دریاچه اوان الموت یکی از زیباترین جاذبه های طبیعی استان قزوین است. برای بازدید از این دریاچه باید گردنههای پرپیچوخم کوههای الموت که خود منظرهای بینظیر دارند را طی کنید و در نهایت به اوان برسید. پس از رسیدن به مقصد میتوانید چشمانداز زیبای این دریاچه را تماشا کنید و از دیدن نگینی فیروزهای رنگ در میان کوهستان لذت ببرید. اگر اهل طبیعتگردی هستید با الی گشت همراه باشید تا با دریاچه اوان در قزوین بیشتر آشنا شویم.
فهرست مطالب
ابتدا بیایید به معرفی دریاچه اوان الموت بپردازیم. این دریاچه با بیش از ۷۰ هزار مترمربع مساحت در بین چهار روستای اوان، ورین، زواردشت و زرآباد قرار دارد. ارتفاع دریاچه اوان از سطح دریا ۱۸۱۵ متر بوده و عمق آن در عمیقترین بخشها به ۶ متر هم میرسد.
اوان در زبان محلی به معنای «وان پر از آب» و «محل گردآمدن آب» است. آب این دریاچه از طریق چشمههای موجود در کف دریاچه و آب باران تأمین میشود و بخشی از آن بهصورت یک رود سرریز شده و زمینهای کشاورزی روستاهای آیین و کوشک را سیراب میکند.
این دریاچه با چشمانداز تماشایی خود در میانکوههای بلند جا خوش کرده است و یک مکان عالی برای سفرهای یکروزه از مبدا تهران، کرج و قزوین محسوب میشود. خوشبختانه در سالهای اخیر امکانات رفاهی مناسبی در کنار دریاچه برای گردشگران فراهم شده است و شما از نظر تهیه خوراکی، آب معدنی، محل اقامت و همچنین سرویس بهداشتی مشکلی نخواهید داشت.
پوشش گیاهی دریاچه اوان در قزوین بسیار متنوع است. اطراف این دریاچه پر از درختان سیب، تبریزی، چنار، بید، گیلاس، آلبالو، قندق، سنجد و گردو است. در حوزهی آبخیز دریاچه اوان گیاهانی از خانوادهی گرامینه و لگومینیوزه و در داخل آب دریاچه هم نیبن، خوشاب و چنگال آبی وجود دارد. همچنین گیاهانی مانند کنگر، گون و شیرینبیان در کوهستانهای اطراف اوان بهوفور یافت میشوند.
مطالب مرتبط
گونههای جانوری دریاچه اوان الموت شامل حیوانات متنوعی مانند پلنگ، خرس قهوهای، بز کوهی، روباه، گرگ، شغال، گراز، سیاهگوش، شنگ، دال، عقاب، دلیچه، جغد، شاهین، کبک، دارکوب، فاخته، سبزقبا، زاغ، لاکپشت، قورباغه و خرچنگ است. همچنین این دریاچه زیستگاه انواع ماهیهای کپور، قزلآلای رنگین و اردکماهی محسوب میشود. متأسفانه این روزها به دلیل شکار بیرویه و تخریب زیستگاه تعداد حیواناتی مانند کل و بز در این منطقه کاهش پیدا کرده است.
از تفریحات دریاچه اوان قزوین میتوان به پرندهنگری، صید ورزشی ماهی، اسکیت روی یخ، قایقرانی، کوهپیمایی، پیکنیک و عکاسی از مناظر بینظیر این منطقه اشاره کرد. این دریاچه در فصل کوچ پرندگان (فصل پاییز) یکی از بهترین مناطق برای تماشایی پرندگانی مانند مرغابی، قو و غاز است.
ازآنجاکه سطح دریاچه اوان در فصل زمستان یخ میزند علاقهمندان میتوانند از اسکیت روی یخ بر روی آب اوان لذت ببرند. همچنین هر ساله تحت نظارت اداره کل حفاظت محیطزیست قزوین و بر اساس شرایط اکولوژی تالاب، چندین نوبت صید ورزشی در دریاچه بهصورت بگیر و رها کن انجام میشود.
بهترین زمان برای سفر به دریاچه اوان فصل بهار است. در این فصل علاوه بر پرآب بودن دریاچه، درختان و پوشش گیاهی اطراف دریاچه با رنگ سبز بهاری حسابی خودنمایی میکنند و کوهستانهای اطراف پر از گلهای وحشی میشوند. همچنین دریاچه اوان در تابستان مقصد خوبی برای مسافرت است. در فصل پاییز این دریاچه به علت قرارگرفتن در دامنه کوه خشچال و ارتفاع بالا حسابی سرد میشود.
دریاچه اوان در زمستان آبوهوای بسیار سردی دارد. درصورتیکه مسیر دسترسی به این دریاچه در روزهای برفی باز باشد میتوانید زیباترین چشماندازها را در این منطقه تماشا کنید و عکسهای بسیار زیبایی را از مناظر برفی به ثبت برسانید.
از امکانات رفاهی دریاچه اوان الموت میتوان به فضایی برای پارک خودروها، فروشگاه و سرویس بهداشتی اشاره کرد. در اطراف این دریاچه فضایی برای چادرزدن مسافران در نظر گرفته شده و اگر قصد داشته باشید شب را در این منطقه بمانید باید تجهیزات کافی همراه ببرید. همچنین در سالهای اخیر اقامتگاههای شخصی در اطراف دریاچه ساخته شدهاند که در صورت تمایل میتوانید شب را در این خانهها اقامت کنید.
نکته: اطراف دریاچه فاقد پمپبنزین است و شما باید قبل از رسیدن به این منطقه، در رجایی دشت یا معلم کلایه باک بنزین ماشینتان را پر کنید.
نکات بازدید از دریاچه اوان در قزوین شامل موارد زیر هستند
- در هنگام بازدید از دریاچه از تخریب چمنزارها و مرغزارهای پیرامون آن بپردازید زیرا با این کار در زمان بارش باران، شن و خاک محوطه وارد آب دریاچه میشوند و منافذ جوشش چشمههای زیرزمینی کف آن را مسدود میکنند.
- از ریختن زباله به درون دریاچه خودداری کنید.
- از صید پرندگان بومی و مهاجر دریاچه بپرهیزید.
- شنا در این دریاچه ممنوع است. این کار علاوه بر خطرناک بودن برای خود فرد، باعث میشود پرندگانی مانند کاکایی و باکلان به این دریاچه سفر نکنند.
- در سفرتان به این منطقه حتماً از کفش، لباس مناسب، عینکآفتابی، کلاه آفتابگیر و ضدآفتاب استفاده کنید. باتوجهبه سنگلاخی بودن کوهپایه و گلآلود بودن اطراف دریاچه قدمزدن در این منطقه بدون کفش مناسب برایتان مشکلساز خواهد بود.
- در مسیر، آبمعدنی و خوراکی کافی تهیه کنید. درصورتیکه قصد دارید شب را در این منطقه بمانید لباس گرم، کیسهخواب و چادر را فراموش نکنید.
- اگر در فصلهای پاییز و زمستان قصد داشتید از دریاچه اوان بازدید کنید حتماً زنجیرچرخ همراه داشته باشید.
این دریاچه کجاست و چگونه میتوان به این جاذبهی طبیعی دسترسی پیدا کرد؟ اوان در دهستان معلم کلایه از توابع بخش رودبار الموت قزوین قرار دارد و فاصلهی آن از شهر قزوین ۷۵ کیلومتر است.
برای دسترسی به دریاچه اوان از مبدأ تهران باید وارد اتوبان قزوین شوید. پس از رسیدن به «میدان مینودر» یا «میدان غریبکش»، در سمت راست تابلوی الموت را مشاهده خواهید کرد. وارد این مسیر شوید و از گردنههای صعبالعبور و کوهستانی با مناظر بینظیر گذر کنید تا به رجایی دشت برسید. سپس سه ساعت دیگر مسیر خود را ادامه دهید و با دیدن دوراهی، وارد جادهی دریاچه اوان شوید. در ادامه پس از طی هشت کیلومتر و عبور از روستای زر آباد به دریاچه اوان خواهید رسید.
- فاصله دریاچه اوان تا قزوین: ۷۵ کیلومتر
- فاصله دریاچه اوان تا تهران: ۲۱۵ کیلومتر
- فاصله دریاچه اوان تا کرج: ۱۷۵ کیلومتر
- فاصله دریاچه اوان تا همدان: ۳۱۴ کیلومتر
- فاصله دریاچه اوان تا قلعه الموت: ۳۸ کیلومتر
در این مقاله به معرفی دریاچه اوان در الموت قزوین پرداختیم. این دریاچه یکی از زیباترین جاذبههای طبیعی استان قزوین و منطقهی الموت است که فاصلهی کمی تا شهر کرج و تهران دارد. در صورتی که تمایل دارید سفر یک روزه به یک منطقهی زیبا را تجربه کنید پیشنهاد میکنیم راهی دریاچه اوان الموت شوید. قطعا از دیدن این دریاچهی زیبا در میان کوههای استوار لذت خواهید برد.
۳ نظرات