شهر گور فیروزآباد، یکی از جاذبههای جذاب و تاریخی در کشور ایران است که در استان فارس قرار دارد. این شهر که به دستور اردشیر بابکان در قرن سوم میلادی بنا شده با موقعیت جغرافیایی خاص خود و قدمت باستانی که دارد در سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و در حال حاضر به یکی از مقاصد گردشگری و فرهنگی منحصربهفرد تبدیل شده است. گور فیروزآباد با تنوع طبیعی، تاریخی و فرهنگی خود، یک نقطه جذاب برای کسانی است که به دنبال تجربه یک سفر منحصربهفرد و تاریخی هستند. در این مطلب از الی گشت با ما همراه باشید تا درباره شهر گور و گذشته آن بیشتر بدانید.
تاریخچه گور فیروزآباد به دوران باستان و قبل از حکومت ساسانیان بازمیگردد. این شهر به عنوان یکی از اولین شهرهای باستانی ایران شناخته میشود که دارای پلان مهندسی است و طبق یک معماری کاملاً مهندسی ساخته شده است. شهر گور به دلیل ساختار دایرهایشکل خود به عنوان اولین شهر دایرهای کشور شناخته میشود که اوج رونق آن در زمان حکومت هخامنشی بود که با حمله اسکندر مقدونی به این شهر که بهسختی انجام شد شکوه و عظمت آن از بین رفت. اما بعدها با بهقدرترسیدن اردشیر بابکان، آخرین پادشاه اشکانیان بار دیگر شهر بازسازی شد و با وسعت گرفتن آن و ساخت بناهای جدید دوباره شکوه خود را به دست آورد.
این شهر به دلیل قرارگیری در موقعیت استراتژیک خود که در مسیر جاده تجاری هند و چین قرار داشته با رونق بسیاری روبهرو شد و به عنوان یکی از شهرهای مهم کشور تا زمان حمله اعراب و ویران شدن آن شناخته میشود. با ورود اعراب به این شهر و حکومت آنان این شهر تبدیل به خرابه شد، تا زمانی که آل بویه حکومت را به دست گیرد. بعد از آن این شهر به عنوان مقر حکومت پادشاهان ایرانی قرار گرفت و به فرمان عضدالدوله دیلمی بار دیگر بازسازی و یک مسجد جامع و بیمارستان هم به آن اضافه شد و به نام شهر فیروزآباد شناخته شد.
این شهر باستانی در فضایی به شکل دایره با قطر دو کیلومتر ساخته شده که در مرکز آن یک منار قرار دارد. این شهر بهگونهای ساخته شده که دیوارهای آن کاملاً بهصورت شعاعی هستند و سه دیواره منحنی وجود دارد که شهر را به ۶۱ قسمت تقسیم کرده بود. در بخش شرقی شهر هم شاهد وجود گودالهای نامنظمی که دارای دیوار هستند خواهید بود که به گفته باستان شناسان در گذشته از آنها به عنوان استخر و محلی برای آبتنی استفاده میکردند.
همچنین، برای حفاظت و امنیت شهر گور در اطراف آن خندقهایی ۵۰ متری حفر شده تا از شهر در برابر هجوم دشمنان محافظت کند. معماری این شهر از دو بخش مجزا با دو خیابان اصلی و متقاطع تشکیل شده است که بیشتر بناهای اصلی که متعلق به دربار و نزدیکان حکومت بودند در مرکز آن ساخته شده و بقیه بناها که متعلق به افراد عادی شهر بوده در قسمتهای دورتر شهر ساخته شدهاند.
بازدید از شهر گور فیروزآباد، فرصتی فراهم میآورد تا به عمق تاریخ و فرهنگ این ناحیه پرداخته و آثار باستانی جالب و ارزشمندی را کشف کنیم. گردش در قسمتهای مختلف شهر گور که شامل عمارت تختنشین، رصدخانه، نقش چهار شاهزاده، دروازههای شهر و سایر قسمتهای شهر میتواند به نحوی به تفهیم چگونگی زندگی و فرهنگ اقوام سابق در این ناحیه کمک کند. این فعالیتها نهتنها به بازسازی تصویر جامعهای که در گذشته در این سرزمین وجود داشته کمک میکنند بلکه به حفظ و مرمت آثار باستانی هم کمک مینمایند. کاوش در گور فیروزآباد یک فرصت منحصربهفرد برای علاقهمندان به باستانشناسی و تاریخ است که میتواند به پرورش دانش و فهم عمیقتر از گذشته این منطقه کمک کند.
اطراف شهر گور فیروزآباد، پر از جاذبههای طبیعی و تاریخی زیبا است که بازدیدکنندگان را شگفتزده میکند. یکی از جاذبههای اطراف این شهر، قلعه دختر فیروزآباد که در ۱۵ کیلومتری شهر گور و در دشت فیروزآباد است که بر فراز تپههای سبز قرار گرفته و چشمانداز فوقالعادهای از اطراف را به تصویر میکشد. همچنین، کاخ اردشیر بابکان که بنیانگذار این شهر بوده و در ۸ کیلومتری شهر گور قرار دارد، دریاچه سد تنگاب که در ۳۰ کیلومتری این شهر واقع شده و روستای توریستی خرقه که به داشتن مناظر سرسبز و زیبا معروف است، تنگه هایقر که در ۴۰ کیلومتری شهر گور قرار دارد و یکی از زیباترین جاذبههای دیدنی استان فارس شناخته میشود که دارای صخرهها و رودخانههای زیبایی است، از دیگر جاذبههای اطراف این منطقه باستانی هستند که تجربه یک سفر فراموش نشدنی به این منطقه را فراهم میکنند.
مطالب مرتبط
فیروزآباد فارس؛ گهواره هنر و معماری ساسانی
شاهکارهای تاریخی در ایرانگردی، کاوش در اثار باستانی ثبت شده در یونسکو
بهترین زمان برای بازدید از شهر گور فیروزآباد، بهطورکلی در فصلهای زمستان تا اوایل بهار است. چون استان فارس یکی از استانهای جنوبی کشور است و این منطقه به دلیل نداشتن سایبان و درختان بلند در فصلهای بهار و تابستان بسیار گرم است. اما در زمستان، آبوهوای معتدل و خنک این منطقه، گردشگران را به استفاده از جاذبههای تاریخی و طبیعی منحصربهفرد این ناحیه تشویق میکند. همچنین، در این فصلها تراکم گردشگران کمتر است و امکانات گردشگری، هتلها و رستورانها در بهترین حالت خود قرار دارند. از این رو، انتخاب زمستان یا بهار برای سفر به شهر گور فیروزآباد، تجربهای دلپذیرتر و خاطرهانگیزتر را برای گردشگران فراهم میکند.
این منطقه در ۵ کیلومتری غرب شهر فیروزکوه در استان فارس قرار دارد و برای دسترسی به شهر گور ابتدا باید خود را به استان فارس و شهرستان فیروزآباد که در ۱۰۰ کیلومتری شیراز قرار دارد، برسانید. بعد از رسیدن به فیروزآباد، وارد بلوار پاسداران شده و از ضلع غربی میدان امام وارد جاده فراشبند شوید. کمی به در این جاده رانندگی کنید در ابتدای جاده فراشبند و کنار بقعه امامزاده، ورودی شهر گور را خواهید دید.
بازدید از این منطقه همهروزه از ساعت ۸ صبح تا ۸ شب در نیمه اول سال و از ساعت ۸ صبح تا ۶ عصر در نیمه دوم سال امکانپذیر است.
شهر گور فیروزآباد با تاریخچهای قدیمی از دوران اردشیر بابکان، به عنوان یک مقصد جذاب برای گردشگران و علاقهمندان به باستانشناسی طیف وسیعی از تجربههای فرهنگی و طبیعی را ارائه میدهد. آثار باستانی، معماری تاریخی و مناظر طبیعی این ناحیه، شهر گور فیروزآباد را به یک نقطه عالی برای سفر تبدیل کرده است. فصلهای بهار و زمستان به عنوان بهترین زمان برای بازدید انتخاب شدهاند و مسیرهای دسترسی متنوع، این امکان را به گردشگران میدهد که بهراحتی به این منطقه باستانی دسترسی داشته باشند و از نزدیک اولین شهر دایرهایشکل ایران را مشاهده کنند.