کشورمان ایران پر است از جاذبههای طبیعی مختلف که هوش از سر هر گردشگری میبرد. بسیاری از این مناطق دیدنی طبیعی زیبا در خطهی شمالی کشورمان واقع شدهاند. از جمله این مناطق در استان مازندران باید از دریاچه الندان ساری نام برد که همچون گذرگاهی از رؤیا به واقعیت رخ مینماید. با الی گشت همراه باشید تا بیشتر با این دریاچه دیدنی آشنا شویم.
دریاچه الندان که محلیها به آن «آببندان پله ازنی» هم میگویند از منحصربهفردترین و شگفتانگیزترین دریاچههای ایران و از دیدنی ترین مناطق مازندران به شمار میرود. جالب است بدانید آب این دریاچه زیبا و طبیعی، فقط با نزولات جوی و بارش برف و باران تأمین میشود.
در حقیقت هیچ رودخانه یا چشمهای در شکلگیری این دریاچه دخیل نیست. علاوه بر این تغییر مساحت دریاچه الندان در فصلهای پر بارش و کم بارش سال، از جمله خصوصیات خاص آن به حساب میرود.
این دریاچه شامل گسترهای ۱۷ هکتاری میشود که با افزایش بارندگی، به ۳۰ هکتار میرسد و آب شالیزارهای اطراف را تأمین میکند. باید اضافه کرد که جنگل سبز و انبوه الندان یا پله هم در اطراف این دریاچه، زیبایی و جذابیت این منطقه را دوچندان کرده است.
درباره تاریخچه دریاچه الندان باید گفت که به باور کارشناسان این دریاچه از قدمتی دیرینه برخوردار است. در حقیقت پیدایش این دریاچه را به دورهای از زمینشناسی موسوم به «کواترنری» نسبت میدهند.
به همین خاطر این دریاچه زیبا را از قدیمیترین جلوههای طبیعی مازندران میدانند که حدود ۲٫۵ میلیون سال از عمرش میگذرد.
همچنین خوب است بدانید بزرگترین اتفاق در دوره کواترنری پراکندگی انسانها بوده است. با توجه به اینکه دگرگونیهای شدید آب و هوایی در این دوره اتفاق افتاده بعید به نظر نمیرسد که انسان هم نقش کوچکی در تشکیل دریاچه الندان داشته باشد.
لازم به ذکر است که این جاذبه طبیعی و دیدنی در استان مازندران، در آبانماه سال ۱۳۹۴، در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
همانطور که گفتیم یکی از خصوصیات منحصربهفرد دریاچه الندان، تأمین آب آن از بارش بارانهای فصلی است. در واقع هیچ رودخانهای به سمت این دریاچه جریان ندارد و آب آن تنها با نزولات آسمانی تأمین میشود.
جنس خاص خاک این منطقه و نفوذناپذیری آب در آن و همچنین شیب زمین و فرم قرارگیری آببندان، از دیگر علل تشکیل و دوام دریاچه ذکر میشود.
در فصول گرم سال که میزان بارندگی کم است، وسعت دریاچه را در حدود ۱۷ هکتار تخمین میزنند. در صورت افزایش بارندگی یا در فصول سرد و پر بارش سال، حجم آب دریاچه تقریباً دو برابر میشود و وسعت آن به ۳۰ هکتار افزایش پیدا میکند.
بنابراین، هرچه باران بیشتر ببارد؛ دریاچه الندان هم آب بیشتری ذخیره میکند و بزرگتر میشود. به همین خاطر است که به این دریاچه «آببندان» هم گفته میشود و از آب آن، در شالیزارهای روستاهای اطراف استفاده میکنند.
بهار یکی از بهترین فصلها برای سفر به دریاچه الندان ساری به شمار میرود. در این فصل گیاهان دوباره جوانه میزنند و زیبایی و آب و هوای متعادل بهار در انتظار گردشگران است. تابستان این منطقه گرم است و با وجود زیباییهای طبیعی، تحمل هوای گرم و شرجی برای همگان ممکن نیست.
در پاییز هم محیط این دریاچه زیباست و هوا مطلوب و خنک است. در این فصل رنگارنگ جنگل پر از برگهای زرد و نارنجی میشود و منطقه برای عکاسی بسیار مناسب خواهد بود.
