دیدنی های کویر کاراکال یزد شما را حیرت زده می کند!

کویر کاراکال یزد یکی از بزرگترین کویرهای ایران است که هر ساله در پاییز و زمستان مسافرهای بی شماری به سوی خود جذب می کند و امروزه یکی از جاذبه های استان یزد به حساب می آید. کویر گردی  در ایران نوپا است و تقریبا یک دهه است تورهای کویر گردی در ایران شروع شده است.  امروزه کویرهای ایران محلی برای گرفتن سکوت و آرامش و دیدنی های وصف ناپذیر طبیعت است که حداقل خوب است یکبار آن را تجربه کنید. همان طور که می دانید ایران سرزمین تلاقی و کوه و کویر است و به فاصله گاهی یک ساعت رانندگی می تواند دو آب و هوای متفاوت را تجربه کنید. در این مقاله الی گشت به معرفی دیدنی های کویر کاراکال یزد ، تفاوت بیابان و کویر و جاذبه های کویر می پردازد.

خرید آنلاین بلیط هواپیما یزد، بلیط قطار یزد و رزرو هتل های یزد با مناسب ترین قیمت در سامانه الی گشت

ابتدا به معرفی کویر کاراکال یزد می‌پردازیم. این کویر زیبا در مرکز ایران و در استان یزد قرار دارد. کویر کاراکال از دوران گذشته تابحال زیستگاه یکی از زیباترین و سریع‌ترین گربه‌سانان ایران یعنی «کاراکال» بوده و حتی نام کویر هم از نام باستانی این گربه‌سان گرفته شده است.

کاراکال که امروزه با نام «سیاه گوش» و «منگوله گوش» هم شناخته می‌شود جزو ۸ گونه از گربه‌سانان ساکن در ایران است. این گربه‌ی کوچک بسیار سریع بوده و خویشاوندی نزدیکی با گربه طلایی آفریقایی و یوزگربه دارد. کاراکال یک حیوان تک‌زی، شب‌گرد و قلمرو‌طلب است و در یک منطقه‌ی خشک معمولاً ۲۷۰ تا ۱۱۱۶ کیلومتر مربع را تحت مالکیت خود درمی‌آورد و اجازه‌ی حضور کاراکال دیگری را در این محدوده نمی‌دهد.

کویر کاراکال تا همین چند سال پیش برای بسیاری ناشناخته بود اما در سال ۱۳۸۶ یک همایش کویرنوردی کشوری با حضور هیئت‌هایی از چند استان در این کویر برگزار شد و از آن پس، گردشگران داخلی و خارجی زیادی راهی این منطقه‌ی بکر شدند.

این کویر به علت نزدیکی به روستای صادق آباد با نام «کویر صادق آباد» هم شناخته می‌شود. وجود کمپینگ تفریحی توریستی شهید برزگری در نزدیکی روستای صادق آباد باعث شده گردشگران اقامت راحت و خوبی را در کویر کاراکال تجربه کنند و فرصت تماشای رمل‌های شنی و آسمان پرستاره‌ی این کویر را داشته باشند.

پوشش گیاهی و جانوری کویر کاراکال در یزد منحصربه‌فرد است. از جانوران این منطقه می‌توان به کاراکال، موش صحرایی، کل، بز، قوچ، میش، پلنگ، جبیر، تشی و شاه روباه اشاره کرد. همچنین پرندگانی مانند باقرقره شکم سیاه، زاغ بور و سارگپه در کویر کاراکال زندگی می‌کنند.

پوشش گیاهی این کویر بیشتر شامل گیاهان ماسه‌پسند بوده و شامل بوته‌‌های نسیو، اسکنبیل، گل جالیز، نبکا و تاغ است. در نمک‌زارها و شن‌زارهای حاشیه کویر کاراکال هم می‌توان درختچه‌های گز را مشاهده کرد.

