بی شک وقتی حرف هواپیما و سفرهای هوایی می شود، بیشتر افراد فکرشان به سمت اسم ایرباس به عنوان هواپیمایشان می رود. همه ی ما به عنوان مخاطبانی عمومی می دانیم که ایرباس نام یک شرکت هواپیما سازی است که اکثر مسافرت های هوایی با آن در سراسر دنیا انجام می گردد اما، از این شرکت هواپیما سازی دیگر چه می دانید؟ در ادامه با ما در الی گشت همراه باشید تا به اتفاق هم مروری بر اطلاعات شرکت هواپیما سازی ایرباس داشته باشیم و حوزه های کاری آن را مورد بررسی قرار دهیم.
مطالب مرتبط: ۱۰ حقیقت جالب در مورد ایرباس اولین پرواز آزمایشی بی سرنشین ایرباس
پس از جنگ جهانی دوم، در اثر تغییرات زیادی که این جنگ بر فضای صنعتی که در جوامع جهانی و به خصوص قارهی اروپا به وجود آورده بود و همچنین نابودی تاسیسات هوایی بسیاری از کشورهای اروپایی، ائتلاف های هوا فضایی بسیاری در قاره ی اروپا در رقابت با شرکت های هواپیماسازی آمریکایی همچون: بوئینگ، مک دانل داگلاس، کورپوریشن و لاکهید به وجود آمد.
اما در همان زمان بیش از پیش شکوفایی بسیاری در صنعت هواپیمایی آمریکایی نیز به وجود آمده بود. پایه های اولیه ی شکل گیری هواپیمای ایرباس زمانی به وجود آمد که در سال ۱۹۵۶ و در نمایشگاه هوایی پاریس بود.
می توان گفت که اکثر صاحبان شرکت های هواپیمایی اروپایی، چه کوتاه برد و چه میان برد در حاشیه ی این نمایشگاه درباره ی نیاز به یک هواپیمای جدید مسافربری، نظرات و خواسته های خود را به بحث و تبادل گذاشتند.
در همین سال بود که دولت بریتانیا با استفاده از امکانات شرکت هاوکر سایدلی و همکاری ۲ شرکت هواپیمایی فرانسوی با نام های برگه و نورد برای طراحی نخستین هواپیماهای ایرباس وارد مذاکره شدند.
در سال ۱۹۶۶ بود که درخواست تامین بودجه ی ایرباس از طرف ۳ شرکت به نام آربایتشگماینشافت ایرباس آلمانی، سود اوییسن فرانسوی و هاوکر سیدلی انگلیسی به دولت هایشان ارسال و برای سال بعد تایید شد. اولین پروژه ی ساخت هواپیمایی که در دست گرفتند، هواپیمایی به نام A300 با ظرفیت جا به جایی ۳۲۰ مسافر و به همراه ۲ موتور جت بود.
ساخت اجزای مختلف این هواپیما پس از منتشر کردن بیانیه ای مشترک بین اعضا، بین شرکا تقسیم شد ولی در همان سال اتفاقات مختلفی پیش آمد. به طور مثال انگلیس به طور کامل خود را از این پروژه خارج کرد و در این بین شرکت آلمانی سهام خود را به ۵۰ درصد رساند.
بالاخره در سال ۱۹۷۰، صنایع ایرباس به صورت رسمی تاسیس شد. اولین مدل هواپیمای این شرکت در سال ۱۹۷۲، پرواز اولیه ی خود را به صورت آزمایشی انجام داد. در سال ۱۹۷۲ اولین مدل تجاری این هواپیما وارد بازار جهانی شد.
با این که ایرباس امروزه بسیار معروف است اما این نکته را باید بدانید که این شرکت در ابتدا روند کندی در پیشرفت و توسعه ی خود داشت. یکی از دلایلی که کارشناشان این عرصه درباره ی کندی توسعه ی این شرکت بیان می دارند این است که رونمایی از پروژه ی A300 با رونمایی و معرفی هواپیمای فراصوتی کنکورد هم زمان شد و تبلیغات ایرباس در زیر سایه ی معرفی این هوایپما قرار گرفت.
این تاثیر به حدی بود که تا سال ۱۹۷۲ شرکت ایرباس تنها ۱۵ سفارش قطعی برای ساخت هواپیمای خود دریافت کرده بود. تا سال ۱۹۷۱ نیز تنها ۸۱ فروند هواپیمای ایرباس A300 در شرکت های مختلف هواپیمایی در سراسر جهان خدمت می کردند.
این وضعیت ادامه داشت تا زمانی که این شرکت مدل ایرباس A320 را وارد بازار کرد. این مدل از ایرباس موفق شد تا قبل از پروازش، ۴۰۰ سفارش قطعی برای ساخت این مدل دریافت نماید. جالب است درباره ی هواپیمای ایرباس ۳۰۰ این نکته را بدانید که این هواپیما اولین هواپیمای پهن پیکر دنیاست.
طراحی داخلی این هواپیما به گونه ای است که کابین مسافران دارای ۲ راهروی موازی است و از ۲ موتور جت نیرو می گیرد. آخرین فروند هواپیمای ایرباش ۳۰۰ در ژوئیهی سال ۲۰۰۷ به فدکس اکسپرس تحویل داده شد و بعد از آن دیگر تولید نشد.
