بازارچه های مرزی ایران همانطور که از نامشان پیداست، در شهرهای مرزی و نزدیک نقطه صفر مرزی و در کنار گمرک ها قرار دارند. به دلیل آن که خرید و فروش کالاها در این بازارها بدون واسطه انجام می شود، معمولاً قیمت کالاها ارزان تر از سایر بازارها در نقاط مختلف کشور باشد. همین مورد باعث شده است تا خریداران بسیاری به سمت این بازارهای حرکت کنند. در مقاله دیگری از الی گشت می خواهیم در مورد بازارهای خارجی در ایران صحبت کنیم.
فهرست مطالب
بازارچه های مرزی ایران | بازار مرزی ماکو
شهر ماکو در شمال استان آذربایجان غربی یکی از مناطق آزاد تجاری و صنعتی در این منطقه است. از نظر مساحت، بازار ماکو را باید بزرگترین منطقه آزاد ایران دانست. این بازار در پنج کیلومتری جاده ماکو به سمت مرز بازرگان قرار دارد. در این بازار بیش از ۵۰۰ مغازه برای فروش انواع و اقسام اجناس وجود دارند. قیمت مناسب اجناس بازار ماکو باعث شده است تا هر ساله مردم بسیاری به این منطقه سفر کنند.
آدرس: آذربایجان غرب، شهر ماکو، کیلومتر پنج جاده ماکو به سمت مرز بازرگان. سمت چپ جاده
بازارچه مرزی سرو
شهر مرزی سرو در ۵۰ کیلومتر غرب کشور و در نزدیکی مرز ترکیه قرار دارد. این منطقه به دلیل وجود بازار سرو بسیار مشهور است. بازارچه مرزی سرو دارای فروشگاه ها و مراکز خرید بسیاری است و در آن می توان پوشاک، لوازم خانگی، لوازم آرایشی و کالاهای دیگر خریداری کنید. رونق این بازار بسیار بالاست و هر ساله و در هر زمان، میزبان خیل عظیمی از خریداران است.
آدرس: آذربایجان غربی، ارومیه، سرو، ۵۵ کیلومتر به طرف گمرک سرو، بازارچه مرزی سرو
بازارچه های مرزی ایران | بازار مرزی بانه
بانه را باید از مشهورترین بازارهای خارجی در ایران دانست که در استان کردستان قرار دارد. یکی از پرطرفدارترین بازارچه های این منطقه، بازار مرزی سیرانبند نام دارد که در ۱۸ کیلومتری شهر بانه و نزدیکی مرز کشور عراق واقع شده است. بازارهای متعدد دیگری نیز در بانه قرار دارند که هر کدام کالا و محصولات مختلفی را به مشتریان عرضه می کنند. برای سفر به این منطقه بهتر است در اواخر بهار و تابستان اقدام کنید که هوا گرم باشد.
آدرس: کردستان، شهر بانه، بخش ننور، کیلومتر ۲۵ جاده سیرانبند، بازارچه مرزی سیرانبند
بازار مرزی پیرانشهر
پیرانشهر از شهرهای کردنشین استان آذربایجان غربی است که تنها جمعیتی در حدود صد هزار نفر دارد. شلوغی این شهر بیشتر به دلیل بازار مرزی آن است که در داخل شهر و در امتداد خیابان امام قرار دارد. این شهر نزدیک به مرز عراق و پایانه مرزی تمرچین است، به همین دلیل با عراق مبادلات گسترده ای انجام می شود. همچنین، خریداران می توانند به پایانه مرزی تمرچین در حدود ۱۰ کیلومتری شهر پیرانشهر حرکت کنند.
آدرس: آذربایجان غربی، شهر پیرانشهر، امتداد خیابان امام
بازارچه های مرزی ایران | بازار مرزی مهران
شهر مهران در غرب ایران و در استان زیبای ایلام قرار دارد. این شهر که در نزدیکی مرز کشور عراق واقع شده است شلوغ ترین بازارهای خارجی در ایران را دارد. این بازارچه در سال ۱۳۸۲ تأسیس شد و اکنون دارای بیش از ۱۱۰ غرفه فعال است. بازارچه مرزی مهران به دلیل داشتن امکانات سخت افزاری و نرم افزاری خوب، یکی از مراکز اصلی صادرات و واردات کالاها به کشور است. همچنین، بازار مهران به خاطر قرارگیری در مسیر عبور زائرین عراق رونق بسیاری دارد.
آدرس: ایلام، شهرستان مهران، جاده اصلی بخش مرکزی مهران
بازار مرزی باشماق مریوان
بازارچه مرزی باشماق را باید اولین بازارچه مشترک مرزی استان کردستان دانست که در سال ۱۳۷۳ در ۱۵ کیلومتری شهر مریوان و در کنار روستایی به نام باشماق احداث شده است. معمولاً صادرات این بازارچه بیشتر از وارداتش است. کالاهای مختلفی در بخش های کشاورزی، صنعتی و معدنی از این مکان به عراق صادر می شود و در مقابل محصولاتی مانند برنج، چای و وسائل الکترونیکی از عراق وارد کشور می شوند.
