این روزها واکسن کرونا تبدیل به یک فرشته نجات برای مردم جهان شده است. با شیوع و همه گیری ویروس کرونا، شاهد تلاش های بسیار زیادی از سوی کشورهای مختلف برای تولید واکسن این ویروس بودیم. با وجود این که بیش از یک سال از زمان انتشار شیوع ویروس کرونا می گذرد، اما در مدت زمان کوتاهی شرکت های بسیار زیادی اقدام به تولید واکسن کرونا کردند.
هر یک از این واکسن ها با کارایی های مختلفی به بازار عرضه شده اند و برای گونه های خاصی از ویروس کرونا مورد استفاده قرار می گیرند. در این مطلب قصد داریم تا شما را با مهم ترین واکسن های تولید شده کرونا آشنا کرده و در رابطه با آن ها توضیحات کامل و جامعی را ارائه دهیم، پس با ما همراه باشید تا شما را با این واکسن ها آشنا کنیم.
واکسن فایزر بیوان تک
بی شک یکی از بزرگترین شرکت هایی که در حوزه تولید واکسن کرونا فعالیت دارد، شرکت فایزر است. این شرکت در تاریخ ۱۱ دسامبر توانست مجوز استفاده اضطراری را از سازمان غذا و دارو دریافت کند.
این واکسن به شکلی است که به صورت نانو ذره لیپیدی وارد بدن شده و باعث می شود تا سیستم ایمنی ویروس را شناسایی کند. بر اساس بررسی صورت گرفته کارایی واکسن فایزر ۹۵ درصد بوده و دمای نگهداری آن در حدود -۷۰ درجه است.
تزریق این واکسن در دو دوز با فاصله ۲۱ روزه بوده و قیمت هر دوز آن ۱۹.۵ دلار است. بر اساس بررسی های صورت گرفته این واکسن در برابر گونه بریتانیایی، آفریقای جنوبی و گونه آمریکای لاتین ویروس کرونا کاملا موثر و مثمر ثمر بوده است.
واکسن مدرنا
مدرنا نیز یکی دیگر از واکسن های تولید شده برای مقابله با ویروس کرونا است. این واکسن می تواند تا ۳۰ روز در دمای ۲ تا ۸ درجه سانتی گراد نگهداری شده و برای نگهداری بیش از ۳۰ روزه و تا ۶ ماه باید در دمای -۲۰ درجه نگهداری شود.
این واکسن نیز مثل فایزر باید در دوز و با فاصله ۲۸ روز تزریق شود. قیمت این واکسن بین ۲۵ تا ۳۷ دلار به ازاء هر دوز بوده و بر اساس بررسی های صورت گرفته حدود ۹۰ درصد کارایی دارد. بر اساس داده های آزمایشگاهی این واکسن می تواند ویروس کرونا گونه بریتانیایی، آفریقای جنوبی و آمریکای لاتین را به خوبی مهار کرد و در مقابل آن ها کاملا موثر باشد.
واکسن آسترازنکا – دانشگاه آکسفورد
یکی دیگر از واکسن های تولید شده برای مهار ویروس کرونا، واکسنی است که توسط دانشگاه آکسفورد و آسترازنکا تولید شده است. شرایط نگهداری این واکسن در دمای یخچال بوده و به مدت شش ماه می توان آن را در چنین شرایطی نگهداری کرد.
بر اساس بررسی ها این واکسن کارایی ۷۰ درصدی داشته و در برابر گونه بریتانیایی و برزیلی ویروس کرونا موثر بوده است اما تاثیر کمی در برابر گونه آفریقای جنوبی دارد.
نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که فرآیند تزریق این واکسن در دو دوز و با فاصله ۲۸ روزه بوده و قیمت آن در کشورهای مختلف متفاوت است. به نحوی که قیمت این واکسن در اتحادیه اروپا ۲.۱۵ دلار، در بریتانیا و آمریکا ۳ تا ۴ دلار و در آفریقای جنوبی ۵.۲۵ دلار است.
