معرفی کوچکترین کلیساهای ایران در جهان

ما در این متن قصد داریم کوچک ترین کلیسا های جهان را که در ایران قرار گرفته اند را به شما معرفی کنیم. اگر باور نمی کنید که این موضوع صحت داشته باشد ابتدا این متن را مطالعه کنید و سپس در اولین فرصت برای بازدید از این مناطق برنامه ریزی کنید.

برخی افراد هنوز به این باور نرسیده اند که ایران پر از شگفتی است. شاید به جرات بتوان گفت اغلب موارد شگفت انگیز و زیبا در دنیا حتما نمونه اش در ایران نیز وجود دارد. حیف است که ما در کشور کم نظیری زندگی کنیم، اما اطلاعات کافی در مورد آن نداشته باشیم؛ این مساله به عنوان یک نقص برای ما ایرانی ها که به کشور خود افتخار می کنیم محسوب می شود.

علاوه بر آثار تاریخی که بنا به دلایل مختلف در کشورمان ایران مشاهده می شود شما قادر خواهید بود بناهای مذهبی زیادی از جمله مسجد و کلیسا را نیز ببینید که آنها نیز در نوع خود بسیار کم نظیر محسوب می شوند.

کلیسا کانتور

یکی از کوچکترین کلیساهای جهان در شهر قزوین واقع شده است. نام دیگر این کلیسا برج ناقوس است. قدمت این کلیسا به جنگ جهانی دوم، زمانی که ایران توسط روس ها اشغال شده بود بر می گردد.

نقشه این بنا یک چند ضلعی نامنظم است و برای ساخت آن نیز از آجر قرمز استفاده شده است. درب ورودی این کلیسا در قسمت غربی و محراب نیز در قسمت شرقی کلیسا واقع شده است. وقتی از درب ورودی وارد می شوید ابتدا فضای پیش هال را مشاهده می کنید.

بر بالای پیش هال یک ناقوس در ارتفاع ۱۱ متری از سطح زمین قرار گرفته است. بعد از پیش هال، وارد فضای اصلی هال خواهید شد که آن نیز شامل محارب و نمازخانه است. فضایی که برای محراب در نظر گرفته شده است به صورت یک نیم دایره بوده و یک گنبد بر بالای آن ساخته شده است.

برای ساخت این کلیسای کانتور از آجر قرمز استفاده شده و به همین دلیل نمای خارجی جذابیت بسیار زیادی پیدا کرده است. ستون های زیبایی که در نمای خارجی به کار برده شده باعث متفاوت تر شدن ظاهر این کلیسا با بقیه کلیساهای موجود در دنیا شده است.

حیاط کلیسا نیز با آجر مفروش شده و در آن چندین سنگ قبر دیده می شود. یکی از این سنگ قبرها متعلق به یک مهندسی روسی و یکی دیگر از قبرها متعلق به یک خلبان روسی است. گفته می شود که این خلبان در طی جنگ جهانی اول در اطراف این منطقه سقوط کرده و به همین دلیل وی را در این کلیسا دفن کرده اند.

کلیسای جانویسلو

گفته می شود که یکی از کوچکترین کلیساهای جهان، در شهر ارومیه قرار دارد. نام این کلیسا جانویسلو بوده و در میان یک باغ بیدمشک واقع است. قدمتی که برای آن تخمین زده شده را حدود ۸۰۰ سال می دانند. برای دیدن این بنا باید به روستای جانویسلو بروید.

نکته ای که توجه شما را به  کلیسای جانویسلو جلب می کند قرار گرفتن درختان در اطراف این کلیسا است. این کلیسا با درختان و بیدمشک ها احاطه شده است و منظره بسیار زیبایی و تماشایی را به وجود آورده است. این بنا تنها یک اتاق دارد و به همین دلیل است که به آن کوچکترین کلیسای جهان نام داده اند. در قسمت شمال شرقی این کلیسا یک دیوار با طول ۴ متر و عرض ۳ متر می توان مشاهده کرد که بر روی آن یک صلیب برجسته سنگی قرار گرفته است.

