راهنمای سفر به درگز و دیدنی های آن

درگز یکی از باستانی‌ترین مناطق ایران است که در حدود ۲۵۵ کیلومتری شهر مشهد قرار داشته و یکی از توریستی‌ترین شهرستان‌های ایران هم محسوب می‌شود. این شهر از جاذبه‌های تاریخی گرفته تا دیدنی‌های طبیعی بسیاری داشته و گردشگران زیادی را شیفته خود می‌کند.

اگر هنوز تصمیم نگرفتید که در ایران‌گردی بعدی خود به کدام شهر سفر کنید و می‌خواهید که با درگز یا دره گز بیشتر آشنا شوید، ادامه این مطلب از مجله گردشگری الی گشت را به‌هیچ‌عنوان از دست ندهید. در ادامه این مطلب قصد داریم تا یک راهنمای سفر به درگز و دیدنی‌های آن برای شما فراهم کنیم.


شهر باستانی درگز که با نام دره گز هم شناخته می‌شود، یکی از قدیمی‌ترین و تاریخی‌ترین شهرستان‌های ایران است. قدمت درگز به حدود ۷۰۰۰ سال پیش بازگشته و در آن بناهای قدیمی و تاریخی بسیاری می‌توان مشاهده کرد. دره گز از پیش از ظهور اسلام‌شهری آباد و محل سکونت مردم در طول حکومت‌های مختلف بوده است. اما بیشتر مکان‌های تاریخی و بناهایی که امروزه در درگز مشاهده می‌کنید، بناها و سازه‌هایی هستند که در دوران حکومت افشاریه در این شهر ساخته شده‌اند.

باستان‌شناسان بسیاری این شهر را یکی از مهم‌ترین شهرها و باارزش‌ترین مناطق ایران از نظر تاریخی می‌دانند. علاوه بر ارزش تاریخی که دره گز برای ایران دارد، در این شهر جاذبه‌های گردشگری فراوانی هم وجود داشته که مسافران بسیاری را به خود جذب می‌کند.

برای رزرو هتل در مشهد اینجا کلیک کنید

مردم درگز متشکل از اقوام و فرهنگ‌های مختلفی هستند و به زبان‌های متفاوتی هم صحبت می‌کنند. رایج‌ترین زبانی که در درگز به گوشتان می‌خورد، ترکی درگزی است که گویش مخصوص به خود را دارد. بیشتر مردم این شهرستان مسلمان و اهل‌شیعه هستند، اما در بین آن‌ها می‌توان پیروان اسلام سنی را هم مشاهده کرد. مذهب مردم درگز اکثریت ۷۷ درصد تشیع و۱۳درصد تسنن می باشد. از گذشته تا کنون، موسیقی در بین مردم درگز جایگاه ویژه‌ای داشته و بسیاری از آن‌ها به نواختن تار و سه‌تار علاقه دارند.

مردم شهر درگز بسیار خونگرم و مهربان هستند و با وجود اختلافات مذهبی و فرهنگی که بین آن‌ها وجود دارد، همه با یکدیگر و همچنین با مسافرانی که به این شهر سفر می‌کنند بسیار خوب برخورد می‌کنند.

زمانی که به شهر درگز می‌روید، می‌توانید از محصولات محلی، خوراکی‌های مختلف و صنایع‌دستی آن‌ها برای خود یا عزیزان خود یادگاری تهیه کنید. برخی از معروف‌ترین سوغاتی‌های خوراکی شهر درگز شامل پنیر و روغن زرد کردی، کشمش، برنج درونگر، سیب دربندی و خوراکی‌های خانگی و محصولات لبنی دیگر می‌شوند.

علاوه بر محصولات خوراکی و برنج معروف درگز، صنایع‌دستی بسیاری هم در این شهر وجود داشته که توسط مردم محلی ساخته می‌شود و بیشتر در بازارهای محلی درگز برای فروش گذاشته می‌شوند. برخی از این صنایع‌دستی شامل حصیربافی، قالی‌بافی، جاروهای دستی و بسیاری صنایع کوچک و بزرگ دیگر می‌شوند. کافی است تا به بازارهای محلی این شهر سری زده تا تعداد زیادی سوغاتی تهیه کنید.

غذاهای محلی خوشمزه و سنتی بسیاری در شهر درگز وجود داشته که باید در سفر خود به این شهر حتماً از آن‌ها امتحان کنید. این غذاها متنوع هستند و بیشتر در مهمانی‌ها و مراسم‌های مهم مردم این شهر طبخ می‌شوند.

برخی از محبوب‌ترین غذاهای محلی شهر درگز در بین خود مردم بومی این شهر و مسافرانی که به آن جا می‌روند شامل خورش یخنی، فطیر مسکه، کباب درگزی و آش شلغم می‌شود. اگر دوست دارید تا این غذاها را با طعم اصلی و نزدیک به دست‌پخت خانگی آن‌ها نوش جان کنید، پیشنهاد می‌کنیم که به رستوران‌های محلی درگز رفته و غذاهای سنتی را از رستوران‌های سنتی این شهر سفارش بدهید.

آب‌وهوای درگز نه‌چندان سرد و نه‌چندان گرم است و بیشتر طول سال در حالت تعادل قرار دارد. اما در فصل تابستان، هوای این شهر رو به گرما رفته و مرطوب می‌شود. به همین دلیل هم پیشنهاد می‌کنیم که در فصل‌های بهار و تابستان به این شهر سفر کنید. در این فصل دره گز نه سرد و نه گرم است و می‌توانید در آرامش و به‌دوراز مشکلات آب‌وهوایی از جاذبه‌های گردشگری طبیعی و تاریخی این شهر دیدن کنید.

همان‌طور که پیش‌تر هم اشاره کردیم، درگز یکی از توریستی‌ترین و تاریخی‌ترین شهرهای ایران است. جاذبه‌های گردشگری تاریخی و طبیعی بسیاری در این شهر وجود داشته که در سفر خود به آن می‌توانید از آن‌ها بازدید کنید. اگر قصد دارید تا به این شهر زیبا سفر کنید، در ادامه این بخش برخی از مهم‌ترین جاذبه‌های دیدنی دره گز را برای شما معرفی کرده‌ایم. بازدید از این مکان‌های دیدنی درگز را به‌هیچ‌عنوان نباید از دست بدهید.

یکی از مهم‌ترین و معروف‌ترین شخصیت‌های درگز، علامه شهرستانی است که در حوزه‌های مختلف علمی به‌ویژه فقه و فلسفه استاد بود. مقبره این علامه در درگز از شکوه زیاد و معماری بسیار زیبایی برخوردار است که خود نشان‌دهنده میزان محبوبیت او در بین مردم درگز است

درگز از زمان‌های بسیار دور محل زندگی اقوام زیادی بوده و به همین دلیل هم گورستان‌های تاریخی در این شهر وجود دارد. یکی از معروف‌ترین قبرستان‌های باستانی که در این شهر مشاهده می‌شود، قبرستان گبرهاست. این قبرستان محل دفن زرتشتیان و همچنین مغول‌های معروف به گبر بودده است.

پارک ملی تندوره یکی از زیباترین جاذبه‌های گردشگری درگز است که بازدید از آن در فصل بهار و پاییز به‌شدت پیشنهاد می‌شود. در این پارک ملی پوششش گیاهی و جانوری بسیاری وجود داشته و می‌توانید از طبیعت بکر و زیبای این شهر در این پارک لذت ببرید. همچنین در قسمت شرقی این پارک هم می‌توانید از دره چهلمیر که خود یکی از جاذبه‌های گردشگری دره گز محسوب می‌شود دیدن کنید.

همان‌طور که گفتیم، بیشتر بناها و سازه‌های تاریخی به‌جامانده در درگز، مربوط به دوره افشاریان است. یکی از این سازه‌های باشکوه هم پلکان نادری در نزدیکی روستای کاپکان است. این سازه شامل ۹۰۰ پله با عرض ۳ متر، طول ۳۰ متر و ارتفاع ۱۳ سانتی‌متر بر روی سنگ‌های کوه ساخته شده و در دل آن می‌توان کتیبه‌های نادرشاه افشار را هم مشاهده کرد.

حمام جشن آباد یکی از بناهای تاریخی درگز است که از دوران قاجار در این شهر به‌جای‌مانده است. این مکان ابتدا توسط حاج حیدر حیدری به‌عنوان یک حمام خصوصی ساخته شد. اما بعدها مردم روستا آن را از حاج حیدر خریده و این بنا را تبدیل به یک حمام‌عمومی کردند. امروزه این حمام تبدیل به یکی از جاذبه‌های توریستی درگز شده و در اطراف آن می‌توان امکانات گردشگری متنوعی مانند آلاچیق‌های مختلف را مشاهده کرد.

این مقبره تاریخی یک بنای ساخته شده از خشت و سفال بوده و یکی از دیدنی‌های تاریخی و باستانی دره گز محسوب می‌شود. با وجود این که کسی به‌صورت دقیق نمی‌داند این آرامگاه متعلق به چه کسی است، بسیاری از مردم محلی می‌گویند که سلطان سنجر سلجوقی در این محل به خاک سپرده شده بود. اگر به بناهای خشتی و باستانی علاقه داشته باشید، این مقبره یک گزینه بسیار مناسب برای شما خواهد بود.

آتشکده بندیان یکی از قدیمی‌ترین و باستانی‌ترین جاذبه‌های گردشگری شهرستان درگز است که قدمت آن به دوران ساسانیان بازمی‌گردد. در این آتشکده یک برج استوانه‌ای به ارتفاع ۳ متر و قطر ۲۰ متر کشف شده است که به نام برج خمیشی شناخته می‌شود. در داخل آتشکده و بر روی دیواره‌های آن می‌توان طرح‌ها و نقش‌های بسیاری را مشاهده کرد که این طرح‌ها همگی درباره وقایع تاریخی بسیار مهم دوران ساسانیان می‌گویند. جشن‌های پیروزی شاهان و مراسم‌های مذهبی بسیاری در این نقاشی‌ها به نمایش گذاشته شده‌اند.

دره گز دارای دیدنی‌ها و جاذبه‌های گردشگری بسیاری است که در دسته‌های طبیعی و تاریخی تقسیم می‌شوند. در بین این جاذبه‌های گردشگری می‌توان مناطق تفریحی مختلفی مانند منطقه تفریحی امام قنبر، بقیه سید علی خان درگزی، دره قزقان و شیلگان دره، روستای کاپکان، روستای قازان بیک، دره شمخال و بسیاری جاذبه‌های گردشگری دیگر را نیز مشاهده کرد.

یکی از لذت‌بخش‌ترین قسمت‌های سفر، خریدکردن و تهیه سوغاتی و یادگاری است. برای این که بتوانید خریدی لذت بخش و خوب در یک شهر دیگر داشته باشید، باید حتماً با بازارها و مراکز خرید آن آشنایی داشته باشید. برخی از بهترین بازارها و مراکز خرید دره گز در ادامه این بخش معرفی شده‌اند.
● بازار سنتی نوخندان برای خرید صنایع دستی، لباس محلی و سوغاتی‌های مختلف
● بازارچه محلی درگز برای خرید محصولات خوراکی محلی مانند عسل، خشکبار و ادویه‌جات مختلف
● بازارچه هنرهای دستی درگز برای خرید انواع صنایع هنری مانند قالی، گلدوزی، سفالگری و نقاشی
● بازارچه مرغوب درگز برای خرید میوه و سبزیجات یا محصولات لبنی مرغوب
● بازارچه محصولات دست‌ساز درگز برای خرید زیورآلات دست‌ساز، لوازم تزئینی و صنایع چوب
در این شهر نمی‌توانید مراکز خرید برند یا لوکس زیادی پیدا کنید. اما پیشنهاد می‌کنیم که به‌هیچ‌عنوان بازدید از بازارهای سنتی، به‌ویژه بازارهایی که برای خرید صنایع‌دستی این شهر هستند را از دست ندهید. در این بازارها می‌توانید بهترین سوغاتی‌ها را با بهترین قیمت تهیه کنید.

درگز یکی از توریستی‌ترین شهرهای تاریخی ایران است و به دلیل استقبال بالای گردشگران از این شهر، امکانات بسیاری از جمله اقامتگاه‌های مختلف در آن ساخته شده است. در این شهر می‌توانید از بوم‌گردی‌های مختلف اتاق اجاره کرده یا این که به سراغ مردم محلی رفته و خانه‌هایی که به‌صورت دربست اجاره می‌دهند را تهیه کنید. در این شهر هتل‌های لوکس و ۵ ستاره‌ای وجود ندارد. اما با اجاره کرده خانه‌ها و ویلاهای محلی می‌توانید بهترین تجربه را از اقامت در دره گز داشته باشید.

در این مطلب با یکی از دیدنی‌ترین و تاریخی‌ترین شهرستان‌های ایران، شهر درگز یا دره گز آشنا شدیم. قدمت این شهر به ۷۰۰۰ سال پیش بازگشته و حتی آثاری از دوران ساسانیان هم در آن مشاهده می‌شود. اما بیشتر بناهایی که در درگز به‌جامانده متعلق به دوران افشاریه است و نادرشاه افشار آن‌ها را ساخته.

اگر می‌خواهید که از جاذبه‌های طبیعی این شهر لذت ببرید، پیشنهاد می‌کنیم که در فصل‌های بهار و پاییز و زمانی که آب‌وهوای شهر متعادل است به درگز سفر کنید. اگر دوست دارید تا با سایر شهرهای توریستی و تاریخی ایران آشنا شده و ایران‌گردی خود را شروع کنید، سایر مطالب الی گشت را به‌هیچ‌عنوان از دست ندهید. برای تهیه بهترین تورهای ایران‌گردی و انجام صفر تا صد کارهای سفر خود، با کارشناسان ما در تماس باشید.

شهرستان درگز در ۲۵۵ کیلومتری مشهد قرار گرفته و یکی از تاریخی‌ترین و باستانی‌ترین شهرها ایران محسوب می‌شود.

قدمت تاریخی درگز به ۷۰۰۰ سال پیش بازمی‌گردد و در آن آثاری از دوران ساسانیان و قبرستان‌های مربوط به زرتشتیان هم مشاهده می‌شود.

سوغات درگز شامل سوغاتی‌های خوراکی مانند عسل، محصولات لبنی، ادویه‌جات و صنایع دستی مانند قالی، صنایع چوبی و بسیاری موارد دیگر می‌شوند.

غذاهای محلی درگز شامل آش شلغم، کباب درگزی، خورش یخنی، فطیر مسکه و بسیاری غذاهای خوشمزه دیگر می‌شوند که می‌توانید در رستوران‌های محلی آن‌ها را نوش جان کنید.

آب‌وهوای دره گز در فصل‌های بهار و پاییز در بهترین حالت خود قرار داشته و به همین دلیل سفر به درگز در بهار و پاییز توصیه می‌شود.

 

