شهر اردبیل در شمال غرب کشور قرار دارد و بهواسطه تاریخی پر فراز و نشیب و دیدنی های زیبا و طبیعی که دارد، سالانه گردشگران و مسافران زیادی را میزبانی میکند. از جمله زیباییهای شهری و منحصر به فرد اردبیل، دریاچه فیروزهای شورابیل است. دریاچهای با وسعت تقریبی ۱۸۰ هکتار که بزرگترین دریاچه درونشهری به حساب میآید. این دریاچه درخشان امکانات گوناگون و تفرجگاههای متنوعی را برای گردشگران در نظر گرفته و ما امروز سفری کوتاه، جذاب و تکرارنشدنی در کنار شما به مقصد این دریاچه خواهیم داشت.
دریاچه شورابیل در قلب اردبیل واقع شده و یک میزبان به تمام معناست. معمولاً افراد شورابیل را برای قدمزدن، پیادهروی و لذتبردن از تفریحاتش انتخاب میکنند. این دریاچه در اصل یک تالاب آبشور در قسمت شمال غرب ایران است که باگذشت زمان به مقدار قابلتوجهی شوری خود را ازدستداده است. از جمله جاذبه های این دریاچه دسترسی راحت آن است که سبب محبوبیت آن شده است.
این دریاچه در طول سال میزبان تعداد زیادی از پرندگان مهاجر است که بین این پرندگان میتوان شاهد لکلک سیاه، پلیکان خاکستری، اردک چشم طلایی، و غاز خاکستری بود که البته نادر و دیدنی هستند. البته چون دریاچه در دل شهر است، حیوانات وحشی در اطراف آن وجود ندارند و فقط پرندگان مهاجر را میتوان در این نقطه مشاهده کرد.
از نقاط قوت این دریاچه هم میتوان به فاصله کوتاهش تا نمایشگاه بینالمللی شهر اردبیل و نقاط متعدد آموزشی اشاره کرد. ضمن اینکه ارتفاع بالای دریاچه از سطح دریا موجب شده تا هوای اطراف این ناحیه نسبت به دیگر نواحی خنکتر باشد. همین موضوع هم باعث شده است که این نقطه در فصلهایی مثل بهار و تابستان یکی از خوشآبوهواترین نقاط اردبیل برای فرار از گرمای شهر باشد.
برای رسیدن به شورابیل در قلب اردبیل اول باید به سمت شهر حرکت کرده و بعد از آن به سمت بزرگراه میلاد بروید. بعد از میدان پلیس، دریاچه پرشور شورابیل را از دور خواهید دید. البته دسترسیهای متعددی برای رفتن به سمت این دریاچه برای همه از تمام نقاط شهر و در تمام مسیرها وجود دارد.
دسترسی دوم از خیابانها و همینطور بزرگراههای برزگر، دانشگاه، کوثر و میلاد است که به شورابیل خواهند رسید.
مسیر سوم برای رسیدن به این دریاچه هم از میدان بسیج در سمت شمال غرب اردبیل است که شما را به دریاچه فیروزهای شورابیل میرساند. در ادامه بعد از میدان بسیج باید به میدان عطایی برسید و کمی بالاتر از فرعی بزرگراه میلاد، خیابان عوض زاده در مقابل شماست. بعد از خیابان عوض زاده هم به بلوار برزگر رفته و بعد از آن جاده مقابلتان شما را به دریاچه شورابیل خواهد رساند.
در ادامه اگر با قصد استفاده از تفریحات قرار گرفته در اطراف دریاچه عازم شورابیل شدهاید، باید از خیابان دانشگاه در بخش شرق دریاچه وارد بخش تفریحات شوید. چون این مسیر شما را به شهربازی، باغ بهشت و زیپلاین مجموعه میرساند.
مطالب مرتبط
پیشتر هم اشاره کردیم که دریاچه شورابیل یکی از عرصههای مهم و قدیمی آبی در کشور ما ایران است که قدمتی بیشتر از دریاچه ارومیه داشته و متعلق به اواخر دوران سوم و تقریباً اوایل دوران چهارم زمینشناسی است. این دریاچه در اصل در گذشته یک تالاب بوده است. ضمن اینکه آب ایجاد شده در آن بهواسطه بارشهای متعدد جوی در طول سال و سرازیرشدن رودخانه “بالیقلو چای” به این تالاب، تأمین می شود. همچنین وجود چشمههای متعدد اطراف دریاچه بخش دیگری از آب آن را تأمین کرده و به همراه آب حاصل از آبشدن برفها و بارشهای زیاد، سبب همیشه خروشان بودن و پر آب ماندن دریاچه شورابیل شده است.
