دانشگاه قرویین یکی از جاذبه های دیدنی در مراکش است. در سده های اخیر شاهد افتتاح دانشگاه های مختلفی در سراسر جهان بودیم و امروزه در تمامی کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته می توان دانشگاه های معتبر و بزرگی را مشاهده کنید. دانشگاه ها امروزه مهم ترین مکان تولید علم به حساب می آیند و دولت ها با افتتاح دانشگاه های مختلف تلاش می کنند تا افراد نخبه علمی را تربیت کرده و از آن ها در حوزه های مختلف استفاده کنند.
یکی از سوالات بسیار مهم این است که اولین دانشگاه جهان کجا بوده و کدام کشور به عنوان صاحب اولین دانشگاه در جهان شناخته می شود؟ با ما همراه باشید تا به این سوال بسیار مهم پاسخ داده و در رابطه با آن توضیحاتی را به شما ارائه دهیم.
برای آشنایی بیشتر با کشور مراکش، مطالعه این مقاله را نیز به شما پیشنهاد می کنیم: معرفی ۱۲ غذای سنتی لذیذی با آن ها عاشق کشور مراکش می شوید!
دانشگاه قرویین، اولین دانشگاه جهان در مراکش
مراکش جز کشورهای تاریخی و مهم قاره آفریقا است و به دلیل قرارگیری این کشور در شمال غرب قاره آفریقا، شاهد اتفاقات مختلفی در مراکش در طول تاریخ بودیم.
در زمان های قدیم شاهد پیشرفت بسیار زیادی در زمینه علمی در این منطقه بودیم و امروزه نیز با توجه به شرایط فعلی کشور مراکش و وضعیت آن به نسبت سایر کشورهای آفریقایی می توان گفت که مراکش به نسبت سایر کشورهای همه قاره خود، در شرایط بهتری قرار دارد.
در دوره رشد و گسترش اسلام بود که در کشور مراکش شاهد افتتاح مدرسه های مختلفی بودیم. یکی از مهم ترین مدارس این کشور که بعدها تبدیل به اولین و قدیمی ترین دانشگاه جهان نیز شد، مدرسه قرویین بود که در شهر فاس قرار دارد.
در ابتدا این مکان به عنوان یک مدرسه دینی افتتاح شد اما با گذشت شما شاهد تغییر در این مدرسه بودیم و قرویین تبدیل به اولین دانشگاه دنیا شد. بر اساس کتاب رکوردهای جهانی گینس دانشگاه قرویین به عنوان قدیمی ترین دانشگاه جهان شناخته می شود.
در دوره حکمرانی مسلمانان در منطقه آندلس، شاهد تغییرات بسیار زیادی در این دانشگاه بودیم و همچنین بخش های جدیدی به دانشگاه قرویین اضافه شد. علما و دانشمندان بسیار زیادی با تحصیل در این دانشگاه توانستند به حوزه های مختلف تسلط پیدا کرده و درهای جدیدی از علم را به روی سایر مردم جهان باز کنند.
بازدید از دانشگاه قرویین
اگر سری به کشور زیبای مراکش زدید و دوست داشتید تا بیشتر با تاریخ این کشور و جاذبه های باستانی و تاریخی آن آشنا شوید، به شما پیشنهاد می دهیم تا حتماً به سراغ شهر فاس در شمال این کشور رفته و از آن بازدید کنید.
شهر فاس با جمعیت بیش از یک میلیونی خود پس از دو شهر کازابلانکا و رباط، به عنوان سومین شهر بزرگ مراکش شناخته می شود. شما می توانید در این شهر جاذبه های تفریحی و گردشگری مختلفی را مشاهده کنید.
با وجود بخش های تاریخی بسیار زیادی که در شهر فاس وجود دارد و می توانید به سراغ آن ها بروید، اما بی شک یکی از مهم ترین آن ها، که گردشگران و توریست ها از آن در طول سال بازدید می کنند، دانشگاه قرویین است که از آن به عنوان قدیمی ترین دانشگاه جهان نیز یاد می شود.
خوشبختانه در سال های اخیر تلاش های بسیار زیادی برای بازسازی و احیای بخش های مختلف این دانشگاه شده است و دولت مراکش برای رشد و پیشرفت گردشگری خود تلاش کرده تا بخش های مختلف این دانشگاه که در طول سال ها با فرسودگی مواجه شده بود را ترمیم و بازسازی کند.
در حال حاضر همه می توانند از بخش های مختلف این دانشگاه بازدید کنند و حتی غیر مسلمانان نیز امکان بازدید از کل مجموعه این دانشگاه اسلامی و حتی مسجد قدیمی آن را نیز دارند. شما می توانید به راحتی به شهر فاس رفته، سپس به سراغ این مجموعه تاریخی و شگفت انگیز بروید و از تمامی بخش های این مجموعه دیدن کنید.
مسجد قرویین
علاوه بر دانشگاه، در مجموعه قرویین شاهد مسجدی به همین نام نیز هستیم که پر از جلوه های بصری، کاشی کاری های ظریف و تزیینات مختلف است. بخش بسیار زیادی از تزئینات و زیبا سازی های این مسجد به دوران حکومت اسلامی مرابطون باز می گردد و در دوره ای که این حکومت اسلامی بخش های مختلفی از مراکش و همین طور بخش زیادی از منطقه آندلس را در اختیار داشت و بر آن حکمرانی می کرد، شاهد تغییرات مختلفی در این مسجد بودیم. این سلسله در قرن ۱۲ تغییرات بسیار زیادی در مجموعه قرویین به وجود آوردند و حتی بخش های مختلفی را به بنای اصلی اضافه کردند.
تاریخچه قدیمی ترین دانشگاه جهان
اگر بخواهیم نگاهی به تاریخچه دانشگاه قرویین به عنوان قدیمی ترین دانشگاه جهان بیاندازیم، باید گفت که در ابتدا قرویین شامل یک مدرسه و مسجد بود و افراد بسیار زیادی در مدرسه این مجموعه تحصیل می کردند.
تاریخ افتتاح این مدرسه به سال ۸۶۹ میلادی باز می گردد. پس از گذشت سال ها و در سال ۱۹۴۷ بود که مدرسه قرویین تبدیل به دانشگاه شد. در طی سال ها به بنای اصلی این مجموعه کتابخانه نیز اضافه شد.
در زمان تاسیس این مدرسه، تمرکز اصلی بر آموزش های مذهبی و دینی بود اما بعدها موضوعات دیگری همچون زبان شناسی، موسیقی، دستور زبان، نجوم، پزشکی و… نیز در این مدرسه تدریس شد و افراد می توانند در حوزه های مختلف در این دانشگاه درس بخوانند.
امروزه یکی از بخش های بسیار مهم مجموعه قرویین کتابخانه آن است که در آن بیش از ۴ هزار نسخه خطی نادر و مهم نگهداری می شود. سلسله مرینیان توانست این مجموعه را گسترش داده و فضای مناسبی برای آن در نظر بگیرند. همچنین در این دوره بیش از ۲۰۰ هزار دست نوشته قرون وسطی جمع آوری و در این کتابخانه قرار گرفت.
با وجود این که بسیاری از منابع مکتوب در مورد تاریخ اسلام که در دانشگاه موصل قرار داشته اند، از بین رفته اند، امروزه کتابخانه مجموعه قرویین اهمیت بسیار زیادی داشته و از آن به عنوان یکی از مهم ترین و بهترین کتابخانه های جهان اسلام و جهان عرب نام می برند. یکی از آثار نفیسی که در کتابخانه این مجموعه قرار دارد و می توانید از آن بازدید کنید، قرآنی متعلق به قرن نهم هجری است.