معماری کلیسا

در جنوب شرقی این کلیسا نیز یک درب مربعی و آبی رنگ از جنس آهن قرار دارد. طول این درب ۹۰ و عرض آن نیز ۱۳۰ سانتی متر است. ارتفاع این درب را به این علت کم در نظر گرفته اند تا افراد موقع ورود، سر خود را خم کرده و با احترام به محیط مقدس این کلیسا وارد شوند.

داخل کلیسا که وارد می شوید اولین چیزی که مشاهده می کنید یک عبادتگاه و کلیسای بسیار مرتب است. کلیسای جانویسلو که ممکن آن را با نام کلیسای حضرت مریم نیز بشنوید، به زیبایی فرش شده و به هیچ عنوان نباید با کفش وارد این کلیسا شوید.

بر روی دیوارها تصاویری از حضرت مریم و حضرت عیسی دیده می شود. در گذشته خانواده هایی که دوست داشتند صاحب یک فرزند دختر شوند به این کلیسا می آمدند و در صورتی که به خواسته شان می رسیدند نام فرزند خود را مریم می گذاشتند.

در بیرون از کلیسا و در نزدیکی آن یک کلبه فلزی وجود دارد؛ از این فضا برای روشن کردن شمع استفاده می شود. شمع ها دلیلی بر رفت و آمد عبادت کنندگان به این فضا هستند. چراغ این کلیسا همیشه روشن است و مسیحیانی که در این مناطق اطراف زندگی می کنند برای عبادت به این کلیسا رفت و آمد دارند.

کلیسا سرخ آباد مازندران

یکی دیگر از کوچکترین کلیساهای جهان کلیسای سرخ آباد در استان مازندران است. قدمت این کلیسا را به دوران پهلوی اول نسبت می دهند. این کلیسا در روستای سرخ آباد از توابع شهرستان سوادکوه واقع شده و در سال ۱۳۸۲ در آثار ملی ایران به ثبت رسید.

هدف از احداث این بنا فراهم آوردن یک مکان مقدس برای عبادت مهندسان مسیحی راه آهن بود.  مهندس نایتالیایی برای ساخت راه آهن به سوادکوه رفته بودند و برای آنکه بتوانند مناسک مذهبی شان را به جا آورند این کلیسا ساخته شد. شاید جالب باشد که بدانید این کلیسا با پل معروف ورسک تنها ۲ کیلومتر فاصله دارد.

 معماری کلیسا

برای ساخت این کلیسا از آجر و گچ استفاده شده و طول و عرض آن نیز برابر و حدود ۳ متر است. یک در ورودی و دو پنجره تنها ورودی های این کلیسا محسوب می شوند. پنچره های این بنا یکی در شرق و دیگری در غرب قرار گرفته است.

محیط داخلی کلیسا به زیبایی و سادگی تزیین شده و این موضوع باعث شده فضای داخلی کلیسای سرخ آباد بسیار معنوی و دلنشین به نظر آید. این کلیسا تنها ۹ متر مساحت دارد و به همین دلیل است که به آن لقب کوچکترین کلیساهای جهان را داده اند.

یکی از نکات بسیار جالب توجه در مورد این کلیسا، مفقود شدن کلید ورودی آن است. کلید درب ورودی این کلیسا موجود نیست و افرادی که می خواهند داخل آن را تماشا کنند به سراغ پنجره ها رفته و از این طریق می توانند زیبایی و معنویتی که در این کلیسا موج می زند را به چشم مشاهده کنند.

نام سن باربارا دیکتاتلیم در بالای درب رودی حک شده است. سن باربارا دیکتاتلیم بدون آنکه پدرش متوجه شود دین مسیحیت را برای خود انتخاب می کند و این موضوع باعث خشم پدر شده و به همین دلیل وی را مورد شکنجه قرار داده و او را به قتل می رساند.

 

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد