آشنایی با فرودگاه پیام در استان البرز | Payam International Airport
امروز می خواهیم تا یکی از فرودگاه های کشور را برای شما مورد بررسی قرار دهیم، فرودگاه پیام (Payam International Airport). این فرودگاه در جنوب غربی شهر کرج، ایران و در منطقه مهرشهر با فاصله ی ۳۵ کیلومتری از شهر تهران است و به عنوان یکی از مرزهای هوایی کشور نیز شناخته می شود. در این مطلب می توانید با مشخصات فرودگاه پیام آشنا شوید. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا به اتفاق یکدیگر، تاریخچه ی این فرودگاه، اطلاعات و دیگر اطلاعات لازم را به اتفاق یکدیگر مورد بررسی قرار دهیم.
تاریخچه ی فرودگاه پیام
مطالب مرتبط: چه شهرهایی در ایران فرودگاه دارند؟ معرفی اولین هواپیما در ایران و تاریخچه هواپیمایی کشور آشنایی با قسمت های مختلف فرودگاه
شاید نام این فرودگاه کمتر به گوشتان خورده باشد اما باید در ابتدا به شما بگوییم که فرودگاه بین المللی پیام را به عنوان یکی از مهم ترین پایگاه های صنعت هوانوردی در ایران فعالیت می کند که بیشتر به حمل بار یا به اصطلاح فرودگاهی، کارگو مشغول می باشد.
البته این فرودگاه برای کسانی که آموزش خلبانی می بینند، یک مرکز آموزش خلبانی اختصاص نیز دایر کرده است. فرودگاه پیام تنها فرودگاه حمل بار و کارگو و بزرگترین مرکز آموزش خلبانی در میان فرودگاه های ایران است که در منطقه ی ویژه ی اقتصادی استان البرز نیز قرار گرفته است. درباره ی نحوه ی مدیریت این فرودگاه باید بگوییم که فرودگاه پیام توسط شرکت خدمات بین المللی هوایی پیام اداره می شود و متعلق به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات جمهوری اسلامی ایران می باشد.
درباره ی تاریخچه ی فرودگاه پیام باید بگوییم که، شرکت خدمات هوایی پیام پس از انجام توافقی که بین ۲ شرکت شرکت مخابرات ایران و شرکت پست جمهوری اسلامی ایران در جهت تسهیل در ارائه ی بهتر و سریع تر خدمات پستی و مخابراتی صورت گرفت، ساخته و تاسیس شد.
شروع کار این فرودگاه مصادف است با سال ۱۳۶۹که این فرودگاه از همان زمان به بعد کار خود را آغاز نمود. این فرودگاه فعالیت خود را با عنوان مرکز خدمات هوایی جهت ارائه ی خدمات هوایی، حمل و نقل، توزیع بار، کالاهای پستی و ارائه ی خدمات هلی کوپتری به نقاط صعب العبور در شرایط آب و هوایی متفاوت و پشتیبانی از عملیات توسعه و تجهیز و نگهداری مراکز، دستگاه ها و امکانات مخابراتی و پستی کشور را آغاز نمود.
البته داستان شروع به کار این فرودگاه به همین جا ختم نمی شود. فرودگاه پیام به دلیل موقعیت جغرافیایی فرودگاهی خود و همجواری آن با شهر تهران و همچنین بودن به عنوان محل تلاقی ۱۳ استان شمالی و شمال غربی، در تیرماه سال ۱۳۸۲ بر طبق مصوبه ی هیئت دولت، دارای ۳۶۰۰ هکتار زمین شد که در ادامه از اراضی فرودگاه پیام به عنوان منطقه ی ویژه ی اقتصادی نامیده شد.
در واقع هدف از تأسیس این منطقه ی ویژه ی اقتصادی، حمل و نقل بار هوایی و پستی و همچنین فرآوری کالا، انبارداری، خدمات سرد خانه ای، صنایع ICT و در آخر مهم ترین آن ها یعنی صادرات است. اگر بخواهیم امکانات این فرودگاه را برای شما بررسی نماییم باید بگوییم که، فرودگاه پیام دارای باندی به طول ۴۱۵۰ و عرض ۶۰ متر است. این باندها را می توان به عنوان یکی از بهترین باندهای پروازی در سطح کشور به حساب آورد.
