مرز هوایی چیست و چگونه مشخص می شود؟

حتما تا به حال عبارت مرز هوایی بارها به گوش تان خورده است. در گذشته های دور، مرز تنها مختص به زمین بود و کشورها یکسری خطوط فرضی را برای نقشه کشیده و از این طریق هر کشور مرز خود را مشخص کرده و از مرز خود دفاع می کرد.

همین مسئله منجر به گسترش دیپلماسی شد و کشورها تمام تلاش خود را کردند تا در چارچوب مرزها با یکدیگر تعامل های گوناگونی داشته باشند. نکته بسیار مهم این است که با گسترش تکنولوژی مرزها محدود به مرزهای زمین نشده و رفته رفته شاهد به وجود آمدن مرزهای هوایی و دریایی نیز هستیم.

چرا که مرزهای زمینی دیگر کارآیی گذشته را نداشته و افراد از طریق راه های دیگر مثل کشتی، زیر دریایی، هواپیما و… اقدام به عبور از مرزهای یکدیگر می کردند. در همین راستا در این مطلب قصد داریم تا نگاهی به مرز هوایی انداخته و در رابطه با آن توضیحات جامع و کاملی را به شما ارائه دهیم، پس با ما همراه باشید تا مرز هوایی را به شما معرفی کنیم.

برای رزرو ارزان ترین بلیط هواپیما لحظه آخری اینجا کلیک کنید.

نحوه مشخص شدن مرز هوایی

یکی از سوالات بسیار مهمی که مطرح می شود این است که مرز هوایی چگونه مشخص شده و دولت ها و کشورها چگونه مرزهای هوایی خود را ایجاد می کنند. به منظور پاسخ به این سوال بسیار مهم باید گفت که مرز هوایی در واقع به موازات مرز زمینی یک کشور است و به واسطه مرز زمینی است که مرز هوایی معنا پیدا می کند.

اگر بخواهیم توضیحاتی در این رابطه به شما ارائه دهیم باید گفت که فرض کنید که یک کشور در داخل مساحت مربعی قرار دارد و اضلاع مربع مرزهای زمینی آن کشور محسوب می شود.

اگر به موازات این اضلاع ارتفاعی تا بی نهایت رسم کنید، بخش هایی که این ارتفاع به وجود آورد، مرزهای هوایی آن کشور را شامل می شود.

در واقع به منظور عبور و مرور از هر مرزهای هوایی باید به همان قوانینی که در مورد مرزهای زمینی وجود دارد پایبند بوده، این قوانین را رعایت کرده و به آن ها احترام بگذارید.

مشکلات کنترل این مرزها

موضوع بسیار مهمی که باید بدانید این است که برخلاف مرز زمینی که کنترل آن بسیار راحت است و می توان آن را به شکل های مختلفی مدیریت کرد، مرزهای هوایی به دلیل قرارگیری در بالای سطح زمین شرایط کنترلی سختی دارند و در همین راستا امروزه شاهد به وجود آمدن سیستم ها و رادارهای مختلفی هستیم که وظیفه آن ها مدیریت و کنترل خطوط و مرزهای هوایی است.

این رادارها با بررسی رفت و آمدهای هوایی، داده ها و اطلاعات مختلف را بررسی کرده و در صورت عبور و مرور یک وسیله ناشناس به صورت غیرقانونی به سرعت آن را به مراجع مربوطه اطلاع داده و شاهد برخورد قاطعانه با آن وسیله هستیم.

امروزه کشورها تمام تلاش خود را می کنند تا مرزهای هوایی شان را به بهترین شکل ممکن امن نگه داشته و با استفاده از سیستم های به روز و پیشرفته آن را به بهترین شکل ممکن مدیریت کنند.

این مسئله باعث شده تا تکنولوژی های مربوط به این حوزه اهمیت بسیار زیادی پیدا کرده و رفته رفته شاهد به وجود آمدن فناوری های جدید، تکنولوژی های نو و… در زمینه مدیریت مرزهای هوایی باشیم.

مرز هوایی تا کجا ادامه پیدا می کند

یکی از سوالات بسیار مهمی که مطرح می شود این است که مرزهای هوایی تا کجا ادامه پیدا کرده و تا چه ارتفاعی را شامل می شود.

در رابطه با این مسئله قوانین مختلفی وضع شده و کشورهای گوناگون بر اساس قوانین خود از مرزهای هوای خود حفاظت می کنند.

به عنوان مثال بر اساس قوانین کشور آمریکا، هر پرنده ای که در ارتفاع بیش از ۸ کیلومتری سطح زمین قرار گرفته باشد، جز وسایل فضایی به حساب آمده و در واقع عبور آن وسیله از مرز هوایی آمریکا باعث تخطی از قوانین نخواهد شد.

همچنین باید به این مسئله توجه داشته باشید که قوانین بین المللی در این زمینه تدوین شده است که بر اساس این قوانین به طور معمول ارتفاع بین ۳۰ کیلومتری تا ۱۶۰ کیلومتر از سطح زمین منطقه آزاد هوایی محسوب می شود.

یکی از سوالات بسیار مهمی که ممکن است توسط افراد مطرح می شود این است که علت این که ارتفاع ۳۰ کیلومتری تا ۱۶۰ کیلومتر و جز مناطق آزاد هوایی به حساب می آید چیست؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که ۳۰ کیلومتر در واقع بیشترین ارتفاعی است که اشیای نظیر بالگرد یا هلیکوپتر و هواپیما می توانند به آن ارتفاع بروند. ارتفاع بیش از این حد برای این وسایل غیر مجاز است، در نتیجه تا ارتفاع  ۳۰ کیلومتری از سطح زمین، مرزهای هوایی کشورها محسوب شده و پس از آن منطقه آزاد هوایی به حساب می آید.

همین قوانین است که باعث شده تا کشورهایی که اقدام به پرتاب ماهواره و یا شاتل های فضایی به هوا می کنند، بتوانند از قوانین به نفع خود استفاده کرده و مشکلی در رابطه با انجام پروژه های علمی نداشته باشند.

قوانین مهم در مورد مرزهای هوایی

اگر بخواهیم چند قانون مهم در مورد مرزهای هوایی را بیان کرده و به آن ها اشاره کنیم، باید گفت که هر نوع پرنده در صورتی که بدون مجوز وارد مرز هوایی شود، به عنوان مهاجم شناخته شده و ناوگان هوایی آن کشور اجازه دارد تا پس از هشدار اقدام به انهدام آن وسیله کند.

همچنین باید به این مسئله بسیار مهم توجه داشته باشید که کشورهایی که شهرها و ایالت خود مختار و یا فدرالی داشته باشند، مرزهای هوایی شامل این شهرها و ایالت ها نیز می شود و در واقع قوانین خاص و مختلفی در این رابطه نوشته شده و وجود دارد.

پیشنهاد ما این است که اگر قصد دارید تا بیشتر با مرز هوایی و قوانین مرتبط با آن آشنا شوید، کمیسیون ها و قوانین نوشته شده در مورد این خطوط مرزی را مطالعه کرده و اطلاعات خود را به طرز چشمگیری در این زمینه افزایش دهید.

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد