جزیره هرمز، یکی از مقاصد گردشگری در جنوب ایران است و به دلیل تنوع طبیعی و جاذبههای بسیاری که در خود جای داده، هر ساله گردشگران زیادی را از سرتاسر جهان به خود جلب میکند. یکی از نقاط شگفتانگیز و جذاب این منطقه غار الهه نمک است. این غار که به دلیل تشکیلات نمکی فراوان درون آن شهرت دارد، به یکی از نمادهای فرهنگی و گردشگری این منطقه تبدیل شده. اگر دوست دارید درباره این جاذبه بیشتر بدانید در این مقاله با الی گشت همراه باشید.
معرفی غار الهه نمک
همانطور که گفتیم جزیره هرمز با شگفتیهای بسیاری که دارد یکی از مقاصد گردشگری میان شهرهای جنوبی به حساب میرود. غار الهه نمک فیروزهای یکی از همین جاذبههاست که با دهانهای بزرگ و بیضی شکل در میان کوههای نمکی و رنگارنگ جزیره هرمز مانند نگینی میدرخشد و گردشگران را به سوی خود میکشاند.
جالب است بدانید غار الهه نمک در بین مردم محلی با نام غار الهه نمکی و غار مراقبه هرمز هم شناخته میشود و طیفهای رنگی مختلفی در بدنه آن به چشم میخورد که نشان از مواد معدنی مختلفی در این منطقه دارد. این غار در اثر فعالیتهای زمینشناسی در میان درههای اسرارآمیز و کوههای جزیره هرمز به وجود آمده است.
این کوه و غار داخل آن از بلوری یکپارچه و عظیم تشکیل شدهاند. دهانه غار بیضی شکل و نسبتاً بزرگ است. در درون غار الهه نمک جویباری جاری است که آبی نارنجی رنگ دارد. زمینهای پیرامون این غار با رسوباتی سفید و نارنجی پوشیده شده و حوضچههای آب شور بسیاری را در خود جای دادهاند.
خصوصیات منحصر به فرد غار الهه نمک
خوب است بدانید کوه الهه نمک در حقیقت یک بلور نمکی بزرگ است. این کوه و غار داخل آن، در طول سالیان متوالی و بر اثر فعالیتهای زمینشناسی و فرسایش آبی و بادی شکل گرفتهاند. جالب این که کوه الهه نمک برخلاف دیگر کوهها صدا را منعکس نمیکند و به همین خاطر سکوت آرامشبخشی در این فضا جریان دارد.
همانطور که گفتیم زیر کوه الهه نمک، آبی با رنگ نارنجی جریان دارد. صدای این حرکت و پویایی، فضا را خاصتر و مطبوعتر میکند. جریان این آب به همراه پدیدههای طبیعی دیگر، در طول سالهای زیاد باعث ظهور غار الهه نمک یا غار فیروزهای در دل این کوه شدهاند.
در نزدیکی غار الهه نمک زمین پوشیده از برف به نظر میرسد اما چیزی که برف به نظر میآید در واقع نمک است. همچنین قدم زدن روی این بلورهای نمکی صدای جالبی ایجاد میکند.
دیدنی های طبیعی غار الهه نمک
در نزدیکی غار الهه نمک حوضچههای آب نمک بیشتری وجود دارند. سطح هرکدام از این حوضچهها گلولههای نمکی به هم چسبیده و لایهای محکم ایجاد کردهاند به طوری که میتوان روی آنها راه رفت.
دهانه غار الهه نمکی در ارتفاع نیممتری از سطح زمین قرار دارد. ورودی غار، بیضی شکل با عرض زیاد و ارتفاع کم است به همین خاطر باید به حالت نشسته وارد آن شد. پس از حدود دو تا سه متر فضا کمی بازتر میشود و میتوان ایستاد. سقف غار در بعضی قسمتها کوتاه و در قسمتهای دیگر بلند است.
