اگر به جزیره قشم سفر کرده باشید و یا در جست و جوهای اینترنتی در خصوص جاذبه های گردشگری قشم مطالعه کرده باشید مطمئنا نام روستای گوران قشم را شنیده اید. در این بخش از الی گشت قصد داریم تا شما را بیش از پیش با این جزیره که به قطب لنج سازی جنوب ایران شهرت دارد آشنا کنیم، از این رو پیشنهاد میکنیم که تا انتها با ما همراه باشید.
روستای گوران قشم
معنای مختلفی برای کلمه گوران در نظر گرفته می شود، اما روستای گوران قشم به چه معناست؟ نزدیک ترین و درست ترین معنایی که برای آن در نظر گرفته شده است، بر گرفته از کلمه گبر است. باتوجه به اسناد تاریخی در گذشته زرتشتیان در روستای گوران قشم سکونت داشته اند. مردمی که در این منطقه زندگی میکردند را گبر (به معنای زرتشتی) صدا می زدند. پس از گسترش اسلام به ایران، از کلمه گبر بیشتر به عنوان واژه ای توهین آمیز استفاده شد و به افرادی که به اسلام نگرویده بودند اطلاق میشد. باتوجه به اینکه مردم این منطقه دین اسلام را قبول نکردند به آن گبران گفته شد و پس از آنکه گبر در زبان فارسی به معنای کافر در نظر گرفته شد، نام این روستا به گوران تغییر یافت.
اگر علاقهمند به سفر به جزیره زیبای قشم هستید پیشنهاد میکنیم مقاله ” راهنمای سفر به قشم “ را مطالعه کنید.
تاریخچه بندر گوران قشم
طبق اسناد به دست آمده در کاوش های صورت گرفته توسط باستان شناسان، قدمت و تاریخچه بندر گوران قشم را به دوران هخامنشیان نسبت می دهند. از جمله جاذبه های تاریخی موجود در روستای گوران قشم میتوان به سد تاریخی گوران اشاره نمود که از آن به عنوان یک سند تاریخی نیز یاد می شود. در خصوص دوره ای که این سد در آن ساخته شده است اختلافاتی وجود دارد، برخی از باستان شناسان ساخت آنرا به دوره پهلوی نسبت می دهند، این در حالی است که اسناد به دست آمده در خصوص قدمت این پل مشخص کرده است که زمان ساخت آن به زمان قاجار باز می گردد و از این رو سن بندر گوران قشم را ۲۵۰۰ سال براورد می کنند.
با بندرگوران آشنا شوید
بندر گوران از آنجا که به عنوان یک بندر تجاری مورد استفاده قرار میگرفته است و تجاری از هند و سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس از آن برای اقامت و کسب و کار تجاری خود استفاده می کردند جز بنادر مهم ایران به شمار می رود. در حال حاضر همچنان از این بندر به عنوان یک بندر تجاری مهم استفاده می شود و روزانه ده ها لنج در این بندر پهلو میگیرند.
از سد گوران بیشتر بدانید
بزرگ ترین سد قشم با نام سد گوران شناخته می شود. محل قرار گیری این سد در ۸۰ کیلومتری روستای گوران قشم است. وظیفه اصلی سد گوران تامین آب مصرفی کشاورزی و شرب اهالی منطقه بوده است. اگر مایلید تا از این سد تاریخی بازدید کنید میبایست خود را به جاده طبل – باسعید برسانید.
بر اساس اسناد به دست آمده پی ریزی این سد در زمان هخامنشیان و ساخت تاج آن در دوره ساسانیان صورت گرفته است. در دوره پهلوی با استفاده از دانش روز سد گوران بازسازی شده است. در سال ۱۳۷۹ نیز سد تاریخی گوران با شماره ۲۰۵۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید تا مراقبت های ویژه ای برای نگهداری آن صورت گیرد.
گوران، پدر ساخت لنج
گوران را به عنوان پدر ساخت لنج ایران می شناسند، اولین لنج هایی که در ایران ساخته شد در این روستا امور ساخت و به آب اندازی آنها انجام شده است. جالب است بدانید که با گسترش تکنولوژی اما همچنان از روش های سنتی برای ساخت لنج در این روستا استفاده می شود. برای ساخت یک لنج از چوب های ساج، فینی، کرت، منتیک، کههور، کاکتوس در کنار کُنار هندی استفاده می شود.
لنج های مختلفی در این روستا ساخته می شود. این لنج ها با کاربری های مختلفی اعم از ماهیگیری، باربری و مسافربری ساخته می شوند و با شرایط متناسب با هر یک به مشتریان عرضه می شوند. باتوجه به اینکه لنج ها در ابعاد مختلف تولید می شوند و بعضا در ابعاد لنج های غول پیکر نیز شاهد ساخت آنها هستیم، از لنج سازی به عنوان یک هنر، مهارت و علم نیز یاد می شود.
کارگاه های لنج سازی روستای گوران قشم یکی از جمله مناطقی است که در سفر به قشم حتما باید از آنها بازدید کنید. با وجود گذشت سالها و پیشرفت سطح زندگی افراد، اما همچنان شاهد این هستیم که همچنان شغل اصلی مردم منطقه لنج سازی است و بسیاری از مردان این روستا به ساخت لنج مشغول هستند.
روستای گوران قشم کجاست ؟
اگر به دنبال بازدید از روستای گوران قشم هستید باید گفت که این جزیره از توابع بخش شهاب در استان هرمزگان بوده و در ۹۰ کیلومتری غرب جزیره قشم قرار دارد.
اقامت در روستای گوران
توجه داشته باشید که امکانات اقامتی رسمی در این منطقه وجود ندارد و برای اقامت در روستای گوران قشم میتوانید از منزل روستاییانی که خانه های خود را در اختیار مسافرین قشم قرار میدهند استفاده کنید. همچنین میتوانید در خود جزیره قشم نیز از انواع هتل ها و مسافرخانه ها و اقامتگاه های بوم گردی نیز استفاده نمایید.
مردم روستای گوران در یک نگاه
اگر بخواهیم مردم روستای گوران را با مردم قشم از نظر فرهنگی مقایسه کنیم به تفاوتی در این زمینه نخواهیم رسید. مردم روستای گوران قشم به گویش قشمی صحبت می کنند. این گویش از زمان ساسانی و حتی قبل تر از آن در این منطقه به یادگار مانده است. در صورتی که با افراد بومی این منطقه هم کلام شوید خواهید دید که گویش قشمی با زبان فارسی تفاوت زیادی ندارد.
از نظر فرهنگی اما تفاوت های چشمگیری بین مردم بومی قشم و سایر بخش های ایران وجود دارد. این منطقه ۱۱۷ سال در تصرف پرتغالی ها بوده و همین امر در فرهنگ این منطقه تاثیراتی گذاشته است. باوجود تفاوتی که در فرهنگ این منطقه وجود دارد اما تفاوتی در پوشش و ظاهر مردم قشم با بخش جنوبی ایران وجود ندارد.
شغل اکثر مردم روستای گوران قشم ماهی گیری، لنج سازی و تجارت است، زنان این روستا نیز بیشتر به تولید صنایع دستی مشغول هستند. طبق اسناد به دست آمده از تاریخچه این روستا، در گذشته تمام مردم این منطقه زرتشتی بوده اند. در حال حاضر با وجود اکثریت مسلمان در این منطقه اما باز هم میتوان شاهد افرادی بود که دین های باستانی را پیروی میکنند.
بهترین زمان بازدید از روستای گوران قشم
بهترین زمان بازدید از روستای گوران قشم همانند بسیاری دیگر از جاذبه های گردشگری قشم فصل های سرد سال است. پیشنهاد میکنیم اگر قصد سفر به قشم و بازدید از این روستا و کارگاه های لنج سازی آن را دارید سفر خود را برای شش ماهه دوم سال برنامه ریزی کنید.
امکانات روستا گوران قشم
از جمله امکانات روستای گوران قشم که از آنها برخوردار است، میتوان به آب لوله کشی، برق شهری، آنتن موبایل، جاده آسفالته و همچنین دسترسی به بانک و خودپرداز و سوپرمارکت ها اشاره نمود.