غار چال نخجیر غاری زنده با قدمت ۷۰ میلیون سال

غار حفره‌ای نسبتاً بزرگ است که در روی زمین یا زیر آن قرار گرفته است و در زمین دهانه یا مدخل دارد. ۲ دسته غار وجود دارند: غارهای طبیعی و غارهای مصنوعی.

غار طبیعی از جمله غار چال نخجیر در اثر عوامل طبیعی مختلف مانند نفوذ آب در طبقات آهکی، زمین‌لرزه و یا چین‌خوردگی‌های زمین، اثر آبشارها و امواج دریاها، وجود آتشفشان و یا گدازه‌های آن‌ها ایجاد می‌شود. غارهای طبیعی معمولاً در اثر نفوذ آب در طبقات آهکی ایجاد می‌شوند و تعداد زیادی از این غارها در دنیا وجود دارند.

اکثر غارها از سنگ‌های آهکی تشکیل شده‌اند اما سنگ‌های گرانیتی، آتشفشانی و شنی هم در غارها وجود دارند. غارهایی که از سنگ‌های آهکی تشکیل شده‌اند ارتباط نزدیکی با تشکیلات سنگ‌های رسوبی دارند.

برای خرید بلیط قطار، خرید بلیط هواپیما و رزرو هتل به الی گشت مراجعه کنید

منشأ این سنگ‌ها شیمیایی یا بیوشیمیایی است و عمدتاً از Caco3 تشکیل شده‌اند. از ویژگی‌های مهم

سنگ‌های آهکی قابلیت انحلال آن‌ها در آب‌های دارای دی‌اکسیدکربن یا CO2 است.

  غارهای طبیعی به ۳ شکل راهرو، چاه و تالار هستند. راهرو به‌صورت یک مجرای افقی با شکل متقاطع است که در امتداد طول آن تشکیل شده است. چاه مجرایی هست که به‌صورت عمودی گسترش پیدا می‌کند. راس آن ممکن است به خارج راه داشته باشد اما چاه همیشه دارای مجراهای خارجی رخنه‌پذیر نیست. تالار بخش بزرگی از یک راهرو است.

 انواع دیگری از غارها، غارهای مصنوعی هستند. غارهای مصنوعی یا غارهای دست کن به تعداد زیادی در ایران وجود دارند و معمولاً برای اهداف خاصی حفر شده‌اند. از جمله اهداف ایجاد غارهای مصنوعی موارد زیر هستند:

اسکان، دفاع، برگزاری آئین‌های مذهبی، استخراج و برداشت محصولات معدنی و…

غار چال نخجیر در کشور ایران، استان مرکزی و شهرستان دلیجان واقع شده است.

این غار در فاصله ی ۱۰ کیلومتری از شهر دلیجان و در جاده ی نراق قرار گرفته است.

غار چال نخجیر در سال ۱۳۶۸ به صورت اتفاقی توسط سازمان آب دلیجان و در اثر انفجار برای جستجوی آب کشف شد.

غار چال نخجیر حدود ۷۰ میلیون سال قدمت دارد.

مطالب مرتبط:

۹  تا از غارهای اسرارآمیز ایران

مسجد جور جیر اصفهان شاهکاری کمتر شناخته شده از معماری صفوی

 

در گذشته شکارچیان و حاکمان موقع شکار در این منطقه معمولاً شکار را به سمت این غار هدایت می‌کردند تا به دام بیفتد به همین دلیل به این غار چال نخجیر (چال به معنی مکان پست + نخجیر به معنی شکارگاه) می‌گفتند و این نام روی این مکان باقی‌مانده است.

غار چال نخجیر از جمله غارهای آهکی و زنده ی دنیا است. این غار از جمله غارهای طبقاتی است و از ۳ طبقه تشکیل شده است. حدود ۹۵ درصد از دیوارهای این غار از رسوبات آهکی تشکیل شده است و مابقی دیوارها سنگی هستند.

حدود ۱.۳۰۰ متر از این غار برای بازدیدکنندگان کف سازی، ایمن و نورپردازی شده است.

در تابستان‌ها هوای داخل غار خنک و در زمستان‌ها هوای داخل آن گرم است و بازدیدکنندگان دچار کمبود اکسیژن نمی‌شوند.

