روز جهانی اقیانوس ها

هر ساله شاهد برگزاری صدها بزرگداشت و روز جهانی هستیم که در هر یک از این روزها فعالیت های مختلفی با اهداف خاصی صورت می گیرد. از سال ۲۰۰۹ به بعد ۸ ژوئن نیز به عنوان روز جهانی اقیانوس ها نامیده شده است و سازمان ملل با هدف حفاظت از اقیانوس ها این روز را به این شکل نامگذاری کرده است. با ما همراه باشید تا شما را با روز جهانی اقیانوس آشنا کرده و بیان کنیم که چرا اقیانوس ها در حال نابودی هستند.

اهمیت اقیانوس ها

اقیانوس ها در حیات کره زمین اهمیت بسیار زیادی دارند و بر اساس تحقیقات صورت گرفته نخستین اشکال حیات از اقیانوس ها ظاهر شده و سپس شاهد ورود حیات از دریاها به خشکی بوده ایم.

به همین دلیل اهمیت اقیانوس ها بسیار بالا بوده و لازم است تا از این منابع مهم کره زمین نگهداری شود. هر ساله فعالیت های بسیار زیادی برای نجات اقیانوس ها انجام می شود، اما از سال ۲۰۰۹ سازمان ملل متحد روز ۸ ژوئن را روز جهانی و اقیانوس ها نامگذاری کرد. هدف سازمان ملل از این نامگذاری حفاظت از این منابع گران بها و نجات دادن اقیانوس ها از تخریب و آلودگی بود.

تاریخچه نام‌ گذاری روز اقیانوس ها

تاریخچه و داستان نام ‌گذاری روز اقیانوس ها بسیار طولانی و جذاب است. برای اولین بار در سال ۱۹۹۲ که پیشنهاد اختصاص دادن یک روز برای اقیانوس ها توسط هیئت کانادایی در اجلاس زمین در شهر ریودوژانیرو کشور برزیل مطرح شد.

پس از آن در سال ۱۹۹۸  کمیسیون بین المللی اقیانوس شناسی یونسکو برای برگزاری یک مراسم بین المللی برای اقیانوس ها اقدام کرد و شاهد حمایت های همه جانبه از سوی این کمیسیون بوده ایم.

پس از آن در سال ۲۰۰۲ سازمان شبکه جهانی اقیانوس ها و پروژه اقیانوس که به عنوان سازمان حفاظت از محیط زیست شناخته می شدند، تلاش کردند تا این روز را با کمک شبکه باغ وحش و آکواریوم ها، گروه های زیست محیطی و… در نقاط مختلف جهان جشن بگیرند.

پس از این فعالیت ها بود که در نهایت سازمان ملل در سال ۲۰۰۸ روزی را برای اقیانوس ها تعیین کرد. در هشت ماه ژوئن سال ۲۰۰۹ برای اولین بار روز جهانی اقیانوس ها جشن گرفته شد.

به مناسبت اولین سالگرد روز جهانی اقیانوس ها، بان کی مون دبیرکل وقت سازمان ملل در پیامی به این موضوع اشاره کرد که اقیانوس ها و جوامع انسانی ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند و این روز فرصتی برای شناسایی چالش ها است تا بتوان از ظرفیت اقیانوس استفاده کرده و برای نجات آن ها قدمی برداشت.

آلوده شدن اقیانوس ها

در سال های اخیر به خاطر فعالیت های مختلف انسانی شاهد آلودگی رودها و دریاچه ها بوده ایم. آلوده شدن آب ها در کشورهای مختلف در نهایت بر روی اقیانوس ها تاثیر گذاشته و سبب تخریب آن ها می شود، چرا که بسیاری از رودها در نهایت به اقیانوس ها منتهی شده و آلوده شدن آن ها می تواند اقیانوس ها را تخریب کند.

به عنوان مثال در شمال قاره اروپا شهرهای بسیار زیادی هستند که رودهای آن ها از مناطق صنعتی عبور کرده و در طول روز مواد زائد شیمیایی به این رودها ریخته شده و در نهایت وارد اقیانوس ها می شوند.

از نمونه دیگر آلودگی های اقیانوس ها می توان به دوره ای اشاره کرد که در شرق اروپا قایق ها به بخش های مرکزی اقیانوس اطلس رفته و زباله های مردم آمریکا را به این قسمت از اقیانوس می ریختند.

پاسخ آلوده کردن دریاها و اقیانوس ها به انسان باز خواهد گشت

نکته بسیار مهمی که باید به آن توجه کرد این است که آلوده کردن آب اقیانوس ها در نهایت به خود انسان باز می گردد، چرا که گردش آب سبب می شود تا این آلودگی ها در نهایت وارد ساحل شده و زندگی انسان ها را با مشکل مواجه کند.

به عنوان مثال پس از ریختن زباله های شرق آمریکا به اقیانوس ها، در نهایت در تابستان سال ۱۹۸۸ زباله تمامی این سال ها به ساحل ماساچوست و نیوجرسی بازگشت.

پس از آن بود که انسان ها فهمیدند با تخریب و آلوده کردن اقیانوس ها در اصل به خود ضربه می زنند و سپس قوانین مختلفی برای نجات اقیانوس ها از آلودگی ها تصویب شد.

با وجود تمام قوانینی که برای نجات اقیانوس ها تا به امروز تصویب شده است، اما همچنان شاهد آلوده کردن آب اقیانوس ها توسط افراد مختلفی هستیم.

به عنوان مثال در طول سال صدها کشتی در وسط اقیانوس ها زباله های مختلفی از جمله پلاستیک ها را رها می کنند و همین موضوع سبب می شود تا اقیانوس ها آلوده شده و سال های بعد این زباله ها به سواحل باز گردند.

تاثیر روز جهانی اقیانوس ها بر نجات آن ها

قرار دادن یک روز به عنوان روز جهانی اقیانوس ها سبب می شود تا افراد در این روز دچار تلنگر شده و تلاش کنند تا اقدامی برای نجات اقیانوس ها انجام دهند.

نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که نباید نجات اقیانوس ها را تنها محدود به یک روز کرد، بلکه توجه و تمرکز برای جلوگیری از آلوده کردن اقیانوس ها باید در طول سال و به صورت دائمی باشد.

صنایع مختلف باید تمام تلاش خود را کنند تا آلودگی ها و مواد زائد خود را به جای ریختن در رودخانه ها، دریاچه ها، دریا ها و اقیانوس ها، با روش های دیگری از بین برده و به نجات محیط زیست کمک کنند.

آلودگی اقیانوس ها و تاثیر آن بر گونه های جانوری

در اقیانوس ها میلیون ها و حتی میلیاردها جانور مختلف زندگی می کنند و شما می توانید در هر اقیانوس صدها گونه جانوری مختلف را مشاهده کنید. آلوده کردن اقیانوس ها و وارد کردن مواد زائد شیمیایی به آب باعث می شود تا این گونه های جانوری نیز دچار مشکل شده و شاهد مرگ آن ها باشیم.

در طول سال میلیون ها جانور که با اقیانوس در ارتباط هستند به دلیل تخریب آب دچار مشکل شده و می میرند. این مسئله می تواند در طولانی مدت باعث منقرض شدن گونه های مختلف جانوری شود.

برای نجات دادن این گونه های جانوری باید تمامی انسان ها دست به دست هم داده و برای نجات دادن اقیانوس ها از آلودگی تلاش کنند.

مطالب مرتبط

هتل یا هتل آپارتمان؟ کدام یک برای اقامت بهتر است؟

همه چیز در مورد تحصیل در رشته گردشگری

برج آزادی، نماد شهر تهران و همه آنچه که باید بدانید