عجیب ترین روستاهای ایران

سرزمین مان ایران پر از شگفتی‌های طبیعی، تاریخی و فرهنگی است، هر یک از این شگفتی‌ها می‌تواند گردشگران زیادی را جذب کند. در این مقاله به سراغ یکی از جاذبه‌های کمتر شناخته‌شده‌ی ایران، یعنی عجیب ترین روستاهای ایران می‌رویم. این روستاها گاهی با معماری عجیب و گاهی با مردمانی عجیب گردشگران را شگفت‌زده می‌کنند. اما عجیب‌ترین روستاهای ایران کدام‌اند؟ در ادامه با این روستاهای جذاب آشنا می‌شویم.

برای خرید بلیط هواپیما، خرید بلیط قطار و رزرو هتل به الی گشت مراجعه کنید

روستای ایستا با سبک زندگی قاجاری، یکی از عجیب‌ترین روستاهای ایران است. این روستای رمزآلود در طالقان و استان البرز قرار دارد و در آن خبری از سبک مدرن زندگی و مواردی مانند گاز، برق، آب، موبایل، تلویزیون و خودرو نیست. اهالی روستای ایستا اصالتاً تبریزی(ترک‌زبان) و مقلد آیت‌الله تبریزی هستند که ۸۰ سال قبل از دنیا رفته است. آن‌ها معتقدند در زمان غیبت امام‌زمان(عج) باید در مسائل فقهی توقف کرد، به همین علت گویی از دوران قاجار تابه‌حال زندگی در روستای ایستا متوقف شده است. مردم این روستا از گرفتن شناسنامه خودداری می‌کنند و در فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی شرکت نمی‌کنند. از تعداد دقیق اهالی این روستا اطلاعی در دست نیست اما طبق مشاهدات گفته می‌شود فقط ۹ خانوار در ایستا زندگی می‌کنند.

روستای ماخونیک معروف به سرزمین لی‌لی‌پوت‌ها یکی از توابع شهرستان سربیشه در استان خراسان جنوبی است که در ۱۳۰ کیلومتری شهر بیرجند قرار دارد. این روستای تاریخی با قدمت ۳۰۰ سال، یکی از عجیب‌ترین روستاهای ایران محسوب می‌شود. ماخونیک به داشتن ساکنان قدکوتاه معروف است و قد مردمان این روستا به‌زحمت به ۴۰/۱ می‌رسد.

در گذشته ساکنان ماخونیک از انجام‌دادن کارهایی مانند سیگارکشیدن، چای نوشیدن، شکارکردن و خوردن گوشت پرهیز می‌کردند و حتی تلویزیون را هم مانند شیطان می‌دانستند اما امروزه با اصلاح رژیم غذایی، قد مردم روستا متعادل‌تر شده است. همچنین با باز شدن پای گردشگران به این روستا، امروزه می‌توان در گوشه‌وکنار آن ردپای مدرنیته را مشاهده کرد. خانه‌های این روستا یک متر پایین‌تر از سطح زمین قرار گرفته‌اند و به‌صورت فشرده و در دامنه‌ی تپه‌ها و گودی زمین ساخته شده‌اند.

روستای میمند با خانه‌های صخره‌ای، یکی دیگر از عجیب‌ترین روستاهای ایران است که در استان کرمان و کوه‌های شهربابک قرار دارد. قدمت این روستا به ۲ هزار سال پیش بازمی‌گردد. در گذشته‌های دور مردمان این منطقه با ابزارهای بسیار ساده خانه‌هایی را در دل صخره‌ها ایجاد کرده‌اند.

طبق نظر کارشناسان این خانه‌ها در زمان اشکانیان یا حتی دوره‌های قبل‌تر ساخته شده‌اند. روستای میمند دارای ۴۰۶ خانه است که در ۵ ردیف یا طبقه روی هم کنده شده‌اند. همچنین به جز خانه‌ها، بناهایی مانند مدرسه، حمام و آتشکده در این روستا وجود دارد. تمام این سازه‌های چندهزار ساله استحکام و معماری شگفت‌انگیزی دارند و خوشبختانه تا به امروز حفظ شده‌اند. روستای میمند در دهه‌های اخیر در لیست سازمان جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. آب و هوای این روستا سرد و کوهستانی است. بنابراین اگر علاقه‌مند به دیدن این منطقه‌ی شگفت‌انگیز هستید در فصل بهار یا تابستان به روستای میمند سفر کنید.  

روستای زرگر یا روستای وایکینگ‌های ایران در شهرستان آبیک استان قزوین قرار دارد. فاصله‌ی این روستا تا آبیک ۲۲ کیلومتر و فاصله‌ی آن تا کرج ۶۷ کیلومتر است. زبان مادری اهالی این روستا «زبان رومانو» بوده و نوشتار آن‌ها به لاتین است. همچنین اهالی این روستا از نظر ظاهری قدبلند و چهارشانه هستند.