به هواپیمای ایرباس ۳۲۰ که می رسیم، کمی روایت موفقیت های ایرباس متفاوت می شود. این مدل سرآغاز موفقیت های این شرکت بوده است و برای اولین بار در آن سیستم ناوبری به نام Fly-by-wire به کار برده شده است.
مدل های کوچک تر ایرباس ۳۲۰ نیز با شماره کدهای ایرباس ۳۱۸ و ایرباس ۳۱۹ تولید شده است. ایرباس ۳۲۱ نیز از مدل موفق قبلی خود بسیار بزرگ تر است و رقیبی بلا منازع برای هواپیماهای بوئینگ ۷۳۷ محسوب می گردد. مهندسان و طراحان شرکت ایرباس همواره در حال تحقیق و مطالعه برای طراحی هواپیماهای بزرگ تر و پیشرفته تر به جای مدل های قبلی خود هستند. هواپیمای ایرباس ۳۲۰ نئو، یکی از جدید ترین مدل هایی است که این شرکت به بازار عرضه کرده است.
اگر بخواهیم از هواپیماهای مدرن ایرباس صحبت کنیم بی شک باید از ایرباس های۳۳۰ با ۲ موتور جت و هوایپمای ۳۴۰ با داشتن ۴ موتور جت، دارای بردی معادل با ۱۶۷۰۰کیلومتر است، نام ببریم. هر دوی این هواپیماها مناسب برای سفر با مسافت های طولانی هستند.
بزرگ ترین هواپیمای شرکت ایرباس مدلی است به نام ایرباس ۳۸۰ که در مجموع، ظرفیت حمل ۸۵۰ مسافر را دارد. این هواپیما دارای ۲ طبقه ی کامل مجهز می باشد. توان این هواپیما را ۴ موتور جت آن تامین می نمایند.
ایرباس ۳۸۰ دارای مدل باری به نام A380- 800F نیز می باشد که بعد از هواپیمای آنتونوف ۲۲۵ به عنوان دومین هواپیمای باری بزرگ جهان شناخته می شود. جالب است بدانید که هواپیمای مسافربری ایرباس ۳۸۰ برای اولین بار کارش را با پرواز در خطوط هوایی شرکت هواپیمایی سنگاپور آغاز کرد.
دیگر هواپیمای این کمپانی، هواپیمای مافوق صوت کنکورد در دو مدل مسافربری و باری است که بعد از ساخت توپولف، به عنوان دومین هواپیمای مافوق صوت جهان به حساب می آید. این هواپیما را به عنوان محصولی مشترک بین انگلیس و فرانسه می شناسند.
کنکورد قادر است با سرعتی حدود ۲ برابر سرعت صوت پرواز کند. سرعت پرواز این هواپیما برابر با ۲ ماخ (ماخ پارامتری است که بی بعد تعریف می شود و در جریان های تراکم پذیری آیرودینامیک بسیار اهمیت دارد)، می باشد. موتورهای بسیار قدرتمند کنکورد مصرف سوخت بالایی دارند. درباره ی هواپیمای کنکوررد دانستن این نکته مهم است که بدانید این هواپیما در سال ۱۹۶۹ اولین پرواز آزمایشی خود را انجام داد، سپس در ژانویه ی سال ۱۹۷۶ رسما شروع به کار کرد و پس از حادثه ای در سال ۲۰۰۰ در فرانسه، طراحان آن که موجب نقصی در ساخت هواپیمای خود شده بودند، به علت هزینه ی بالای سوخت این هواپیما و به صرفه نبودن تولید مجدد آن، ساخت آن را متوقف کردند. آخرین پرواز کنکور در تاریخ ۲۶ نوامبرسال ۲۰۰۳ انجام شد.
در سطر بالا اشاره ی کوچکی به این موضوع نمودیم که ایرباس به جز هواپیماهای مسافربری، هواپیماهای دیگری نیز تولید می نماید.
به جز مدل هواپیمای ایرباس A380- 800F که باری است و در سطر بالا توضیح دادیم، تانکر سوخت رسان ایرباس که آن را MRT می نامند و همچنین هواپیمایی مافوق صوت کنکورد که علاوه بر مدل مسافربری آن، مدل باربری آن نیر ساخته شده است، از دیگر هواپیماهای ایرباس هستند.
در فوریه ی سال ۲۰۰۸، با ارزش ساختی برابر با ۴۰ میلیارد دلار، قرار بر ساخت هواپیمای MRT شد. تانکر سوخت رسان ام آر تی، هواپیمایی است که با توجه به مدل ایرباس ۳۲۰ ساخته شده و جایگزین هواپیماهای آمریکایی KC- 30 می باشد.
هواپیمای کنکورد نیز دارای یک نوع مخصوص باری است که برای پروازهای تجاری مورد استفاده قرار می گیرد.
درباره ی شرکت هواپیماسازی ایرباس این نکته را باید بگوییم که در عالم تجارت هواپیماها، این شرکت و شرکت بوئینگ همواره با هم در رقابتی تنگاتنگ هستند.
جدیدترین تولید کمپانی ایرباس، خودرویی پرنده است که در حال حاضر در مرحله ی آرزمایشی قرار دارد. این شرکت در توضیح طرح توسعه ی خود این گونه درباره ی این محصول جدید آورده است که: ماشین پرنده در شهرهای شلوغ و پر ترافیک می تواند بسیار کار آمد باشد.
۱ نظرات