شهر پاوه یکی از قدیمیترین و زیباترین شهرهای ایران است که در ۱۱۲ کیلومتری از مرکز استان کرمانشاه قرار دارد. این شهر دارای آب و هوای کوهستانی، آبشارهای فراوان و مراتع و باغهای بسیار زیباست. فاصله پاوه تا نقطهی مرزی ایران و عراق فقط ۴۵ کیلومتر است. سازهها و منازل این شهر، بسیار جذاب و دیدنی هستند و به سبک ماسوله ساخته شدهاند. این منازل بیشتر در دامنه کوه قرار دارند و پشت بام خانهی پایینی حیاط خانهی بالاتر است. این سبک معماری باعث شده پاوه به شهر «هزار ماسوله» هم معروف شود. با الی گشت همراه باشید تا در ادامه با دیدنی های پاوه بیشتر آشنا شویم.
فهرست مطالب
آبشار دشه، از زیباترین دیدنی های پاوه محسوب میشود که در چهارفصل سال پر آب است. این آبشار زیبا پس از عبور از رودخانهی پاوه رود به رودخانهی سیروان میریزد. آبشار دشه در نزدیکی روستای دشه و در شمال غرب شهرستان پاوه قرار دارد و اطراف آن پر از باغهای انار و گردو است.
آبشار شیلماو با منظرهی شگفتانگیز خود یکی دیگر از جاذبه های شهرستان پاوه به شمار میرود. این آبشار منظرهی بسیار زیبایی دارد. بهخصوص با فرارسیدن فصل بهار آبشار شیلماو پرآبتر و زیباتر از همیشه پذیرای مسافران و طبیعتگردان میشود. این آبشار از ارتفاعات کوه آتشگاه سرچشمه میگیرد و پس از جاریشدن از دامنه کوه آتشگاه، بهطرف روستای خانقاه ریزش میکند. آبشار شیلماو در سهکیلومتری پاوه و در قسمت غرب روستای خانقاه قرار دارد.
آبشار دوقلوی شولخه، از آبشارهای افسانهای پاوه و از بهترین جاذبه های این شهر است که در فاصله ۷ کیلومتری از مرکز شهر و در دره گنجگاه، در مسیر جاده نوسود قرار دارد. این آبشار زیبا از چشمه سیلی واقع در کوه شاهو سرچشمه میگیرد و ابتدا از ارتفاع ۳۰ متری و ۸۰۰ متر بعد از ارتفاع ۵۰ متری سرازیر میشود. باتوجهبه فصلی بودن چشمه سیلی، آبشار دوقلوی شولخه هم یک آبشار فصلی محسوب میشود. این آبشار به دلیل قرارگرفتن در زیر جاده هنوز فضای بکر و طبیعت منحصربهفرد خود را حفظ کرده است. تنها افرادی که کاملاً به محیط منطقه آشنایی دارند میتوانند پس از طیکردن مسافتی از جاده نوسود بهصورت پیاده، این آبشار را پیدا کنند و از دیدن آن لذت ببرند.
آبشار نودشه، آبشاری زیبا در دل کوههای مرتفع است. این آبشار یکی دیگر از دیدنی های پاوه محسوب میشود. آبشار نودشه در روستای نودشه و در امتداد رودخانه سیروان قرار دارد و در میاندرههای عمیق به زیباترین شکل خودنمایی میکند. باتوجهبه سخت بودن مسیر دسترسی به این آبشار، خوشبختانه آبشار نودشه و طبیعت اطراف آن بکر و دستنخورده باقیمانده و اثری از تخریب توسط انسانها در آن دیده نمیشود.
آبشار دریبر یکی از بهترین دیدنی های پاوه به شمار میرود. این آبشار زیبا از ارتفاعات بلند کوهستانهای اطراف سرچشمه گرفته و در مسیر از چندین صخره با ارتفاع متفاوت سرریز میشود. آبشار دریبر در نهایت به رودخانه پاوه رود و سپس به رودخانه سیروان میریزد. این آبشار در بین مسیر پرپیچوخم جادهی نوسود به پاوه قرار دارد و طبیعت اطراف آن بسیار دیدنی است.
غار قوری قلعه، جاذبهای مرموز و شگفتانگیز بوده و یکی دیگر از جاهای دیدنی پاوه محسوب میشود. این غار با قدمتی حدود ۶۵ میلیون سال، وسعت بسیاری دارد و به خاطر همین وسعت توانسته رتبه نخست را در میان غارهای آبی کشورمان به خود اختصاص دهد. یکی از نکات عجیب و جذاب درباره این غار وجود ۴ آبشار با ارتفاع ۱۰ تا ۱۲ متر در عمق سه هزارمتری غار است. همچنین در این جاذبهی طبیعی منحصربهفرد آثار باستانی مختلفی کشف شده است.. برخی از این آثار مربوط به دوره ساسانی و اواخر حکومت یزدگرد سوم هستند.
مطالب مرتبط
غار قوری قلعه در جاده روانسر به پاوه و در دامنه کوه شاهو قرار دارد. همچنین طبیعت این منطقه بسیار دیدنی است و از بهترین مقاصد گردشگری پاوه محسوب میشود. از پوشش گیاهی و تنوع جانوری اطراف غار میتوان به درخت انجیر کوهی، آلبالوی کوهی، بادام وحشی و بلوط و حیواناتی مانند کل، بز، خرگوش و روباه اشاره کرد.
منطقه حفاظت شده بوزین و مرخیل، از جذابترین دیدنی های شهرستان پاوه است. این منطقه در سال ۱۳۷۴ بهمنظور حمایت از گونههای ارزشمند حیات وحش مانند شوکا به عنوان منطقهی تیراندازی و شکار ممنوع اعلام شد. منطقه بوزین و مرخیل پاوه تنوع گیاهی و جانوری بسیار بالایی دارد و پر از رودهای پرآب، جنگلهای بلوط و کوهستانهای دیدنی است.
روستای ساتیاری، یک روستای دیدنی در قلب اورامانات است که در فاصلهی ۲۵ کیلومتری از شهر پاوه قرار دارد. این روستای کوهستانی بهخاطر جغرافیای خاص خود از آبوهوای مطبوعی برخوردار است. در ماههای سرد سال دامنههای روستای ساتیاری با برف سفیدپوش میشوند و با فرارسیدن بهار چشماندازی سبز و زیبا تمام منطقه را فرامیگیرد. روستای ساتیاری جزو مناطق توریستی پاوه است و اکثر کوچههای آن سنگفرش شدهاند.
غار سنگی حسین کوهکن، از عجیبترین جاذبه های دیدنی پاوه است که در منطقه میگوره بانهوره قرار دارد. این غار توسط حسین عثمانی معروف به «حسین کوهکن» ساخته شده است. آقای عثمانی فردی فقیر و معلول بود که راه کوه را در پیش گرفته به کمک یک کلنگ خانههایی را در درون آن احداث کرد. این غار شامل چهارخانهی مجزا و ۹ اتاق است. ورودی اصلی این غار در بخش شمالی و پشت صخره قرار دارد و ورودی دیگر شامل یک دریچه باریک، در انتهای یک دالان کوچک ساخته شده است. جالب است بدانید به دلیل شباهت کار حسین کوهکن با فرهاد افسانهای، اهالی پاوه و کردها به او فرهاد قرن بیستم و فرهام زمان میگویند.
روستای هجیج، یک روستای پلکانی تماشایی است که در مرز استانهای کرمانشاه و کردستان و ۳۴ کیلومتری شهر پاوه قرار دارد. این روستا فاصلهی کمی تا چشمه بل دارد و مسیر قایقسواری زیبای آن در امتداد رود سیروان، در بین گردشگران بسیار محبوب است. این مسیر رؤیایی از میان صخرههای تماشایی سرسبز و کوههای شاهو میگذرد.
در این مقاله ۱۰ تا از دیدنی های پاوه را معرفی کردیم. همانطور که گفته شد این شهرستان زیبا جاذبههای طبیعی بسیاری از جمله آبشارها، چشمهها، رودها، کوهستانها و مناطق سرسبز و تماشایی را در خود جای داده است. به طور کلی شهرستان پاوه و طبیعت اطراف آن مقصد ایدهالی برای عاشقان طبیعت محسوب میشود.