روایت‌های متعددی درباره‌ی زرگری‌ها وجود دارد مثلاً طبق یک روایت اجداد زرگری‌ها از طایفه‌های خارجی هستند که از مرزهای شمالی وارد ایران شده‌اند. طبق یک روایت دیگر اهالی روستای زرگر جزو اسرای جنگ ایران و روم هستند که بعد از مورد عفو قرارگرفتن توسط پادشاه، در این منطقه ساکن شده‌اند. اهالی روستای زرگر خودشان را رومانیایی، یونانی و حتی ایتالیایی می‌دانند. امروزه زرگری‌ها پیرو دین اسلام و مذهب شیعه هستند.

روستای چهار برج، با ساکنان نابینا یکی از عجیب‌ترین روستاهای ایران محسوب می‌شود. این روستا در ۳۵ کیلومتری غرب اسفراین در استان خراسان شمالی قرار دارد. نکته‌ی عجیب درباره‌ی این روستا این است که از بین جمعیت ۱۰۰۰ نفری، ۹۰ نفر نابینا هستند. گفته می‌شود از ۳۰ سال قبل عارضه‌ی نابینایی در این روستا شیوع پیدا کرد و همین مسئله باعث شد برخی از ساکنان چهاربرج، روستا را ترک کنند. کارشناسان معتقدند علت این امر ازدواج‌های فامیلی و تغییرات ژنتیکی بوده اما در بین افرادی که فامیل نبودند هم موارد نابینایی وجود داشته و حتی این مسئله در بین حیواناتی مانند گاو، گربه و گوسفند هم مشاهده شده است. اگر چه هنوز هم علت دقیق نابینایی ساکنان روستای چهاربرج مشخص نیست اما خوشبختانه از سال ۱۳۹۱ به بعد، این اختلال مهار شده است.

مطالب مرتبط

محوطه تاریخی بیستون، میراث جهانی یونسکو

ثبت جهانی کاروانسراهای ایران در یونسکو

روستای درکش، داروخانه طبیعی ایران است که در فاصله‌ی ۳۰ کیلومتری جنوب غربی شهر آشخانه در استان خراسان شمالی قرار دارد. این روستای کوهستانی با طبیعت سرسبز و چشمه‌های زلال خود در میان یک دره واقع شده و از جنوب به کوه آلا داغ منتهی می‌شود. رودخانه‌ی زیبای درکش از بین این روستا عبور می‌کند و زیبایی طبیعت اطراف روستا را چندین برابر می‌کند. با فرار رسیدن بهار و تابستان این منطقه پر از انواع گیاهان دارویی مانند کاکوتی، آویشن و اسطوخدوس می‌شود. در این روستا بیش از ۳۸۰ نوع گیاه دارویی شناسایی شده که ۷۹ گونه‌ی آن بسیار نادر هستند. البته جاذبه‌های درکش فقط محدود به گیاهان دارویی نیست و باغ‌ها، جنگل‌های بلوط و چشم‌اندازهای دیدنی آن هم گردشگران زیادی را به این منطقه می‌کشانند. همچنین این روستا یکی از زیستگاه‌های اصلی مرال یا گوزن قرمز محسوب می‌شود.

روستای صراخیه در میان تالاب شادگان که بزرگ‌ترین تالاب ایران است، قرار دارد. از این روستا با عنوان «ونیز ایران» هم یاد می‌شود. روستای صراخیه‌ی خوزستان به‌خاطر معماری بومی بسیار جذاب و خانه‌های ساخته شده از نی، در بین گردشگران بسیار شناخته شده است. اهالی این روستا با استفاده از قایق از میان کوچه‌های صراخیه عبور می‌کنند. در وسط تالاب شادگان جاده‌ای وجود دارد که پس از ساخته‌شدن عبور قایق‌های روستائیان را غیرممکن کرده بود اما بعدها چند تونل باریک در زیر این جاده ساخته شد. امروزه قایق‌های باریک می‌توانند از زیر این جاده عبور کنند.

تالاب شادگان تنوع زیستی بسیار بالایی دارد و بیش از ۱۷۴ گونه پرنده از قبیل عقاب دریایی دم‌سفید، عقاب تالابی خالدار، گیلانشاه خالدار، پلیکان پا خاکستری و عروس غاز را در خود جای داده است. همچنین این تالاب تنها زیستگاه اردک کرکری محسوب می‌شود. 

روستای هجیج با مناظر خیره‌کننده‌ی خود، یکی دیگر از عجیب‌ترین روستاهای ایران است. این روستا در دل کوه‌های کرمانشاه و در شهر پاوه قرار دارد. روستای هجیج دارای ساختار پلکانی است و قدمت آن به گذشته‌های دور بازمی‌گردد. از جاذبه‌های این روستا می‌توان به حوض پیر، مسجد مرکزی، رودخانه‌ی سیروان و ارتفاعات شاهو اشاره کرد. مسجد مرکزی روستای هجیج معماری بسیار زیبایی دارد و از نظر تاریخی بنای ارزشمندی محسوب می‌شود. همچنین مناظر طبیعی اطراف روستا فوق‌العاده دیدنی و بکر هستند.