واکسن جانسون اند جانسون
واکسن جانسون اند جانسون نیز یکی دیگر از واکسن های تولید شده برای مقابله با ویروس کرونا است که بر خلاف نمونه های قبلی مصرف آن به صورت تک دوز بوده و قیمت آن به ازاء هر دوز در حدود ۱۰ دلار است.
در کارآزمایی بالینی جهانی این واکسن برای جلوگیری و پیشگیری از عفونت های مربوط به کووید، این واکسن توانسته ۶۶ درصد کارایی را به ثبت برساند. البته کارآیی این واکسن در کشور آمریکا ۷۲ درصد بوده که نشان می دهد با توجه به شرایط مردم این کشور و ژنتیک آن ها، این واکسن کارایی بیشتری در این منطقه دارد.
بر اساس مطالعات بالینی این واکسن در برابر گونه های مختلف کرونا موثر بوده، البته در برابر گونه های آفریقای جنوبی و آمریکای لاتین کارایی آن کمتر است.
واکسن اسپوتنیک وی
کشور روسیه به عنوان یکی از کشورهای برتر در حوزه پزشکی، پس از انتشار ویروس کرونا به سرعت اقدام به انجام مراحل مختلف برای تولید واکسن کرد و در نهایت اسپوتنیک وی به عنوان واکسن روسی به وجود آمد. این واکسن که در دو دوز باید تزریق شود و کارایی ۹۱.۴ درصدی دارد. قیمت اسپوتنیک وی ۱۰ دلار به ازاء هر دوز است.
نکته مهمی که باید بدانید این است که قیمت این واکسن بسیار کم بوده و همین موضوع باعث شده تا کشورهایی نظیر هند، کره، برزیل، چین و مجارستان اقدام به خرید واکسن اسپوتنیک وی از کشور روسیه کنند.
سینوواک بیوتک
کشور چین به سرعت پس از انتشار ویروس کرونا مراحل تولید واکسن خود را آغاز کرد و در نهایت این کشور توانست در سال ۲۰۲۱ واکسن سینوواک بیوتک را تولید کند. این واکسن نیز باید در ۲ دوز تزریق شده و قیمت هر دوز آن نزدیک به ۳۰ دلار است. بر اساس بررسی های صورت گرفته کارایی این واکسن بین ۵۰ تا ۹۱ درصد بوده و همین موضوع باعث شده تا بسیاری از افراد ترجیح دهند که اقدام به خرید واکسن هایی با کارایی بیشتر کنند.
واکسن کرونا ایرانی
ایران نیز به عنوان یکی از کشورهای پیشرفته در حوزه سلامت پس از شیوع این ویروس فعالیت برای تولید واکسن کرونا را آغاز کرد. در حال حاضر شاهد فعالیت چندین شرکت در داخل کشور برای تولید واکسن کرونا هستیم که یکی از مهم ترین این شرکت ها، برکت است که واکسنی به نام کووبرکت را طراحی و تولید کرده است.
البته انتظار می رود که در ماه های آتی سایر شرکت های ایرانی که در حوزه سلامت فعالیت می کنند نیز بتوانند واکسن های دیگری برای مقابله با ویروس کرونا را تولید و عرضه کنند. البته این محصولات باید چندین مرحله تست انسانی را گذرانده و در نهایت مورد تایید قرار بگیرند تا بتوان از آن ها برای واکسیناسیون مردم استفاده کرد.
به دلیل عقب بودن مراحل تست واکسن های ایرانی به نسبت سایر واکسن های خارجی، دولت تصمیم گرفت که دوز زیادی از واکسن روسی را خریداری کرده و اقدام به واکسیناسیون اقشار آسیب پذیر با واکسن روسی کند.
البته آن چه که مشخص است که این است که پس از گذر کردن واکسن های ایرانی از تست های لازم، در نهایت شاهد استفاده از این محصولات برای واکسیناسیون داخل کشور خواهیم بود.