راهنمای سفر به قمصر کاشان و جاذبه های اطراف آن

قمصر یکی از دیدنی‌ترین شهرهای اطراف کاشان است. این شهر به داشتن باغ‌های گل محمدی مشهور است و پایتخت گلاب‌گیری ایران محسوب می‌شود. شهر قمصر کاشان هر ساله از اواسط اردیبهشت تا اواسط خردادماه شاهد برگزاری جشنواره گلاب‌گیری است و بسیاری از گردشگران برای دیدن این جشنواره راهی قمصر می‌شوند. در ادامه با این شهر زیبا و جاذبه‌های اطراف آن بیشتر آشنا می‌شویم.

موقعیت جغرافیایی قمصر، این شهر را به یکی از دیدنی‌ترین مناطق اطراف کاشان تبدیل کرده است. قمصر در ۳۰ کیلومتری کاشان  و در ۱۶۰ کیلومتری اصفهان قرار دارد. این شهر در امتداد یکی از دره‌های سرسبز کوه‌های مرکزی ایران به طول ۹ کیلومتر و عرض ۴ کیلومتر واقع شده و از نظر تقسیمات استانی زیرمجموعه شهرستان کاشان است.

مسیرهای دسترسی به قمصر همگی از شهرستان کاشان می‌گذرند. باتوجه‌به نبود ایستگاه راه‌آهن، پایانه مسافربری و فرودگاه در این شهر، برای رسیدن به قمصر باید ابتدا به کاشان بروید. پس از رسیدن به کاشان ۳۰ کیلومتر به طرف جنوب رانندگی کنید تا در نهایت به شهر قمصر برسید.

  • فاصله قمصر تا ابیانه: ۸۸ کیلومتر
  • فاصله قمصر تا نیاسر: ۶۰ کیلومتر

آدرس قمصر کاشان: ایران، استان اصفهان، شهرستان کاشان، بخش قمصر، شهر قمصر

تاریخچه قمصر کاشان به دوران پیش از اسلام بازمی‌گردد. این شهر زیبا یکی از قدیمی‌ترین شهرهای ایران محسوب می‌شود و آثار باستانی متعددی را در خود جای‌داده است. چندین سکه و پول فلزی مربوط به دوره هخامنشیان از پای کوه‌های اشک، در شمال شرقی قمصر کشف شده‌اند که قدمت کهن این شهر را نشان می‌دهند.  

طبق نوشته‌های راوندی (از علما و فقهای شیعه در قرن ششم هجری قمری)  قمصر کاشان در زمان ملک‌شاه سلجوقی (سال ۵۳۲ قمری) توسط این شاه مورد حمله قرار گرفت و از بین رفت. اما در سال ۷۰۰ هجری قمری اشاره‌هایی توسط کاشانی به این شهر شده است. کاشانی در نوشته‌هایش توصیف‌هایی از سنگ قمصری و سنگ لاجورد (معروف به سلیمانی) استخراج شده از معدنی در روستای قمصر ارائه کرده است. همچنین حمدالله مستوفی در قرن هشتم هجری، قمصر را یکی از روستاهای ولایت کاشان معرفی می‌کند که کوه‌های آن تأمین کننده‌ی منبع آب کاشان هستند.

در گذشته سدی در شمال شهر قمصر وجود داشت که برخی‌ها سازنده‌ی اصلی آن را سلطان جلال‌الدین خوارزمشاه می‌دانستند و برخی دیگر معتقد بودند سد مربوط به دوره سلطان جلال‌الدین ملک‌شاه سلجوقی است.  بر اساس شواهد موجود، سازه‌ی مربوط به زمان ملک‌شاه سلجوقی به‌مرورزمان دچار تخریب شده اما مجدداً در دوره صفویه شاه‌عباس اول دستور ساخت سدی را بر روی بنای قدیمی داده است. البته این سد در اثر سیل سال ۱۳۳۵ ویران شد.  

در زمان شاه‌عباس دوم صفوی، ملا محسین فیض کاشانی در قمصر زندگی می‌کرد و شاه بعضی‌اوقات به دیدار او می‌رفت. تمام بناها و عمارت‌های شاهانه موجود در باغ و خانه فیض کاشانی به دستور شاه‌عباس دوم صفوی در همین دوره ساخته شده‌اند.