در انتهای غار یک دریاچه وجود دارد که بازدیدکنندگان امکان قایقرانی در آن را دارند اما هنوز این غار به طور کامل شناسایی نشده است.

از ویژگی‌های اختصاصی این غار می‌توان به منحصربه‌فرد بودن نهشته‌ها، دسترسی آسان به غار، خود ترمیمی به دلیل زنده‌بودن و تهویه ی مناسب آن اشاره کرد.

دهانه ی اصلی غار چال نخجیر دارای ارتفاع بین ۱۰ تا ۴۰ متر و عرض ۱۰ متر است.

غار نخجیر یک شاخه ی اصلی و چند شاخه ی فرعی دارد و ۴ کیلومتر از آن توسط افراد محلی کشف شده است. عمق این غار حدود ۸ تا ۱۰ کیلومتر است. داخل غار، دالان‌ها، کریدورها، دهلیزها، حوضچه‌ها و تراس‌های بسیار چشم‌نواز وجود دارند.

داخل غار منشورهای بلور کلسیت وجود دارند که در اثر بازتاب نور،  زیبایی خیره‌کننده‌ای به غار می‌دهند.

 غار چال نخجیر از جمله غارهای تکتونیکی دنیا است. به این معنی که این غار از جابه‌جایی صفحات زمین پدیدآمده است. اکثر محققان معتقدند که این غار در اثر حرکت معکوس گسل ایجاد شده است. اما باید به این نکته توجه داشت که شکل امروزی غار به دلیل ریزش‌های جوی و باران‌های اسیدی ایجاد شده است. در واقع این باران‌های اسیدی از بین سنگ‌ها به فضای داخل غار نفوذ می‌کنند و در کربنات کلسیم حل می‌شوند و شکل‌های زیبایی را ایجاد می‌کنند.

غار چال نخجیر از شگفت‌انگیزترین جاذبه های طبیعی استان مرکزی است و قدمت زیادی دارد. این غار از رسوبات آهکی که به شکل تندیس حیواناتی مثل کرگدن، لاک‌پشت و تمساح تشکیل شده است و در تابستان و زمستان هوای مطبوعی دارد.

برای دسترسی به غار چال نخجیر باید ابتدا وارد اتوبان اصفهان شوید و از آنجا به سمت شهر دلیجان حرکت کنید. سپس باید مسیر خود را به سمت جاده نراق ادامه دهید تا پس از طی مسافتی حدود ۱۵ کیلومتر، تابلوی حرکت به سمت غار چال نخجیر برای شما نمایان گردد.

 بعد از پارک خودرو در پارکینگ باید مسیر سنگ‌فرش شده را طی کرد تا به غار رسید. قبل از ورود به غار باید کلیه ی وسایل خود را داخل صندوق امانات بگذارید. چون غار چال نخجیر از معدود غارهای آهکی کشور است و نور فلاش آسیب جدی را به کریستال‌ها و رسوبات آهکی آن می‌زند، نباید به‌هیچ‌وجه از داخل آن عکس گرفت. به‌محض ورود به غار غرق در زیبایی‌های آن خواهید شد.

بلورهای کلسیت، رسوبات آهکی و اسفنج‌های سفیدرنگی به زیبایی‌های این غار افزوده است. هر چه به سمت داخل غار پیش می‌رویم مسیر پهن‌تر و عریض‌تر می‌شود به‌طوری‌که در بطن غار، بخش عریضی با رسوبات آهکی به شکل حیوانات جذاب خودنمایی می‌کند. این اشکال جذاب شبیه حیواناتی مثل تمساح، عقاب، گوزن، کرگدن و لاک‌پشت هستند.

 بازدید از غار نخجیر باید به‌صورت گروهی باشد.

 حتماً وسایل باید قبل از ورود به غار به صندوق امانات تحویل داده شود.

 دست‌زدن به رسوبات آهکی غار ممکن است باعث تخریب آن‌ها شود.

 از استعمال دخانیات و مواد غذایی داخل غار پرهیز کنید.

 افرادی که مشکل تنفسی یا ترس از بودن در محیط‌های تنگ را دارند بهتر است از ورود به غار خودداری کنند.

 چون این غار سیستم تهویه‌ی مناسب دارد، امکان بازدید از آن در تمام فصول وجود دارد.

امکانات رفاهی بسیار مناسبی برای گردشگران در این مکان تعبیه شده است. از بوفه گرفته تا پارکینگ و سالن انتظار تا کلیه‌ی امکانات دیگر که برای بازدیدکنندگان نیاز است. صندوق نگهداری وسایل، تور گروهی، راهنما و وسایل بهداشتی از دیگر امکانات این مجموعه است.

بدیهی است که چون غار نخجیر یکی از زیباترین و نادرترین غارهای ایران است، بازدید از آن رایگان نیست، اما هزینه‌ی بازدید آن‌قدر زیاد نیست و تعداد زیادی از بازدیدکنندگان قابلیت پرداخت این هزینه را دارند.

زمان بازدید از غار نخجیر در بهار و تابستان از ساعت ۹ صبح تا ۷ عصر و در پاییز و زمستان از ساعت ۹ صبح تا ۵ عصر است.

  این تورها معمولاً یک‌روزه هستند که از آن‌ها می‌توان به تور غار نخجیر محلات، تور سلوکی‌ها و… نام برد.

 اقامتگاه بوم‌گردی شمس نراق: ۱۵.۹ کیلومتر

 اقامتگاه بوم‌گردی نراقی‌ها: ۱۶.۳ کیلومتر

 اقامتگاه سنتی خانه نخجیر: ۱۶.۳ کلیومتر

رستوران سنتی نراق: ۱۵.۵ کیلومتر

رستوران دوستان کباب نراق: ۱۵.۷ کیلومتر

رستوران چشم بین کباب نراق: ۱۵.۷ کیلومتر

 بازار قدیمی نراق: ۱۰ کیلومتر

 امامزاده یحیی نراق: ۱۵.۶ کیلومتر

 کاروان‌سرا شمس السلطنه نراق: ۱۵.۹ کیلومتر

این غار دومین غار آهکی زیبای جهان است و از غارهای زنده ی دنیا است. این غار زیباترین غار آهکی ایران است و به‌صورت طبیعی تهویه دارد و به همین دلیل بازدیدکنندگان مشکل تهویه نخواهند داشت.

عدم کنترل گردشگران ورودی و عدم نظارت و کنترل بر رفتار گردشگران در جهت حفاظت از غار از جمله نقاط ضعف این غار است.

هوای خنک و مرطوب داخل غار به‌شدت لذت‌بخش و مطبوع هست. روشنایی داخل غار خیلی کم هست و در بعضی از نقاط کاملاً باید در تاریکی راه رفت، نورپردازی داخل غار به دیدن زیبایی قندیل‌های آن کمکی نمی‌کند، حتی اجازه داده نمی‌شود کسی با خودش چراغ‌قوه ببرد و حتی در ورودی غار موبایل‌ها گرفته می‌شوند که کسی نتواند از داخل غار عکسی تهیه کند یا چراغ‌قوه‌ی موبایل رو روشن کند، شاید به همین دلیل هست که عکس‌های غار کتله‌خور رو به نام غار نخجیر نمایش داده می‌شود و این اصلاً صادقانه نیست.

بلیط ورودی ۲۰ هزار تومان (تابستان ۱۴۰۱) هست و بیرون غار جای پارک ماشین و سرویس بهداشتی تمیز و کانکس سوئیت اجاره‌ای فراهم هست. در کل دیدن این غار خالی از لطف نیست و به دلیل نزدیک بودن به دلیجان ، پس از بازدید با طی‌کردن یک ربع مسافت می‌شود برای تهیه‌ی غذا (ناهار یا شام) به رستوران‌های شهر دسترسی داشت. توصیه می‌شود پس از دیدن این غار، از زنجان و غار کتله‌خور هم دیدن کنید و پس از آن غار علی‌صدر رو هم به لیست بازدید‌های خود اضافه کنید.

 

 

 

مطالب مرتبط

هتل یا هتل آپارتمان؟ کدام یک برای اقامت بهتر است؟

همه چیز در مورد تحصیل در رشته گردشگری

برج آزادی، نماد شهر تهران و همه آنچه که باید بدانید

۱ نظرات

امیرحسین قجری 1402-08-24 - 1:43 ق.ظ
سلام قجری هستم از راهنمایان گردشگری غار نخجیر توضیحات کاملا صحیح و جامع از معدود سایت های که تمام اطلاعات درج شده پیرامون غار کاملا صحیحه خداقوت دمتون گرم
افزودن نظر