یکی از اصلی‌ترین تفریحات کویر کاراکال یزد که باعث جذب گردشگران زیادی می‌شود، تماشای آسمان پرستاره‌ی این کویر است. با تاریک شدن هوا، آسمان این کویر زیبا پر از ستاره‌های چشمک‌زن می‌شود و فقط با یک تلسکوپ ساده می‌توان سیارات، برج‌های آسمانی مانند دب اکبر و دب اصغر، ستاره قطبی و طلوع ماه را تماشا کرد. اگر دوربین حرفه‌ای داشته باشید می‌توانید از این اجرام آسمانی و تصاویر حیرت‌انگیز آسمان شب کویر عکاسی کنید.

از دیگر تفریحات این کویر می‌توان به موتورسواری بر روی رمل‌های شنی در مسیرهای مشخص، آفرود، قدم زدن بر روی شن‌ها، پیاده‌روی در میان نخلستان‌ها، سافاری، شترسواری، غلت خوردن از بالای تپه‌های شن روان و تماشای منظره‌ی کویری و لذت بردن از سکوت و آرامش منطقه اشاره کرد.

جاذبه های گردشگری کویر کاراکال در یزد فقط محدود به رمل‌های بلند و شن‌های روان نیست و در اطراف این کویر هم آثار تاریخی، پدیده‌های طبیعی و دیدنی‌های زیادی وجود دارد.

نخلستان‌های کویر کاراکال یزد یکی از جاذبه‌های این منطقه محسوب می‌شوند. در کنار این نخلستان‌ها، باغ‌های پسته و انار هم وجود دارند و اگر در ماه‌های شهریور و مهر سری به این کویر بزنید چشم‌انداز زیبای آن‌ها را مشاهده خواهید کرد.

رمل‌های شنی کویر کاراکال یزد از بلند‌ترین رمل‌های کویری هستند و گاهی ارتفاع آن‌ها به پنجاه متر هم می‌رسد. بدون شک موتور سواری، غلت خوردن و پیاده‌روی روی این رمل‌ها از جذاب‌ترین تفریحاتی است که می‌توانید از آن‌ها لذت ببرید.

همان‌طور که قبلاً گفته شد تماشای آسمان شب کویری یکی از اصلی‌ترین دلیل حضور گردشگران در کویر کاراکال است. همچنین دیدن طلوع و غروب آفتاب در این کویر بسیار لذت‌بخش است.

خانه‌ی وحشی بافقی در مسیر کویر کاراکال قرار دارد. این خانه تاریخی با معماری خاص خود از جمله آثار ملی ایران است که از قرن دهم هجری قمری به‌یادگارمانده است. سالانه گردشگران زیادی برای بازدید از این خانه راهی کویر کاراکال می‌شوند.

از دیگر جاذبه‌های کویر کاراکال در یزد می‌توان به آب انبار و حمام کاکامیر اشاره کرد. آب‌انبار کاکامیر با حجم ۲۵۰ مترمکعب جزو بزرگ‌ترین آب‌انبارهای بافق است. این آب‌انبار گنبدی‌شکل در دل زمین و در عمق چهارمتری قرار گرفته و با پوشش آجری خود بسیار زیبا و باشکوه به نظر می‌رسد.

قلعه باقرآباد در بافق یکی از دژهای تاریخی منطقه است که در فاصله ۲ کیلومتری از کویر کاراکال قرار دارد. این قلعه در دوره قاجار به دستور عبدالرحیم خان فرزند محمد تقی خان بافقی ساخته شده است. قلعه باقرآباد محلی برای انبار کردن غلات و حفاظت از مردم در برابر خطرات احتمالی بوده است. این قلعه‌ی تاریخی دارای ۴۵ اتاق، ۲ برج نگهبانی، ۳ جایگاه برای سنگ‌اندازها و ۱۰ جایگاه برای تیراندازها بوده و از نظر وسعت قلعه‌ی بزرگی محسوب می‌شود. اگر بر روی شن‌های روان کویر کاراکال بایستید تصویر این قلعه‌ی تاریخی را از دور مشاهده خواهید کرد.

مجموعه رفاهی شهید برزگری اقامت راحتی را برای گردشگران کویر کاراکال فراهم می‌کند. این مجموعه دارای تعدادی اتاق، سوئیت، سرویس بهداشتی، حمام، پارکینگ، زمین بدمینتون، والیبال ساحلی و مکان مناسب برای حمام آفتاب‌گرفتن است. همچنین در این مکان می‌توان با چتر پاراسل پرواز کرد. جالب است بدانید تورهای ریگ ‌نوردی و رصد آسمان شب در مجموعه رفاهی شهید برزگری برگزار می‌شوند و در صورت تمایل می‌توانید در آن‌ها شرکت کنید.

بهترین زمان سفر به کویر کاراکال یزد فصل پاییز و دو ماه اول بهار است. این منطقه آب و هوای گرم و خشکی دارد و در فصول گرم، بسیار گرم می‌شود اما با شروع پاییز آب و هوا معتدل شده و شرایط خوبی برای سفر به کویر کاراکال فراهم می‌شود. تابستان زمان خوبی برای سفر به این کویر نیست زیرا گرمای هوا بسیار طاقت‌فرسا بوده و باعث آزار شما خواهد شد. همچنین در زمستان به علت سرمای زیاد، بادهای شدید و بالا بودن اختلاف دمای شب و روز نمی‌توانید سفر بی‌دردسری را در این کویر تجربه کنید.

اگر علاقه‌مند به سفرهای کویری باشید قطعاً دلتان می‌خواهد بدانید کویر کاراکال یزد کجاست؟ این کویر زیبا در مرکز استان یزد و روستای صادق‌آباد شهر بافق قرار دارد. شهر بافق یکی از شهرهای جنوبی یزد است و ۱۰۰ کیلومتر از مرکز این استان فاصله دارد.

برای دسترسی به کویر کاراکال در یزد باید از یزد تا بافق ۱۰۰ کیلومتر جاده‌‌ی کویری طی کرده و پس از رسیدن به این شهر، به سمت بلوار شهر بافق بروید و سپس به سمت چپ حرکت کنید تا به روستای صادق آباد برسید. این روستا از کویر کاراکال فقط هفت دقیقه فاصله دارد و مسیر هم پر از باغ‌های انار و نخلستان است.

فاصله کویر کاراکال تا یزد، تقریبا ۱۴۱ کیلومتر است که طی‌کردن این مسافت با ماشین یک ساعت و ۵۰ دقیقه طول می‌کشد. فاصله بافق تا کویر کاراکال ۴/۲۲ کیلومتر بوده و فاصله روستای صادق آباد تا کویر کاراکال ۱۵ کیلومتر است و اگر بخواهید خودتان را به این کویر برسانید در هفت دقیقه به مقصد می‌رسید. همچنین فاصله کویر کاراکال تا تهران، ۷۵۸ کیلومتر است و اگر مبدا شما تهران باشد سفرتان به این کویر با ماشین شخصی تقریبا هشت ساعت و نیم طول خواهد کشید.   

آدرس کویر کاراکال یزد: استان یزد، شهر بافق، روستای صادق‌آباد

برای داشتن یک سفر بی‌دردسر توجه به نکات مهم در سفر به کویر کاراکال یزد ضروری است. این نکات شامل موارد زیر هستند:

  • فاصله‌ها در کویر گول زننده هستند. برای مثال گاهی مسافتی که فقط ۲۰۰ متر به نظر می‌رسد در حقیقت ۱ کیلومتر است.
  • اگر قصد سفر کویری را دارید حتماً درباره زمان حرکت، تاریخ بازگشت و محل اقامت خود به افراد قابل‌اطمینان اطلاع دهید.
  • در پیاده‌روی‌ روی کویر آرام و بااحتیاط راه بروید.
  • حتماً آب کافی همراه داشته باشید؛ زیرا ممکن است در کویر بدنتان کم‌آب شده و دچار گرمازدگی شوید.
  • طوفان شن یک پدیده طبیعی در کویر است؛ بنابراین حتماً در سفرتان به کویر کاراکال یزد، شال‌گردن و عینک آفتابی همراه داشته باشید. در صورت بروز طوفان می‌توانید چشم‌ها، صورت و دهان و بینی خود را با استفاده از عینک و شال‌گردن محافظت کنید.
  • هر چقدر از مسیریابی خود مطمئن باشید باز هم ضروری است در سفرتان لوازمی مانند نقشه، جی‌پی‌اس و قطب‌نما همراه داشته باشید.
  • نسبت به تعداد روز سفرتان، کوله یک روزه یا چند روزه فراهم کنید و لباس‌هایتان را به صورت لوله شده در کوله قرار دهید تا جای کمتری بگیرند.
  • در سفرتان به کویر کاراکال از ریختن زباله‌ها در محیط زیست خودداری کنید.
  • فراموش نکنید کویرها محل مناسبی برای سفرهای تکی نیستند، برای سفر به کویر حتماً با گروه‌های حرفه‌ای همراه شوید.
  • بهتر است یک آینه همراه داشته باشید، در صورت گم‌شدن می‌توانید نور خورشید را با آیینه انعکاس داده و محل خود را به دیگران اطلاع دهید.
  • آسمان شب کویری بسیار زیباست پس در سفرتان به کویر سعی کنید شب را در این مکان اسرارآمیز بمانید و آسمان پرستاره را تماشا کنید.
  • اگر شب بیرون از چادر هستید و قصد رصد ستارگان یا عکاسی از آن‌ها را دارید حتماً دورتادور محلی که ایستاده‌اید را سه مرز نازک روغن‌سوخته یا گازوئیل بریزید. با این کار احتمال گزیده شدن توسط عقرب‌ها به حداقل می‌رسد.
  • در سفر به کویر کاراکال یزد حتما از کفش مناسب ساق‌دار استفاده کنید تا هنگام راه‌رفتن روی شن‌ها دچار گزیدگی نشوید.
  • مراقب باشید شن‌ها به داخل لنز دوربین یا درزهای وسایل الکترونیکی شما نفوذ نکند؛ زیرا باعث خراب‌شدن آن‌ها می‌شود.
  • هنگام بازگشت به خانه، برای جلوگیری از پوسیدگی لباس‌ها و کفش‌هایتان، آن‌ها را حتماً تمیز کنید.
  • از حاشیه کنار دشت یزد تا کفه بافق، پر از بیابان‌ها و تپه‌های درهم‌ریخته تحت‌تأثیر شن‌های روان است. این شن‌ها بی‌ثبات بوده و مانند باتلاق عمل می‌کنند؛ بنابراین از پیشروی در این مکان‌ها خودداری کنید.
  • در سفرهای کویری حتماً تجهیزات کامل و راهنمای حرفه‌ای همراه داشته باشید.

در این مقاله کویر کاراکال در یزد را معرفی کردیم. همان‌طور که گفته شد این کویر زیبا نام خود را از یک گربه‌سان بسیار پرسرعت به نام کاراکال گرفته است. کویر کاراکال یک منطقه بکر و دست‌نخورده است و اگر به دنبال سکوت و آرامش باشید قطعاً از سفر به این کویر لذت خواهید برد. در پایان فراموش نکنید کویرها مناطق خطرناکی هستند و برای جلوگیری از بروز خطرات احتمالی حتماً در سفرتان، با گروه‌های حرفه‌ای همراه شوید و تجهیزات کافی همراه داشته باشید.

مقالات مرتبط

جاذبه های شهر یزد، اولین شهر ثبت جهانی شده ایران

۴ هتل پر فروش یزد از نظر کاربران سایت الی گشت!

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد