طاق کسری شگفتی هنر معماری ساسانیان

در طول تاریخ، بغداد به عنوان یکی از مهم‌ترین مراکز فرهنگی، علمی و تجاری جهان شناخته شده است، این شهر هم مثل شهرهای تاریخی بناهای تاریخی زیادی را در خود جای‌داده که یکی از مهم‌ترین آن‌ها طاق کسری است. این طاق که در زمان خود عظمت و شکوه زیادی داشت مربوط به دوره ایران باستان و حکومت ساسانیان است. در این مطلب از الی گشت با ما همراه باشید تا با این طاق باستانی در کشور عراق بیشتر آشنا شوید.

طاق کسری یکی از بناهای باشکوه دوره ساسانی است که ریشه‌ آن به زمان اشکانیان بازمی‌گردد. این بنا در زمان پادشاهی انوشیروان دادگر در دوران حکومت جهت برآورده‌کردن نیازهای او ساخته شد و با نام‌های مختلفی همچون طاق خسرو و ایوان مدائن هم شناخته می‌شود. این بنای تاریخی، شباهت‌های زیادی به سایر بناهای دوران قبلی دارد و قدمت آن‌ به دو هزار سال پیش برمی‌گردد. ساخت آن به‌وسیله معماران بااستعداد و با همکاری گسترده‌ای از کارگران از سرتاسر ایران صورت گرفت و داستان جالبی هم درباره انتخاب معمار این بنا و روش‌های ساخت آن وجود دارد که نشان‌دهنده عنایت و درایت انوشیروان نسبت به هنرمندان و معماران ایرانی است.

معماری طاق کسری از سنگ‌های قیمتی و آجرهای بزرگ و محکم که به‌صورت هلالی بر روی‌هم قرار گرفته‌اند، شکل‌گرفته است. این ساختمان طوری طراحی شده که وزن خود را به‌خوبی تحمل می‌کند و در برابر نیروهای وارد شده مقاوم است. همچنین، طاق خسرو با عرض ۲۵ متر و ارتفاع ۳۷ متر و نمای آجری، یکی از شاهکارهای معماری ساسانی به شمار می‌رود.

در آن زمان، با کمبود منابع چوبی، معماران از روش جدیدی برای ساخت طاق‌ها استفاده کردند، به‌طوری‌که حلقه‌های قوس‌دار به جای قالب‌های چوبی مورد استفاده قرار گرفتند که خود از ویژگی‌های مهم معماری طاق به شمار می‌آید. این ساختمان در طول تاریخ شاهد بسیاری از وقایع مهم بوده و به‌عنوان محل برگزاری جشن‌ها و مراسم‌های مهم و همچنین به عنوان مقر فرماندهی سپاه ساسانی در زمان حمله اعراب به ایران، نقش مهمی ایفا کرده است.

برای رزرو هتل های بغداد با بهترین قیمت به الی گشت مراجعه کنید

علت کج بودن طاق کسری به طور دقیق مشخص نیست، اما داستان‌های بسیاری در این باره وجود دارد. در یکی از این داستان‌ها بر این باورند که در زمان پادشاهی ساسانیان، و هنگام ساخت طاق کسری، کارگران برای ساخت دیوار کاخ مجبور بودند برخی از خانه‌های مردم را تخریب کنند که یکی از این خانه‌ها متعلق به یک پیرزن بود که حاضر به فروش آن نشد. وقتی انوشیروان از این موضوع مطلع شد، دستور داد که دیوار کاخ را در محل خانه پیرزن به‌صورت کج بسازند تا وارد حریم خانه او نشوند و به حق او احترام بگذارند. این تصمیم باعث شد که دیوار در نقطه‌ای خاص به‌ شکل عجیبی کج ‌شده و پس از طی‌کردن مسیری کوتاه، باز در خطی راست به جلو برود. این داستان نشان از عدل و درک حاکم ساسانی در قبال مردم است که حتی در مواقع ساخت بناهای امپراتوری، به حقوق مردم توجه داشتند.

اطراف طاق کسری، مناطقی با جاذبه‌های طبیعی و تاریخی وجود دارد که بازدید از آن‌ها می‌تواند سفر شما را کامل کند. از جمله جاذبه‌های دیدنی نزدیک طاق کسری می‌توان به آرامگاه سلمان فارسی که در فاصله ۲ کیلومتری طاق قرار دارد و رود دجله اشاره کرد.

