اصفهان و شیراز هر دو از مقاصد محبوب و ایده آل برای سفر هستند. این دو شهر تاریخی و دیدنی در بخش مرکزی ایران قرار دارند و به همین دلیل کاملاً کویری یا کوهستانی و جنگلی نیستند و آب و هوا و پوشش گیاهی و جانوری متنوعی را می توان در نقاط مختلف آن ها پیدا کرد. اما کدام شهر برای مسافرت و گردشگری مناسب تر است؟ برای پیدا کردن پاسخ این سوال در مجله گردشگری الی گشت با مقایسه شیراز و اصفهان همراه باشید.
در فصول معتدل مانند بهار، دو شهر اصفهان و شیراز در بهترین حالت خود قرار دارند. این دو شهر دارای پوشش گیاهی هستند که آن ها را در زمان گل دهی بهاره به زیباترین شکل ممکن تبدیل می کند. باغ های پرتقال شیراز در فصل بهار با فرا رسیدن ها شهر را مملو از عطر شکوفه می کنند. میدان نقش جهان اصفهان نیز در فصل بهار جلوه شگفت انگیزی دارد.
شیراز همواره نقش مهمی در رشد فرهنگ ایرانی داشته و یکی از شهرهای مهم اسلام قرون وسطی بوده است. در اواسط قرن هجدهم بود که کریم خان از سلسله زند تصمیم گرفت پایتخت خود را به اینجا منتقل کند. بیشتر بناهای تاریخی که در شهر بازدید خواهید کرد مربوط به آن زمان هستند.
مرکز تاریخی شهر کاملاً فشرده است و تقریباً تمام جاذبه های شیراز را می توان با پای پیاده گشت. شیراز همچنین پایگاه خوبی برای بازدید از تخت جمشید، میراث جهانی یونسکو و مهم ترین سایت باستان شناسی ایران است. برخی از محبوب ترین جاذبه های گردشگری شیراز عبارتند از:
حافظ شاعر پارسی گوی قرن چهاردهم است و اهمیت آرامگاه او گویای این است که ایرانیان چقدر به شعر و ادبیات بها می دهند. اولین بنای بر فراز آرامگاه به دستور فرماندار بابر بن بایسونغور ساخته شد. سال ها بعد بنای یادبودی ساخته شد و بعداً مرمت شد. آنچه امروز از آن بازدید خواهید کرد نتیجه کارهایی است که توسط باستان شناس فرانسوی آندره گدار بین سال های ۱۹۳۱ تا ۱۹۳۵ رهبری شد. مردم شیراز اغلب برای ادای احترام به یکی از عزیزترین شاعران ایران به اینجا می آیند. آرامگاه سعدی، استاد سخن پارسی هم در شهر شیراز قرار دارد
بازار وکیل که در مرکز تاریخی شیراز و در کنار حمام وکیل قرار دارد یکی از قدیمی ترین و سنتی ترین بازارهای ایران است. این بنا در ابتدا در قرن یازدهم توسط کریم خان ساخته شد که قصد داشت شیراز را به یک انبار بزرگ تجاری تبدیل کند. بازار به شکل متقاطع است و مسیرهای اصلی آن توسط سیستم پیچیده ای از طاق ها برافراشته شده است که دمای داخل بازار را کنترل می کند. چندین مسجد در مجموعه و یک حیاط جذاب با انبارها و یک چایخانه در مرکز وجود دارد که توصیه می کنیم حتما از آنها هم دیدن کنید.
این باغ زیبا در نزدیکی ساحل شمالی رودخانه خشک یکی از دیدنی ترین باغ هایی است که در ایران خواهید دید. شواهد تاریخی از تاریخ ساخت اولیه آن وجود ندارد، اما احتمالاً زمانی که احمد سنجر از سلسله سلجوقیان در اواسط قرن سیزدهم حکومت می کرد، ساخته شده است. این باغ در نیمه دوم قرن هجدهم بازسازی شد و سپس در اختیار محمد قلی خان قرار گرفت. بنای زیبایی که در باغ می بینید با الهام از سبک صفوی و قاجاریه به سفارش مالک بعدی میرزا حسنعلی خان نصیرالملک ساخته شده است.
این مسجد که با نام مسجد صورتی نیز شناخته میشود، به خاطر جلوه های شگفت انگیز نور خورشید که از طریق شیشه های رنگی در نمازخانه فیلتر می شود و اتاق را پر از رنگ می کند، شهرت دارد. این مسجد در دوره قاجاریه و در زمان حکومت میرزا حسن ساخته شد. نام مسجد صورتی از موزاییک های صورتی رنگ داخل طاقچه ها گرفته شده است که جلوه ای از کالیدوسکوپ ایجاد می کند.
این دریاچه آب شور در نزدیکی شیراز قرار دارد. اگرچه با وسایل حمل و نقل عمومی نمی توانید به آن برسید، می توانید یک تاکسی کرایه کنید تا با ماشین خودتان از این دریاچه دیدنی در شیراز بازدید کنید.
این دریاچه به عنوان دریاچه صورتی نیز شناخته میشود و بهشت پرنده نگاران است، اگرچه از زمانی که مساحت دریاچه کاهش یافته است، گونه های پرندگان مهاجر نیز کمتر شده اند. دریاچه مهارلو ۶۰۰ کیلومتر مربع وسعت دارد و نمک مرغوب تولید می کند. توجه داشته باشید که این دریاچه فصلی است و چشم انداز و ظاهر آن در هر فصل متفاوت است.
این خانه موزه که به نارنجستان قوام معروف است در نزدیکی مسجد نصیرالملک قرار دارد. این بنا توسط میرزا ابراهیم خان از خانواده قوام که تاجر ثروتمندی بود ساخته شد. نفیس بودن این بنا نشان دهنده سبک زندگی خانواده های ثروتمند ایرانی در پایان قرن نوزدهم است. نقاشی های دیواری روی سقف از سبک ویکتوریایی الهام گرفته شده است. در داخل خانه سالن آینه ای وجود دارد که به باغی باز می شود که با گیاهان و فواره های مختلف تزئین شده است.
تخت جمشید توسط امپراتور ایران داریوش اول در سال ۵۱۸ قبل از میلاد تأسیس شد. امروزه می توانید از مجموعه عظیمی از بناهای باشکوه تاریخی در پرسپولیس دیدن کنید.
پاسارگاد شهری باستانی در ۱۳۵ کیلومتری شمال شرقی شیراز است. این شهر پایتخت امپراتوری هخامنشی بود که توسط کوروش دوم در حدود سال ۵۴۶ قبل از میلاد تأسیس شد. رهبر بزرگ پارس در سال ۵۳۰ قبل از میلاد در جنگ درگذشت، بنابراین هرگز نتوانست پایتخت جدید خود را ببیند. جسد او در آرامگاهی که به همین منظور در پاسارگاد ساخته شده بود، آرام گرفت که در واقع مهم ترین بنای کل این مجموعه باستان شناسی است.
اصفهان، ممکن است پایتخت ایران نباشد، اما در زمره دیدنی ترین شهرهای ایران با میراث تاریخی، فرهنگی و معماری گسترده به حساب می آید. این شهر خانه دو میراث جهانی یونسکو است، میدان نقش جهان، که از قرن هفدهم قلب شهر اصفهان بوده و مسجد جامع اصفهان.
علاوه بر میدان و ساختمان های افسانه ای که در اطراف میدان نقش جهان قرار گرفته اند، بازدید از کاخ هایی مانند چهل ستون و هشت بهشت و همچنین پل های دیدنی روی زاینده رود را هم در سفر به اصفهان نباید از دست بدهید.