زمستانهای دریاچه الندان اما بسیار سر است و جنگل و دریاچه در هوای سرد و گاهی برفی یا بارانی فرو میرود و حتی گاهی آب دریاچه هم یخ میزند. اردکهای وحشی مهاجر و سطح منجمد دریاچه از زیباییهای این فصل دریاچه است؛ اما به دلیل سرمای هوا سفر به این منطقه را در این فصل توصیه نمیکنیم.
پوشش گیاهی منطقه دریاچه الندان بسیار متنوع است. درختچههای ولیک، تلکا و ازگیل و انواع گیاهان دارویی، گل بنفشه و الزی که همان پیازچه وحشی است، در این ناحیه به وفور به چشم میخورند. گیاهان دارویی این منطقه در بهار بیشتر خودنمایی میکنند گرچه در فصلهای دیگر سال هم کم و بیش میتوان آنها را پیدا کرد.
علاوه بر این درختان سرسبز و جنگل های هیرکانی، این دریاچه را همچون گنجی ارزشمند در آغوش گرفته و برای میلیونها سال از آن محافظت کردهاند. با شروع بهار، دامان سرسبز این ناحیه سرشار از بنفشههای وحشی و گیاهان دارویی معطر میشود که بوی خوش خود را بیدریغ در فضا میپراکنند.
پوشش جانوری منطقه دریاچه الندان هم بسیار متنوع است. از گونههای خاص جانوری، اردک وحشی است که زمستانها به این دریاچه کوچ میکنند. این منطقه همچنین دارای آبزیان و ماهیهای گوناگونی هم هست. شما میتوانید اغلب گونههای جانوری این منطقه را در فصل بهار مشاهده کنید.
موقعیت مکانی دریاچه الندان و قرار گرفتنش در میان جنگلهای پهنبرگ و ماهیت خاک نفوذناپذیر آن، باعث ماندگاری و بقای آب این دریاچه شده و در فصول کم بارش هم مانند نگینی درخشان میدرخشد.
همچنین آب شیرین و خاک حاصلخیز این منطقه باعث رشد گیاهان متفاوت و خاصی شده است. برخی از این گیاهان معطر با خواص درمانی، در طب سنتی ایرانی مورد استفاده قرار میگیرند. گلهای بنفشه و الزی (پیازچه وحشی) هم در این منطقه رشد میکنند و در بهار میرویند.
در پاییز رشد درختچههای ولیک، ازگیل و تلکا در اطراف دریاچه، تصویر پاییزی و رنگارنگ آن را تکمیل میکند.از دیگر دیدنیهای این دریاچه، رودخانهای در نزدیکی آن است که آب سالم و شیرین و گوارایی دارد و معمولا برای نوشیدن مورد استفاده قرار میگیرد.
در محیط اطراف این رود از سرچشمه تا زمینهای کشاورزی هیچ سکونتگاهی وجود ندارد و به همین خاطر آلودگیهای محیطی، وارد آب این رودخانه نمیشود.
اما شاید پس از خواندن درباره دریاچه الندان ترغیب شده باشید به این منطقه سفر کنید و بخواهید بدانید چه تفریحاتی میتوانید در این ناحیه انجام دهید. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا به معرفی برخی از این فعالیتهای مفرح بپردازیم.
از جمله فعالیتهایی که میتوانید در این منطقه انجام دهید باید به کوهنوردی اشاره کرد. مسیر این دریاچه جنگلی و کوهستانی است و چنانچه بخواهید به جاهای دیدنی ساری نزدیک دریاچه الندان هم سری بزنید، بیشتر مسیر پیش رویتان کوهستانی است.
پس اگر به کوهنوردی علاقه دارید تجهیزات مناسب به همراه داشته باشید و در این منطقه به کوهنوردی بپردازید.
یکی دیگر از فعالیتهای فرحبخشی که میتوانید در کنار دریاچه الندان انجام دهید، پیاده روی و گشت و گذار و طبیعت گردی در اطراف دریاچه و دل جنگلهای هیرکانی است. به هنگام پیادهروی در این منطقه حواستان به طبیعت اطراف باشد تا آسیبی نبیند. همچنین مواظب باشید در جنگل انبوه مسیرتان را گم نکنید.