مطالب مرتبط

راهنمای کامل سفر به عراق، زمینی و هوایی

کاخ ساسانی سروستان و سفری به ۱۶۰۰ سال قبل

بهترین زمان برای بازدید از طاق کسری در عراق به عواملی مثل شرایط اقلیمی منطقه بستگی دارد. باتوجه‌به اینکه طاق کسری در منطقه گرمسیری واقع شده بهترین زمان برای بازدید از آن در پاییز و زمستان است. در این زمان، دمای هوا معمولاً خنک‌تر از بهار و تابستان است و باعث می‌شود بازدید از این بنای تاریخی و زیبایی‌های آن برای گردشگران راحت‌تر و لذت‌بخش‌تر باشد.

همچنین، در فصول پاییز و زمستان، از شلوغی بیش از حد در فصل تعطیلات خبری نیست، اما توجه داشته باشید که در زمان محرم و صفر به دلیل مسافرت زائران به عراق و بازدید از جاهای تاریخی این کشور، ممکن است گرفتار شلوغی و ازدحام بازدیدکننده شوید و نتوانید به‌خوبی از این طاق زیبا دیدن کنید.

طاق کسری یک بنای باستانی ایرانی در استان دیاله است که در فاصله ۴۰ کیلومتری جنوب شرقی رود دجله قرار دارد که در گذشته، این بنا در شهری به نام تیسفون واقع بوده است. این بنا نه‌تنها نمادی از تاریخ و فرهنگ ایران است، بلکه یک اثر باارزش جهانی محسوب می‌شود که نیازمند حفاظت و مرمت است.

اگر قصد سفر زمینی به کاخ تیسفون را دارید، مرز مهران در استان ایلام به عنوان نزدیک‌ترین مسیر زمینی به این مقصد شناخته می‌شود. ابتدا می‌توانید از تهران به سمت مرز مهران حرکت کنید و پس از رسیدن به آنجا، با ماشین‌های عبوری به کاخ تیسفون سفر کنید.

اما اگر سفر زمینی برایتان مناسب نیست، روش هوایی گزینه مناسبی است. می‌توانید از فرودگاه بین‌المللی مهرآباد در تهران به فرودگاه بین‌المللی بغداد که حدود ۲ ساعت است پرواز کنید و پس از فرود در بغداد، با استفاده از تاکسی یا اتوبوس محلی به کاخ تیسفون سفر کنید.

طاق کسری همه‌روزه برای بازدید باز است و نیازی به پرداخت ورودی ندارد، اما فراموش نکنید برای کرایه رفت‌وبرگشتتان پول کافی همراه داشته باشید و از تاکسی‌های مطمئن استفاده کنید.

از بغداد تا طاق کسری چند ایست بازرسی قرار دارد که باعث طولانی‌تر شدن زمان سفرتان می‌شود، پس زمان لازم برای بازدید را بیشتر در نظر بگیرید.

به دلیل فضای آزاد منطقه پیشنهاد می‌کنیم در طول روز  برای جلوگیری از آفتاب‌سوختگی از کلاه و عینک و ضدآفتاب استفاده کنید.

به دلیل امکانات رفاهی محدود، اگر قرار است مدت طولانی را در طاق کسری و اطراف آن سپری کنید، آب و خوراکی همراه خود داشته ‌باشید.

به دلیل نبود پناهگاه مناسب در این مکان، بهتر است در روزهای بارانی به این منطقه نروید.

توجه کنید که طاق کسری یک میراث ملی مربوط به ایرانیان در کشور عراق است که باید از آن محافظت کرد، در نتیجه از نوشتن یادگاری و کنده‌کاری روی دیوارهای باقی‌مانده کاخ خودداری کنید.

بغداد به عنوان یکی از مراکز فرهنگی و تاریخی برجسته در جهان شناخته می‌شود که دارای آثار تاریخی ارزشمندی است که برخی از آن‌ها مربوط به دوران پادشاهی ایران است. طاق کسری از جمله بناهای ارزشمند تاریخی با شهرت جهانی است که در دوران ساسانیان ساخته شده و در حال حاضر در بین گردشگران محبوبیت زیادی دارد.

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد

۱ نظرات

اشکان 1403-01-20 - 10:10 ب.ظ
بسار عالی آموزنده بود .
افزودن نظر