بازدید از پارک ها و باغ ها، به خصوص باغ گل ها را فراموش نکنید. در اصفهان آنچه سنت مترقی نامیده می شود را تجربه خواهید کرد و این سنت در سبک زندگی ساکنان اصفهان و خیابان های شهر به خوبی نمایان است. برخی از دیدنی ترین جاذبه های گردشگری اصفهان عبارتند از:
این میدان به دستور شاه عباس اول، حاکمی که اصفهان را پایتخت ایران کرد و این میدان را به مرکز شهر جدید تبدیل کرد، ساخته شد. این میدان امروز هم قلب اصفهان است و همه راه ها به آن منتهی می شوند. میدان نقش جهان یک سایت میراث جهانی یونسکو است و شامل چندین بنای عظیم است. از جمله: مسجد امام، مسجد شیخ لطف الله، کاخ عالی قاپو، دروازه قیصریه و غیره. طول این میدان ۵۱۲ متر و عرض آن ۱۵۳ متر است و همان طرح اولیه معماری شیخ بهایی را که تا پایان ساخت آن در قرن هفدهم داشت، حفظ کرده است؛ تنها فواره ها بعدا اضافه شدند.
این مسجد توسط شاه عباس اول در میدان نقش جهان و همزمان با انتقال پایتخت به اصفهان توسط شاه ساخته شد و به بزرگ ترین بنای ساخته شده در زمان پادشاهی شاه عباس اول تبدیل شد. این مسجد که یکی از بهترین نمونه های شکوه معماری ایرانی است، توسط شیخ بهایی طراحی شد.
این پل قدیمی ترین پل اصفهان نیست، اما دیدنی ترین پل آن است. ساخت و ساز آن تحت نظارت صدراعظم الله وردی خان اوندیلادزه که شاه عباس پل را به وی سفارش داده بود، به پایان رسید. این پل دارای دو سطح است، طول آن ۲۹۸ متر و عرض آن ۱۴ متر است و دارای ۳۳ طاق می باشد که از این رو سی و سه پل نامیده می شود. این پل علاوه بر هدف کاربردی خود، محل تجمع مردم محلی است که برای گفتگو، قرار ملاقات و تماشای غروب خورشید است.
ساخت و ساز این کلیسا زمانی آغاز شد که اولین پناهندگان ارمنی فراری از جنگ عثمانی از شاه عباس اول درخواست حفاظت کردند و در اصفهان مستقر شدند. کلیسای وانک بعدها تحت هدایت اسقف اعظم دیوید، بازسازی و تغییر یافت. معماری آن ترکیبی از سبک صفوی است که در قرن هفدهم جریان داشت، با تأثیرات اسلامی که در گنبد کلیسا کاملاً مشهود است و آن را شبیه به یک مسجد می کند. فضای داخلی با نقاشی های دیواری تزئین شده است.
این کاخ هم محل اقامت رسمی شاه عباس اول بوده و هم جایی که او از شخصیت های مهم که برای دیدن او آمده بودند استقبال می کرده. این عمارت باشکوه درست روبهروی مسجد شیخ لطفالله، در ضلع غربی میدان نقش جهان قرار گرفته است. کاخ شش طبقه و ۳۸ متر ارتفاع دارد. بسیاری از نقاشی های دیواری و موزاییک های تزئین کننده اتاق های کاخ در دوره قاجار تخریب شد و پس از انقلاب ۱۳۵۷ آسیب بیشتری دید، اما بازدیدکنندگان هنوز می توانند برخی از آنها را مشاهده کنند.
این مسجد افسانه ای در میدان نقش جهان در نزدیکی کاخ عالی قاپو قرار دارد و به دستور شاه عباس اول ساخته شده است. ساخت و ساز این مسجد به رهبری و معماری شیخ بهایی به پایان رسید. یکی از ویژگی های بارز این مسجد نبود مناره است زیرا مسجد فقط برای شاه و خانواده اش ساخته شده بود. این یک مسجد برای خانواده های سلطنتی است، با دکوراسیونی فوق العاده که کیفیت بالای موزاییک های آن و دست خط آیات نگاشه شدن بر آنها بسیار برجسته است.
پل خواجو یکی از مهم ترین پل های تاریخی بر روی زاینده رود اصفهان است. این بنا در زمان حکومت شاه عباس دوم ساخته شد. این پل مکانی برای اجتماعات است به خصوص در شب ها که نوازندگان خیابانی زیر طاق های آن آواز می خوانند و از آکوستیک محل استفاده می کنند.