اگر بخواهیم یکی دیگر از عجیب‌ترین روستاهای ایران را نام ببریم باید به روستای سیرچ، نگین سبز استان کرمان اشاره کنیم. این روستای خوش آب‌وهوا و سرسبز در نزدیکی کویر لوت قرار دارد و از دوران گذشته تابه‌حال منطقه‌ی ییلاقی کرمان محسوب می‌شود. از جاذبه‌های این روستا می‌توان به طبیعت بکر و جذاب، باغ‌های میوه، چشمه‌ی آبگرم و یک سرو کهن‌سال با بیش از هزار سال سن اشاره کرد. انگور، آلبالو، گیلاس و انجیر روستای سیرچ جزو بهترین محصولات سردسیری ایران هستند.

روستای سر آقا سید، ماسوله شهر کوهرنگ از توابع چهارمحال‌وبختیاری است. این روستای سرسبز با معماری پلکانی در دامنه‌ی کوه‌های زاگرس قرار دارد. پنجره‌ی خانه‌های روستای سر آقا سید رو به مناظر بکر روستا باز می‌شود و می‌توان ساعت‌ها پشت پنجره ایستاد و منظره‌ی اطراف را تماشا کرد. روستای سر آقا سید را می‌توان تکه‌ای بهشت دانست که همچنان توانسته چهره‌ی سنتی خود را حفظ کند. گفته می‌شود این روستا از اولین سکونتگاه‌های بشر است و قدمت آن به دوره‌ی پارینه‌سنگی بازمی‌گردد.

شهرآباد ابرکوه یزد، روستای دوقلوهاست. این روستا یکی دیگر از عجیب‌ترین روستاهای ایران است که تعداد زیادی از ساکنان آن دوقلوهای همسان و غیر همسان هستند. در مدرسه‌ی این روستا می‌توان دوقلوهای زیادی را مشاهده کرد که در کنار یکدیگر به تحصیل مشغول هستند. مردم روستای شهرآباد بر اساس سنت‌های قدیمی بیشتر به ازدواج فامیلی تمایل دارند و همین مسئله باعث به‌وجودآمدن دوقلوهای زیادی در این روستا شده است.

روستای ابیانه با حال و هوای سنتی و قدیمی، پذیرای گردشگران زیادی از نقاط مختلف ایران و جهان است. خانه‌های این روستای پلکانی از نوعی گِل قرمز ساخته شده‌اند و ظاهر بسیار زیبایی دارند. ابیانه یکی از توابع شهرستان نطنز استان اصفهان است و با خانه‌های جذاب خود یکی دیگر از عجیب‌ترین روستاهای ایران محسوب می‌شود. تاریخ ساخت ابیانه دقیقاً مشخص نیست اما باستان‌شناسان قدمت ۴۵۰۰ساله را برای این منطقه تخمین می‌زنند و ابیانه را یکی از قدیمی‌ترین زیستگاه‌های انسان‌ها در حاشیه‌ی دشت کویر ایران می‌دانند. در این منطقه آثار و بناهای تاریخی مربوط به دوره‌های ساسانی، سلجوقی، صفوی و قاجار به‌دست‌آمده است. ابیانه در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

روستای آب اسک با سنت‌های عجیب و باورنکردنی در آمل قرار دارد. در این روستا سنتی به نام «زن شاهی» وجود دارد. بر اساس این سنت قدیمی، در یک روز مشخص از سال، یک زن به عنوان پادشاه روستا انتخاب شده و زنانی را به عنوان نگهبان در قسمت‌های مختلف روستا قرار می‌دهد. این نگهبان‌ها باید گزارش‌هایی را درباره‌ی اتفاقات و وضعیت روستا به شاه ارسال کنند. همچنین در این روز مردان حق حضور در روستا را ندارند. یکی دیگر از رسم‌های جالب روستای آب اسک «برف‌چال» نام دارد و طبق این سنت مردان باید آخرین برف سال را در کوه‌ها چال کنند تا در تابستان از آن به عنوان آب دام و طیور استفاده کنند.

اگر چه تصور ما از روستاها و اهالی این مناطق زندگی‌های ساده در کنار مردمان مهربان و ساده‌دل است اما گاهی عواملی باعث می‌شود یک روستا متمایز از نمونه‌های مشابه باشد و در لیست عجیب‌ترین‌های ایران قرار بگیرد. در این مقاله ۱۳ مورد از عجیب ترین روستاهای ایران را معرفی کردیم. پیشنهاد می‌کنیم بازدید از این روستاها را در برنامه‌ی سفر خود قرار دهید.

 

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد