آیا تابهحال به غرب ایران سفر کردهاید؟ یکی از زیباترین و تاریخیترین مناطق غرب کشور، شهر قصر شیرین، واقع در استان کرمانشاه است که تاریخ غنی و تمدن دیرینه آن اصلیترین دلیل محبوبیت این منطقه است. تمدن این شهر به زمان مادها برمیگردد و در طی سالیان دستخوش اتفاقات بسیاری مانند جنگ تحمیلی بوده است. همچنین یکی دیگر از دلایل اهمیت این منطقه، مرز مشترک آن با کشور عراق، به عنوان دروازه و راه تجاری ایران است.
برای آشنایی بیشتر با تاریخچه قصر شیرین و جاذبههای گردشگری این منطقه، مطالبی که توسط مجله گردشگری الی گشت تهیه شده است، را مطالعه فرمایید.
قصر شیرین، یکی از شهرهای کهن و باستانی ایران با قدمتی از زمان مادها است که تاریخی پیچیده و غنی دارد. این شهر در دوره هخامنشیان، به دروازه آسیا شهرت داشت و تجارت انواع کالاها و واردات و صادرات در این منطقه صورت میگرفت. قصر شیرین در طی جنگ ۸ساله ایران و عراق نابود شد و سالها بعد مجدداً مورد بازسازی قرار گرفت.
نام قصر شیرین، به افسانه معروف خسرو و شیرین برمیگردد. در دوره ساسانیان، پادشاه ساسانی، به دستور خسروپرویز، کاخی برای همسر او که نامش شیرین بود، در این منطقه ساخته شد. به دلیل باغهای سرسبز و زیبای اطراف آن، بعدها کاخها و عمارتهای دیگری نیز ساخته شد. با گذر زمان این منطقه گستردهتر شد و اکنون سالهاست که آن را به عنوان شهر قصر شیرین میشناسند.
مردم این شهر به زبان کردی جنوبی با لهجه قصری صحبت میکنند. همچنین اشتراکات زبانی بین مردم کرمانشاه و این منطقه بسیار زیاد است و گویشهای دیگر کردی کلهری مانند سنجاوی، باجلانی و جافی هم در قصر شیرین به گوش میرسد. ساکنان این شهر به ادیان مختلفی مانند شیعه، سنی و اقلیتی از سایر ادیان اعتقاد دارند.
قصر شیرین، مرکز استان کرمانشاه واقع در غرب ایران است. این شهر از شمال و غرب به کشور عراق دسترسی داشته و از شرق با دو شهر گیلانغرب و سرپل ذهاب در ارتباط است. یکی از مهمترین ویژگیهای این شهر، موقعیت سیاسی و جغرافیایی آن به دلیل داشتن دو مرز زمینی رسمی با نام پرویزخان و خسروی است که انواع مبادلات تجاری با کشورهای همسایه و رفتوآمد مسافران عراقی از طریق آنها انجام میشود.
لازم به ذکر است، از گذشتههای دور تاکنون به دلیل موقعیت مکانی این شهر، قصر شیرین، به عنوان یکی از اصلیترین و مهمترین دروازههای ایران برای رفتوآمد و دادوستد شهرت داشته است.
در حال حاضر منطقه قصر شیرین فرودگاه و ایستگاه راهآهن ندارد؛ بنابراین تنها راه سفر به این شهر، استفاده از مسیرهای جادهای بهوسیله اتومبیل شخصی و یا اتوبوسهای بینشهری است. برای سفر به قصر شیرین حتماً ابتدا باید وارد کرمانشاه شده و پس از عبور از شهرهای کرند غرب و سرپل ذهاب به قصر شیرین برسید.
طبق صحبتهای انجام شده، شهر قصر شیرین، به عنوان اولین و مناسبترین گزینه برای احداث فرودگاه در استان کرمانشاه انتخاب شده است.
