ایران سرزمینی با اقلیم طبیعی خارقالعاده و دیدنیها و جاذبههای طبیعی شگفتانگیز فراوان است. به همین خاطر از گذشته تاکنون جای جای آن مقصد محبوب گردشگری به شمار میرفته است. یکی از دیدنیترین استانهای کشورمان به لحاظ داشتن آب و هوا و طبیعت منحصر به فرد استان کهگیلویه و بویر احمد است. در این مقاله از الی گشت قصد داریم شما را با یکی از بهترین جاذبههای این استان یعنی تنگه چیتاب آشنا کنیم.
تنگ چیتاب که با نام تنگه چیتابه و تنگه چیتاوه هم شناخته میشود در ۴۰ کیلومتری یاسوج قرار گرفته و از زیباترین جاذبههای گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد به حساب میرود. بومیان این منطقه این تنگه را چیتاوه خطاب میکنند.
این تنگه زیبا از مهمترین جاذبه های گردشگری یاسوج به شمار میرود که سالانه گردشگران بسیاری از سراسر ایران را به سود خود میکشاند. این تنگه در کنار روستای پراشکفت واقع شده و گاهی اوقات با این نام هم شناخته میشود.
تنگه چیتاب از یک طرف رودخانه پر تلاطم کبگیان را در دل خود جای داده و از طرف دیگر مشرف به کوههای مرتفع زیبایی میشود که ابهت طبیعی این منطقه را به رخ بازدیدکنندگان میکشند.
همچنین مجاورت این تنگه با مراتع وسیع سرسبز زیبایی منحصر به فردی به آن بخشیده است. به همین خاطر این تنگه را با عنوان بهشت کوچک یاسوج هم میشناسند.
همانطور که گفتیم تنگه چیتاب یا چیتابه در نزدیکی روستای تاریخی پراشکفت و در فاصله ۷۶ کیلومتری شهر یاسوج واقع شده. طبق تحقیقات محققان روستای لر نشین و لر زبان پراشکفت قدمتی دیرینه دارد و آثار بدست آمده از حفاریهای باستانشناسان در این روستا نشان میدهند که سابقه سکونت انسانها در آن حتی به سالهای قبل از ۱۱۰۰ شمسی بازمیگردد.
اغلب اهالی روستا از راه ماهیگیری، دامپروری و کشاورزی روزگار میگذرانند. رودخانه کبگیان که از میانه این روستا عبور میکند به تنگه چیتاوه میرسد و در نهایت به رود کارون سرازیر میشود. قرارگیری این رود در میانه تنگه در کنار تصویر آسمان آبی و کوههای سنگی باشکوه همگی جلوهای بهشتی به تنگه چیتاب بخشیدهاند.
وجه تسمیه این روستا میتواند شامل موارد مختلف زیر شود: پِرِشکفت: (Preshkaft) مکانی که پر از اشکفت است. پراشکفت: (Pareshkaft) مکانی در حاشیه اشکفتهای فراوان. پیراشکفت: (Pireshkaft) اشکفتهایی که مکان مقدسی برای پیران (بزرگان، کهنسالان و دراویش) بوده است.
تنگه چیتاب یاسوج یکی از چشمنوازترین مناظر زیبای طبیعی منطقه را دارد که شامل کوههای مرتفع، مناطق جنگلی و یک رودخانه پر جنب و جوش است که سد انتهایی آن امکان شنا را برای گردشگران منطقه فراهم ساخته است.
شرایط آب و هوایی مطلوب منطقه تنگه چیتاب منجر به شکلگیری یکی از غنیترین و متنوعترین پوششهای گیاهی شده است.
انواع گیاهان دارویی و درختان جنگلی کمیاب در حوالی این تنگه رشد کردهاند که از میان آنها میتوان به گیاهانی نظیر بنه، بلوط، سیسه، گیلاس کوهی، ریواس، قارچ، کارده، کنگر، کاسنی، خاکشیر و بومادران اشاره کرد.
گذرگاههای اصلی این تنگه آب رودخانه است و اگر بخواهید زیباییهای تمام تنگه را از نزدیک ببینید چارهای جز گذر از آب رودخانه ندارید. به همین خاطر باید خود را برای عبور از آب با پای پیاده آماده کنید و با کمک گرفتن از تجهیزات ضد آب به راحتی از آبهای سرد تنگه بگذرید.
همانطور که گفتیم آب و هوای بینظیر منطقه تنگه چیتاب باعث شده تا پوشش گیاهی غنی و منحصر به فردی در این ناحیه شکل بگیرد. از جمله درختان موجود در این منطقه میتوان به بلوط، بنه، سیسه، کله خونگ، گیلاس کوهی (تگ)، انجیر کوهی (کره تل)، بادام کوهی و کیکم اشاره کرد.
علاوه بر این گیاهان دارویی همچون کنگر، بیلهر، ریواس، قارچ، بن سرخ (لیزک)، لوپو، کارده، تره کوهی، جاشیر، موسیر، سیر، آب اندول، برنجاس (بومادران)، درمه، حلپه، خاری، پشموک، خاکشیر، انگیون، کاسنی و بسیاری گیاهان دیگر هم در این منطقه رشد میکنند.
آب و هوا در منطقه تنگه چیتاب اغلب معتدل است، اما به دلیل این که دمای آب رودخانه بسیار سرد است توصیه میکنیم در فصلهای گرم سال یعنی تابستان و بهار به بازدید از این تنگه تماشایی بروید. با وجود خنکی دلپذیر هوا در این فصول کوهنوردی لذتبخش خواهد بود و شنا در رودخانه تنگه هم آسانتر خواهد بود.
علاوه بر آن درختان و گیاهان در این فصلها سرسبزتر از همیشه هستند و تنگه در اوج زیبایی خود قرار دارد. در فصلهای زمستان و پاییز احتمال یخبندان آب رودخانه وجود دارد و آبتنی در سد این تنگه و همچنین گذر از مسیرهای آبی آن به دلیل سرمای سوزان آب بسیار سخت میشود.
با این وجود اگر در فصلهای سرد سال به این ناحیه سفر میکنید حتماً از قبل شرایط آب و هوایی را بررسی کنید و با در نظر گرفتن خطرات احتمالی، تجهیزات کامل به همراه داشته باشید تا خاطره زیبایی از بازدید از این جاذبه طبیعی با خود به خانه ببرید.
برای رفتن به تنگه چیتاب، باید از شیراز به یاسوج بروید و مسیر شهر کرد را ادامه بدهید. بعد از حدود ۱۰ کیلومتر زیر اولین پل به سمت چپ پیچید و به شهر چیتاب رسیدید که حدود ۴۰ کیلومتر است، بعد از فلکه اول چیتاب هم سمت چپ را ادامه بدهید تا به روستای سیلارستان برسید.
آخر روستا میتوان ماشین را پارک کرد. در آنجا سد چیتاب نمایان است. برای وارد شدن به دریاچه و رودخانه پوشیدن جلیقه نجات الزامی است.
با ورود به رودخانه متوجه آب بسیار سرد آن خواهید شد که مخصوصاً افراد دارای ناراحتی قلبی باید از پا گذاشتن در آن دوری کنند. مسیری حدود ۴۰۰ متر را که شنا کنید و بعد از حدود ۲ ساعت آبنوردی ودرهنوردی به تنگ بعدی میرسید.
به دلیل عدم وجود امکانات رفاهی و تفریحی در حوالی تنگه چیتاب، باید انتظار چالشهای بینراهی را در این سفر داشته باشید و از قبل خود را برای آنها آماده کنید.
چنانچه دارای محدودیت جسمانی خاصی هستید توصیه میکنیم از رفتن به درون آبهای رودخانه خودداری کنید. سعی کنید در هنگام عبور از آبهای رودخانه به صورت گروهی و با استفاده از طناب حرکت کنید و حتماً نکات ایمنی را در طول مسیر رعایت کنید.
داشتن یک کولهپشتی که حاوی لوازمی همچون جلیقه نجات، آب معدنی، کاور ضد آب برای موبایل، جعبه کمکهای اولیه، کلاه آفتابگیر و خوراکی باشد هم برای چنین سفری ضروری است.
کفش آب نوردی یا کفش اسپورت با کفی نرم و ضخیم، طناب انفرادی (یا یک طناب ۲۰ متری برای همه) و کرم ضد آفتاب از دیگر وسایل ضروری بازدید از تنگه چیتاب به حساب میروند.
