سبز ترین خانه تهران | معرفی خانه دکتر حسابی

کشور ایران نامداران فراوانی دارد. از سعدی و حافظ و فردوسی تا دکتر خدادوست و دکتر حسابی و استاد فرشچیان که همگی در زمره نام‌آوران و بزرگان این سرزمین هستند. به هر نقطه‌ای که نگاه کنید و به هر گوشه‌ای که چشم بگردانید، در هر شهر و در هر خیابان، با نام یک نام‌آور روبرو می‌شوید که نه‌تنها یک کشور بلکه یک‌دنیا ایشان را می‌شناسند. زنان و مردان خوش‌نام، شجاع دانشمند، هنرمند و بزرگی که هر کدام در یک عرصه سربلند و موفق هستند و نام خود را به نام ایران گره‌زده‌اند. یکی از این افراد خوشنام و مشهور پروفسور حسابی است که قرار است امروز با هم، سری به منزل ایشان بزنیم.

خانه دکتر حسابی از آن خانه‌های قدیمی و سنتی ایرانی است که حتی اگر ایرانی هم نباشید، حس آرامش فضای درونی آن حال و هوای عجیبی برای شما خواهد داشت. بیشتر قدیمی‌ها نام ایشان را از زمانی می‌شناسند که در کابینه دکتر مصدق ۱۳۳۰ وزیر فرهنگ شد. ضمن اینکه برای اساتید حوزه فیزیک و نام آوران دنیای علم هم ایشان یک الگوی بزرگ محسوب می‌شوند. نسل‌های بعد نام ایشان را صرفا در کتاب‌های درسی خواندند و داستان زندگی ایشان را شنیدند. ایشان فردی بود که با وجود ادامه تحصیل در دیگر کشور های بزرگ دنیا، به ایران بازگشت تا بتواند وظیفه اصلی خود یعنی آبادانی میهن و پرورش نسل‌های فرهیخته را بر عهده گرفته و به خوبی به انجام برساند. حالا ما در خانه موزه پروفسور حسابی هستیم که البته لقب پدر فیزیک ایران فقط برازنده ایشان است.

دیدار از خانه‌موزه پروفسور حسابی همه‌روزه از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۲ ظهر و از ساعت ۲ بعدازظهر تا ۴ بعدازظهر امکان‌پذیر است

آدرس: تهران، خیابان تجریش، خیابان دربندی سابق یا مقصود بیک، چهارراه دکتر حسابی، خیابان دکتر حسابی، پلاک ۴۷ .

تلفن تماس با خانه‌موزه دکتر حسابی: ۲۲۲۰۲۰۰۶-۰۲۱، ۲۲۲۳۱۶۷۶-۰۲۱

این خانه زیبا و قدیمی یک‌خانه شخصی‌ساز محسوب می‌شود که درب‌های بزرگ و سبزرنگی دارد و در خیابان دکتر حسابی شهر تهران واقع شده است. زمانی که دارید در کوچه‌های تودرتو و پر خاطره محله تجریش قدم می‌زنید، خانه‌ای با پنجره‌های سبز کوچک، درب‌های سبز بزرگ و نمای آجری در میان خانه‌های مرمرین محله بدون شک توجه شما را به خود جلب خواهد کرد.

این همان خانه سبز پروفسور حسابی است که امروز به‌قصد بازدید از زیبایی‌هایش، عازم آن شده‌ایم.

شما می‌توانید با وسایل نقلیه مختلف که در ادامه به شما معرفی خواهیم کرد، خودتان را خانه‌موزه پروفسور حسابی برسانید.

اگر قصد داشتید که با خودروی شخصی به سمت خانه دکتر حسابی حرکت کنید، باید از خیابان طولانی و زیبای ولیعصر خود را به میدان ونک برسانید. در دو طرف این خیابان زیباترین درختان چنار برای خوش آمد گویی به شما صف‌کشیده‌اند. بعد از طی‌کردن این مسیر، خیابان تجریش را هم پشت سر گذاشته و یا از خیابان مقصود بیک یا از بزرگراه مدرس مسیر خود را ادامه بدهید. البته ممکن است مسیر شما کمی ترافیک داشته باشد که به دیدار یکی از زیباترین خانه‌های تهران می‌ارزد.

در ادامه اگر تصمیم گرفتید که از اتوبوس‌های BRT استفاده کنید باید اتوبوس‌های مسیر راه‌آهن به تجریش را سوار شده و به دیدار این خانه سبز و پرخاطره بروید. نزدیک‌ترین ایستگاه به خانه زیبای دکتر حسابی ایستگاه “پسیان” نام دارد. وقتی که از اتوبوس پیاده شدید، کافی است ۱۰ دقیقه در میان یکی از عجیب‌ترین و دیدنی‌ترین محله‌های قدیمی تهران پیاده‌روی کنید تا در انتها به خانه دکتر حسابی برسید.

برای رفتن به خانه دکتر حسابی می‌توانید از تاکسی‌ها هم کمک بگیرید. فقط کافی است که تاکسی‌های مسیر خیابان ولیعصر را سوار شده و به راننده محترم بگویید که قصد دارید خود را به خیابان “توتونچی” برسانید. حالا با خیال راحت محو تماشای زیبایی‌ های خیابان ولیعصر شوید، چون بدون فوت وقت به خانه سبز دکتر حسابی خواهید رسید.

 بنای این خانه بعد از فوت پروفسور حسابی و در سال ۱۳۷۱ به خانه‌موزه تبدیل شد. وقتی وارد این عمارت می‌شوید، زیباترین تصاویر در مقابل چشمان شما ظاهر می‌شوند. رنگ سبز گیاهان در محیط اطراف اولین چیزی است که در مقابل چشمانتان دلبری می‌کند. حتی درب‌خانه هم رنگ سبزی دارد. تابلوی قرار گرفته بر بالای درب ورودی مزین به یکی از اشعار شعر شیرین‌سخن شیرازی یعنی سعدی بوده که کاملاً شما را با روحیات پروفسور حسابی آشنا می‌کند.

یک تک بیتی زیبا با این مضمون بر روی تابلو خودنمایی می‌کند:

به جان زنده دلان سعدیا که ملک وجود      نیارزد آنکه دلی را ز خود بیازاری

این خانه سبز و زیبا از ۳ طبقه تشکیل شده که شما برای بازدید از موزه باید خود را به طبقه سوم آن برسانید. البته قبل از رسیدن به طبقه سوم بخش ‌های دیگری هم در این خانه وجود دارند که بد نیست از آن ها هم دیدن کنید. پروفسور حسابی در چهل سال آخر عمر خود در این خانه سکونت داشتند و برخی از قسمت‌‌ها را متناسب با مشکلات همسر کم بینای خود و با هدف راحتی بیشتر ایشان، تغییر داده بودند. همین موضوع به سادگی نشان می‌ دهد که ایشان چه روحیه لطیف و چه طبع ظریفی داشتند که متناسب با احوالات اطرافیان، رفتار مناسبی از خود نشان می ‌دادند.

خانه دکتر حسابی مانند تمام خانه‌های دنیا از بخش‌ها و قسمت‌های گوناگونی تشکیل شده است. این خانه دو قسمت تحقیقاتی و فرهنگی دارد که در قسمت فرهنگی، شما بیشتر وسایل شخصی دکتر را مشاهده می‌کنید. لباس‌ها، عینک، وسایل، مدال‌ها، عکس‌ها، تجهیزات آزمایشگاهی و وسایلی که به دکتر اهدا شده بودند شامل تابلو های نقاشی، فرش‌ها و موارد مشابه دیگر که همگی در بخش فرهنگی این خانه جای دارند.

از زیباترین قسمت‌های خانه پروفسور حسابی هم اتاق بنفشه و هفت‌سین است که حتماً باید با چشمان خود از نزدیک این فضای خاص را مشاهده کنید.

منزل سبز دکتر حسابی کتابخانه یک رؤیایی و منحصر به فرد هم دارد که نشان‌دهنده علاقه استاد به هنر، علم و ادبیات است. در این کتابخانه ۲۷ هزار و  ۳۰۰ جلد از کتاب‌های مختلف و گوناگون در حوزه ادبیات، تاریخ، زمین‌شناسی، فیزیک، سیاست، شعر، موسیقی و موارد دیگر وجود دارد که همگی آن‌ها از مهم‌ترین منابع در حوزه خود هستند.

مطالب مرتبط

معرفی ۱۲ تا از دروازه های بزرگ شهر تهران

بزرگ‌ترین مرکز خرید خاورمیانه، ایران مال تهران

دکتر حسابی عاشق موسیقی بودند و در نواختن پیانو و ویولن هم دستی بر آتش داشتند. ضمن اینکه ایشان در دوران نوجوانی توانستند مدرک نجات‌غریق در رشته شنا را هم کسب کنند. تسلط کامل ایشان بر دیوان حافظ، کلام‌الله و اشعار مولانا، سعدی، فردوسی و قائم‌مقام فراهانی تحسین‌برانگیز بود. ضمن اینکه ایشان و همسرشان از عاشقان پرورش گل‌وگیاه و پرندگان بودند. به همین دلیل است که فضای سبز خانه ایشان هنوز هم مملو از گیاهان منحصر به فرد، گل‌ها، درختان و بوته‌هایی است که از این فضا یک باغ واقعی ساخته‌اند. خودروی استاد هم در کنار آلاچیقی که عمر آن ۱۲۰ساله است از دیگر جاذبه‌ های این خانه به حساب می‌آید. ضمن اینکه در فضای این خانه می‌توانید پرندگانی مانند طوطی، مرغ عشق، بلبل، عروس هلندی و پرندگان دیگری را که به همت فرزند ایشان هنوز برخی از آن‌ها در این خانه ساکن هستند، مشاهده کنید.