قمصر کاشان، پایتخت گلاب‌گیری ایران به داشتن مزارع گل‌های محمدی و گلاب‌های فوق‌العاده باکیفیت معروف است. این گلاب‌ها به حدی باکیفیت و خوش‌عطر هستند که حتی از آن‌ها برای شستشوی کعبه هم استفاده می‌شود. از دیگر گل‌های زیبایی که در طبیعت قمصر به‌وفور یافت می‌شوند می‌توان به گل‌های سرخ مینیاتوری بنگال، گل نسترن و گل سرخ فرانسه اشاره کرد.

یکی از اصلی‌ترین جاذبه‌های قمصر، جشنواره گلاب‌گیری است. در این جشنواره گل‌های سرخ محمدی از مزارع چیده شده و تبدیل به گلاب می‌شوند و گردشگران می‌توانند مراحل کار را تماشا کنند.

موقعیت جغرافیایی مناسب قمصر و قرارگیری این شهر در یک دره موجب پدیدآمدن آب‌وهوای معتدل در این منطقه شده است. به همین علت باغ‌ها و مزارع زیادی در قمصر دیده می‌شوند. ساکنان شهر قمصر اکثرا پیرو دین اسلام و مذهب شیعه هستند و به زبان فارسی صحبت می‌کنند. از محصولات و صنایع‌دستی این شهر زیبا می‌توان به گلاب، آلوچه خشک شده، جوزقند، قالی دست‌بافت و صابون محلی اشاره کرد.

بهترین زمان برای سفر به قمصر فصل بهار و اردیبهشت‌ماه است. در این ماه مزارع گل‌های محمدی با گل‌ها و غنچه‌های زیبا آراسته می‌شوند و منظره‌ای بی‌نهایت تماشایی را به وجود می‌آورند. البته باتوجه‌به آب‌وهوای هر سال، زمان شکفتن گل‌ها ممکن است از اردیبهشت تا اواسط خرداد متغیر باشد.

بدون شک چشیدن طعم غذاهای محلی یکی از جذاب‌ترین بخش‌های سفر به هر شهر است. از غذاهای محلی قمصر می‌توان به خورشت نخود آله، کباب زردک، شله‌بریان با زیره، گوش‌فیل با مرغ، کوفته آب سماق، شفته نخودچی و آبگوشت به اشاره کرد.

قمصر جاذبه‌های طبیعی و تاریخی زیادی را در خود جای‌داده است. اگر چه این شهر بیشتر به‌خاطر جشنواره گلاب‌گیری موردتوجه گردشگران است اما در سفرتان به قمصر می‌توانید از دیگر جاذبه‌های این منطقه هم بازدید کنید. جاهای دیدنی قمصر کاشان شامل موارد زیر هستند:

سرای خاتون قمصر یکی از بناهای معاصر و در واقع ویلای شخصی مهندس رضایی است. مهندس رضایی پس از گشت‌وگذار در بیش از ۳۰ کشور جهان، معماری اصیل ایرانی را زیباتر از معماری کشورهای پیشرفته می‌داند. به همین علت او بانی ساخت یک خانه به سبک اصیل شده است. در سرای خاتون قمصر می‌توانید حدود ۲۰۰ هنر ایرانی مانند آیینه کاری، گچ‌بری، نقاشی، لایه‌چینی و کاشی‌کاری را مشاهده کنید. این خانه مانند خانه‌های قدیمی ایرانی دارای کلون و هشتی است و تمام گوشه و کنار آن با ظرافت و دقتی باورنکردنی تزئین شده‌اند.

آدرس سرای خاتون قمصر: قمصر، بلوار امام خمینی، کوچه وحید قربانی

باغ پرندگان یکی از بهترین جاهای دیدنی قمصر است. این باغ با وسعتی تقریباً ۱۰ هکتاری در ورودی شهر قرار دارد و بیش از ۱۵۰ گونه کمیاب در آن نگهداری می‌شوند. در این باغ جذاب برخی از پرندگان شکاری مانند شاهین و عقاب درون قفس هستند و بعضی از پرندگان هم به صورت آزادانه در محوطه باغ پرواز می‌کنند. از امکانات باغ پرندگان قمصر می‌توان به سالن کنفرانس، رستوران، سفره‌خانه، سالن غذاخوری، دریاچه، گلخانه، آبشار و بازارچه صنایع دستی اشاره کرد.

آدرس باغ پرندگان قمصر: استان اصفهان، قمصر، کاشان، بلوار بهشت

نسب امامزاده پیر داوود قمصر به حضرت علی بن ابی‌طالب می‌رسد. ساختمان اصلی این امامزاده مساحتی بالغ بر ۱۰۰۰ متر دارد. همچنین این بنا گنبدی مخروطی ۱۶ ترک به ارتفاع ۱۴ متر دارد و با کاشی‌کاری فیروزه‌ای تزئین شده است. در گوشه‌ی ایوان‌های این بنا، اتاق‌های یک شکل با جرزهای کاشی‌کاری دیده می‌شود. براساس گمانه‌زنی‌ها تاریخ ساخت این آرامگاه به دوران سلجویان بازمی‌گردد.

آدرس امامزاده پیر داوود قمصر: قمصر، بلوار امام، خیابان ساحلی غربی

مطالب مرتبط

باغ فین کاشان، مشهورترین باغ ایرانی ثبت شده در یونسکو

معرفی ۲۰ مورد از بهترین جاذبه های دیدنی کاشان

مسجد جامع قمصر قبل از حکومت صفویان ساخته شده است. این مسجد فاقد منار و گنبد بوده و نمای آجری دارد. در درون مسجد جامع قمصر یک درخت چنار ۵۰۰ساله دیده می‌شود که در فهرست آثار ملی کشورمان به ثبت رسیده است. متأسفانه شبستان‌های تابستانی و زمستانی، صحن و صفه‌های متعدد با پایه‌های ضخیم این مسجد در طول زمان ویران شده‌اند.

آدرس مسجد جامع قمصر: شهر قمصر، بلوار ساحلی

موزه گلاب قمصر در سال ۱۳۹۰ در بخشی از خانه ذاکری‌ها تاسیس شد. این خانه جزو خانه‌های تاریخی قمصر است و قدمت آن به دوران قاجار باز می‌گردد. در موزه گلاب قمصر کاشان می‌توان قدمت این مراسم و مراحل مختلف آن را به طور کامل مشاهده کرد.

آدرس موزه گلاب قمصر: استان اصفهان، قمصر، بلوار امام خمینی، بلوار ساحلی

کاروان‌سرای عباسی یکی دیگر از جاهای دیدنی قمصر کاشان است که دو کیلومتر از این شهر فاصله دارد. قدمت این کاروان‌سرا به دوران شاه‌عباس صفویه می‌رسد. کاروان‌سرای عباسی در مسیر کاشان به قهرود اصفهان واقع شده است.

آدرس کاروان‌سرای عباسی قمصر: اصفهان، قمصر، ۲ کیلومتری قمصر، مسیر کاشان به قهرود

سد قمصر در ۵ کیلومتری شهر قمصر قرار دارد و بر روی رودخانه قمصر به سمت جلگه کاشان ساخته شده است. بنای اولیه این سد در دوره سلطان جلال‌الدین ملکشاه سلجوقی ساخته شده است. اما پس از تخریب، این سد مجددا در دوره صفوی موردبازسازی قرار گرفت. این اثر تاریخی در سال ۱۳۸۶ در فهرست آثار ملی کشورمان به ثبت رسیده است.

قله گرگش با ارتفاع ۳۶۰۰ متری  در ۱۲ کیلومتری جنوب غرب قمصر قرار دارد. این قله چشمه‌های متعدد و طبیعت سرسبز و بکری دارد و از بهترین مناطق قمصر برای طبیعت‌گردی محسوب می‌شود. جالب است بدانید رصدخانه ملی ایران هم بر فراز همین قله ساخته شده است.

بیشتر مسافران قمصر برنامه سفر یک‌روزه به این شهر دارند اما اگر بخواهید شب را در قمصر بمانید این کار امکان‌پذیر است. در این صورت برای اقامت در قمصر کاشان می‌توانید از بوم‌گردی‌ها و یا سوئیت‌های شخصی استفاده کنید. از معروف‌ترین بوم‌گردی‌های این شهر می‌توان به کوشک آقا محمد و خانه‌باغ کیهان اشاره کرد.

در این مقاله اطلاعات کاملی درباره شهر قمصر کاشان ارائه کردیم. همان‌طور که گفته شد این شهر زیبا به داشتن مزارع گل سرخ و گلاب‌های باکیفیت معروف است. پیشنهاد می‌کنیم در زمان جشنواره گلاب‌گیری به قمصر سفر کنید و علاوه بر خرید گلاب‌های خوش‌عطر، از دیدن این جشنواره‌ی جذاب لذت ببرید.

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد