین تعمیر و نگهداری هواپیما گزارش نماید و در صورت عدم وجود اشکال خاص با تایید مهندس پرواز و پر کردن فرمی مبنی بر وجود نداشتن مشکلی خاص، هواپیما را به خلبان هواپیما به صورت رسمی تحویل دهد.

مهندس پرواز قبل از این که هواپیما را به خلبان تحویل دهد، اقدام به انجام چک لیست های قبل از پرواز می نماید و این چک لیست ها برای فازهای گوناگون عملیاتی تهیه شده اند و هر کدام از آن ها، برای خود دارای نامی مشخص هستند.

طولانی ترین چک لیست قبل از پرواز از وظایف مهندس پرواز است. از دیگر وظایف مهندس پرواز قبل از برخاستن هواپیما، محاسبه ی وزن و همچنین سنجش بهترین زاویه برخاستن هواپیما است و همچنین هنگام فرود وظایفی از قبیل محاسبه ی سرعت نزدیکی و فرود هواپیما نیز بر عهده ی مهندس پرواز می باشد.

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد

۳ نظرات

هوانورد 1397-05-10 - 5:08 ب.ظ
در هواپیماها ی پهن پیکر بدلیل تعدد نشان دهنده ها و سوییچ ها و عدم امکان دسترسی خلبان به آنها، راه اندازی و نظارت بر عملکرد سیستم ها و همچنین برخی محاسبات، فرد سومی بنام مهندس پرواز در کنار خلبان عهده دار وظایف مذکور میباشد، که البته بدلیل پیشرفت تکنولوژی، در طراحی هواپیما های جدید این وظایف به عهده کامپیوتر های هواپیما گذاشته شده و تقریبا این شغل رو به انقراض است
هوانورد 1397-05-10 - 5:17 ب.ظ
عزیزان علاقمند به فنون پروازی توجه داشته باشند بدلیل حذف مهندس پرواز در هواپیماها ی پهن پیکر جدید، هر گونه فراگیری و سرمایه گذاری در خصوص این شغل قرین به مصلحت نیست
نیستانک 1400-11-28 - 4:36 ب.ظ
با سلام طبق شنیده ها دیگر مهندس پرواز در هواپیماهای جدید بعد۷۲۷ مورد لزوم نیست. حال سرنوشت تحصیلات و محل شغلی آنها چه سرنوشتی پیدا کرد؟! لطفا در مقاله های بعدی توضیح دهید.
افزودن نظر