راهنمای سفر به مشهد

در مسیر جاده تهران به مشهد چه جاذبه هایی در انتظارتان است؟

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد

۱۵ نظرات

اسماعیل جعفرزاده 1403-02-22 - 1:31 ق.ظ
سلام و عرض ادب.ایکاش برای تهیه ابن مقاله به سراغ آثار جناب اقبالی_ سید علی میرنیا وکتاب خاوران گوهر ناشناخته ایران از ابوالفضل قاسمیان و حتی کتاب حرکت تاریخی کرد به خراسان از استاد کلیم الله توحدی می رفتید آنگاه هم مکان های دیدنی و مذهبی و هم تاریخ شهرستان را به زیبایی تالیف میکردید. چند مکان دیگر که میتوان گفت ۱.زیبایی جاده درگز در بهار ۲.امامزاده شیلگان ۳.گمرک و بازارچه لطف آباد ۴.منطقه گردشگری گرنی و آبشار آن ۵.یکی از بهترین آبشارهای خزه ای ایران و آسیا بنام آبشار هشن در محدوده حصار و دوآبی میانکوه ۶.باغات انگور نوخندان و ددگز که معروفترین سوغاتی درگز است والبته فرآورده های آن ۸.پنطقه چرلاق ۹.دره زنگلانلو و زو شیرو که از طرف دوآبی بی شباهت به دره شمخال نیست ۱۰.دره یا دشت ارغوان که به اسم دره شه ریک نیز میسناسند که اواسط بهار بسیار دیدنی است ودر پایان مسیرهای مواصلاتی گاها صعب العبور بوده و در کنار بی توجهی مسئولین از بدو امر یک عقب ماندگی شدید نسبت به شهرهای همجوار دارد وبرای همین هست که اقامتگاه منایب هتل در شان گردسگران و ...توسعه نیافته است و باعث مغفول ماندن در اکثر زمینه های اقتصادی و...شده است
قربانعلی سلطانی 1403-02-22 - 3:14 ق.ظ
ممنون بابت معرفی شهرمان ، اکثر اطلاعات درست بودند ولی چند مورد به نظرم اشتباه بودند ولی خیلی هم مهم نیستند زبان غالب را ترکی معرفی کردید در صورتی که تعداد کرمانج زبان ها با ترکها تقریباً باید برابر باشند شاید هم بیشتر و همچنین اکثر مردم شیعه هستند و هوای درگز از اوایل خرداد تا اوایل پاییز به شدت گرم و خشک است
ایران 1403-02-22 - 6:34 ق.ظ
بیشتر مردم درگز ترک درگزی و شیعه هستن.و عده خیلی کمی ترکمن سنی داره لطفا تصحیح کنید.من درگز هستم
رضا 1403-02-22 - 8:03 ق.ظ
سلام ضمن تشکر بنده یک فرهنگی ومدتی رئیس میراث فرهنگی درگز بودم درخصوص مذهب مردم درگز کاملا برعکس گفتید.مذهب اکثریت ۷۷ درصد تشیع و۱۳درصد تسنن می باشند باتشکر
Shahrzad.chavoshian@eligasht.com 1403-02-22 - 12:18 ب.ظ
با‌ سلام سپاس از همراهی شما، مقاله اصلاح شد
مسافر 1403-02-22 - 9:04 ق.ظ
سلام بنده این شهرستان را خیلی گشتم ولی اینطور ک نوشته شده نیست و جاهای دیدنی آن بسیار معمولی و بعضا اصلا جالب نیست. شهرستان های زیادی در اطراف درگز وجود دارد که بسیار دیدنی‌تر است و وقت مسافر تلف نمی‌شود. مانند شهرهای خراسان شمالی. باتشکر
بهرام حسنپور 1403-02-22 - 9:18 ق.ظ
باسلام درگز اکثرا شیعه بوده و اهل سنت در اقلیت می‌باشد لطفا دقیق مطالعه کرده سپس اظهار نظر بنمایید
مجتبی حسنی 1403-02-22 - 9:55 ق.ظ
سلام بیشتر مردم درگز شیعه بوده ومذهب سنت در اقلیت است لطفا درست بنویسید
Shahrzad.chavoshian@eligasht.com 1403-02-22 - 12:16 ب.ظ
سپاس از همراهی شما مقاله اصلاح گردید
جلال 1403-02-22 - 2:23 ب.ظ
سلام وقت بخیر ادمین محترم شهرستان درگز نه تنها ترک زبان بلکه مردم کرد زبان که به کردی خراسان یا کوردی کرمانجی هم مشهور هستن در این شهر زندگی میکنن و اکثرا با هم قوم وخویش شدن در این شهر شاید مردمی از زابل هم درزمان قحطی سیستان اومدن و الان ساکن هستن در شهرستان درگز دارن زندگی میکنن ولی کرد وترک در این شهر بیشتر هستن جای تفریحی بجز پارک تندوره جاهای مثل ابگرم و امام قمبر که چشمهای جوشان ابگرم دارد و برای اب درمانی در دل طبیعت مثل استخر درست کردن که خیلی ها میرن برای اب درمانی ابگرم وچندتا سد خوب داره برای تفریح
امیدرضا رحمانیان 1403-02-22 - 11:25 ب.ظ
سلام عزیز مطالب زیبایتان را درمورد درگز خواندم. فقط دوتا نظر برای اصلاح دارم ۱ درقسمت بندیان اشاره بفرمایید مربوط به دوره ساسانیان باقدمت بیش از ۱۸۰۰ سال وتنها آتشدان سالم آنجا یافت شده ۲ فرموده بودین درگز اکثریت سنی هستند که عرض کنم حدود ۹۰ درصد درگز شیعه هستند البته مهم انسانیت است وچون گزارشتان خوب باشد گفتم. دربین غذاهای درگز قابلی پلو هم یکی از غذاهای اصلی این شهرهست. همچنین ماستافا و نون انجه
Shahrzad.chavoshian@eligasht.com 1403-02-23 - 4:05 ب.ظ
سپاس از همراهی شما مقاله اصلاح شده است.
علی 1403-02-28 - 4:14 ب.ظ
ممنون ازراهنمایی تون فقط یک نکته بگم مردم درگز بیشتر شیعه هستند .
سلمان 1403-02-28 - 4:55 ب.ظ
البته اکثر مردم درگز شیعه هستند و بجز چند روستای نزدیک مرز ترکمنستان، بقیه مناطق دارای مذهب شیعه میباشند. دهستان میانکوه و روستای ریشخوار و دوآبی و دره چرلاغ و علی بلاغ رو هم به لیستتون اضافه کنین.
نقی فتحعلی زاده 1403-02-29 - 9:54 ب.ظ
سلام من نقی فتحعلی زاده ام از شهرستان خلخال هستم ولی اما درحال حاضر ساکن تهران هستم من سال ۱۳۷۹ در شهر زیبایی درگز سرباز بودم خیلی آدمها خوب و خونگرم هستن مخصوصا روستا چقر و لطف آباد شهرستان کلات نادری وادمهای خون گرم روستایی ک‍رد نشین اون منطقه واقعا آدمهای خوش برخورد هستن وسلام
افزودن نظر