دهکده چوبین نیشابور، نمایی از خلاقیت هنر و معماری

سفرکردن در هر زمانی لذت خاص خودش را دارد، شاید بارها به روستاهای زیبا سفرکرده باشید و از دیدن خانه‌های سنتی و قدیمی لذت برده باشید. در این مقاله سعی داریم شما را با یکی دیگر از روستاهای شگفت‌انگیز و زیبا در ایران آشنا کنیم. روستایی که در آن خبری از خانه‌های گلی و فلزی نیست. در این روستا هر آنچه را که می‌بینید از چوب ساخته شده است. بله درست حدس زده‌اید می‌خواهیم سفری به دهکده چوبین نیشابور داشته باشیم با ما همراه باشید.

روستای ملامحمد آقازاده معروف به روستای چوبین از جمله مکان‌های دیدنی نیشابور به شمار می‌آید. این روستای زیبا و شگفت‌انگیز در فاصله‌ای حدود، ۱۶٫۹ کیلومتر (۲۴ دقیقه) از مرکز شهر نیشابور واقع شده است. این دهکده چوبین با شهر مشهد ۱۱۴ کیلومتر فاصله دارد.

 اگر قصد بازدید از دهکده چوبین نیشابور را دارید، ابتدا باید به نیشابور سفر کنید. در آنجا خود را به میدان امام خمینی و سپس خیابان امام خمینی برسانید به مسیرتان ادامه دهید تا به بلوار جمهوری برسید. در انتهای بلوار جمهوری به بلوار خیام خواهید رسید کمی جلوتر به میدان فازی می‌رسید در آنجا از سمت خروجی دوم وارد جاده اسحاق‌آباد نیشابور شوید، کمی جلوتر با آرامگاه فضل بن شاذان مواجه می‌شوید. پیشنهاد می‌کنیم حتماً به زیارت این انسان وارسته بروید و در آنجا کمی استراحت کنید. بعد از آرامگاه این شخصیت بزرگ به جاده دهکده چوبین خواهید رسید، بعد از طی‌کردن چند کیلومتر به دهکده چوبین خواهید رسید.

 البته می‌توانید از طریق اتوبان امام رضا، بلوار آزادگان، بلوار خیام نیز به دهکده چوبین بروید .

برای رزرو هتل و خرید بلیط قطار به مقصد دلخواهتان به الی گشت مراجعه کنید

 این دهکده زیبا و دیدنی با ایدهٔ آقای حمید مجتهدی ساخته شده است. اولین چیزی که در دهکده چوبین نیشابور ساخته شد آلاچیق کوچکی بود که آقای مجتهدی برای بازی پسربچه‌اش آن را ساخت.

 با اینکه اطرافیان ایشان گمان می‌کردند این آلاچیق به‌زودی از بین می‌رود؛ اما آقای مجتهدی عزمش را جزم کرد تا با چندین تن درخت دهکده‌ای چوبین را بسازد تا به همگان ثابت کند ذهن ایرانی با هنرمندی عجین شده است. سرانجام در دهکده شروع به ساختن خانه‌های چوبین و مسجد چوبین به همراه غذاخوری و دیگر بناهای چوبی کرد و در نهایت به این روستای دیدنی تبدیل شد

 اگر به دهکده چوبین نیشابور سفر کنید خواهید دید در این روستای کوچک چیزی جز هنر و زیبایی توجه شما را به خود جلب نمی‌کند. نام این روستا برخاسته از اقلیم و فرهنگ تاریخی این مکان است. در ادامه مکان‌های دیدنی این روستا را معرفی می‌کنیم.

این باغ چوبین دارای درختان میوهٔ بسیاری است. سقف این باغ به‌صورت مشبک و شیب‌دار ساخته شده است.

تصور کتاب‌خواندن در کتابخانه‌ای که سراسر چوبین است بسیار لذت‌بخش و هیجان‌انگیز است. شاید این صحنه شمارا به سالیان بسیار دور ببرد، ساختمان کتابخانه دارای دوطبقه است که  در کنار آن موزهای دیدنی وجود دارد، نمای این موزه از چوب و آینه ساخته شده است و زیبای آن دوچندان شده است.

 یکی دیگر از شگفتی‌های دهکده چوبین نیشابور، رستوران چوبین است. این رستوران با نمای جذاب و دیدنی‌اش یکی از بکرترین جاهای روستای چوبین نیشابور به شمار می‌آید. بنایی دوطبقه و هشت‌ضلعی با دیواری مشبک می‌تواند برای هر گردشگری جذاب و دیدنی باشد. در این رستوران غذاهای سنتی و مدرن با طعمی ناب و دلپذیر برای گردشگران فراهم شده است. هر فردی که به دهکده چوبین نیشابور سفرکرده است خاطره خوبی از این رستوران و غذاهایش به همراه خود برده است.

