مرگبارترین سوانح هوایی تاریخ
سقوط هواپیما از فاجعه بارترین حوادث حمل و نقل بین المللی است، عمده دلیل آن هم به این خاطر است که باعث تلفات فاجعه آمیزی می گردد. انفجار یک هواپیما می تواند چهارصد یا پانصد برابر بیشتر از یک تصادف اتومبیل کشته داشته باشد و زمانی که یک هواپیما در شرایط سقوط قرار می گیرد می تواند کل مسافران خود را به کام مرگ بکشاند. اما آنچه که مرگبار است واقعا چیست؟ اینجا مرگبارترین سوانح هوایی در طول تاریخ را با هم خواهیم خواند. به گفته دفتر اورژانس هواپیمایی سال ۲۰۱۷ به عنوان امن ترین سال از نظر سوانح هوایی در نظر گرفته شده است که در آن تنها ۵۱ مورد حادثه رخ داده و ۲۸۲ نفر کشته شده اند و پس از آن سال ۲۰۱۶ نیز به عنوان یکی از امن ترین سال ها در نظر گرفته می شود. با الی گشت همراه باشید تا با یکدیگر ۱۰ مورد از مرگبارترین سوانح هوایی در طول تاریخ را برشماریم.
هواپیمایی آمریکن | پرواز شماره ۱۹۱
مطالب مرتبط: وحشتناک ترین سوانح هوایی جهان که شانس با آنها یار بود! ۲۰۱۷ بی خطرترین سال در سوانح هوایی بود؛ اما مرگبارترین سال کی بوده است؟ عجیب ترین سوانح هوایی که باور کردنشان سخت است!
پرواز شماره ۱۹۱ هواپیمایی آمریکن یک پرواز منظم برنامه ریزی شده از فرودگاه بین المللی اوهار (O`Hare) در شیکاگو و ایالت ایلینویز به فرودگاه بین المللی لس آنجلس در کالیفرنیا بود. در تاریخ ۲۵ می ۱۹۷۹ هواپیمای مک دانل داگلاس DC 10 که این پرواز را انجام می داد فقط چند دقیقه پس از برخاستن از فرودگاه شیکاگو سقوط کرد. تمامی ۲۵۸ مسافر و ۱۳ خدمه پرواز و همچنین ۲ نفر از مردم عادی که بر روی زمین بودند کشته شدند. این پرواز با ۲۷۳ کشته به عنوان مرگبارترین سوانح هوایی است که در ایلات متحده آمریکا رخ داده. هیئت ایمنی حمل و نقل ملی (NTSB) متوجه شد زمانی که هواپیما پس از برخاستن شروع به گردش استاندارد خود کرده است، موتور شماره یک آن (موتور سمت چپ) از بال سمت چپ جدا شده و بر روی باند سقوط کرده است. همانطور که موتور هواپیما جدا شده بود، لوله هایی که مایع هیدرولیکی را به بالچه های کنترلی (Slats) روی بال های اصلی می رساندند آسیب دیدند. نیروی آیرودینامیکی که روی بال ها عمل می کنند منجر به عقب نشستن بالچه های کنترلی شدند. همانطور که هواپیما شروع به صعود می کرد، بال سمت چپ از ناحیه موتور آسیب دید و نیروی کمتری را تولید می کرد، در حالی که بال سمت راست با حداکثر توان خود در هنگام برخاستن در حال فعالیت بود. آیرودینامیکی ناشی از اختلال و عدم توازن باعث شد تا هواپیما به طور ناگهانی به سمت چپ متمایل شود تا حدی که قبل از سقوط و برخورد با یک تریلی در نزدیکی انتهای باند فرود زاویه چرخش هواپیما به ۱۱۲ درجه رسیده بود. جدا شدن موتور و آسیب رسیدن به لوله های هیدرولیکی ناشی از روش های تعمیر و نگهداری نادرست در شرکت هواپیمایی آمریکن بود.
هواپیمایی ارتش جمهوری اسلامی ایران
در تاریخ ۱۹ فوریه ۲۰۰۳ یک فروند ایلوشن ایل ۷۶ (Ilyushin Il-76) مربوط به ارتش جمهوری اسلامی ایران در کوه های نزدیک کرمان در ایران سقوط کرد. هواپیمای نیروی هوافضای ارتش جمهوری اسلامی ایران به شماره رجیستر ۱۵-۲۲۸۰ که از زاهدان به سمت کرمان در حرکت بود در ۳۵ کیلومتری جنوب شرق کرمان سقوط کرد. این هواپیما در حال انتقال تعداد زیادی از فرماندهان نظامی و ارتش ایران بود و زمانی که هواپیما از روی صفحه رادار حذف شد باد شدیدی در آن منطقه در حال وزیدن بوده است. این هواپیمای ۴ موتوره باری روسی پس از پرواز در شرایط جوی نامناسب، ارتباطش با ترافیک هوایی کرمان در ساعت ۵:۳۰ بعد از ظهر قطع شده و به کوه های سیرچ برخورد کرد. تقریبا در همان زمان روستاییان آن منطقه صدای انفجار مهیبی را شنیده اند. هیچ یک از ۲۷۵ مسافر آن هواپیما (شامل مسافران و خدمه پرواز) زنده پیدا نشدند. این سقوط رتبه نهم مرگبارترین سوانح هوایی از نظر تعداد تلفات را دارد.
هواپیمایی ایران ایر | پرواز شماره ۶۵۵
هواپیمایی ایران ایر به شماره پرواز ۶۵۵ یک پرواز مسافربری برنامه ریزی شده از تهران به مقصد دبی با ترانزیت در بندرعباس بود. این پرواز در ۳ جولای ۱۹۸۸ توسط یک موشک زمین به هوای SM-2MR که از ناو یو اس اس وینسنس (USS Vincennes) مربوط به نیروی دریایی ایالات متحده شلیک شد منفجر شده و سقوط کرد که موجب شد یکی از مرگبارترین سوانح هوایی تاریخ رقم بخورد. هواپیما از نوع ایرباس A300 بوده که تمامی ۲۹۰ نفر سرنشین آن که شامل ۶۶ کودک بودند کشته شدند. این جت کمی پس از برخاستن از فرودگاه بندرعباس بر روی آب های خلیج فارس منفجر شد. به گفته ناو آمریکایی، آن ها هواپیمای ایرباس را به عنوان یک جنگنده F14 نیروی هوایی ارتش تشخیص داده و به سمت آن شلیک کرده است. ناو وینسنس تعداد ۱۰ تماس از هر دو فرکانس نظامی و غیر نظامی برای ارتباط با هواپیما انجام داده بود اما پاسخی دریافت نکرد. سازمان بین المللی هوانوردی گفته است که خدمه پرواز می بایست به پیام های رادیویی غیر نظامی توجه می کردند. به گفته دولت ایران هواپیمایی که سقوط کرد از فرکانس IFF نوع ۳ استفاده می کرده است نه از نوع ۲ که توسط نیروی هوایی ایران مورد استفاده قرار می گیرد. این رویداد موجب انتقادات شدیدی از رفتار تهاجمی کاپیتان ناو وینسنس، ویلیام راجرز و همچنین ایالات متحده شد. در سال ۱۹۹۶ در دیوان بین المللی دادگستری این موضوع بین دو کشور مطرح گردید و اگرچه دولت آمریکا اشتباه خود را نپذیرفت و به طور رسمی از ایران عذرخواهی نکرد اما قبول کرد تا مبلغ ۶۱.۸ میلیون دلار به خانواده های قربانیان این حادثه پرداخت نماید.
