کشور عزیزمان ایران دارای جاذبههای گردشگری متفاوت و جذابی است که باعث شده هر ساله گردشگران بسیاری از سراسر دنیا برای بازدید از این جاذبهها به ایران سفر کنند. از جمله این جاذبهها، بناهای تاریخی با معماری عجیب و باشکوه هستند که حتی معماران امروزی را به شگفتی وامیدارند. با الی گشت همراه باشید تا با این سازه های عجیب آشنا شویم.
برای خرید بلیط هواپیما از الی گشت روی عکس زیر کلیک کنید :
فهرست مطالب
همانطور که گفتیم سازه های عجیب و باستانی در ایران، یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری و فرهنگی کشورمان به شمار میرود. این بناها با قدمت و ارزش بالا و همچنین معماری و طراحی منحصربهفردشان، توجه بسیاری از مردم را به خود جلب کردهاند.
عجیبترین این بناها اغلب در مناطق تاریخی و گردشگری واقع شدهاند و هر ساله گردشگران زیادی از سرتاسر جهان برای بازدید از این بناها به ایران سفر میکنند. چرا که هنر معماری همچون انواع هنرهای دیگر در روزگاران گذشته در دست ایرانیان به اوج خود رسیده است.
با الی گشت همراه باشید تا با هم با برخی از جالبتوجهترین این سازه های عجیب تاریخی آشنا شویم.
یکی از سازه های عجیب تاریخی در ایران سد کریت است. این سد شگفتانگیز با قدمت ۶۵۰ سال در صحرای خشک طبس واقع شده و نمایانگر توان بالای مهندسی معماران ایرانی بهحساب میرود و برای نگهداری و حفظ آب در این منطقه خشک ساخته شده.
مصالح بهکاررفته در این سد سنگ، آجر و ساروج هستند و ارتفاع آن ۱۰۰ متر است. خوب است بدانید سد کریت از قدیمیترین و باریکترین سدهای جهان بوده و طراحی قوسی شکل آن موجب شده تا دوام بالایی داشته باشد و به عنوان یکی از سازه های عجیب ایران شناخته شود.
سازههای آبی شوشتر هم یکی دیگر از سازه های عجیب ایران بهحساب میروند که در استان خوزستان و شهر شوشتر واقع شدهاند. این سازهها در واقع شامل پلها، بندها، آسیابها، تونلها، آبشارها و کانالهایی برای انتقال آّب میشوند که برای حفظ و توزیع بهینه آب طراحی شده بودهاند.
سد گرگر از مشهورترین سدهای این سازه به شمار میرود. این سد با مسدودکردن مسیر رودخانه، سطح آب را بهقدری بالا میبرد که ۳ تونل حفر شده آبگیری شوند. آب پس از عبور از این تونلها، وارد کانالها شده و چرخ آسیابها را میچرخاند و آب همچون آبشار در چیزی شبیه حوضچه میریزد.
شهر زیرزمینی نوشآباد از جمله جاذبههای تاریخی و گردشگری کاشان و سازه های عجیب در ایران است. این شهر زیرزمینی برای حفاظت از مردم در مقابل حملات دشمنان در گذشته، توسط انسانها ساخته شده.
شهر زیرزمینی نوشآباد دو ورودی مجزا از هم دارد که ارتفاع آنها حدوداً ۱۲۰ سانتیمتر است و عبور از آنها دشوار است. این شهر از بناهای متراکم و پیچیدهای با راهروهای فراوان در عمق زمین تشکیل شده و با عبور از ورودیها به بخشهای اصلی که ۱۸۰ سانتیمتر ارتفاع دارند، میرسید.
این شهر شگفتانگیز در سهطبقه مختلف در عمق ۴ تا ۱۸ متری زمین واقع شده. لازم به ذکر است به دلیل حفر چاههای عمودی، تهویه هوا در این شهر به خوبی انجام میشود و به همین خاطر رو این سازه در لیست سازه های عجیب ایران جای دارد.
از دیگر سازه های عجیب ایران که در معماری سنتی ایرانی بسیار مشهور هستند باید به بادگیرها اشاره کرد. بادگیرهای ایرانی در جهان موردتوجه بسیار هستند و توانایی زیادی در خنک نگهداشتن و تهویه خانهها حتی در کویریترین مناطق آب و هوایی کشور را داشتهاند.
بادگیر چپقی کرمان از جمله این بادگیرهای جالب است که بر روی خانه یک پزشک در زمان پهلوی و با الهام از استراحتگاه کشتی بنا شده. جالب است بدانید یک اتاق زیر این بادگیر ساخته شده بوده که داروها را از گرما و گرد و غبار در امان نگه دارد.
پل گاومیشان از دیگر موارد در لیست سازه های عجیب ایران به شمار میرود. این پل یکی از پلهای مهم و باستانی کشورمان است که در مرز استان ایلام و لرستان واقع شده. گاومیشان دارای دوطبقه برای عبور جداگانه احشام و انسانها بوده است.
این پل حدود ۱۷۵ متر طول، ۸ متر و ۲۰ سانتیمتر عرض و ۶ طاق دارد. همچنین دهانه این پل بیش از ۵۰ متر عرض دارد و به همین خاطر بهعنوان بزرگترین دهانه پل کشور از آن یاد میکنند. قدمت این پل به دوره ساسانیان بازمیگردد.
متأسفانه، در جنگ ایران و اعراب بعد از عقبنشینی سپاه ایران، یکی از دهانههای این پل برای جلوگیری از پیشروی دشمن تخریب شد. باید اضافه کرد که با گذر زمان سیلابها به بدنه این پل آسیب زدهاند و به نظر میرسد در دورههای صفوی و قاجار قسمتهایی از این پل مرمت شده باشد.
کانال ترنه هم یکی از سازه های عجیب واقع در ایران بهحساب میرود که کارکردی استثنایی دارد. کوخرد نام منطقهای است که رودخانهای با آبشور به نام مهران از سمت جنوب آن میگذرد و در نهایت به خلیجفارس میریزد. زمینهای کشاورزی هم در نواحی جنوبی این منطقه واقع شدهاند.
همچنین آب شیرین از چشمههای کوههای شمالی این منطقه عبور میکند. کانال ترنه با طراحی منحصربهفرد خود مشکل آبرسانی به زمینهای کشاورزی این منطقه را بهخوبی برطرف میکند.
این مورد از سازه های عجیب، حیرتانگیز و دیدنی ایران در حقیقت برای رفع نیاز شدید منطقه کوخرد به آب شیرین و برای استفاده در زمینهای کشاورزی در زمان ساسانیان و با استفاده از ساروج، سنگ و گلولای ساخته شده است.
در شهرستان جهرم غاری به وسعت ۵ هکتار وجود دارد که به آن غار سنگ تراشان گفته میشود که از جمله سازه های عجیب در ایران به شمار میرود. این غار که با دست و ابزاری همچون پتک، تیشه، سوهان و اره ایجاد شده دارای ۱۲ دهانه و ۱۰۰ ستون است.
لازم به ذکر است که قدمت حفاریهای انجام شده در این غار به ۳۵۰ سال قبل باز میگردد. نکته جالب توجه دیگر درباره این غار، ستونهای موجود در آن است که به هنگام تراشیدن این غار ایجاد شدهاند.
پل قلعه حاتم هم از دیگر سازه های عجیب در ایران است که در زمان قاجار ساخته شده و در ساخت آن از سنگ، آجر و ملات آهکی استفاده شده است. این پل ۲۶۱ متر طول و ۵/۲ متر عرض و ۱۴ طاق دارد. قدمت این پل تاریخی به ۲۰۰ سال قبل باز میگردد.
نکته جالب درباره کاربری این پل این است که این سازه در واقع تنها عاملی برای برقراری ارتباط دو کناره رودخانه و عبور و مرور مردم نبوده، بلکه وظیفه انتقال آب از یک کناره به کناره دیگر رودخانه را بهوسیله یک کانال عمیق بر عهده داشته است.
نمیتوان از سازه های عجیب در ایران حرف زد و اسمی از منارجنبان نبرد. در حقیقت یکی از شاهکارهای معماری ایران منارجنبان در اصفهان است. این بنا روی مزار عمو عبدالله در قرن هشتم هجری بنا شده. ارتفاع این دو مناره دیدنی از سطح زمین ۵/۱۷ متر و پهنایشان هم ۹ متر است.
نکته حیرتانگیز درباره این بنا این است که با تکاندادن یک مناره، مناره دیگر که کاملاً شبیه آن یکی است هم میجنبد و نیروی واردشده بر یک مناره در تمامی ساختمان پخش میشود و تمام بنا را به لرزه درمیآورد.
یکی دیگر از عجایب معماری ایرانی قناتها هستند. در شهر کویری اردستان قناتی دوطبقه وجود دارد که به آن قنات مون گفته میشود که از جمله سازه های عجیب ایران به شمار میرود. این قنات دوطبقه دارد و آب را بدون اینکه به طبقات دیگر نفوذ داشته باشد، منتقل میکند.
قدمت قنات مون به دوران اشکانیان برمیگردد و قدمت سازه کنونی آن را تا ۸۰۰ سال پیش تخمین زدهاند. طول این قنات ۴ کیلومتر و عمق چاه اصلی آن ۳۱ متر است. میزان آبدهی این قنات ۶۰ لیتر در ثانیه است و آب موردنیاز مردم محلی را تأمین میکند.
نشتیفان خواف مهد یکی از سازه های عجیب ایرانی یعنی آسیابهای بادی است. آسیابها بهعنوان اولین کارخانههای تاریخ بهحساب میروند. این مجموعه خشتی کمنظیر هم که قدمتش به دوران صفویه باز میگردد.
این آسیابها با یک ساختمان، یک منبع انرژی، ماشینآلات، اپراتورها در نهایت یک کارخانهای سنتی بهحساب میرفتهاند که روزگاری در همه روستاهای شهر خواف رونق بسیار داشته. تاحدیکه تنها روستای بی آسباد این منطقه، بهعنوان بیاس آباد (روستای بدون آسباد) معروف شده است.
یکی دیگر از سازه های عجیب ایران مناره آجری خرمآباد است. قدمت این سازه به قرن چهارم هجری قمری برمیگردد و ۹۰۰ سال از عمر آن میگذرد. باتوجهبه معماری این بنا گمان میرود یادگاری از دوره دیلمیان باشد.
این مناره در جنوب شهر واقع شده و ۳۰ متر ارتفاع دارد. خوب است بدانید که در گذشته از این مناره برای هدایت کاروانها و زیر نظر داشتن دشمن استفاده میکردهاند. این مناره به قدری مرتفع است که در حال حاضر هم اگر به بالای آن بروید دورترین چشمانداز شهر را خواهید دید.
در این مقاله از الی گشت به معرفی سازه های عجیب ایران پرداختیم که اگر اهل سفر و ایرانگردی هستید خوب است با آنها آشنا شوید و در صورت امکان از آنها دیدن کنید تا به شناختی کاملتر از تاریخ و فرهنگ کشورتان دست پیدا کنید.
این سازهها شامل موارد مختلفی میشوند که منارجنبان اصفهان، شهر زیرزمینی نوشآباد در کاشان و آسبادهای نشتیفان خواف از آن جمله هستند.
با آشنا شدن با این سازهها میتوانیم به شناخت بهتری نسبت به تاریخ و فرهنگ کشورمان دست پیدا کنیم.
بله میتوان از این بناهای دیدنی بازدید کرد.
مطالب مرتبط :
پل طلایی ویتنام، سازه ای باشکوه بر دستان سخاوتمند طبیعت