در ابتدای غار سنگهای معمولی نمک به رنگ سفید دیده میشوند اما هرچه در غار پیش بروید سنگهای رنگارنگ بیشتری را میبینید. وجود طیفهای رنگی مختلف خاک در بدنه غار از مهمترین ویژگیهای آن است و نشان از حضور مواد معدنی مختلف در منطقه دارد. رنگهای قرمز، قهوهای و سفید بیشتر در این فضا به چشم میخورد.
جزئیات بیشتر درباره غار الهه نمک
غار الهه نمک کوچک است به صورتی که میتوان انتهای آن را دید. عمق این غار ۳۰ تا ۴۰ متر است و درون آن لایههای سنگ رسوبی و نمکی به شکلی رنگارنگ مشاهده میشوند. در این غار تقریباً ۷۰ طیف رنگی را میتوان دید و به همین خاطر فضای غار برای عکاسی بسیار مناسب است.
این غار به دلیل ارتفاع کم دهانه، تاریک است و برای دیدن زیباییهای آن باید منبع نور خوبی به همراه داشته باشید. داخل غار میتوان صدای شرشر آب را شنید که با منبع آن فاصله چندانی ندارد. قندیلهای نمکی فراوانی در این فضا دیده میشوند که تشکیل آنها سالها زمان برده است. آب نمک از انتهای این قندیلها میچکد و حوضچههای نمکی کف غار را تشکیل میدهد.
علت رنگی بودن دیواره ها چیست؟
دلیل رنگی بودن دیواره غار الهه نمک هرمز، وجود فلز آهن است که با عناصر و دیگر کانیها ترکیب شده. در واقع میتوان گفت در غار، بلورهای نمکی نقش منشور را بازی میکنند و باعث بروز پدیده پراش نور میشوند و همین موضوع مناظر بینظیری ایجاد میکند.
در گوشه و کنار غار دالانهایی تو در تو به چشم میخورد که جریان آب، آنها را ایجاد کرده است. رعایت نکات ایمنی در این بازدید بسیار اهمیت دارد. فضای نمکی این غار انرژیهای منفی را دور میکند و سکوت عمیقی دارد به طوری که از گذشتههای دور، بومیها برای مراقبه و آرامش از آن استفاده میکردهاند و به همین خاطر نام غار مراقبه هرمز را هم به آن بخشیدهاند.
چطور به غار الهه نمک برویم؟
برای سفر به جزیره هرمز و رفتن به غار الهه نمک، باید از طریق پرواز قشم، پرواز بندر عباس، قطار بندر عباس یا وسیله شخصی خود را به جزیره قشم یا بندرعباس برسانید. بعد از طریق بندرعباس و اسکله حقانی یا از طریق قشم و اسکله ذاکری با لنج یا شناور به جزیره هرمز بروید. کمتر از یک ساعت تا جزیره هرمز فاصله است.
جزیره هرمز مساحت کمی دارد و با پای پیاده میتوان در یک یا دو روز از تمام جاذبههای آن بازدید کرد. برای بازدید از کوه و غار الهه نمک تا رسیدن به نزدیک این جاذبهها میتوان از ماشین یا موتور سهچرخ استفاده کرد.
بعد با پنج دقیقه پیادهروی به غار الهه نمکی خواهید رسید. گرچه ما پیادهروی در کل مسیر به دلیل زیباییهای این جزیره را به شما پیشنهاد میکنیم.
در سفر به غار الهه نمک کجا اقامت کنیم؟
اگر قصد دارید از غار الهه نمک بازدید کنید و به دنبال جایی برای اقامت هستید باید بدانید اقامتگاههای بوم گردی در جزیره هرمز میتوانند گزینه مناسبی برای شما باشند. این اقامتگاهها اغلب با معماری محلی سنتی و امکانات ساده و ارتباط نزدیک با طبیعت طراحی شدهاند.
گردشگران میتوانند با استفاده از این فضاها با زندگی محلی و فرهنگ منطقه آشنا شوند و تجربهای متفاوت از سفر به هرمز با خود به خانه ببرند. چندین اقامتگاه بومگردی در این جزیره وجود دارد که میتوان در سفره به غار الهه نمک هرمز در آن ساکن شد:
- اقامتگاه بومگردی صبورا: فاصله این اقامتگاه تا غار ۳.۳ کیلومتر است.