هواپیمایی مالزی | پرواز شماره ۱۷
پرواز شماره ۱۷ هواپیمایی مالزی یک پرواز مسافربری برنامه ریزی شده بود که از آمستردام به سمت کوالالامپور حرکت می کرد. این پرواز در ۱۷ جولای ۲۰۱۴ در حالی که بر فراز نواحی شرقی اوکراین در حرکت بود سقوط کرده و ۲۸۳ مسافر و همچنین ۱۵ خدمه آن همگی کشته شدند و یکی دیگر از مرگبارترین سوانح هوایی تاریخ ثبت شد. ارتباط با این هواپیما که از نوع بویینگ ۷۷۷-۲۰۰ER بود در حدود ۵۰ کیلومتری از مرز اوکراین و روسیه از دست رفته و لاشه هواپیما در نزدیکی Hrabove در منطقه Donetsk Oblast اوکراین، حدود ۴۰ کیلومتر نزدیک مرز پیدا شد. این سقوط در زمان جنگ در Donbass در جریان نبرد Shakhtarsk در منطقه ای رخ داد که تحت کنترل شورشیان طرفدار روسیه در اوکراین بود. همچنین سقوط این هواپیما مدتی پس از ناپدید شدن پرواز ۳۷۰ در ۸ مارس پیش آمد. مسئولیت تحقیق به هیئت ایمنی هلندی (DSB) و تیم تحقیقاتی مشترک هلندی (JIT) واگذار شد که نتیجه گیری کردند، هواپیما توسط یک موشک زمین به هوا از طرف جدایی طلبان طرفدار دولت روسیه در اوکراین مورد اصابت واقع شده است. بر اساس گزارش ها دولت هلند و استرالیا سعی کردند تا روسیه را قانع کنند که مسئولیت در اختیار گذاشتن این نوع موشک ها به شورشیان را بپذیرد. در همان سال سازمان اطلاعاتی آمریکا نیز تایید کرد که این موشک ها توسط روسیه به شورشیان تحویل داده شده و احتمالا آن ها به اشتباه پرواز شماره ۱۷ هواپیمایی مالزی را سرنگون کردند. در نهایت دولت روسیه مسئولیت تحویل موشک ها به شورشیان را نپذیرفت. رهبر شورشیان یک مطلبی را در شبکه های اجتماعی منتشر کرد که نشان می داد یک هواپیمای نظامی را ساقط کرده اند اما در کمتر از یک روز این مطلب را حذف کرد، همچنین ویدئویی از شورشیان منتشر شد که لحظه ای که به محل سقوط هواپیما رسیدند از اینکه یک پرواز مسافربری را سرنگون کرده بودند شوکه شده اند.
هواپیمایی عربستان سعودی | پرواز شماره ۱۶۳
هواپیمایی عربستان سعودی به شماره پرواز ۱۶۳ پس از خروج از فرودگاه ریاض در مسیر جده در تاریخ ۱۹ آگوست ۱۹۸۰ آتش گرفت. این هواپیما از نوع لاکهیدمارتین L-1011-200 Tri-Star LX بوده که تمامی ۲۸۷ مسافر و ۱۴ خدمه آن در اثر استنشاق دود پس از یک فرود اضطراری در ریاض کشته شدند. ۶ دقیقه پس از اینکه پرواز از فرودگاه ریاض بلند شد، خدمه متوجه دود در ناحیه بار هواپیما شدند. در همان زمان برنامه پرواز تغییر کرده و هواپیما برای بازگشت به ریاض تغییر مسیر داد. چند دقیقه بعد داخل کابین مسافران را دود فرا گرفت. آتش وارد کابین هواپیما شده و مسافران در نزدیکی درب های شماره ۲ تجمع کردند و خلبان از آن ها خواست تا در جای خود بنشینند. پرواز حدود ۳۰ دقیقه پس از برخاستن مجدد در فرودگاه ریاض به زمین نشست و به برج مراقبت اعلام کرد که قصد دارد موتورها را خاموش کرده و تخلیه سریع مسافران را انجام دهد. هواپیما فرود خود را به طور کامل انجام داد اما تا انتهای باند به مسیر خود ادامه داد و در نهایت در خارج از باند متوقف شد. اما از آنجایی که هیچ یک از مسافران خارج نشدند، کارکنان آتش نشانی فرودگاه سعی کردند درب هواپیما را باز کنند اما می بایست منتظر خاموش شدن موتورها می ماندند. ۲۳ دقیقه پس از فرود موتورهای هواپیما خاموش شده و آتش نشانان پس از اینکه درب هواپیما را باز کردند در مدت کوتاهی آتش بدنه هواپیما را فرا گرفت. تحقیقات نشان داد که مسافران و خدمه مدت ها قبل از اینکه درب هواپیما توسط آتش نشانان باز شود به وسیله دود ناشی از آتش سوزی خفه شده بودند. تمامی کشته شدگان در قسمت جلوی هواپیما پیدا شدند تا این پرواز نیز به عنوان یکی از مرگبارترین سوانح هوایی جهان قرار بگیرد.
منبع: www.teleghraph.co.uk