غاری که ۱۳۵ سال زندگی کرده: غار ده شیخ دنا در کهگیلویه و بویراحمد

غار ده شیخ کهگیلویه و بویراحمد غاری زیبا در روستایی به همین نام است. این غار زیبا که تا سال ۱۳۸۹ ناشناخته بود و به‌صورت خیلی اتفاقی توسط یک چوپان کشف شد، یکی از مهم‌ترین جاذبه های گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد محسوب شده و گردشگران بسیاری را مجذوب خود می‌کند. اگر شما هم دوست دارید تا به استان کهگیلویه و بویراحمد سفر کرده و با جاذبه های گردشگری آن بیشتر آشنا شوید، ادامه این مطلب از مجله گردشگری الی گشت را به هیچ عنوان از دست ندهید. در این مطلب قصد داریم تا شما را با غاری که ۱۳۵ سال زندگی کرده است آشنا کنیم.

غار ده شیخ کهگیلویه و بویراحمد تا سال ۱۳۸۹ کاملاً ناشناخته بود. یکی از چوپان‌های محلی روستای ده شیخ، یک روز به‌صورت کاملاً اتفاقی این غار را در بالادست روستای خود در پاتاوه کشف می‌کند. از زمان کشف غار ده شیخ تا به امروز، سه مرحله حفاری و اکتشاف در آن انجام شده است. اولین چیزی که باستان‌شناسان در این غار پیدا کردند، بقایا و فسیل‌های انسانی و حیوانی بود که نشان می‌داد این غار متعلق به دوران ماقبل اسلام است. برخی از باستان‌شناسان باور دارند که این غار متعلق به دوره ساسانیان  است، درحالی‌که برخی دیگر می‌گویند این غار مربوط به دوره هخامنشیان است.

طبق یافته‌هایی که در غار به‌دست‌آمده است، این غار در دورانی محل زندگی برخی از انسان‌ها بوده است. در این غار آثار باستانی زیادی پیدا شده و زمین آن هم به‌گونه‌ای تغییر پیدا کرده بود که نشان می‌داد در این غار انسان‌هایی زندگی می‌کردند. اما دیواره‌های غار هیچ‌گونه نقاشی یا اثری از مردم باستانی ندارد که خود نشان می‌دهد این غار برای قرن‌ها بدون استفاده بوده است.

غار ده شیخ کهگیلویه و بویراحمد یک غار آهکی است که از نظر زمین‌شناسی به دوره دوم بازمی‌گردد. آب‌های درون این غار با فشار از حفره‌هایی که ایجاد شده خارج شده است و قندیل‌های بسیار زیبایی را در دالان‌های آن به وجود آورده است. از جمله شگفتی‌های این غار که آن را با سایر غارهای ایران متمایز می‌کند، گرمای هوای داخل در زمستان و سرمای هوای داخل غار در تابستان است. این موضوع خود این مسئله را توجیه می‌کند که در گذشته، انسان‌ها برای فرار از گرما و سرمای هوا، داخل غار را برای زندگی انتخاب کرده بودند.

غار ده شیخ که لقب علی‌صدر دوم را به خود اختصاص داده است، یکی از غارهای استان کهگیلویه و بویراحمد در ۲ کیلومتری روستایی به همین نام است. بیشتر افرادی که قصد دارند تا از شهرستان یا استان‌های دیگر برای بازدید از این غار بروند، ابتدا به یاسوج سفر کرده و سپس به منطقه پاتاوه شهرستان دنا سفر می‌کنند. برای این که بتوانید به این غار دسترسی داشته باشید یا باید یک تاکسی در اختیار گرفته یا این که خودرو شخصی داشته باشید. برخی از اوقات هم می‌توانید در تورهای گردشگری و غارگردی یاسوج یا شهرهای دیگر ثبت‌نام کرده و از این غار به همراه راهنمای گردشگری دیدن کنید.

درست در روبه‌روی قله قاش مستان کوه دنا، دهانه تنگ و باریک غار ده شیخ قرار دارد. برای رسیدن به داخل این غار، ابتدا باید دقایقی را به‌صورت نشسته عبور کنید، پس از گذر از دهانه تنگ و باریک این غار، به ورودی‌های اصلی آن می‌رسید که حدود ۲۵ متر ارتفاع داشته و به‌راحتی می‌توانید از آن‌ها عبور کنید. این ورودی‌ها با ستون‌های آهکی طبیعی و قندیل‌هایی که طی قرن‌ها به وجود آمده‌اند، شما را مسحور خواهند کرد. غار ده شیخ دنا ورودی‌های مختلفی دارد، اما در حال حاضر تنها از ورودی شرقی آن استفاده می شود.

در غار ده شیخ دنا، در کل هفت دالان وجود دارد که بر اثر حرکت چرخشی آب و املاح در داخل غار به وجود آمده‌اند. به گفته باستان‌شناسان، این غار یک غار کاملاً زنده است و فضای داخلی آن همچنان با استفاده از این پدیده‌ها و چرخش‌های طبیعی گسترش پیدا می‌کند. در داخل غار ده شیخ می‌توانید گونه‌های جانوری بسیاری به‌ویژه خفاش و موش و انواع حشرات را مشاهده کنید. ارتفاع هفت دالانی که در حال حاضر در غار ده شیخ کهگیلویه و بویراحمد کشف شده است بین ۵ تا ۷ متر است. اما وسعت این غار بسیار زیاد بوده و بخش‌هایی از آن در واقع هنوز کشف نشده است.

