معرفی کامل شهر خوانسار و جاذبه های دیدنی آن

خوانسار با طبیعت سرسبز و آب‌وهوای خنک خود، یکی از جذاب‌ترین شهرهای ایران است. این شهر به داشتن چشمه‌های فراوان شهرت دارد و حتی نام آن یعنی «خوانسار» هم از «چشمه‌سار» گرفته شده است. خوانسار در بهار جلوه‌ای صدچندان پیدا می‌کند، با فرارسیدن بهار باغ‌های این شهر پر از سرسبزی و تازگی شده و طبیعت مرده‌ی آن بار دیگر با گل‌های لاله و لاله واژگون تزیین می‌شود. البته این شهر فقط از لحاظ جاذبه‌های طبیعی حائز اهمیت نیست و از لحاظ تاریخی هم پیشینه‌ای به قدمت جنگ‌های داریوش سوم و اسکندر دارد. در ادامه به معرفی شهر خوانسار اصفهان می‌پردازیم و شما عزیزان را با این شهر زیبا و دیدنی بیشتر آشنا می‌کنیم.

شهر خوانسار در کدام استان است و برای دیدن جاذبه‌های این شهر باید به کدام نقطه از کشور عزیزمان سفر کنیم؟ خوانسار با وسعتی حدوداً ۹۰۰ کیلومتر مربع در ۱۵۰ کیلومتری شمال غرب اصفهان واقع شده است. این شهر فاصله‌ی زیادی تا کویر مرکزی ایران ندارد. شهر خوانسار در واقع یک بخش مرکزی است که سه دهستان به نام‌های گلسار، چشمه‌سار و کوهسار و ۵۵ روستا دارد.

فاصله اصفهان تا خوانسار حدوداً دو ساعت است. همچنین کوتاه‌ترین فاصله تهران تا خوانسار به طول ۳۷۱ کیلومتر از مسیر آزادراه خلیج فارس آغاز شده و بعد از کمربندی میمنه به دلیجان و گلپایگان به خوانسار می‌رسد. این مسافت تقریبا ۴ ساعت و ۲۵ دقیقه طول می‌کشد.

برای خرید بلیط قطار و رزرو هتل به مقصد اصفهان به الی گشت مراجعه کنید

شهر خوانسار اصفهان از قدیمی‌ترین شهرهای ایران است و قدمت آن به قبل از اسلام و زمان جنگ‌های داریوش با اسکندر بازمی‌گردد. طبق اسناد موجود که هم اکنون در شهر همدان نگهداری می‌شوند، در زمان کوروش دوم بخشی از قوم یهود به این شهر مهاجرت کرده‌اند. آتشکده‌ای به نام «تیر» در خوانسار وجود دارد که صحت این اسناد را تأیید می‌کند. همچنین نوشته‌های روی سنگ‌های این شهر، نشان‌دهنده‌ی این مسئله هستند که اسکندر هنگام سفر به اصفهان از خوانسار عبور کرده است. در زمان حمله‌ی افغان‌ها، مقاومت مردم خوانسار باعث شد آن‌ها نتوانند این شهر زیبا را تصرف کنند. علاوه بر این‌ها، خوانسار به‌خاطر آب‌وهوای خوب خود در زمان قاجار بسیار موردتوجه بود.

شهر خوانسار امروزه یکی از مقصدهای گردشگری و طبیعت‌گردی است و طبیعت سراسر سبز و درختان سرو و گردوی آن علاقه‌مندان زیادی را به این منطقه می‌کشانند. عمده فعالیت‌های تولیدی این شهر در زمینه‌ی تولیدات کشاورزی سنتی و باغات میوه مانند آلو، انگور، گردو و سیب‌زمینی است. بیش از ۹ هزار هکتار زمین زراعی و باغ میوه در این شهر وجود دارد. همچنین عسل خوانسار در بین دوستداران این شهر بسیار شناخته شده است.