همانطور که گفته شد، شهر قصر شیرین، به دلیل تاریخ و تمدن غنی خود، انواع جاذبههای تاریخی و گردشگری و کاخها و عمارتهای قدیمی را در دل خود جایداده و سالانه میزبان گردشگران بسیاری از سراسر دنیاست. علاوه بر دیدنیهای تاریخی، طبیعت بکر و دلپذیر غرب ایران نیز، همواره زبانزد طبیعتگردان و گردشگران بوده است. در ادامه به معرفی برخی از مهمترین جاذبههای گردشگری قصر شیرین میپردازیم:
رودخانه الوند از سراب اسکندر سرچشمه میگیرد و از شهرهای قصر شیرین، دالاهو و سرپل ذهاب عبور میکند. سایر رودها و نهرهای کوچک مانند یاران، قلعه شاهین، دیره و آب سراب گرم در طول مسیر به این رودخانه میپیوندند. لازم به ذکر است که الوند، از مرز بین ایران و عراق عبور کرده و با گذر از شهر خانقین عراق به رود سیروان میریزد.
این رودخانه در مسیر خود مزارع متعدد کشاورزی در این منطقه را سیراب کرده و علاوه بر آن سبب پدیدآمدن نخلستانهای زیبا و بینظیری در مسیر خود شده است که بازدید از آنها بهشدت توصیه میشود.
این کانال که توسط بومیان، نهر شاهگدار نامیده شده است، در دوران ساسانیان، از ملات گچ و بلوکهایی ساخته شده که جنس آنها از سنگهای ماسهای است و به رنگ خاکستری مایلبهسبز هستند. ارتفاع دیوارههای کانال بلند است و دو دریچه در اطراف آن برای انتقال آب تعبیه شده است. علاوه بر آبیاری و احیا باغها و مزارع کشاورزی، نهر شاهگدار، آب رودخانه الوند را به شمال شهر قصر شیرین هدایت میکند.
این آتشکده از آخرین و بزرگترین بناهای تاریخی ساخته شده در زمان خسروپرویز پادشاه ساسانی در منطقه قصر شیرین است. آتشکده چهار قاپی در ابعاد ۲۵ در ۲۵ با ارتفاع ۴.۵ متر از مصالحی مانند سنگ و گچ ساخته شده است. این آتشکده، از آتشکدههایی است که دالان طواف داشتهاند. بهمرورزمان، رواق آتشکده تخریب شده؛ اما آثاری از این بنا هنوز هم قابل رویت است. این بنا بهصورت مربعی ساخته شده و سقف آن گنبدیشکل است.
یکی از معروفترین جاذبههای تاریخی قصر شیرین، کاروانسرای عباسی مربوط به دوره صفویه است که معماری سنتی آن در میان گردشگران از محبوبی زیادی برخوردار بوده و از بخشهای مختلفی مانند ورودی طاقدار با سکوهایی در طرفین آن، یک هشتی گنبد دار، حیاط مرکزی، ایوانهای بزرگ با طاق جناغی و تعدادی اتاق و چند اصطبل وسیع است.
این کاروانسرا از متریالهایی از قبیل لاشهسنگ و آجر ساخته شده است. کاروانسرای عباسی در تاریخ ۸ مردادماه ۱۳۸۱، با شماره ۵۸۹۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
کاخ حوش کوری، یکی دیگر از کاخهای سلطنتی در دوره ساسانیان است که امروزه جز بنایی قدیمی و از بین رفته، چیزی از شکوه آن باقی نمانده، اما همچنان ارزش تاریخی خود را حفظ کرده است. این کاخ در شمال شهر قصر شیرین واقع شده و در دوران خود از بزرگترین و زیباترین کاخهای ساسانی محسوب میشد.
موزه مردمشناسی در کاروانسرای عباسی واقع شده و در غرقههای آن انواع پوشاک کردی، وسایل عشایری و ابزار زندگی کشاورزی مردم بومی این منطقه به نمایش گذاشته شده است. این موزه در سال ۱۳۸۷ با هدف آشنایی گردشگران با آداب و رسوم، سنت، زبان، فرهنگ و حرفه مردم قصر شیرین افتتاح شده است.
این کاخ در دوره خسروپرویز ساسانی، در حاشیه شمالی شهر کنونی قصر شیرین، ساخته شده است. ابعاد این بنا در جهت شرقی – غربی به طولها ۹۸*۲۸۵ طراحی شدهاند. کاخ ساسانی در طول سالها ویران شده و اکنون بهصورت تلی از خاک درآمده است، اما همچنان از جاذبههای ارزشمند این منطقه محسوب میشود. ورودی این کاخ بهصورت پلکانی دوطرفه ساخته شده است.