از دیگر خصوصیاتی که این باندها دارند این است که آن ها توانایی پذیرش انواع هواپیماهای پهن پیکر بوئینگ و ایرباس را دارند و به عبارتی دیگر از جمله ی باندهای پروای نرمال کشور محسوب می شوند. از دیگر خصوصیات فرودگاه پیام این است که مجموعه ی این فرودگاه این قابلیت را در خود دارند این است که در مواقع اضطراری این قابلیت را دارد که جایگزین فرودگاه بین المللی مهرآباد و فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) شود و از این رو این فرودگاه به عنوان یکی از مهم ترین فرودگاه های ایران محسوب می گردد.
از جمله ی دیگر ویژگی هایی که این فرودگاه دارد این است که باند فرودگاه پیام مجهز به سیستم روشنایی است و به دلیل عدم وجود موانع طبیعی و دست ساز که ممکن است در محوطه ی فرودگاه قرار داشته باشند، در حوزه ی ایمنی، یکی از امن ترین فرودگاه های کشور محسوب می شود.
از سایر امکانات دیگر فرودگاه پیام می توان به دستگاه های کمک ناوبری، دستگاه های رادیویی، واحد سوخت گیری، سه باب آشیانه که دارای فضای اداری، انبار و… و در آخر ایستگاه آتش نشانی در خود است.
با این که در ابتدای متن اشاره نمودیم ولی باید تاکید کنیم که درباره ی فرودگاه پیام باید این نکته را در نظر داشته باشید که این فرودگاه، بزرگترین مرکز خدمات آموزشی هواپیمایی در کشور محسوب می شود و در حال حاضر، حدود ۸ شرکت آموزش خلبانی با ۴۷ فروند هواپیمای مستقر در فرودگاه که در ۲ نوع ultra و light هستند، اقدام به آموزش خلبان و ارائه ی گواهینامه های خلبانی ppl که آموزش هواپیماهای شخصی و cpl که آموزش خلبانی تجاری است، می نمایند.
البته در این فرودگاه، خدمات هوانوردی عمومی، پروازهای تفریحی و خدمات بالگرد نیز ارائه می شود. قرار است تا در آینده ای نزدیک در فرودگاه پیام در کنار باربری خود، فرودگاه مسافربری نیز باشد.. به همین خاطر، ترمینالی به وسعت ۶ هزار متر با ظرفیت پذیرش ۱ تا ۱٫۵ میلیون نفر مسافر در سال برای پوشش پروازهای داخلی و خارجی این فرودگاه در نظر گرفته شده است. فرودگاه پیام، برای شرکت های هواپیمایی؛ پیام ایر، دانشگاه صنعت هوانوردی ایرانیان که به عنوان تنها دانشکده ی جامع صنعت علم و هوانوردی ایران فعالیت می نماید، شرکت پارسیس، آرتا کیش، پارسا کیش، بوتیاماهان، اطلس خمین، هما، علوم فنون، فن آوران فراز هرمز، آریاپرواز و ایران زمین، خدمات هوایی و برای شرکت نوید، شفق بال و هلی کوپتری ایران که شرکت هلی کوپتری مستقر در فرودگاه پیام است، شرکت آسمان پرواز پارسینه کوش و آریا پرواز که کار تعمیر و نگهداری هواپیما را انجام می دهد، می باشد.
این فرودگاه دارای ۲ دفتر نمایندگی مستقل است کعه آدرس دفتر تهران آن ها، خیابان سهروردی شمالی ، خیابان توپچی ، پلاک ۳، طبقه زیر همکف و به شماره ی ۸۸۴۶۸۰۱۸ و آدرس اصلی فرودگاه پیام در کرج، مهرشهر، انتهای بلوار ارم، فرودگاه بین المللی و منطقه ی ویژه ی اقتصادی پیام می باشد.
مشخصات فرودگاه پیام
نوع فرودگاه: باربری
کد یاتا: ندارد
کد ایکائو: OIIP
ارتفاع از سطح دریا: ۱۲۷۱ متر