شغل خلبانی یکی از حرفههای پرچالش و جذاب در صنعت هوانوردی است که همواره به عنوان یکی از مشاغل پرطرفدار شناخته میشود. خلبانان نه تنها با مسئولیت ایمنی و امنیت مسافران، بلکه بر عهده داشتن ماهیت پویا و متغیر هوا و شرایط مختلف پروازی همچون آب و هوا، مسیرهای پروازی و دستگاههای پروازی پیشرو هستند. از مزایا و معایب شغل خلبانی میتوان به دستمزد بالا، امکان مسافرت و دیدن جاهای مختلف جهان، ارتباط با فرهنگها و افراد مختلف، افزایش اعتماد به نفس، دوری از خانواده، شیفتهای کاری نامنظم و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد.
تضمین بهترین قیمت بلیط هواپیما، بلیط قطار و رزرو هتل در تمامی نقاط جهان فقط در الی گشت.
به همین دلیل در این مطلب از الی گشت قصد داریم درباره مزایا و معایب خلبانی صحبت کنیم تا اگر از جمله جوانانی هستید که قصد دارید در آینده وارد این شغل جذاب شوید با چالشهای این شغل آشنا شوید.
مطالب مرتبط: سازمان ایمنی هوایی آمار سوانح هواپیمایی ۲۰۱۸ را منتشر کرد بررسی بهترین شرکت های هواپیمایی با فناوری هوشمند مرگبارترین سوانح هواپیمایی تاریخ | قسمت دوم
شغل خلبانی به دلیل قرارگیری در موقعیتهای مختلف باعث میشود تا شما قدرت تصمیمگیری بیشتری داشته باشید. چرا که در صورت بروز مشکلات یا حوادث از پیش تعیین نشده، این خلبان است که باید در لحظه تصمیم درست را بگیرد تا جان دیگر مسافران و خدمه را نجات دهد. به همین دلیل است که بیشتر افراد معتقد هستند که خلبانی باعث افزایش هوش و تصمیمگیری بهتر در افراد میشود.
یکی از مزایا مهم شغل خلبانی که باعث شده تا خیلی از جوانان از این شغل جذاب استقبال کنند دیدن شهرها و کشورهای مختلف است. اگر از جمله خلبانانی باشید که به مقاصد مختلف سفر میکنند میتوانید در طول زمانی که پرواز ندارید از شهر و کشور مقصد بازدید کنید و به این صورت یک سفر به مقصدی جدید را تجربه کنید.
یکی از مزایای شغل خلبانی، بودن در محیط جدید و پویا است. خلبانان هر روز با یک صحنه جدید و یک اتفاق جدید در هنگام پرواز و در آسمان روبهرو میشوند و همین باعث شده تا شغل خلبانی به عنوان یک شغل پر از چالش به شمار رود که باعث میشود خلبانان تجربههای جدیدی را به دست آورند.
هر خلبان در هواپیما بالاترین فرد در سیستم هدایت، کنترل و نظارت هواپیما است که در واقع فرمانده ی هواپیمایی است که میلیون ها دلار ارزش دارد. همانطور که میدانید شغل خلبانی به دلیل استرس بالا و خطراتی که ممکن است در حین پرواز متوجه خلبان شود، یکی از شغلهای پردرآمد دنیا است. به همین دلیل میتوان گفت که خلبانی علاوهبر اینکه یک شغل پرهیجان و چالشبرانگیز است، به دلیل درآمد بالا در بین افراد محبوبیت زیادی دارد. البته خیال نکنید که در تمام پروازها خطر در کمین شما نشسته، اما توجه داشته باشید که در برخی پروازها ممکن است مشکلاتی پیش بیاید و به همین دلیل این شغل به عنوان یکی از مشاغل خطرناک اما با پردرآمد محسوب میشود.
خلبان مسئول جان خود و مسافران است و باید همه مسافران را سالم به مقصد برساند و همین باعث میشود تا در مواقع ضروری و هنگام بروز مشکلات تصمیم آنی و درست بگیرد. به همین دلیل یکی از مهمترین مزایا و معایب خلبانی افزایش استرس ناشی از بروز مشکل برای مسافران و افزایش اعتماد به نفس همزمان در خلبان است. چون در هر پرواز ممکن است حوادث یا اتفاقات ناگهانی پیش آید که خارج از کنترل است و خلبان موظف است که با تصمبم و واکنش درست مشکل را رفع کند و همین باعث میشود تا خلبان بعد از فرود موفقیت آمیز، احساس غرور کند و باعث افزایش اعتماد به نفس او شود.
همانطور که میدانید شغل خلبانی یکی از مشاغل پرخطر است و ممکن است در یکی از پروازها مشکلاتی مثل تغییر شرایط جوی، مشکل در کنترل هواپیما به دلیل نقص فنی و بسیاری موارد دیگر به وجود آید. به همین دلیل بروز بحران در شرایط خاص یکی از مشکلات اصلی خلبانان است که باید با تصمیمگیری درست رفع شود.
به هر حال خلبانی یکی از جذاب ترین شغل های دنیاست که خیلی از جوان ترها به صورت جدی در پی آن هستند که به این شغل دست پیدا کنند. البته این که می گوییم جوان ترها به این معنا نیست که افرادی که دارای میانگین بالای سنی هستند نمی توانند خلبان شوند بلکه کلاس ها و مدرسه های آموزش پرواز فراوانی در سراسر جهان وجود دارد که به دانش پژوهان خود این امکان را می دهد که یاد بگیرند که حداقل یک هواپیمای تک نفره و کوچک را برانند. پس از میان مزایای موضوع مزایا و معایب شغل خلبانی یاد گرفتن هدایت یک هواپیما برای هر کسی در هر سنی و فقط با داشتن یک سری آمادگی ها و شرایط ذهنی و جسمانی مقدور است.
