در کدام سواحل ایران می توان فیتوپلانگتون دید؟

سواحل درخشان ایران را اگر تابه‌حال ندیده باشید، مثل این است که چیزی از ایران نمی‌دانید. این سواحل که بیشتر در جنوب ایران قرار دارند مملو از زیبایی‌های چشم‌نواز و چشمگیری هستند که درخشش آن‌ها می‌تواند تا آخر عمر در حافظه شما باقی بماند. علت درخشش سبز و آبی این سواحل و اینکه در چه زمانی می‌توانید با این درخشش سحرآمیز ملاقات کنید، موضوع امروز ماست. برای کسب اطلاعات کافی و کامل تا انتهای این مطلب الی گشت را همراهی کنید.

سواحل فیتوپلانگتون یکی از درخشان‌ترین سواحل در جنوب کشور ایران هستند که شاید؛ مانند آن‌ها را نتوانیم به راحتی در دیگر نقاط جهان پیدا  کرد. فیتوپلانگتون‌ها در اصل نوعی گیاه به حساب می‌آیند که میکروسکوپی و کوچک بوده و در دل اقیانوس‌ها و دریاها ساکن هستند. آب‌های خلیج فارس یکی از نقاط پرطرف‌دار و دوست داشتنی فیتوپلانگتون‌ها در جنوب ایران است.

فیتوپلانگتون‌ها در تمام سیاره زمین با اهمیت هستند و بخش اعظمی از میزان اکسیژن هوا را برای ما آماده سازی و تهیه می‌کنند. تحقیقات نشان داده است که میزان اکسیژنی که این موجودات کوچک تولید می‌کنند حتی بیشتر از نیمی از میزان اکسیژنی است که ما آن را از هوای اطرافمان دریافت می‌کنیم. با ما در ادامه همراه باشید تا شما را بیشتر با این موجودات عجیب و غریب و دوست داشتنی آشنا کنیم.

رزرو هتل و اقامتگاه در جنوب ایران از سایت الی گشت

شاید ندانید که فیتوپلانگتون‌ ها در سواحل درخشان ایران برای زندگی خود از عمل فتوسنتز بهره برده و با مصرف کردن آب و دی‌اکسیدکربن، قادرند تا اکسیژن را مانند یک محصول اضافی از فرایند فتوسنتزی که انجام می‌دهند، آزاد کنند. فیتوپلانگتون ‌ها در پایه اصلی زنجیره غذایی قرار دارند و به عبارتی برخی از ماهی‌های کوچک و البته نهنگ‌ها از آن‌ها تغذیه می‌کنند. سپس ماهی‌های بزرگ‌تر ماهی‌های کوچک‌تر را نوش جان کرده و بعد از آن زنجیره غذایی به همین ترتیب در چرخه زیستی ادامه پیدا می‌کند تا مرحله‌ای که به بدن انسان می‌رسد.

چون ما هم از آبزیان تغذیه می‌کنیم، انرژی این موجودات نیز به ما انرژی خواهد بخشید. محل زندگی این موجودات درخشان در اقیانوس‌ها و دریاهاست اما اگر قرار باشد به طور دقیق‌تر این موضوع را بررسی کنیم باید بگوییم که آن‌ها دقیقاً در کدام قسمت‌ها بیشتر فعال هستند. جالب است بدانید که فیتوپلانگتون‌ ها به صورت عمده در سطح آب حاضر هستند و به همین دلیل شما می‌توانید آن‌ها را بیشتر در سواحل جنوبی ایران مشاهده کنید. فیتوپلانگتون‌ ها مانند گیاهان دقیقاً به نور خورشید نیاز دارند و با استفاده‌کردن از دی‌اکسید کربن و آب، رشد می‌کنند. البته فراموش نکنید که آن‌ها برای حیات و ادامه بقای خود به مصرف‌کردن ویتامین‌ها و مواد معدنی هم احتیاج دارند.

 

همان طور که گفتیم سواحل درخشان ایران یعنی سواحل جنوبی، مملو از همسایگان اکلیلی و براق ما هستند. خلیج فارس و دریای عمان از جمله عمده مناطقی به حساب می‌آیند که هویت ما را نشان داده و از هر سمت و سویی که به آن‌ها نگاه کنید، شما را شگفت زده می‌کنند. سواحل جنوب ایران در کنار زیبایی‌هایی که دارند با گوناگونی و تنوع زیستی خود مانند مرجان‌ها و فیتوپلانگتون ‌ها در واقع شما را به شدت غافلگیر خواهند کرد.

پدیده‌هایی علمی و چشم نواز که حتی مشاهده آن‌ها می‌تواند شما را هیجان‌زده کند. البته فیتوپلانگتون‌ ها فقط در جنوب ایران وجود ندارند و شما در دیگر نقاط جهان مانند کامبوج، سوئد، مالدیو، هاوایی و حتی جزایر برمودا هم می‌توانید آن‌ها را مشاهده کنید. ما در ادامه سواحلی را که با حضور فیتوپلانگتون‌ ها براق و درخشان شده است به شما معرفی خواهیم کرد.

در کنار سواحل قشم و کیش هرمز و هنگام، سواحل چابهار هم زیبایی خاص خود را دارند که البته بدون شک کمتر آن‌ها را شناخته و با آن‌ها آشنا هستید. سواحل چابهار ابهت و جاذبه خاص خود را دارند و شاید در توصیف و توضیح  اطلاعات گردشگری جنوب کشور کمتر به آن‌ها پرداخته شده باشد. اما هیچ کدام از این موارد باعث نمی‌شود که از جاذبه آن‌ها کاسته شده و بی‌ارزش باشند. ساحل چابهار که در شهر چابهار قرار گرفته‌، یکی از دیدنی‌ترین سواحل جنوبی است.

شهر چابهار شهری زیبا و بندری در جنوب سیستان و بلوچستان است و سواحل دریای عمان را در خود دارد. بندر منحصر به فرد چابهار چون با اقیانوس پیوند خورده، در میان تمام سواحل زیبای ایران حرف اول را می‌زند. تنها ساحل اقیانوسی ما چابهار است که با پاکستان مرز مشترک دارد و به راحتی از طریق سواحل مکران و آب‌های خروشان اقیانوس هند با ازبک‌ها، قزاق‌ها، افغان‌ها، تاجیک‌ها و قرقیزها ارتباط دارد. به علاوه چابهار به مردمان شجاع و اسکله بزرگ خود نیز مشهور است.

از جمله سواحل درخشان و زیبای چابهار ساحل الماس نشان است که واقعاً با دانه‌های الماس خود شما را غافلگیر می‌کند. در شب‌های نسبتاً طولانی پاییز و کاملاً طولانی زمستان، این سواحل با اینکه هوای سردی دارند؛ اما به یکی از زیباترین نقاط چابهار تبدیل می‌شوند. البته سرمای هوا محسوس نیست و آب‌وهوای کاملاً بهاری را برای شما تداعی می‌کند. شما در این سواحل مهمان فیتوپلانگتون ‌های درخشان و اکلیلی هستید که همچون فرشی گسترده شما را به سمت خود دعوت می‌کنند. صدای امواج، درخشش ساحل و صدای نسیم ملایمی که از کنار گوش شما عبور می‌کند، قرار است خلسه‌ای کمتر تکرار شده را برای شما خلق کنند.

این ساحل درخشان شما را از تاریکی بی‌ انتهای شب دور و با نورافشانی خود شما را در مقابل جاذبه‌ای کمتر دیده شده، حیران و انگشت‌به‌دهان قرار می‌دهد. البته عمر آن‌ها به دلیل حرکت مدام امواج آب بر روی ساحل، کوتاه است اما در همین عمر کوتاه خود هم می‌توانند تأثیرات شگرفی بر روی قلب و ذهن شما داشته باشند.

اولین ساحل از سواحل فیتوپلانگتون متعلق به جزیره هنگام است که جزیره‌ای کوچک در میان سایر جزایر بزرگ ایران بوده و شکل آن مانند یک مخروط ناقص است. در خطه جنوب جزیره قشم قرار گرفته و معادنی غنی و پربار از نمک، خاک و سرب دارد. جزیره هنگام جاذبه‌های گردشگری متعدد و فراوانی را هم در خود جای داده مانند دلفین‌ها، آهوها، کشتی به گل نشسته پرتغالی‌ها، سواحل ناب متعدد خاردم مصری و موارد دیگر که همگی می‌توانند سفر شما را به یک ماجراجویی جذاب تبدیل کنند. سواحل آبی هنگام مملو از فیتوپلانگتون‌ هایی است که در سطح ساحل با درخشش خود شما را جادو کرده و چشمانتان را به خود خیره می‌کنند.

شاید ندانید که فیتوپلانگتون‌ های سواحل هنگام هم در میان سواحل درخشان ایران ارج و قرب زیادی دارند. درخشندگی آن ها حتی بعد از عبور امواج آب هم خود را هزار برابر نشان می‌دهد و ذره‌ای از درخشش فراوان آن‌ها کم نمی‌کند. البته در حال حاضر به دلیل اینکه گردشگران زیادی به این سواحل سفر می‌کنند، متأسفانه پهنه وسیعی از ساحل که مهمان فیتوپلانگتون‌ ها بوده از بین رفته است. به همین دلیل به طور معمول رفت و آمد عادی به این سواحل ممنوع شده تا این چرخه زیستی حفظ شده و فیتوپلانگتون‌ ها مجدداً ما را برای میزبانی خود قابل بدانند.

از دیگر سواحل جادویی در جنوب ایران می‌توان به ساحل پر نور مفنق اشاره کرد که در کنار موقعیت استراتژیک خود در منطقه، از جمله جاذبه‌ های طبیعی و گردشگری هم محسوب می‌ شود. یکی از سواحل بسیار نایاب و بی ‌نظیر که هم به دلیل رنگ خاک و هم به دلیل سواحل پر نور و اکلیلی خود، معروف و مشهور است. شاید ندانید که مردم در جزیره هرمز از خاک و شن به عنوان ادویه در غذاهای خود استفاده می‌ کنند. که متاسفانه در جزایر کیش و قشم ما شاهد این زیبایی‌ ها و شگفتی‌ ها نیستیم.

 

جالب است بدانید که این ساحل پر رمز و راز هرمز با نام ساحل مفنق به قدری نورانی و براق است که باید آن را از سایر سواحل براق ایران جدا بدانیم. فیتوپلانگتون‌ ها در این ساحل به قدری شما را مجذوب می‌کنند که شاید نفس کشیدن معمول خود را فراموش کنید. بدون شک عکس ساحل منفق را بارها و بارها در فضای مجازی دیده‌اید. ساحلی پر رمز و راز و پر زرق و برق که قدم نهادن بر روی این ساحل همانند قدم زدن بر پهنه گسترده آسمان شب و کهکشان راه شیری است. افرادی که به طور مدام به جنوب ایران و جزیره هرمز سفر می‌کنند این ساحل را می‌شناسند و می‌دانند که یکی از مرکز اصلی تجمع و زندگی فیتوپلانگتون ‌ها ساحل مفنق در هرمز است.

نشنال جئوگرافیک در سال ۲۰۱۵ عکسی زیبا و کمتر دیده شده را به چاپ رساند که فردی با نام “پویان شادپور” آن را به ثبت رسانده بود. آقای شادپور در زمان قدم زدن در ساحل اکلیلی و براق لارَک قشم صحنه ‌ای خیره کننده را در مقابل خود می‌بیند که آن را به عنوان بهترین و جذاب‌ترین سوژه به ثبت می‌رساند. در این تصویر که در شب گرفته شده این‌گونه به نظر می‌رسد که فیتوپلانگتون‌ ها با درخشش خود جهان را جادو کرده‌اند و در یک لحظه غافلگیر کننده به آقای شادپور این امکان را داده‌اند که تصویر کمتر دیده شده‌ای را از آن‌ها به ثبت برساند.

شاید ندانید که فیتوپلانگتون ‌ها در اصل همان موجودات شیطان، ناآرام، جذاب و دوپایی هستند که در سرتاسر سواحل قشم با جست و خیز کردن شما را عاشق خود می‌کنند. البته این منظره تنها در اوقاتی قابل دیدن است که ساحل آرام باشد و امواج سرکش دریا به ساحل رفت و آمد نداشته باشند. در این زمان است که شما می‌توانید پرتو افشانی فیتوپلانگتون‌ های شیطان در ساحل را مشاهده کرده و از دیدن آن‌ها غرق در لذت و شادمانی شوید. ناگفته نماند که در طول یک ماه ممکن است که این پدیده قابل دیدن نباشد و برای دیدن آن‌ها در سواحل جزیره لارَک قشم شما باید خیلی خوش شانس باشید.

در همین راستا بد نیست بدانید که جزیره لارَک در فاصله اندکی از جزیره قشم قرار گرفته و جاذبه‌های فرهنگی و تاریخی زیادی دارد. این جزیره خاص و منحصر به فرد با سواحل مرجانی و شنی خود از جمله زیباترین جاذبه‌های جنوب ایران محسوب می‌شود. این جزیره که در کنار بستر آتشفشانی و رسوبی که دارد با تپه‌های نمکی متعددش، بسیار دوست داشتنی است و سالانه گردشگران زیادی را از داخل و خارج به سمت خود می‌کشاند. در سفر به لارَک اگر شانس آوردید و فیتوپلانگتون ها را دیدید، عکاسی از آن‌ها را فراموش نکنید.

با توضیحاتی که ما در این مطلب در مورد سواحل اکلیلی و درخشان ایران و به عبارتی سواحل فیتوپلانگتون به شما دادیم حالا دیگر می‌دانید که درصد بیشتری از تصاویر موجود در فضای مجازی که سواحل درخشان و براق را به شما نشان می‌دهند، متعلق به ایران و سواحل جنوبی آن هستند. در هر حال اگر به جنوب ایران سفر کردید و از نزدیک به ملاقات این زیبایی‌ها رفتید، توصیه می‌کنیم که از تمام این زیبایی‌ها نگهداری کرده و لطفاً خاک براق سواحل جنوب را در شیشه قرار نداده و با خود به شهر و دیارتان نبرید. فیتوپلانگتون‌ ها برای وجود و حضور خود به آب و نور خورشید به صورت توأمان نیاز دارند و جابه‌جایی آن‌ها بدون شک سبب انقراض و نابودی‌شان خواهد شد. 

مقالات مرتبط

معرفی جزیره لاوان در خلیج فارس

راهنمای سفر به جزیره هرمز، نگین سرخ خلیج فارس

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد