آیا در مورد زمان پرواز به شما حقیقت را گفته اند؟

زمان واقعی پرواز

هواپیماهای مسافربری به پیشرفته ترین حالت خود رسیده اند و هواپیماهای مدرنی مثل بوئینگ ۷۸۷ دریم لاینر و ایرباس ای ۳۲۰ نئو کیفیت و شیوه سفر هوایی را به کلی دگرگون کرده اند. این هواپیماها بسیار پیشرفته و مجهز هستند و می توانند با سرعتی به مراتب بیشتر از هواپیماهای قدیمی پرواز کنند. با این حال عملا این اتفاق نمی افتد و سرعت سفر هوایی بیشتر از قبل نشده است؟ علت چیست و چرا مدت زمان پرواز نه تنها کمتر نشده که گاهی افزایش هم پیدا کرده است؟ زمان واقعی پرواز چقدر است و آیا ایرلاین در این مورد حقیقت را به می گویند؟ در ادامه با الی گشت همراه باشید تا این موضوع را با هم بررسی کنیم.

مطالب مرتبط:
محاسبه مدت زمان سفر و پرواز و تبدیل زمان کشورها
چگونه از مراحل پرواز در فرودگاه سریع تر عبور کنیم؟

چندی پیش ایرلاین ارزان قیمت نروژین توانست با هواپیمای بوئینگ ۷۸۷ دریم لاینر خود رکوردی بی سابقه در زمینه سرعت بر جای بگذارد. این هواپیما از فرودگاه جان اف کندی نیویورک بلند شد و پس از ۵ ساعت و ۱۳ دقیقه در فرودگاه گاتویک لندن به زمین نشست. پیش از این رکورد سریع ترین پرواز این مسیر به ایرلاین بریتیش ایرویز تعلق داشت و هواپیمای نروژی توانست سه دقیقه زودتر از رکورد قبل به مقصد برسد. با این حال و با وجود رکوردهایی که هواپیماهای جدید و مدرن به نام خود ثبت کرده اند همچنان مدت زمان سفر تغییری نکرده است. آیا این احتمال وجود دارد که شرکت های هواپیمایی در مورد زمان واقعی پرواز به ما حقیقت را نگفته باشند؟ آیا ایرلاین در مورد زمان پرواز اغراق می کنند و آن را بیش از زمان واقعی اعلام می کنند؟

بر اساس تحقیقات و تحلیل های صنعت هواپیمایی (OAG) چنین احتمالی وجود دارد. تحلیل گران متوجه شده اند که در طول چند دهه اخیر، علیرغم پیشرفت تکنولوژی و فناوری های هوایی برنامه زمانبندی پروازهای نه تنها کاهش پیدا نکرده است که تا حدود ۵۰% نیز افزایش داشته است!!! عجیب است، نه؟

با همدیگر پررفت و آمدترین مسیر پروازی اروپا، یعنی پرواز فرودگاه هیترو لندن به دابلین را بررسی می کنیم. اکثر شرکت های هواپیمایی این مسیر را در سال ۱۹۹۶ بین ۶۰ و ۷۴ دقیقه طی می کردند. اکنون ۲۲ سال از آن زمان گذشته و همان ایرلاین ها اکنون مدعی هستند که مدت زمان این سفر بین ۷۵ و ۸۹ دقیقه است و برخی نیز این مسیر راحتی در ۹۰ دقیقه طی می کنند!!!

البته شرکت های هواپیمایی همیشه این موضوع را انکار می کنند و زیر بار نمی روند. اما کارشناسان و تحلیل گران صنعت هواپیمایی معتقدند که قانون نانوشته ای به اسم «وقت اضافه» در بین ایرلاین وجود دارد و همه کم و بیش این قانون را رعایت می کنند. مثال هواپیمای نروژی را در نظر بگیرید: این هواپیما توانست در مدت زمان ۵ ساعت و ۱۳ دقیقه از فرودگاه نیویورک به فرودگاه گاتویک لندن برسد و رکوردی بی سابقه ثبت کند. اما در عمل، این ایرلاین مدت زمان این پرواز را ۶.۳۰ ساعت اعلام کرده است! می بینیم که حدود ۷۷ دقیقه بین زمان واقعی و زمان اعلام شده تفاوت وجود دارد!

مسافرانی که مدام با هواپیما پرواز می کنند با این سناریو آشنا هستند. گاهی ۳۰ دقیقه در هواپیما نشسته اید و هواپیما بی حرکت در باند فرود قرار دارد، با این حال باز هم طبق زمان اعلام شده به فرودگاه مقصد می رسید! به گفته یک خلبان: «ایرلاین ها زمانبندی پروازشان را طوری اعلام می کنند که همیشه سروقت و به موقع به مقصد برسند. بنابراین ممکن است در مورد پروازی بگویند ۲ ساعت طول می کشد، حال آنکه زمان واقعی پرواز ۱ ساعت و ۴۵ دقیقه بیشتر نیست!»

برای اینکه متوجه شویم زمان پرواز عملا چقدر افزایش پیدا کرده است چند مسیر پرتردد بین المللی را با هم مرور می کنیم. پرواز از فرودگاه هیترو لندن به جان اف کندی در سال ۱۹۹۶ کمتر از ۷ ساعت و ۳۰ دقیقه طول می کشید، اما امروزه اکثر ایرلاین ها این مسیر را ۸ ساعت و نیم یا بیشتر اعلام می کنند. پرواز از لندن به ادینبورگ در سال ۱۹۹۶ چیزی حدود ۱ ساعت و ۱۵ دقیقه به طور میانگین می کشید و امروزه به ۱ ساعت و ۲۵ دقیقه افزایش پیدا کرده است. پرواز مادرید به بارسلونا از حدود ۱ ساعت به ۱ ساعت و ۲۰ دقیقه رسیده است. مسیر پروازی توکیو به فوکوئوکا نیز از ۱ ساعت و ۴۵ دقیقه به ۲ ساعت رسیده است!

احتمالا خیر. جان گرانت تحلیل گر مسائل هواپیمایی معتقد است که موضوع کمی پیچیده تر از این است. مسیرهای پروازی و فرودگاه ها روز به روز شلوغ تر می شوند و باندهای جدید اغلب مسافت زیادی از ساختمان ترمینال دارند. او اینطور بیان می کند که عوامل مختلفی در روند پرواز دخیل هستند و ایرلاین می بایست تمام این عوامل را در نظر بگیرند.

گفتیم که ایرلاین ها بازه زمانی پرواز را بیشتر اعلام می کنند تا به موقع به فرودگاه مقصد برسند. مدت زمانی که هواپیما باید در باند فرود منتظر بماند هم در این زمانبندی لحاظ می شود. با توجه به افزایش ترافیک هوایی، گاهی هواپیما مجبورند مدتی منتظر بمانند تا باند خالی بشود! درست مثل ترافیک در خیابان ها در باندهای فرود و در آسمان نیز با ترافیک هوایی مواجه هستیم. این موضوع به ویژه در فرودگاه های بزرگ و پررفت و آمد بیشتر اتفاق می افتد.

اما ایرلاین ها این موضوع را انکار می کنند. بریتیش ایرویز در این مورد می گوید: «ما معمولا برنامه های پروازی و زمانبندی مان را بررسی می کنیم تا مطمئن شویم که می توانیم طبق زمانبندی اعلام شده پرواز را انجام دهیم. شرایط جوی و وضعیت آب و هوا، نوع و مدل هواپیما، محدودیت های کنترل ترافیک، ساختار و تجهیزات فرودکاه و ملاحظات جغرافیایی و سیاسی همگی نقش مهمی در تصمیم گیری های ما در این رابطه دارد و گاهی مجبوریم مدت زمان واقعی پرواز را کاهش یا افزایش دهیم.»

رایان ایر که به دلیل پروازهای ارزان قیمتش محبوبیت زیادی دارد نیز این طور می گوید: «در پایان هر فصل ما به بررسی پروازهای انجام شده و زمانبندی های آن ها می پردازیم و بعد میانگین پرواز برای هر مسیر را تعیین می کنیم. ما هیچ وقت برای اینکه به موقع به فرودگاه برسیم زمان واقعی پرواز را بیشتر اعلام نمی کنیم، زیرا این کار باعث کاهش کارایی و کیفیت کار ما می شود.»

مطالب مرتبط

آشنایی با شرکت هواپیمایی ترکیش ایرلاینز و قوانین آن

آشنایی با بهترین مراکز اسپا در استانبول!

آشنایی با ورزشگاه آلسانجاک مصطفی دنیزلی شهر ازمیر