در حال حاضر امکانات زیادی در غار ده شیخ کهگیلویه و بویراحمد مشاهده نمی‌شود. با وجود این که استقبال گردشگران از این غار زیاد است، اما برای دسترسی به امکانات باید حداقل ۲ کیلومتر آن‌طرف‌تر و به روستای ده شیخ رفت. به گفته برخی از سرمایه‌گذاران و وزارت گردشگری، قرار بر این است که تا در آینده نزدیک، جاده خاکی که این غار را به روستا متصل می‌کند آسفالت شده و راه دسترسی به آن هموارتر گردد. در کنار جاده آسفالت، برخی از امکانات گردشگری مانند آلاچیق‌های مختلف یا دکه‌های فروش نوشیدنی و خوراکی هم در اطراف این غار در حال ساخت هستند.

همان‌طور که در بخش قبلی هم به این موضوع اشاره کردیم، در اطراف غار ده شیخ امکانات چندانی وجود نداشته و از روستای ده شیخ هم نمی‌توان توقع هتل‌های لوکسی را داشت. اما افرادی که قصد دارند تا در نزدیکی غار ده شیخ اقامت داشته باشند، می‌توانند به بوم‌گردی‌های شهرستان دنا بروند. در این شهرستان بوم‌گردی‌های زیبایی وجود داشته و کلبه‌هایی هم برای اجاره در اختیار مسافران قرار می‌دهند. افرادی که ترجیح می‌دهند تا در هتل اقامت داشته باشند، می‌توانند مسیر را تا پیش از تاریک شدن هوا سپری کرده و به یاسوج بازگردند. در یاسوج می‌توان مسافرخانه و هتل‌های مختلفی را مشاهده کرد. برای رزرو هتل در استان کهگیلویه و بویراحمد با کارشناسان ما در تماس باشید.

یکی از بهترین فصل‌های ممکن برای دیدن طبیعت زیبای اطراف غار ده شیخ و لذت‌بردن از آب‌وهوای متعادل این منطق، فصل بهار است. از ابتدا فروردین تا اواخر خرداد می‌توانید به‌راحتی از این منطقه بازدید کنید. در این فصل هم آب‌وهوای بیرون غار و هم آب‌وهوای داخل غار کاملاً متعادل بوده و می‌توانید از سفر خود به‌دوراز سرما و گرمای شدید لذت ببرید.

مطالب مرتبط:

روستای کریک، ماسوله ی استان کهگیلویه و بویراحمد ۶

مورد از جاذبه های دیدنی یاسوج

در این مطلب با یکی از شگفت‌انگیزترین غارهای ایران که لقب علی‌صدر دوم را به خود اختصاص داده است آشنا شدیم. در این غار هفت دالان کشف شده است که با چرخش آب به‌صورت طبیعی به وجود آمده‌اند و هر کدام تا حدود ۵ الی ۷ متر ارتفاع دارند. داخل این غار در فصل‌های سرد سال گرم و در فصل‌های گرم سال سرد است. همین موضوع به همراه پیداشدن فسیل‌ها و ظروف سفالی در داخل غار، نشان از این است که قرن‌ها پیش، انسان‌هایی در این غار زندگی می‌کردند.

با وجود این که هنوز در اطراف این غار امکانات گردشگری چندانی مشاهده نمی‌شود، اما پیشنهاد ما این است که بازدید از آن را به هیچ عنوان از دست ندهید. برای آشنایی با سایر جاذبه های گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد یا سایر استان‌های زیبای ایران، از دیگر مطالب الی گشت هم دیدن کنید. اگر تجربه بازدید از غار ده شیخ کهگیلویه و بویراحمد را دارید، تجربیات خود را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

غار ده شیخ در دو کیلومتری روستایی به همین نام در بخش پاتاوه شهرستان دنا در استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد.

بهترین زمان سفر به غار ده شیخ و استفاده از طبیعت زیبای اطراف این غار به همراه آب‌وهوای متعادل، فصل بهار است.

غار ده شیخ دنا در بالادست روستایی به همین نام قرار گرفته و علت نام‌گذاری آن هم نزدیکی آن به این روستاست.

غار ده شیخ در فصل‌های سرد سال گرم بوده و در فصل‌های گرم سال سرد است. علاوه بر آن داخل این غار کاملاً زنده بوده و جریان چرخشی آب باعث گسترش دالان‌های غار می شود.

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد

۲ نظرات

گنجی 1397-02-10 - 2:14 ب.ظ
باسلام وسپاس ازگزارش بسیار عالی ازجاذبه اول استان کهگیلویه و بویراحمد
حسن کماچه 1402-05-06 - 11:01 ب.ظ
۱۳۵ سال نه، ۱۳۵ میلیون سال
افزودن نظر