اگر عاشق قایق سواری هستید خبر خوب برای شما این است که در دریاچه الندان امکان قایق سواری برای گردشگران مهیاست. در این دریاچه تعدادی قایق موتوری و پدالی وجود دارد که میتوان از آنها استفاده کرد و سفر کوتاهی روی آب داشت.
البته از آنجایی که این قایقها متعلق به محلیها هستند باید قبل سوار شدن کرایه آن را پرداخت کنید.
یکی دیگر از تفریحاتی که افراد خوش ذوق در سفر به مناطق طبیعی زیبا انجام میدهند عکاسی از طبیعت است. منظرههای تماشایی که دریاچه الندان و جنگلهای اطراف دارند، سوژههای فوقالعادهای برای عکاسی به شمار میروند.
توصیه ما به شما این است که به هنگام صبح از این دریاچه بازدید کنید تا نور بهتری برای عکاسی داشته باشید.
از دیگر فعالیتهایی که بسیاری از گردشگران در چنین مناطقی انجام میدهند پیک نیک و کمپینگ است. در سفر به این دریاچه دیدنی هم میتوانید در کنار دریاچه الندان به همراه همراهان خود کمپ و پیکنیک کنید و از طبیعت زیبا و مناظر تماشایی اطراف لذت ببرید.
امکان شنا هم در دریاچه وجود دارد؛ اما با توجه به نامشخص بودن عمق دریاچه و نبود غریق نجات در منطقه توصیه میکنیم لب دریاچه شنا کنید. همچنین این دریاچه یک مکان طبیعی است و آلودگیهایی دارد که میتواند موجب بیماریهای گوارشی شود.
علاوه بر این با شنا کردن در این منطقه اکوسیستم طبیعی جانوران آبزی در معرض خطر قرار میگیرد پس بهتر است از این گزینه صرف نظر کنید.
برای بازدید از دریاچه الندان باید خود را به روستای ازنی برسانید. این روستا در دامنه کوهی به نام ازنی کوه، در قسمت جنوب شهر ساری و در فاصله ۲۰ کیلومتری کیاسر، در دهستان چهاردانگه واقع شده و با شهر ساری حدود ۶۵ کیلومتر فاصله دارد.
با گذر از حدود ۶۰ کیلومتر از شهر ساری به جاده کیاسر، به یک پمپ بنزین خواهید رسید که در سمت راست آن، تابلوی الندان دیده میشود.
جادهای که در این قسمت وجود دارد، تا حدود هفت کیلومتر (تا روستای ازنی) آسفالت بوده و بعد از آن، باید راه خاکی را تا آببندان پله ازنی (با حدود ۱٫۵ کیلومتر فاصله) بپیمایید. راهی که در نهایت، به دریاچه الندان میرسد.
در این مقاله از الی گشت به معرفی یکی از دیدنیترین جاذبههای طبیعی خطهی شمالی کشورمان یعنی دریاچه الندان ساری پرداختیم. آب این دریاچه طبیعی از نزولات جوی و بارش باران تأمین میشود و حجم آن در طول سال متغیر است. اگر به استان مازندران و ساری سفر میکنید بازدید از این دریاچه تماشایی را از دست ندهید.
آدرس دقیق این دریاچه عبارت است از: مازندران، ساری، ۶۵ کیلومتری جنوب شهر ساری،۲۰ کیلومتری کیاسر، دهستان چهاردانگه، دامنه ازنی کوه.
گرچه این دریاچه در تمام فصول سال دیدنی است؛ اما فصل بهار و پاییز بهترین زمان برای بازدید از آن است.
از جمله امکانات رفاهی دریاچه الندان باید به سرویس بهداشتی، سوپرمارکت و بوفه، قایق موتوری و پدالی و چند آتلیه عکاسی اشاره کرد.
از جمله این تفریحات باید از کوهنوردی، پیادهروی و طبیعت گردی، قایق سواری، عکاسی و کمپینگ و پیکنیک نام برد.
مطالب مرتبط : تالاب لیپار دریاچه صورتی ایران در شهر چابهار دریاچه قو جواهرده رامسر، لوکیشن سریال های عاشقانه! دریاچه آویدر، رویایی از جنس طبیعت