قسمت علمی و تحقیقاتی منزل پروفسور حسابی هم فعالیت‌های بسیار با ارزشی را انجام می‌دهد. شاید ندانید که در این بخش که مسئول چاپ و نشر آثار پروفسور حسابی است در سال ۱۳۸۸ تعداد ۲۰۰ الی ۳۰۰ پروژه مختلف دانشگاهی و ۱۰۰ پروژه علمی دبیرستانی به انجام رسیده اند.

داستان حراج خانه سبز دکتر حسابی از آنجایی شروع می‌شود که ایشان در سال ۱۳۶۰ مبلغ ۴۸ میلیون تومان وام را از یکی از بانک‌های آن زمان دریافت می‌کنند. با قصد انجام تحقیقات، وام به ایشان پرداخت می‌شود. متأسفانه بعد از گذشت مدت زمانی طولانی رقم وام در طی چند سال به یک عدد نجومی و تخیلی یعنی به ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان افزایش پیدا می ‌کند که بعد از فوت دکتر حسابی خانواده آن مرحوم قادر به بازگرداندن این مبلغ به بانک نبودند.

متأسفانه، در این بازه زمانی ناملایمات عجیبی رخ داد و صاحبان بانک طی چند حرکت نامعقول و نابجا و بدون درنظرگرفتن خدمات ارزنده پروفسور حسابی، منزل ایشان را به حراج می‌گذارند. در این بین در سال ۱۳۹۲ شهرداری شهر تهران وارد عمل شده و به ارگان‌های مربوطه اجازه نمی‌دهد که خانه دکتر حسابی را تخریب یا از دست صاحبانش بیرون بیاورند.

همان‌طور که در ابتدای این مطلب هم به این موضوع اشاره کردیم خانه مرحوم پروفسور حسابی در یکی از محلات خوشنام و قدیمی شهر تهران واقع شده است. در اطراف این خانه جاذبه‌ های دیدنی زیادی وجود دارد که شما به‌راحتی می‌توانید به آن‌ها دسترسی داشته و از آن‌ها دیدن کنید. باغ موزه هنر ایرانی که دقیقاً در مقابل خانه موزه پروفسور حسابی قرار گرفته، باغ فردوس که فاصله‌ای ۱۵ دقیقه‌ای الی ۲۰ دقیقه‌ای تا موزه پروفسور حسابی دارد، بازار بزرگ و قدیمی تجریش و موزه موسیقی که فاصله آن تا منزل پروفسور حسابی فقط ۴۵۰ متر است، از جمله جاذبه ‌های گردشگری و منحصر به فرد نزدیک به منزل دکتر حسابی محسوب می‌شوند.

اگر از این خانه عجیب و جذاب دیدن کردید، توصیه می‌کنیم که حتماً سری هم به این جاذبه های قرار گرفته در اطراف منزل پروفسور حسابی بزنید.

شاید ندانید اما خانه‌ها سخن می‌گویند. خانه‌ها حتی سال‌ها بعد از تخلیه‌شدن و جدا ماندن از صاحبانشان، حرف‌های ناتمام زیادی از آنان را برای نقل‌کردن، به من و شما دارند. شاید در نگاه برخی از افراد خانه‌ها ترکیبی از چوب و سنگ و شیشه و بتن و آجر باشند. اما روح خانه‌ها همیشه تا زمان تخریب در آن‌ها باقی می‌مانند. روح خانه‌ها همان روح سبز صاحبانشان است که دیگر حضور فیزیکی ندارند، اما آثار اندیشه‌ها و باورهایشان بر دیوار‌های آن خانه حک می‌شود. خانه دکتر حسابی هم یکی از همین خانه‌ها است که باوجوداینکه دیگر صدای قدم‌های دکتر حسابی و خانواده ایشان در فضای آن طنین‌انداز نمی‌شود، اما هنوز هم حرف‌های زیادی برای گفتن دارد و خاطراتی شنیدنی را عرضه می‌کند همگی از شور و شعور صاحب این خانه نشأت گرفته‌اند.

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد

۱ نظرات

رهگذر 1403-04-25 - 3:58 ب.ظ
ممنون الی گشت مهربان که دانش زیادی درباره خانه این نرددبه ما دادید
افزودن نظر