ساعت کاری یک خلبان بسیار متفاوت است و می تواند در شب ها و یا در تعطیلات برای آن ها وقت کار باشد. ساعات کاری خلبانان به دلیل مسائل امنیتی بسیار منظم و دقیق و اغلب شناور است. ساعات کاری پرواز و شیفتهای نامنظم یکی از معایب شغل جذاب و پرطرفدار خلبانی است. به این صورت که ممکن است خلبانان در روزهای تعطیل یا شب و نصف شب سرکار باشند. شیفت خلبانان شاید از نظر ما نامنظم باشد اما همین پروازهای نامنظم در زمانهای مختلف به دلیل مسائل امنیتی است و همه خلبانان دارای ساعات کاری منظم و شناور هستند که خودشان از قبل اطلاع دارند.
یکی دیگر از معایب خلبانی طولانی بودن برخی پروازها به دلیل مسافت بین مبدا و مقصد است که ممکن است باعث فشار روانی و استرس ناشی از پروازهای طولانی مدت میشود. گاهی اوقات پرواز کردن بین دو کشور که فاصله زیادی با هم دارند، موجب میشود تا خلبان بیش از حد فشار و استرس ناشی از حفظ جان مسافران را تحمل کند و همین موجب افزایش استرس در خلبان میشود.
زندگی یک خلبان به شدت خاص است و هر کسی توانایی زندگی در چنین شرایطی را ندارد. سفرهای پی در پی، خطرات پرواز، استرس مسئولیت حفظ جان مردم، پروازهای غیر منتظره، دوری از خانواده و بسیاری از موارد دیگر تنها بخشی از مشکلاتی است که اگر فرد بدون آگاهی از آنها وارد این حرفه شود، ممکن است دچار مشکل شود.
این شغل هر چقدر هم که جذاب و جالب باشد، باید صادقانه بگوییم که استرس های فراوان مربوط به خودش را نیز دارد که تحملش کار هر کسی نیست. هر موقعیت ناگوار، تهدید آمیز و مبهم برای هر کسی ایجاد استرس می کند و این جور موقعیت ها در شغل خلبانی کم نیست. از میان معایب موضوع مزایا و معایب شغل خلبانی استرس یا فشار روانی شایع ترین نوع سختی است که یک خلبان باید با آن دست و پنجه نرم کند. در حقیقت برای این که یک فرد بتواند به معنای واقعی کلمه خلبان شود باید کاملا از لحاظ روانی بر خود تسلط داشته باشد و در مواقع بحرانی اول خودش را و در وهله ی بعدی، شرایط را تحت کنترل خود نگه دارد.
یکی از مشکلات شایع که در اغلب پروازها اتفاق میافتد، تاخیر طولانی در پرواز است. به همین دلیل این مشکل به عنوان یکی از چالشهای خلبانان به شمار میرود که ممکن است به دلایل مختلفی مثل مشکلات فنی، تغییر در شرایط جوی، تداخل در زمان پرواز و بسیاری موارد دیگر رخ دهد.
از جمله معایب شغل خلبانی، دوری از خانواده در زمانهای مختلف است. به این صورت که گاهی اوقات ممکن است خلبان به دلیل شیفت کاری که دارد در مراسم و رویدادهای مهم خانوادگی و زندگی خود حضور نداشته باشد و همین به عنوان یک چالش بزرگ برای خلبان و خانواده او به شمار میرود.
خبر خوب برای کسانی که قصد دارند خلبان بشوند این است که از پشت میز نشینی برای آن ها خبری نیست! از جمله مزایای موضوع مزایا و معایب شغل خلبانی باید صادق باشیم و بگوییم که یک خلبان روزهای تکراری و روزمرگی های بعضا تکراری را خیلی کمتر از دیگر کسانی که شغل های دیگری را دارند، تجربه می کنند. من به عنوان کسی که شغلش الزام به پشت میز نشینی دارد وقتی منظره ی روبروی خودم را که انصافا کم هم زیبا نیست با یک خلبان که بر بالای ابرها و مرتفع ترین نقاط آسمان ها می نشیند و از بالا همه چیز را می بیند مقایسه می کنم، بدون هیچ بحثی حداقل به همین خاطر تیک سبز را به شغل خلبانی می دهم!
از دیگر مزایا و معایب خلبانی زیاد بودن تعداد خلبان و در مقابل، کم بودن تعداد پرواز است. این اتفاق در مواقع بحران اقتصادی که تعداد مسافران پرواز کاهش مییابد رخ میدهد و موجب میشود تا در برخی مواقع تعداد پروازهای خلبانان نسبت به سایر روزها کمتر شود.
خلاصه انتخاب شغل خلبانی به عنوان مسیر حرفهای، یک تصمیم مهم است که همچنان با چالشها و مزایا مختلفی همراه است. از مزیتهای این شغل میتوان به تجربه هیجانانگیز پرواز در ارتفاعات بالا، مناظر و چشماندازهای دیدنی و احساس مسئولیت نسبت به ایمنی مسافران اشاره کرد. همچنین، این شغل به افراد فرصت میدهد تا با دیدن جاهای جدید و مختلفی از دنیا، تجربیات جذاب و منحصربهفردی را به دست آورند.
در کنار این مزایا، خلبانی با چالشهایی مثل شیفتهای نامنظم، فشار روانی و استرس ناشی از پروازهای طولانی و شرایط جوی نامطلوب روبهرو میشود. به همین دلیل در این مطلب سعی کردیم تا درباره مزایا و معایب شغل خلبانی صحبت کنیم تا اگر تصمیم دارید در آینده این شغل را انتخاب کنید با چالشهای آن بیشتر آشنا شوید.
۲۰ نظرات