هرساله فستیوال های مختلفی در سرتاسر دنیا برگزار می شوند و علاقه مندان زیادی برای شرکت در این مراسم ها از مدت ها قبل برنامه ریزی می کنند. یکی از فستیوال های سالیانه که در سال های اخیر محبوبیت بسیاری یافته در ایالت نوادای آمریکا برگزار می شود. فستیوال مرد سوزان یا برنینگ من در نخستین دوشنبه ماه سپتامبر (دوشنبه قبل از تعطیلات روز کارگر آمریکا) آغاز می شود و در روز کارگر به پایان می رسد. این فستیوال معروف به مدت یک هفته به طول می انجامد و در بیابان بلک راک در ایالت نوادا برگزار میشود. در سال ۲۰۱۰، ۵۱۵۱۵ نفر در جشنواره برنینگ من شرکت کردند. در طول سال های اخیر به محبوبیت این جشنواره جالب و عجیب افزوده شده است و میزان حضور شرکت کنندگان به طور پیوسته افزایش یافته است. در سال ۲۰۱۹، بیش از ۷۸۸۵۰ نفر در این رویداد شرکت کردند.
فستیوال برنینگ من
اگر تا به حال نام جشنواره برنینگ من به گوشتان خورده است حتما برای شما هم نام این فیستوال جالب به نظر رسیده است، در طی این این جشنواره هر سال یک مرد حصیری بزرگ یا سازههای مشابه با آن در شامگاه شنبه آتش زده می شود. در سال ۱۹۸۶ لری هاروی با گروهی از دوستان خود در سانفرانسیسکو یک آدمک چوبی با ارتفاع ۲.۷ متر و یک سگ چوبی کوچکتر را آتش زد. او هدف از این کار را یک اقدام خودجوش برای ابراز احساس شخصی بیان کرد. پیروان دروئیدی کلتی تندیس مرد حصیری را به عنوان نماد باروری میدانستند.
فستیوال مرد حصیری از جمله جشنواره های مستقل است، هزینه های برگزاری این جشنواره توسط داوطلبان تامین می شود. بخشی از بیابان نوادا که در آن جشنواره مرد سوزان برگزار می شود در طی سال های اخیر خود تبدیل به یک شهر کوچک شده و به نام شهر صخره سیاه (بلک راک سیتی) معروف شده است. در سال ۲۰۱۹ جشن سی سالگی فستیوال مرد سوزان با حضور بیش از ۷۸۰۰۰ نفر برگزار شد، در این گردهمایی یک سازه چوبی با ارتفاع ۶۵ فوت به نام معبد گلکسیا که نمادی از مرتبط بودن تمام انسان ها باهم بود، سوزانده شد. ماهواره متعلق به کمپانی ماکسار تکنولوژیز توانست در زمان برگزاری این جشنواره پرطرفدار تصاویر متعددی از آن را از فضا ثبت کند.
هدف برگزاری فستیوال برنینگ من
جشنواره برنینگ من در طی ۷ تا ۹ روز برگزار می شود، این گردهمایی شامل بخش ها و اجراهای متنوعی مانند اجراهای هنری، ساخت سازه ها و اجرای موسیقی است. وبسایت رسمی گردهمایی مرد سوزان در مورد هدف و باطن این جشنواره این چنین نوشته است: «مرد سوزان یک فستیوال نیست. مرد سوزان یک جامعه است. یک شهر موقتی. یک جریان فرهنگی جهانی بر اساس ۱۰ اصل عملی». از سال ۱۹۸۹ تا به الان اصول و قواعدی برای برگزاری و شرکت در این جشنواره تنظیم شده است. آزادی مطلق برای شرکت کردن، هدیه دادن، ناکالاگونگی (هیچ پولی در این گردهمایی بین شرکت کنندگان ردوبدل نمی شود)، اتکا به خود مطلق، به جا نگذاشتن هیچ ردی، مشارکت و خوداظهاری، تلاش جمعی و مسئولیت مدنی از جمله اصول برگزاری جشنواره برنینگ من است.
برنامه و اجراهای برگزار شده در این فستیوال بدون هیچ گونه برنامه ریزی قبلی صورت می گیرند، چراکه هر برنامه و اجرا هرسال به صورت خودجوش و بدون هیچ دستمزدی انجام می شوند. شرکت کنندگان در طول برگزاری این فستیوال در محل جشنواره کمپ زده و خدمات مختلفی جهت سرگرمی و کمک ارائه می کنند، اگر به این فستیوال بروید خواهید دید که شرکت کنندگان باهم برنامه آشپزی برگزار می کنند، می رقصند و یا آثار هنری خلق می کنند. همان طور که اشاره شد در طی اقامت در این فستیوال شرکت کنندگان حق خرید چیزی را با پرداخت پول ندارند بلکه دادوستدها به صورت پایاپای انجام میشود. هدف از برگزاری این فستیوال فقط خوش گذرانی نیست بلکه ترویج و اشاعه فرهنگی است که هرکسی بدون در نظر گرفتن نژاد یا اصلیت، رفتار و گفتار دلخواه خود را ابراز و بیان کند.
هزینه و وسایل مورد نیاز گردهمایی مرد سوزان
همان طور که در بخش قبل اشاره کردیم در فستیوال برنینگ من رد و بدل کردن پول ممنوع می باشد اما برای رسیدن به مقصد و شرکت در فستیوال باید هزینه های مختلفی را متقبل شوید. بلیط شرکت در فستیوال تقریبا به قیمت ۴۲۵ دلار است و اگر با خودروی شخصی به محل فستیوال می روید باید برای ورود به محوطه ۱۰۰ دلار بپردازید. از اواسط ماه مارس بیش از ۴۰۰۰ بلیط به فروش می رسد که حتی قیمت بلیط ها به ۱۴۰۰ دلار نیز افزایش می یابد، ورود کودکان ۱۲ سال به پایین به فستیوال برنینگ من رایگان است. طبق برآورده هایی که در سال ۲۰۱۶ انجام شد، هزینه شرکت در فستیوال مرد سوزان بین ۱۳۰۰ تا ۲۰۰۰۰ دلار است که هزینه های رفت و آمد، غذا، هزینه های کمپ، لباس ها و هدایا را شامل می شود.
برای شرکت در فستیوال مرد سوزان باید لیستی از وسایلی که باید داشته باشید را تهیه کنید چراکه در محل برگزاری عملا چیزی برای خرید وجود ندارد و شرکت کنندگان وسایل خود را با دیگران به اشتراک می گذارند. البته چندین غرفه خوراکی در محوطه گردهمایی وجود دارد که می توانید قهوه و یخ خود را از آنجا تهیه کنید. چادر، سایبان، مواد غذایی، آب، ضد آفتاب، لباس و… از جمله وسایلی هستند که در طول اقامت در گردهمایی مرد سوزان نیاز دارید. در وبسایت رسمی مرد سوزان به شرکت کنندگان توصیه شده است برای گشت گذار و سرگرمی همراه خود دوچرخه بیاورند و لباس هایی را در طی فستیوال بپوشند که روح خلاق آن ها را به نمایش بگذارد.
تم و اجراهای فستیوال مرد سوزان
یکی از اصول فستیوال مرد سوزان ازادی در بیان، رفتار و پوشش است، شرکت کنندگان هرساله با پوشیدن لباس های مختلف سعی دارند تا روح خلاق خود را به نماش بگذارند. طراح لباس ها عموما عجیب بوده و در رنگ های شاد و مختلفی دوخته شده اند، شرکت کنندگان برای خلاق تر شدن لباس ها از پر، پولک درخشان و مهره برای تزئین استفاده می کنند. کلاه ها و سربندهای عجیب و غریب، بال های بزرگ، شاخ های شبیه اسب تک شاخ، سربندهای شبیه سرخپوست ها و پاهای بلند چوبی از دیگر پوشش های متنوع و عجیب شرکت کنندگان است. در این فستیوال برعکس گردهمایی های دیگر هرچه عجیب و متفاوت تر لباس بپوشید بهتر و عادی تر خواهید بود.
در هر سال فستیوال برنینگ من یک تم مشخص و متفاوتی را برای شرکت کنندگان تعیین می کند. در سال ۲۰۱۸ تم فستیوال از مجموعه داستان های کوتاه علمی تخیلی آیزاک آسیموف الهام گرفته شد و “من، ربات” (I, Robot) بود. در ۲۰۱۹ گردهمایی برنینگ من تم “ دگرگونی ” (Metamorphoses) را معرفی کرد که نماد جشن تغییر و گشت و گذار در عدم قطعیت بود.
دوچرخه و سه چرخه سواری درکنار دریاچه خشک جزو سرگرمی های محبوب در این فستیوال است. شرکت کنندگان اغلب دوچرخه های خود را با وسایل عجیب و غریب تزئین می کنند تا در فستیوال برنینگ من منحصربه فرد باشند. از آنجا که روشنایی دوچرخه ها برای ایمنی در شب بسیار مهم است، بسیاری از شرکت کنندگان با استفاده از سیم الکترو لومینسانس (یک لوله نازک و انعطاف پذیر که هنگام تأمین انرژی با برق با اثر نئون می درخشد) نور را در تزیینات خود گنجانده اند و الگوهای پیچیده ای را ایجاد می کنند. هر شب، هزاران نفر با دوچرخه و اتومبیل های هنری خود و مجسمه های روشن، صحنهها و جلوههای بصری منحصر به فردی را ایجاد می کنند.