انتخاب مقصد برای سفر به عوامل مختلفی بستگی دارد. به عنوان مثال اینکه قبلاً به کدام شهرها و کشورها سفر کرده اید. جاذبه های گردشگری کشورهای مختلف چیست. اینکه شما به چه نوع تفریحاتی علاقمند هستید. در چه فصلی از سال قصد سفر دارید و آب و هوای کشور مقصد در آن موقع از سال چطور است. پاسخ به تمامی این سوال ها می تواند به شما کمک کند مقصدی را انتخاب کنید که بهترین تجربه سفر را برای شما به ارمغان بیاورد. اما نکته مهمی که هرگز نباید از آن غافل شوید امنیت شماست. به خصوص اگر می خواهید به کشوری برای اولین بار سفر کنید، باید از وضعیت امنیت آن کشور اطلاعات کافی به دست آورید و اطمینان حاصل کنید که خطری متوجه شما نخواهد بود. ممکن است قید سفر به کشوری را که از امنیت بالایی برخوردار نیست به کل بزنید. شاید هم شما جزو آن دسته از افراد اهل خطر باشید که ماجراجویی را ترجیح دهید. یا شاید اصلاً انتخاب با شما نیست و برای مقاصد کاری و تجاری مجبور به مسافرت به کشوری هستید که امنیت بالایی ندارد. در هر صورت داشتن پیش زمینه و اطلاعات کافی به شما کمک می کند خود را برای آنچه ممکن است پیش رو داشته باشید آماده سازید. ما در این مقاله قصد داریم فهرست کشورهایی را که از نظر امنیت و از نظر پزشکی و سلامت پرخطر محسوب می شوند در اختیار شما می گذاریم. همچنین فهرست امن ترین کشورها را هم در این مقاله مرور می کنیم تا با توجه به آن بتوانید با دید بهتری مقصد سفر خود را انتخاب کنید.
معیار انتخاب کشورهای خطرناک برای مسافرت چیست؟
سازمان امداد جهانی هر ساله نقشه ای را آماده می کند و در اختیار مسافران قرار می دهد تا با توجه به آن بتوانند با آگاهی بیشتر نسبت به وضع امنیت در کشورهای مختلف، مقصد خود را انتخاب کرده و با خیالی آسوده سفر کنند. در این نقشه که امنیت کشورها به ترتیب از ناامن ترین تا ایمن ترین با رنگ های زرشکی، قرمز، نارنجی، زرد و سبز نشان داده شده، کشورها از نظر میزان امنیت بر اساس تهدیدی ناشی از خشونت سیاسی (شامل تروریسم، شورش، ناآرامی های سیاسی و جنگ)، ناآرامی های اجتماعی (شامل فرقه گرایی، خشونت قومی و نژادی)، میزان خشونت های فردی و جرایم خیابانی بررسی می شوند.
البته عواملی مانند ساختار حمل و نقل داخلی آن کشور، وضعیت و میزان پیشرفت صنایع، سطح کیفیت خدمات ایمنی و اورژانسی و پزشکی همچنین میزان آسیب پذیری آن کشور نسبت به بلایای طبیعی نیز در این ارزیابی مد نظر گرفته می شوند.
البته باید این نکته مهم را اضافه کنم که نقشه سازمان امداد جهانی امسال تفاوت فاحشی با سال های پیش دارد و آن هم اضافه شدن میزان خطر ناشی از شیوع ویروس کرونا در کشورهای مختلف جهان است.
کدام کشورهای دنیا از همه خطرناکترند؟
در نقشه ای که برای سال ۲۰۲۱ ارائه شده، نام ۱۴ کشور در میان پرخطرترین کشورهای جهان به چشم می خورد. این کشورها که عموماً در آفریقا و همچنین در خاور میانه قرار دارند عبارتند از: افغانستان، یمن، سوریه، لیبی، مالی، سومالی، سودان جنوبی، جمهوری آفریقای مرکزی، بخشی از نیجریه، جمهوری دموکرات کنگو، اوکراین، پاکستان، عراق و مصر.
این کشورها عموماً فاقد نیروی کنترل از سوی یک دولت متحد مرکزی اند و بخش عمده ای از خاک این کشورها در بی قانونی به سر می برد یا به صورت حکومت های محلی خودمختار اداره می شوند. خطر حمله جدی از سوی گروه های مسلح برای مسافران و تاجران و کارمندان شرکت های خارجی در این کشورها وجود دارد. البته بسیاری از این کشورها سیستم مسافربری درستی هم نداشته و اساساً برای خارجی ها غیرقابل دسترس اند.
اما امن ترین کشورها کدامند؟
در نقشه ای که از آن یاد کردیم فهرست کم خطرترین کشورها هم به چشم می خورد که می توانند مقصد خوب و مطمئنی برای سفر باشند. امن ترین کشورهای جهان در سال ۲۰۲۱ عبارتند از: آمریکا، کانادا و بیشتر بخش های اروپا که البته در بین آنها کشورهای حوزه اسکاندیناوی با ناچیزترین میزان خطر به عنوان امن ترین کشورهای دنیا شناخته می شوند.
کرونا ویروس و میزان امنیت کشورها
این نقشه میزان امنیت کشورها را به لحاظ پزشکی و سلامت هم ارزیابی می کند، به این معنا که شانس ابتلا به بیماری در حین سفر به این کشورها چقدر است. پیش از اینکه همه گیری ویروس کرونا آغاز شود، کشورهایی با بالاترین خطر از نظر پزشکی عبارت بودند از ونزوئلا، نیجریه، لیبی، سومالی، سودان جنوبی، اریتره، یمن، بورکینافاسو، گینه، سوریه، افغانستان و عراق. و امن ترین و سالم ترین کشورها به لحاظ پزشکی شامل انگلستان، اروپای غربی، آمریکا، کانادا و آفریقای جنوبی با کمترین میزان تهدید سلامت مسافران می شدند. این تقسیم بندی بر اساس عوامل مختلفی از جمله شیوع بیماری های عفونی تا عوامل محیطی و استانداردهای خدمات پزشکی صورت می گرفت.
کشورهای آمریکا، برزیل و هند برای امسال از نظر شیوع ویروس کووید، با میزان خطر متوسط ارزیابی شده اند
در این نقشه کشورهایی مثل روسیه و افغانستان به عنوان کشورهای با خطر بالای شیوع کرونا طبقه بندی شده اند. و تنها کشور گرجستان به عنوان با ریسک بسیار بالا طبقه بندی شده است.