آدرس: کردستان، ۱۵ کیلومتری مریوان، بازارچه مرزی باشماق مریوان
بازارچه های مرزی ایران | بازار مرزی جوانرود
شهر جوانرود در استان کرمانشاه است و به خاطر بازارچه معروفش شناخته می شود. این بازارچه بزرگ بیش از ۳۰۰ غرفه دارد و در آن انواع محصولات مختلفی اعم از وسائل الکترونیکی، لوازم بهداشتی، مواد خوراکی، زیورآلات، پارچه و موارد دیگر با قیمت های بسیار مناسب به فروش می رسند. این بازار مرزی را باید مهمترین عامل در رونق شهر جوانمرد دانست.
بازار مرزی جلفا
شهر جلفا در جنوب ساحل رودخانه مرزی ارس قرار دارد. این شهر در استان آذربایجان شرقی و در نزدیک مرز مشترک با کشور نخجوان واقع شده است. با تشکیل منطقه آزاد تجاری صنعتی ارس در این منطقه، شهر جلفا رونق بسیاری گرفت. بازارچه جلفا در سال ۱۳۷۳ راه اندازی شد. با اینکه شهر جلفا به تنهایی مقصد فوق العاده ای برای سفر است اما می توانید از بازارچه این شهر نیز دیدن کنید.
آدرس: آذربایجان شرقی، شهر جلفا ( مسیر تبریز به مرند با مسیر ۱۳۸ کیلومتر)، خیابان گمرک، بازار مشترک مرزی
بازارچه های مرزی ایران | بازار مرزی بیله سوار
بیله سوار شهری با محیط سرسبز و مزارع حاصل خیز است که در شمال استان اردبیل قرار گرفته است. این شهر یکی از دروازه های ورود به کشور آذربایجان است. گمرک بیله سوار چیزی در حدود ۲۰۰ سال قدمت دارد و از قدیمی ترین گمرکات فعال در کشور است. بازارچه مرزی بیله سوار به دلیل تنوع بالا محصولات و قیمت های ارزان، گردشگران را بسیاری را هر ساله به خود جذب می کند.
آدرس: اردبیل روبروی گمرک و بازارچه مرزی شهرستان بیله سوار
بازار بزرگ ساحلی آستارا
بازار ساحلی آستارا که در گذشته «بازارچه روسی آستارا» نامیده می شد، یکی از بزرگترین بازارهای خارجی در ایران است. این بازار در سال ۱۳۶۸ بین دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان ساخته شد و در سال های بعد با رونق گرفتن آن، بازارچه ها و مراکز خرید متعدد دیگری نیز در کنار آن احداث شدند. بازار بزرگ ساحلی آستارا در عین حال که مرکز بزرگی برای خرید انواع و اقسام وسائل است، یکی از جاذبه های این منطقه نیز محسوب می شود.
آدرس: گیلان، شهر آستارا، خیابان ملت، بازار آستارا
بازارچه های مرزی ایران | بازار مرزی اینچه برون
شهر اینچه برون نام شهری مرزی در استان گلستان است که در شهرستان گنبدکاووس و مرکز بخش داشلی برون قرار گرفته است. در کنار جاذبه های طبیعی بی شمار این منطقه، جای هیچ شکی نیست که بیشتر مسافران به خاطر بازارچه معروف اینچه برون به این شهر سفر می کنند. این بازارچه مرزی ۲۵ سال قدمت دارد اما در چند سال اخیر با مشکلات بسیاری روبرو شده است!
آدرس: گلستان، شهرستان گنبد کاووس، شهر اینچه برون، بازارچه مرزی اینچه برون
بازار مرزی مهاباد
مهاباد شهر مرزی نیست اما بازارچه آن به عنوان یکی از بازارهای مرزی با اجناس خارجی شناخته می شود. در این بازار می توان هر آنچه مورد نیاز خانواده است را تهیه کرد. تنوع گسترده در انواع و اقسام محصولات و قیمت مناسب آنها، بازار مهاباد را به یکی از بهترین بازارهای خارجی در ایران تبدیل کرده است. مهاباد به تنهایی شهری زیباست که می تواند مقصد گردشگری خوبی نیز به شمار آید.
آدرس: آذربایجان غربی، شهر مهاباد، فلکه کانون کارآموزی، رو به روی کانون و جنب هنرستان فنی چمران، بازارچه مرزی مهاباد
بازارچه های مرزی ایران | بازار مرزی دوغارون
پایانه مرزی دوغارون در ۲۰ کیلومتری شهر تایباد و در شرق استان خراسان رضوی و در مرز ایران با افغانستان قرار دارد. دوغارون یک منطقه ویژه اقتصادی است و به عنوان مجهزترین گمرک ایران در مرز افغانستان شناخته می شود. بازارچه مرزی دوغارون از پر رونق ترین بازارهای خارجی در ایران محسوب می شود، به طوری که در سال های اخیر رتبه یک صادرات کالا به کشور افغانستان بوده است. عمده کالاهای صادراتی میوه، مصالح ساختمانی، مواد غذایی و مواد شیمیایی هستند.
آدرس: بیست کیلومتری شهر تایباد در شرق استان خراسان رضوی، مرز ایران با افغانستان