کاخ هشت بهشت در زمان شاه سلیمان صفوی در مرکز تاریخی اصفهان ساخته شد. این آخرین عمارت از ۴۰ عمارت برجسته دوران صفویه در شهر است. کاخ هشت بهشت یک ساختمان نسبتا کوچک با دو طبقه است، اما به زیبایی تزئین شده است. بیشتر شکوه آن به مرور زمان محو شده، به دلیل آب و هوا آسیب دیده و نیاز مبرم به بازسازی مناسب دارد. با این حال، همچنان می توانید نقاشی های دیواری زیبا را روی سقف و گنبد تراس که توسط ستون های بلند پشتیبانی می شود، مشاهده کنید.
نام این کاخ اشاره به توهم بصری ایجاد شده توسط انعکاس ۲۰ ستون موجود در دریاچه باغ دارد. از این کاخ برای برگزاری مراسم، استقبال از شخصیت های مهم و میزبانی رویدادهای سطح بالا استفاده می شده است. از باغی زیبا که نمونه ای کامل از هنر معماری بی نظیر ایرانی است وارد کاخ می شوید و پس از عبور از یک تراس زیبا به تالار اصلی می رسید. دیوارها و سقف ها با صحنه هایی از لحظات تاریخ مهم ایران، از جمله پذیرایی از پادشاه ازبک و نبرد چالدران علیه عثمانی ها، به زیبایی نقاشی شده اند.
مسجد جامع اصفهان یکی از نمادهای اصلی شهر است که در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفته است. مسجدی که امروز می بینید نتیجه تکامل مستمر در طول ادوار بوده و قدیمی ترین قسمت های آن گنبدهای شمالی و جنوبی آن هستند. این مسجد یکی از بهترین نمونه های معماری ایرانی و عملاً یک موزه است. در مسجد جامع اصفهان زیبایی ساده سازی شده سبک هندسی سلجوقی با فانتزی ناب سبک صفوی تلفیق می شود. مساحت این مسجد ۲۰۰۰۰ متر مربع است و بزرگ ترین مسجد ایران است.
هر دو شهر به روش های منحصر به فرد خود فوق العاده هستند. اما به هر حال هر مقایسه ای باید یک نتیجه گیری داشته باشد. از مقایسه شیراز و اصفهان هم می توان اینچنین نتیجه گرفت: اصفهان مناظر و بناهای دیدنی تری دارد، اما شیراز جاذبه های عرفانی و شاعرانه تری دارد و در آن فرصت بیشتری برای گپ و گفت با مردمانی مهربان و مهمان نواز را خواهید داشت. اگر به باستان شناسی علاقه دارید، به شیراز بروید و بازدید از تخت جمشید را به هیچ وجه از دست ندهید. بازار زیبای شیراز و آرامگاه حافظ را هم فراموش نکنید. در شیراز همچنین می توانید با اقوام عشایری (بختیاری و دیگران) با پارچه های رنگارنگ زیبای آنها هم بیشتر آشنا شوید. به طور کلی شیراز کمی از اصفهان گران تر است، اما آب و هوای پاکیزه تر و مطبوع تری دارد.
اگر شما هم مثل بسیاری از گردشگران با مقایسه شیراز و اصفهان در نهایت به این نتیجه رسیدید که باید از هر دو شهر دیدن کنید، خبر خوب اینکه مسافت پروازی اصفهان تا شیراز تنها برابر با ۲۱۶ مایل معادل یا ۳۴۸ کیلومتر است. اگر هم می خواهید با ماشین شخصی بین این دو شهر سفر کنید، فاصله رانندگی بین اصفهان و شیراز ۴۷۸.۳۳ کیلومتر است. یعنی اگر با سرعت متوسط ۱۱۲ کیلومتر در ساعت رانندگی کنید، زمان سفر شما تنها ۴ ساعت و ۱۶ دقیقه خواهید بود.
۱۷ نظرات