داستان پیدایش و بازنشستگی هواپیمای کنکورد

هواپیمای کنکورد

هواپیمای کنکورد در مارس ۱۹۶۹ در شهر تولوز فرانسه در میان استقبال و انتقادهای موجود برای نخستین بار پرواز کرد. این هواپیما برای نخستین بار در اکتبر همان سال مشکل صدا را رفع کرد. هشت سال بعد، نخستین پروازهای تجاری از لندن و پاریس به نیویورک آغاز شد و سپس به رغم سفارش های خارج از کشور برای ۲۰۰ نمونه از هواپیما، به دلیل هزینه بالای سوخت و تعمیرات و اعتراضات گروه های محیط  زیست، تنها ۲۰ نمونه از این هواپیما ساخته شد.

مطالب مرتبط:
هواپیماهایی که باعث تغییر شکل هواپیماهای قرن اخیر شدند(قسمت اول)
مروری بر تاریخچه ی صنعت هوانوردی; بوئینگ

با تولید کنکورد که موتورهای معروف ۵۹۳ اولمپیوس رولزرویس در آن استفاده شده بود (قوی ترین موتورهای هواپیمایی در بخش بازرگانی)، اروپا روی سرعت این هواپیما شرط بندی می کرد. این شرکت، مسافران ثروتمند مانند ستارگان سینما و موسیقی، دیپلمات ها و تاجران ارشد را با ارائه بهترین نوشیدنی ها و خاویار در پروازهای آن سوی اقیانوس اطلس جذب می کرد. همزمان با آمریکایی ها که در ساخت هواپیمای فراصوتی برای خود شکست خورده بودند، بر اندازه هواپیما تمرکز کردند که در مدت زمان طولانی ثابت شده نتیجه بخش است.

از همان ابتدا کنکورد در ظاهر (زیبا و کارآمد)، هزینه بالا، سرعت بی همتا و تجملاتش منحصر به فرد بود. این هواپیما که برای افراد معروف و ثروتمند جذابیت داشت، در دوران حکومت ۲۷ ساله خود همیشه در رسانه ها نشان داده می شد.

فیل کالینز، ستاره موسیقی پاپ، در سال ۱۹۸۵ کنسرتی را در لندن اجرا کرد و پس از اتمام آن با کنکورد پرواز کرد و ادامه اجراهای جهانی تلویزیونی خود را چند ساعت بعد در فیلادلفیا شروع نمود. از آن جا که افراد مشهوری که زندگی شان در رسانه ها و نشریه ها دنبال می شود، با این هواپیما سفر می کردند، نام هواپیمای کنکورد بر سر زبان ها افتاد و با کامیابی، شهرت و ابتکار در فناوری مترادف شد.

مسافران با پرداخت هزینه ای برابر ۱۲ هزار دلار برای هر سفر رفت و برگشت، قادر بودند با سرعت فراصوت ۲ ماه در کنار ستارگان و افراد خانواده سلطنتی، در کمتر از ۵/۳ ساعت از لندن به نیویورک سفر کنند. از زمان از رده خارج شدن هواپیمای کنکورد در سال ۲۰۰۳، بیشتر بر ظرفیت هواپیما و هزینه کم پرواز تأکید می شد تا سرعت و پرداخت مبلغ اضافه. پس از ۲۷ سال، محصول معروف فناوری دهه ۶۰م. با بال های دلتا شکل و دماغه نوک تیزش بالاخره زمین گیر شد و ۱۴ ناوگان قوی آن به موزه های سراسر جهان اهدا گردید.

دوره این هواپیمای فراصوت به دلیل هزینه های رو به افزایش تعمیرات، رکود اقتصاد جهانی، افزایش قیمت سوخت، از دست دادن اعتبار پس از یک سقوط فاجعه آمیز در سال ۲۰۰۰ در پاریس که ۱۱۳ کشته بر جای گذاشت و کاهش رزروهای ناشی از این اتفاق، پایان یافت. این سقوط مرگبار باعث شد از تمام هواپیماها برای ۱۵ ماه استفاده نشود و هزینه ای معادل ۳۶ میلیون دلار برای تعمیرشان صرف گردد.

به دنبال آن، هواپیمای کنکورد در جذب دوباره تعداد کلی مسافران ناموفق بود. امروزه در صنعت هوانوردی هواپیماهایی محکم تر، آهسته تر و با ظرفیت هایی بیشتر کاربرد دارند. جدید ترین هواپیمای مورد استفاده ایرباس ۳۸۰ است؛ یک هواپیمای دو طبقه  برای ۵۵۵ مسافر که شامل کابین های تخت دار، اتاق برای خدمه و بخش های اداری می شود.

مطالب مرتبط

هتل یا هتل آپارتمان؟ کدام یک برای اقامت بهتر است؟

همه چیز در مورد تحصیل در رشته گردشگری

برج آزادی، نماد شهر تهران و همه آنچه که باید بدانید