البته فاکتورهای متعدد و گوناگونی در دورههای مختلف سبب شدند که آب دریاچه تغییر کرده و کم شود و بهواسطه انجام پروسه شیرینسازی آب، از حجم اصلی آب آن به میزان بسیار زیادی کم شده است. موضوع جالب اینکه هیچ خروجی مخصوصی که کاهش آب این دریاچه را کنترل کند، در اطراف آن تعبیه نشده و تا چند سال قبل تنها مواردی مانند تبخیرشدن سطحی آب، جذبشدن خاک و عوامل مختلف جوی بر حجم آب این دریاچه تأثیرگذار بودند. ضمن اینکه در سالهای اخیر یک دریچه جدید تخلیه برای کنترلکردن سطح آب این دریاچه در اطراف آن قرار داده شده است. جالب است بدانید امروزه میزان شوری آب شورابیل از ۸۰ گرم در لیتر به ۲ گرم در لیتر کاهش پیدا کرده است.
نکته باورنکردنی اینکه تا مدتها شور بودن آب دریاچه مانع از یخزدن آن در طول فصل سرد زمستان میشد. ولی اکنون که آب دریاچه روند شیرینشدن را پیموده است، در فصل یخبندان زمستان هم ما یخزدن تمام آب این دریاچه را شاهد هستیم. همین موضوع نهچندان مهم و پیشپاافتاده موجب بروز نگرانیهای فراوانی در میان حامیان محیطزیست شده است. چون موجب نابودی اکوسیستم منطقه شده و یک زنگ خطر محسوب می شود.
علت نامگذاری این دریاچه به دلیل شوری بیش از اندازه آب آن است. میزان این شوری در گذشتههای دور و در طی سالیان متمادی به دلیل عوامل گوناگونی مانند واردکردن آب شیرین از رودخانه “بالیقلو چای” به شورابیل، بهشدت کاهش پیدا کرده است. نکته مهم دیگر اینکه مقدار شوری آب دریاچه نسبت به گذشتههای دور تقریباً ۴۰ برابر کمتر هم شده است.
ضمن اینکه در محیط اطراف آن گیاهان گوناگون دارویی و طبی هم رشد و نمو داشتند که همگی از آبشور این دریاچه تغذیه میکردند. ولی در حال حاضر بهواسطه کاهشیافتن مقدار شوری آب این دریاچه، هیچ خبری از وجود این گیاهان دارویی در اطراف دریاچه نیست. ضمن اینکه گلولای ایجاد شده در این دریاچه هم برای دردهای مفاصل و هم برای دردهای عضلانی، بسیار درمانی و مفید است.
بر اساس پژوهشها و تحقیقات متعدد زمینشناسی انجامگرفته و همینطور بهواسطه بررسی اسناد تاریخی برجایمانده از گذشته، قدمت دریاچه شورابیل را متعلق به اواخر دوره سوم زمینشناسی تخمین زدهاند. همچنین علت اصلی ایجادشدن این دریاچه بهواسطه بارشهای فراوان در طول سالیان متمادی است. ضمن اینکه محل قرارگیری آن هم در یک منطقه کاملاً سرد و کوهستانی است که در گذشتههای بسیار دور و در دوران قدیم در اصل محل استقرار یخچالهای فراوان طبیعی و بسیار بزرگ بوده است.
در اطراف این دریاچه خروشان همانطور که گفتیم امکانات زیاد تفریحی و ورزشی هم تعبیه شده است. مسیر مستقر شده پیادهروی در اطراف این دریاچه یکی از بلندترین مسیرهای سلامت در کشور ما ایران محسوب می شود. ضمن اینکه روزانه برنامههای مفرح و جذاب ورزشهای همگانی هم در این ناحیه هم برای ورزشکاران و هم برای مردم عادی اجرا می شود.
ناگفته نماند که این دریاچه یکی از حرفهایترین سایتهای مجهز و معروف قایقرانی کشور هم محسوب میشود که سالانه میزبان مسابقات گوناگون و مختلف قایقرانی در کشور ما است.
البته تفریحات دیگری هم مانند قایقهای پدالی، جت اسکی و کشتی ۲ طبقه و تفریحی آنداک از جمله دیگر تفریحات و جاذبه های تفریحی در اطراف این دریاچه محسوب می شوند. گردشگران و مهمانان شهر اردبیل استقبال زیادی از این تفریحات کرده و خاطرات بی نظیری را برای خود ثبت می کنند. ناگفته نماند که شنا کردن در بخش هایی از این دریاچه اکیدا ممنوع است و جدأ باید از حضور و شنا کردن در این نقاط پرهیز کرد. در نهایت بد نیست بدانید که سطح یخ بسته دریاچه تحت هیچ شرایطی برای انجام فعالیت های ورزشی زمستانی مناسب نیست. چون میزان یخ بستگی آن عمیق نبوده و کاملا سطحی است.
زیپ لاین این مجموعه هم که در سال ۱۳۹۷ فعالیت خود را آغاز کرد، به عنوان اولین زیپ لاین بزرگ رفت و برگشت موتوری در کشور ایران شهرت پیدا کرده است. این زیپ لاین یکی از انواع مهیج تفریحات در اطراف دریاچه زیبای شورابیل در اردبیل است که مسیر رفت و برگشت آن به طور تقریبی ۹۶۰ متر بوده و سرعت آن هم ۶ متر بر ثانیه برآورد شده است. در سفر خود به اردبیل حتما لذت پرواز با این زیپ لاین را هم تجربه کنید.
همانطور که میدانید شهر اردبیل یک شهر سردسیر و کاملاً کوهستانی در سمت شمال غرب ایران است که در ۶ماهه دوم و سرد سال بسیار پربارش بوده و آبوهوای بهشدت سرد و استخوانسوزی دارد. به همین دلیل یکی از دیدنیترین منظرهها در شهر اردبیل و در فصل زمستان، مشاهدهکردن پهنه گسترده و یخزده آب دریاچه شورابیل در اردبیل است. تماشای این جاذبه بهتنهایی گردشگران و مسافران زیادی را علیرغم سرمای استخوانسوز و هوای یخزده شهر، به سمت خود جذب میکند.
اما بهمحض آغاز فصل باشکوه بهار، آب دریاچه بهآهستگی و آرامآرام از حالت یخ بودن و یخزدگی خارج شده و با شروع ماه فروردین، کاملاً به حالت عادی و پیشین خود برمیگردد. در فصلهای بهار و تابستان اطراف دریاچه شورابیل به مکانی خوش آبوهوا، بسیار جذاب و مناسب برای انجام انواع تفریحات و سرگرمیهای ورزشی تبدیل می شود. به همین دلیل بهترین اوقات و فصلها برای سفرکردن به اردبیل و مشاهده نزدیک دریاچه شورانگیز و باشکوه شورابیل را درست در ابتدای فصل بهار و همینطور در انتهای فصل تابستان میدانند. به عبارتی در این ۶ماهه نخست سال هوا بهشدت مطبوع و مطلوب است و هیچ خبری از سرمای استخوانسوز و جانکاه زمستان اردبیل نیست.
این مطلب را به توضیح و توصیفی کامل و کوتاه از دریاچه شورابیل اردبیل اختصاص داده و بادقت آن را برای شما تحلیل و بررسی کردیم. توصیه میکنیم که در زمان سفر به شهر اردبیل و دیدار از جاذبهها و منابع طبیعی و تاریخی آن مانند دریاچه شورابیل هیچ ردپایی را از خود بر جای نگذارید. واقعیت این است که هرگونه آسیبی که به طبیعت وارد شود، میتواند اکوسیستم واقعی منطقه را با اختلال مواجه کرده و زیستگاه پرندگان، حیوانات و گیاهان را به خطر روبرو کند.
ضمن که با یخزدن سطح دریاچه، عمق آن هم یخ نخواهد زد. پس سطح این دریاچه در زمستان به هیچ عنوان برای انجام ورزشهای زمستانی مناسب نیست. سفر به شهر تاریخی اردبیل و ملاقات نزدیک با جاذبه های گوناگون تاریخی و طبیعی آن بدون شک میتواند بهترین خاطره باشد. پس با اشتباه و سهلانگاری این سفر را به کام خود و اطرافیان تلخ نکنید.
۱ نظرات