خوانسار در فصل‌های مختلف با چهره‌ای متفاوت جلوه‌گری می‌کند. اکثر دشت‌ها و باغ‌های خوانسار در بهار پر از لاله‌های سرخ و لاله‌های واژگون می‌شوند. با فرارسیدن تابستان از گرمای شدید هوا خبری نیست و این شهر با آب‌وهوای معتدل و خنک خود از گردشگران پذیرایی می‌کند.

خوانسار در پاییز غرق در رنگ‌های جادویی زرد، ارغوانی و طلایی می‌شود و زیبایی خود را تمام‌قد به رخ بازدیدکنندگان می‌کشد. بدون شک قدم‌زدن در کوچه‌باغ‌های پاییزی این شهر تصاویر ماندگاری را در ذهن شما ثبت خواهد کرد. همچنین خوانسار در زمستان هوای معتدلی دارد و سوز و سرمای زمستانی باعث آزار ساکنان و گردشگران نمی‌شود. البته درصورتی‌که قصد دارید در زمستان به شهر خوانسار سفر کنید حتماً قبل از سفر از شرایط جاده اطلاع پیدا کنید.

سوغات خوانسار شامل عسل طبیعی و درجه یک، گز انگبین، بادام، آلو، گردو و ترخینه است. همچنین ساروق(نوعی فرش سنتی خوانسار) از اصلی‌ترین سوغات این شهر محسوب می‌شود.

یکی از لذت‌بخش‌ترین بخش‌های هر سفر امتحان‌کردن غذاهای خوشمزه‌ی شهر مقصد است. اگر علاقه‌مند به چشیدن طعم غذای محلی خوانسار باشید می‌توانید سری به رستوران‌های سنتی این شهر بزنید. از غذاهای محلی خوانسار می‌توان به آبگوشت (دوگلوله)، اشکنه (اوگوشت تخم)، آش لعابی و دلمه سیرابی اشاره کرد.

مانند دیگر مناطق ایران در خوانسار هم گروه‌های مختلف زبانی قابل مشاهده است و مردم خوانسار در بسیاری از محلات، به گویش مستقل خوانساری سخن می‌گویند. این گویش در زبان فارسی قدیمی ریشه دارد  و جزو زبان‌های ایرانی مرکزی محسوب می‌شود. جالب است بدانید این گویش از قبل از اسلام در این شهر رایج است.

همان‌طور که گفته شد لاله‌های واژگون، کوچه‌باغ‌های دیدنی، چشمه‌های پرآب و روان و پاییز دیدنی خوانسار باعث شده گردشگران زیادی راهی این شهر زیبا شوند. در ادامه به معرفی مهم‌ترین جاهای دیدنی خوانسار می‌پردازیم.

منطقه حفاظت‌شده‌ی گلستان خوانسار با دشت‌های لاله واژگون خود هوش از سر هر بیننده‌ای می‌برد. این منطقه که با نام «اشک مریم» هم شناخته می‌شود در بهار، جادوی طبیعت را به نمایش می‌گذارد. منطقه حفاظت‌شده‌ی گلستان در روستای دره بید قرار دارد.

تپه آریایی یکی از جاهای دیدنی خوانسار است که در ۳۵ کیلومتری شمال شرقی خوانسار و در روستای احمدآباد قرار دارد. این تپه با قدمت ۸ هزار ساله‌ی خود، دارای غارهای دست‌کند در دل کوه است. این غارها به یکدیگر راه دارند و در گذشته محل زندگی مردم بودند. امروزه می‌توان آثاری مانند درهای سنگی قدیمی را در این منطقه مشاهده کرد.

سد باغ کل خوانسار در سال ۱۳۸۹ بر روی رودخانه‌ی باغ کل ساخته شده است. این سد امروزه یکی از جاهای دیدنی خوانسار است.

مقبره باباپیر ترک در پارک جنگلی سرچشمه قرار دارد. قدمت این مقبره به دوران صفوی بازمی‌گردد. طبق گفته‌ها این مقبره متعلق به عارفی است که در قرن ششم هجری زندگی می‌کرده و نسبت آن به امام علی‌النقی می‌رسد. همچنین در این مقبره آرامگاه شش تن از عارفان دیگر هم قابل مشاهده است.

پارک ملی قمیشلو بیش از یک و نیم قرن قدمت دارد. این پارک در دوران قاجار محل شکار یکی از فرزندان ناصرالدین‌شاه بود و افراد عادی نمی‌توانستند در این منطقه شکار کنند. پارک ملی قمیشلو تنوع گیاهی و جانوری بالایی دارد.

مقبره‌ی حلیمه و نرگس مزار دو تن از دوشیزگانی است که در گذشته در خوانسار زندگی می‌کردند. این مقبره دارای اسنادی به خط کوفی است.

مدرسه‌ی مریم بیگم صفوی یکی دیگر از جاهای دیدنی خوانسار است که توسط همسر شاه‌طهماسب صفوی(مریم بیگ) در سال ۱۱۰۶ ساخته شده است. این مدرسه‌ی قدیمی با مساحتی بالغ بر ۱۵۰۰ مترمربع از بزرگ‌ترین مجتمع‌های آموزشی زمان خود بود.

خانه‌ی تاریخی ابهری‌ها با معماری بسیار زیبا توسط حاج سید محمدباقر ابهری در دوران قاجار ساخته شده است. این خانه تزیینات نقاشی و گچ‌بری‌های بسیار دیدنی دارد و گردشگران زیادی در سفرشان به خوانسار از این خانه‌ی زیبا بازدید می‌کنند. خانه‌ی ابهری‌ها در سال ۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.

خانه‌ی حبیبی‌های یکی دیگر از خانه‌های تاریخی خوانسار است که تزیینات زیبا و معماری خاص آن باعث جذب گردشگران می‌شود. جالب است بدانید هر ساله مراسم عزای حسینی در این خانه‌ی زیبا برگزار می‌شود.

روستای دماب با معماری قدیمی و اصیل خود از قدیمی‌ترین روستاهای ایران محسوب می‌شود. این روستا با قدمتی نزدیک به هزار و دویست سال محل مناسبی برای دوستداران تاریخ است.

غار هیکل یکی دیگر از جاهای دیدنی خوانسار است که ۱۷۰ متر عمق دارد. این غار از لحاظ ظاهری شبیه به ۲ سرباز است. همچنین در داخل غار استالاگتیت‌ها، آنتودایت و رسوباتی زیبا وجود دارد.

مطالب مرتبط:

قنات زارچ، طولانی ترین قنات ایران و جهان در یزد

خانه آقازاده در ابرکوه، تنها خانه ی جهان با بادگیرهای دو طبقه

معرفی ۲۳ اثر میراث فرهنگی ایران در فهرست جهانی یونسکو

در این مقاله با شهر خوانسار آشنا شدیم. این شهر قدیمی و تاریخی با آب‌وهوای معتدل، طبیعت تماشایی و آثار تاریخی بی‌نظیر گردشگران زیادی جذب می‌کند. اگر علاقه‌مند به دیدن این شهر زیبا هستید پیشنهاد می‌کنیم در فصل بهار یا پاییز به خوانسار سفر کنید. در این دو فصل زیبایی خوانسار چندین برابر می‌شود و شما عزیزان می‌توانید از تماشای مناظر بکر بهاری و یا تصاویر رنگارنگ پاییزی حسابی لذت ببرید.

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد

۲ نظرات

بهرام رعنا 1402-10-04 - 8:10 ق.ظ
سلام . پارک ملی قمیشلو چه ربطی به خوانسار داره ؟! این پارک بین روستای جهادآبدِ شاهین شهر ، نجف آباد ، تیران و علویجه محصور است
زهراشیرازی 1403-02-13 - 9:27 ق.ظ
سلام مرسی از مقاله ی زیباتون، اما پارک ملی قمیشلو به عنوان اولین پارک حفاظت شده ی جهان، در شهرستان تیران و کرون واقع شده و اصلا ارتباطی با خوانسار ندارد.
افزودن نظر