- اقامتگاه بومگردی ماجرا: فاصله این اقامتگاه تا غار ۴ کیلومتر است.
- اقامتگاه بومگردی کوتوک: فاصله این اقامتگاه تا غار ۳ کیلومتر است.
در جزیره هرمز همچنین هتلهای مختلفی وجود دارد که امکان اقامت با انواع امکانات و خدمات را فراهم میکنند. میتوان از هتلهای لوکس تا هتلهای اقتصادی و متوسط این منطقه با توجه به بودجه و نیازهای خود یکی را انتخاب کرد. در زیر دو مورد از این هتلها را معرفی میکنیم:
- هتل ساحل سرخ هرمز: هتل ساحل سرخ هرمز یکی از جاذبههای اقامتی معتبر در جزیره هرمز است. این هتل در سال ۱۳۹۵ در جزیره هرمز افتتاح شده و با فضای گرم و صمیمی خود، گردشگران را به خود جلب کرده است. هتل ساحل سرخ هرمز با موقعیت مکانی ایدهآل در نزدیکی اسکله مسافری جزیره هرمز واقع شده.
- هتل هرموز جزیره هرمز: هتل سه ستاره هرمز یکی از بهترین انتخابها برای اقامت در جزیره هرمز است. این هتل در سال ۱۳۹۸ افتتاح شده و با ویژگیهای زیادی که ارائه میدهد، مسافران را به خود جلب کرده است. هتل سه ستاره هرموز با موقعیت برجستهای که در نزدیکی اسکله مسافری هرمز دارد، امکان دسترسی آسان به اماکن گردشگری و دریا را برای مهمانان فراهم میکند. این هتل با چشماندازهای زیبا به دریا و امکانات مدرن، تجربهای لاکچری از اقامت در جزیره هرمز فراهم میکند.
بهترین زمان سفر به غار الهه نمک هرمز چه موقعی است؟
بهترین زمان برای سفر به غار الهه نمک در فصلهای پاییز و زمستان است. در این دو فصل، هوا ملایمتر و خنکتر است و باعث میشود سفر شما لذتبخشتر و راحتتر باشد. غار الهه نمک هرمز در تمام فصول سال باز است. اما به دلیل هوای گرم و شرجی در نیمه اول سال، بازدید در پاییز و زمستان را توصیه میکنیم.
نکات مهم در سفر به غار الهه نمک
نکات مهمی وجود دارد که در سفر به غار الهه نمک باید در نظر بگیرید. به عنوان مثال برای بازدید از غارها به امکانات تقریباً حرفهای نیاز دارید. رعایت نکات ایمنی در این سفر بسیار مهم است. برای دیدن زیباییهای غار نیاز به منبع نوری خوب همچون چراغ قوه قوی یا هدلایت هم دارید.
همچنین داشتن کفش مناسب و لباس اضافی در این بازدید ضروری است. دوربین عکاسی برای ثبت صحنههای زیبا و طبیعی غار هم نباید فراموش شود. به سوغات بردن هرگونه عناصر طبیعی جزیره هرمز به مرور زمان باعث نابودی و آسیب به این جزیره زیبا شده. توجه داشته باشید که عناصر طبیعی در طبیعت خود منطقه زیبا هستند و خارج کردن آنها از محیط، صدمات جبران ناپذیری به منطقه وارد میکند.
آسیب نرساندن به طبیعت حساس و منحصربهفرد جزیره هرمز از وظایف هر مسافر و گردشگری است. در بازدید از غارها باید به این نکته توجه کرد که قندیلها، ستونهای یخی، نمکی و سنگی بسیار حساس هستند و حتی لمس آنها میتواند سبب تخریب تدریجی شود.
آشنایی با جاذبه های دیدنی نزدیک به غار الهه نمک
۱. جنگل حرا
از جمله دیدنیهای نزدیک به غار الهه نمک باید به جنگل حرا اشاره کرد که یکی از دیدنیترین مکانهای اطراف غار الهه نمک هرمز به حساب میآید. این جنگل آبی و وسیع از نادرترین پدیدههای طبیعی است که در آبهای شور خلیج فارس گسترده شده است.
درختان این جنگل، در طول هزاران سال با تغذیه از آب شور دریا رشد کرده و بعد از انجام برخی فعل و انفعالات، نمک موجود در آن را دفع میکنند. گیاهان این منطقه در تمام طول سال سرسبز بوده و زیستگاه تعداد زیادی از پرندگان گرمسیری به شمار میروند.
۲. دره مجسمه ها
از دیگر جاذبههای گردشگری نزدیک به غار الهه نمک میتوان به بازارهای محلی هرمز و همچنین، دره مجسمهها اشاره کرد. دره مجسمهها که با عنوان دره سکوت هم شناخته میشود یکی از معروفترین جلوههای طبیعی موجود در اطراف غار فیروزهای است.
در این منطقه، شاهد صخرههای رسوبی عظیمی خواهید بود که در گذر زمان فرسایش پیدا کرده و اشکال عجیبی را به نمایش گذاشتهاند. در عین حال، جنس رسوبات این منطقه بهگونهای است که صدا را منعکس نمیکنند. این موضوع به ایجاد فضایی ساکت و بینهایت آرامشبخش کمک میکند.
۳. قلعه پرتغالی ها
قلعه پرتغالیها یکی دیگر از جاذبههای گردشگری اطراف غار الهه نمک است. این بنای تاریخی در شمالیترین نقطه جزیره هرمز واقع شده و از زمان اشغال مناطق جنوبی ایران به دست پرتغالیها به یادگار مانده.
۴. دره رنگین کمان
گردشگران غار الهه نمک همچنین میتوانند از دره رنگین کمان واقع در جنوب غربی جزیره هرمز هم بازدید کنند. این دره زیبا و رنگارنگ که از لایههای رسوبی، آتشفشانی و مواد معدنی متنوعی تشکیل شده، تصویری به یاد ماندنی را در کرانه خلیج فارس به وجود آورده است.
جمع بندی
در این مقاله از الی گشت به معرفی یکی از دیدنیترین جاذبههای گردشگری جزیره هرمز یعنی غار الهه نمک پرداختیم. این غار که با نامها غار الهه نمکی و غار مراقبه هرمز هم شناخته میشود با دهانهای بزرگ و بیضی شکل در میان کوههای نمکی و رنگارنگ جزیره هرمز مانند نگینی میدرخشد و گردشگران را به سوی خود میکشاند. اگر شما هم به بازدید از فضاهای شگفتانگیز طبیعی علاقه دارید بازدید از این غار را از دست ندهید.
سؤالات متداول
غار الهه نمک کجاست؟
غار الهه نمک در استان هرمزگان، جزیره تاریخی هرمز و قلب کوه الهه نمک واقع شده است.
چرا باید از غار الهه نمک بازدید کنیم؟
این غار از ساختار و مناظری منحصر به فرد برخوردار است و میتوانید شاهد آرامشی بینظیر در آن باشید که برای مراقبه بسیار مناسب است.
دلیل وجود رنگ های مختلف در کوه و غار الهه نمک چیست؟
وجود آهن در خاک و ترکیب آن با عناصر مختلف موجود در بستر کوه الهه نمک سبب تشکیل طیف رنگی بسیار زیاد در دیواره غار شده است.
بهترین زمان سفر به غار الهه نمکی کدام فصل است؟
نیمه دوم سال بهترین زمان سفر به غار الهه نمکی است.
مطالب مرتبط : رودخانه طلا، سمفونی رنگها در هرمز قشم یا هرمز؟ سفر به کدام جزیره را انتخاب کنیم؟ بندر مقام هرمزگان، مروارید درخشان خلیج فارس