شاید با خواندن درباره تنگه چیتاب ترغیب شده باشید به این ناحیه گردشگری سفر کنید و بخواهید بدانید با بازدید از آن چه فعالیتها و تفریحاتی میتوانید انجام دهید تا اوقات خوشی را سپری کنید. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا به معرفی برخی از این تفریحات بپردازیم.
شنا کردن در رودخانه و سد تنگه چیتاب تفریحی است که اغلب طبیعتگردان در تورها و دورهمیهای خود به آن علاقه دارند. به خصوص آبتنی در آب در هوای تابستان بسیار دلچسب است. برای این کار حتماً وسایل کمکی به همراه داشته باشید و در مسیر رودخانه و تنگه از هم دور نشوید.
کوههای اطراف تنگه چیتاب، این شرایط را فراهم کردهاند که علاقهمندان به کوهنوردی چه به صورت نیمه حرفهای و چه حرفهای در آن به کوهنوردی بپردازند و از دیدن مناظر طبیعی در هنگام این کار لذت ببرند.
همانطور که گفتیم مناطق اطراف تنگه چیتاب دارای پوشش گیاهی منحصر به فرد و آب و هوای بینظیر است پس پیادهروی و طبیعتگردی در این ناحیه را نباید از دست داد. پس حتماً لباس و کفش مناسب پیادهروی به همراه داشته باشید چرا که مهمترین کاری که در این منطقه انجام خواهید داد پیادهروی است.
یکی از مهمترین لذتهای طبیعت گردان، پیکنیک، کمپینگ و چادر زدن در فضای باز است تا شب بساط آتشی فراهم شود و زیر آسمان کنار هم وقت بگذرانند و لذت ببرند. به خصوص در فضایی که کوه و جنگل و رودخانه در کنار هم قرار گرفتهاند، کمپ کردن تجربهی منحصر به فردی خواهد بود.
هرجا که طبیعت بکر و زیبا باشد و به هر طرف که چشم بچرخانید مناظر طبیعی بسیار زیبا ببینید، اگر خوش ذوق و قریحه و اهل هنر باشید حتماً باید دوربین عکاسی خود را به همراه ببرید تا بتوانید این جلوههای باشکوه طبیعت را در قاب خود ثبت کنید و با خود به خانه ببرید.
اما شاید بخواهید بدانید چه جاذبههای گردشگری در نزدیکی تنگه چیتاب قرار دارند تا بتوانید با یک تیر چند نشان زده و از آنها هم دیدن کنید. از جمله این جاذبهها میتوان از روستای دره گودرزی، روستای چشمه سیب دلی خمسیر، روستای میرغضب، روستای چشمه خرسی پیروزک و روستای چیتاب نام برد.
در این مقاله از الی گشت به معرفی یکی از دیدنیترین و خوشآب و هواترین جاذبههای طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد در نزدیکی یاسوج یعنی تنگه چیتاب پرداختیم. منطقهای که این تنگه در آن واقع شده دارای جاذبههای طبیعی همچون جنگل و کوه و رودخانه است و اگر اهل طبیعتگردی هستید نباید بازدید از آن را از دست بدهید.
تنگه چیتاب یا چیتابه در استان کهگیلویه و بویراحمد در نزدیکی روستای تاریخی پراشکفت و در فاصله ۷۶ کیلومتری شهر یاسوج واقع شده است.
منطقهای که این تنگه در آن واقع شده دارای جاذبههای طبیعی همچون جنگل و کوه و رودخانه و مناظر طبیعی و آب و هوای فوقالعاده است و بازدید از آن تجربهای منحصر به فرد از طبیعتگردی برایتان خواهد بود.
فصلهای بهار و تابستان از نظر آب و هوا و سرسبزی منطقه بهترین زمان بازدید از این تنگه به شمار میروند.
خیر برای بازدید از تنگه چیتاب نیاز به پرداخت هیچ هزینهای نخواهید داشت.
مطالب مرتبط : تنگ گنجه ای، گنجیه ای بی نظیر در یاسوج طبیعت بکر تنگ مهریان در یاسوج تنگ تامرادی، جاذبه ای طبیعی و تاریخی در یاسوج