لیموشیرین و خرماهای نخلستانهای قصر شیرین بسیار پرطرفدار و محبوب هستند و از سوغاتیهای اصیل این شهر به شمار میروند. علاوه بر این موارد، گلیم، گیوه، تذهیب، سرمهدوزی، حصیربافی، گلدوزی، معرق و منبت از جمله صنایعدستی مردم قصر شیرین محسوب شده و میتوانند سوغاتیهای مناسبی برای بازدیدکنندگان باشند.
وجود بازارچه سنتی در کاروانسرای شاهعباسی، محلی برای عرضه انواع کالاهای خارجی وارداتی است. بنابراین، میتوانید کالاهای خارجی موردنیاز را با قیمت مناسبتر از این منطقه خریداری نمایید. در تعطیلات نوروز و آخر هفتهها این مکان بسیار پررفتوآمد و مملو از مردم بومی و گردشگران است.
اگر قصد سفر به قصر شیرین را دارید، انواع هتلها و اقامتگاهها در اختیار شما هستند. اما دو مورد از بهترین هتلهای این شهر، هتل سهند و هتل کسری است که در بلوار راه کربلا در این شهر واقع شدهاند.
یکی از مهمترین مزایای رقابتی این هتلها، موقعیت مکانی مطلوب و دسترسی راحت به معروفترین جاذبههای گردشگری قصر شیرین از قبیل چهار قاپی، عمارت خسرو، آتشکده آذر و نخلستان الوند است. بنابراین میتوانید با قیمتی مناسب و در نزدیکی جاهای دیدنی این منطقه، اقامتی ایدهآل داشته باشید.
مطالب مرتبط
راهنمای سفر به کرمانشاه: جاذبههای دیدنی، فرهنگ محلی و نکات مهم
مناطق مختلف قصر شیرین از اقلیم و شرایط آبوهوایی متنوعی برخوردارند؛ بهگونهای که در جنوب این شهر، آبوهوای بیابانی و گرم، در مرکز آن آبوهوای خشک و نیمه معتدل و در شمال و شرق این منطقه آبوهوای نیمهخشک سرد حاکم است.
بنابراین، میتوان گفت، بهترین زمان برای سفر به قصر شیرین و لذتبردن از طبیعت بکر و خیرهکننده آن، فصل بهار است. لازم به ذکر است، یکی از ویژگیهای اقلیمی این منطقه، بهار زودهنگام آن به نسبت سایر شهرهای اطراف است، بهطوریکه در روزهای پایانی اسفند ماه و اوایل تعطیلات نوروز، شاهد سرسبزی درختان و طبیعت پرنشاط قصر شیرین خواهیم بود. این در حالی است که فصل بهار سایر شهرهای اطراف در اوایل اردیبهشت و خرداد، آغاز میشود.
در مطالب فوق، به معرفی قصر شیرین، یکی از شهرهای باستانی و قدیمی غرب ایران و دلایل اهمیت آن پرداخته شده است. این شهر به دلیل موقعیت مکانی مناسب جایگاه ویژهای از لحاظ اقتصادی و سیاسی داشته و در طول سالیان، با جنگها و اتفاقات مهم سیاسی روبهرو بوده است. تاریخ کهن این شهر، سبب خلق جاذبههای تاریخی و گردشگری بسیاری شده که بازدید از آنها به تمام گردشگران و ایرانگردان، توصیه میشود.
برای اطلاع از برگزاری تورهای مناسب برای بازدید از دیدنیهای قصر شیرین و آگاهی از امکانات و خدمات آنها، با کارشناسان آژانس مسافرتی الی گشت در ارتباط باشید.
قصرشیرین، مرکز استان کرمانشاه واقع در غرب ایران است.
بهترین زمان برای سفر به قصرشیرین و لذتبردن از طبیعت بکر و خیرهکننده آن، فصل بهار است.
بله انواع هتلها و اقامتگاهها در این شهر وجود دارند؛ دو مورد از بهترین هتلهای این شهر، هتل سهند و هتل کسری هستند.
سوغات این شهر عبارتاند از: لیموشیرین، خرما، گلیم، گیوه، تذهیب، سرمهدوزی، حصیربافی، گلدوزی، معرق و منبت.