 در کنار مسجد چوبین آلاچیق‌های چوبین وجود دارد که بهترین مکان برای استراحت‌کردن گردشگران به‌حساب می‌آیند. می‌توانید ساعتی را در این آلاچیق‌ها بنشینید و به زیبایی‌های اطرافتان خیره شوید و به این شاهکار هنرنمایی دست هنرمندان ایرانی فکر کنید و بر خود ببالید. از دیگر امکانات دهکده چوبین نیشابور فروشگاه‌ها و غرفه‌های چوبین اطراف روستا است.

 اگر می‌خواهید سوغاتی بخرید حتماً به این فروشگاه‌ها سرزنید.

 آنچه در فروشگاه‌های چوبی عرضه می‌شود علاوه بر خوراکی‌های سنتی صنایع‌دستی نیشابور است. پیشنهاد می‌کنیم از این فروشگاه‌ها دیدن کنید و حتماً یک یادگاری از این روستای زیبا و تاریخی همراه خود داشته باشید.

مسجدی ساده اما درعین‌حال تاریخی و زیبا در دل روستای چوبین خودنمایی می‌کند. این مسجد برخلاف مساجد دیگر که از سنگ و فلز ساخته شده‌اند از چوب ساخته شده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این مسجد علی‌رغم چوبی بودنش اولین مسجد مقاوم در برابر زلزله در جهان به شمار می‌آید. یکی از شگفتی‌های این مسجد این است که می‌تواند تا ۸ ریشتر زلزله را تحمل کند.

زیربنای مسجد چوبین چیزی حدود ۲۰۰ مترمربع است. مناره‌های مسجد دارای ارتفاعی ۱۳ متری و وزن ۴ تن هستند. این مسجد دارای سقفی شیروانی است و مناره‌های آن به‌گونه‌ای ساخته شده‌اند که هیچ‌گونه ستونی در مسجد را نخواهید دید.

این مسجد دارای دیواره‌ای دوجداره است، و همین امر سبب شده که مسجد مقاوم‌تر باشد. مناره‌های مسجد به‌گونه‌ای ساخته شدند که وزنشان به‌صورت مساوی بین دو طرف سقف مسجد تقسیم شده است.

وزن مناره‌ها از طریق دیواره‌های دوجداره به زمین می‌رسد این امر سبب شده مسجد چوبین در برابر زلزله مقاوم باشد.

همان‌طور که در بالا بیان شد این مناره‌ها دارای ارتفاعی حدود ۱۳ متر هستند. اگر می‌خواهید داخل مناره‌ها را ببینید می‌توانید از طریق نردبان موجود به داخل مناره نگاهی بیندازید.

جالب است بدانید که در محل اتصال مناره به سقف مسجد چوبین، دریچه‌ای وجود دارد که آن همچون یک دستگاه تهویه عمل می‌کند به این صورت که در فصل تابستان سبب خارج‌شدن هوای گرم و آلوده از فضای مسجد می‌شود و هوای تمیز و خنک را از طریق بادگیر مخصوص که در سقف مسجد چوبین تعبیه شده، وارد مسجد می‌کند؛ از این طریق همچون یک تهویه طبیعی عمل می‌کند.

مطالب مرتبط

خیام نیشابوری؛ از رباعیات زیبا تا محاسبات بی نقص!

راهنمای سفر به نیشابور

این مسجد در محلی ساخته شده است که موریانه خیز است؛ اما با این ‌وجود مسجد چوبین توانسته است از گزند این موجودات در امان باشد و آسیبی نبینید.

بر روی دیواره‌های داخلی و بیرونی مسجد می‌توانید کتیبه‌های از آیات قران را ببینید. این کتیبه‌ها با خطی خوش و زیبا نوشته شده‌اند. در این مسجد کابینت‌ها، و حتی سینی مسجد نیز از چوب ساخته شده است.

یکی از شگفتی‌های مسجد چوبین نیشابور این است که چوب‌های به‌کاررفته شده در آن از درختان ثمر دار و غیر مثمر همچون انواع کاج‌ها، اشن، سپیدار، گیلاس، گلابی، زبان‌گنجشک، گردو و توت است. این تنوع باعث شده است که درمجموع، تناسب ویژه‌ای از رنگ‌های مختلف تیره و روشن زیبایی مسجد را دوچندان کنند به‌طوری‌که در شب‌ها جلوه بسیار خاصی را به مسجد می‌بخشد.

 همان‌طور که می‌دانید دهکده چوبین در نیشابور واقع شده است. نیشابور در زمستان‌ها و پاییز دارای سرمای زیادی است که شاید تحمل آن برای کسانی که نسبت به سرما حساس هستند سخت است سخت باشد. بااین‌وجود پاییز در دهکده چوبین نیشابور رنگ و بوی خاص خودش را دارد در این فصل برگ‌های سبز و زرد نارنجی همچون کف‌پوشی زیبا سراسر روستا رامی پوشاند و صحنه‌هایی رؤیایی را در مقابل چشمانتان به نمایش می‌گذارد.

 اما بهار و تابستان نیشابور دارای هوای مطبوع‌تر و خوشایندتری است و می‌توانید در این دو فصل شاهد زیبایی‌های رنگارنگ روستای چوبین نیشابور باشید. آنچه باید بدانید

اگر به دهکده چوبین رفتید مراقب محیط‌زیست در این روستا باشید. مردمان روستا به تمیزی روستا بسیار اهمیت می‌دهند به‌طوری‌که در اولین لحظات واردشدن به روستا این مسئله برایتان روشن می‌شود.

 با توجه به این که دهکده چوبی است مراقب حفظ سلامت چوب‌ها باشید. بر روی چوب‌ها یادگاری ننویسید چرا که این دهکده‌ای منحصربه‌فرد به شمار می‌آید و باید آن را به نسل‌های آینده تحویل بدهیم تا آنان نیز با هنرمندی ایرانیان آشنا شوند.

 در این دهکده به‌جای علف و چمن از یونجه برای سرسبزی روستا استفاده می‌شود که این امر باعث شده است آب کمتری برای آبیاری استفاده شود از طرف دیگر این یونجه‌ها بعد از برداشت غذای گاو و گوسفندان می‌شود. مردم روستا به دامداری کشاورزی و پرورش اسب مشغول هستند.

 در میان روستا دو چاه آب وجود دارد، همین امر سبب شده است مردم به فکر تأسیس سد ماهی بیفتند و به مرورش ماهی کپور بپردازند.

 تنها بنای آجری ساخته شده در روستا که درگذشته به‌عنوان منبع آب مورداستفاده قرار می‌گرفته است، امروزه به مکانی برای زندگی کبوتران تبدیل شده است.

 آنچه گفته شد چکیده‌ای از معرفی دهکده چوبین نیشابور بود تا شما گردشگران را با ویژگی‌های این روستا آشنا سازد.

 باید بدانید که این روستا نه‌تنها در بین ایرانی‌ها بلکه بین گردشگران خارجی نیز طرف‌داران زیادی دارد، هر ساله گردشگران زیادی برای دیدن این دهکده زیبا و مسجد چوبین آن از نقاط مختلف جهان به این روستای زیبا سفر می‌کنند. تا لحظاتی خوش را در آن سپری کنند. این روستای زیبا می‌تواند لحظات خوب و خوشی را برای شما به ارمغان بیاورد. پیشنهاد می‌کنیم برای یک بارهم که شده سفر به روستایی ناب و زیبا را تجربه کنید و مطمئن باشید از این سفر پشیمان نخواهید شد.

 ما قصد داریم تمام مناطق گردشگری را به شما هم‌سفران عزیز معرفی کنیم تا با دیدی باز مقصدتان را انتخاب کنید و در انتخاب آن‌ سردرگم ‌نباشید.

 فراموش نکنید آنچه که سفر را لذت‌بخش‌تر می‌کند انتخاب راهنمای درست و خبره است به‌طوری‌که بتواند بدون اتلاف وقت شما را به بهترین اماکن دیدنی راهنمایی کند.

در دفتر خاطراتتان حتماً عکسی زیبا در کنار دهکده چوبین نیشابور به همراه خانواده و یا دوستانتان ثبت کنید و لذت این سفر رؤیایی را تا مدت‌ها به همراه خود داشته باشید.

 

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد

۱ نظرات

رضا 1396-12-10 - 8:15 ق.ظ
متاسفانه در اسفند ۹۶ به این مکان بسیار زیبا سفر کردم. متعجب شدم از این همه تلاش و زحمت مرحوم مجتهدی و خانواده شان برای ساخت این مجموعه که بدون هیچ چشمداشتی انجام گرفته و باز متعجب شدم از این همه بی مهری و بی توجهی مردم، بالاخص مردم همان منطقه نسبت به این مجموعه بی نظیر، بطوریکه از مجموعه دهکده چوبین در حال حاضر تنها مسجد و کتابخانه باقی مانده است و سایر بناها با تخریب بیش از ۷۰ درصد مواجه شده اند. بر درو دیوار چوبی این بنا چه بسیار یادگاریهایی که نوشته شده و صحنه ای زشت با بنایی که میتوانست صدها سال عمر کند و نمادی از تاریخ و فرهنگ ایران برای آیندگان باشد، مشاهده میشود. مهندس مجتهدی و خانواده شان بسیار فراتر از آنچه وظیفه شان بوده است به این سرزمین خدمت کرده اند و آنچه انتظار داشتند ماندگاری و پاسداشت زحماتشان بوده است ولی.... ما حتی ۱۰ سال نتوانستیم از این بناها محافظت کنیم..... بسیار غصه خوردم و گریستم به حال خود و مردمم....
افزودن نظر