تنگه تامرادی | بکر ترین دره زاگرس

تنگه تامرادی یکی از مهم ترین جاذبه های طبیعت است که به دلیل محیط جذاب اطراف خود، علاقه مندان زیادی را به خود جذب می کند. آبشارها به محیطی احتیاج دارند که علاوه بر بارندگی شدید، فضای کوهستانی نیز داشته باشند. این شرایط در کوه های زاگرس وجود دارند و به همین دلیل این مناطق پر از آبشارهای بزرگ و کوچکی هستند. استان کهگیلویه و بویراحمد، واقع در دل کوه های زاگرس، از این قاعده مستثنی نیست و با تعداد قابل توجهی آبشار، دوستان طبیعت گرد زیادی را به خود جلب می کند. در این مقاله می خواهیم درباره تنگه تامرادی صحبت کنیم. با الی گشت همراه باشید.

 خرید آنلاین بلیط هواپیما، بلیط قطار و رزرو هتل  با مناسب ترین قیمت در سامانه الی گشت

چرا باید از تنگه تامرادی دیدن کنیم؟

در فاصله ۵۰ کیلومتری جنوب غربی یاسوج، تنگه ای زیبا با آبشارهای فراوان وجود دارد که یکی از مهم ترین مقاصد گردشگری منطقه است. تنگه تامرادی علاوه بر طبیعت زیبا و گیاهان و جانوران غنی، به دلایل تاریخی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. در ایران باستان و در دوره معاصر، دو جنگ مهم در این منطقه رخ داده اند و به همین دلیل این تنگه نیز از این نظر اهمیت دارد.

تنگه تامرادی (دره تامرادی) دارای پوشش گیاهی زیادی از درختان مختلف به ویژه بلوط است. این پوشش گیاهی آنقدر غنی و متراکم بوده که دیدن آبشارها را دشوار می کند. در داخل تنگ تامرادی، تعداد نسبتاً زیادی آبشارهای بزرگ و کوچک وجود داشته که در امتداد این تنگه جریان دارند. برخی از آبشارها بلند و چشمگیر و برخی کوتاه هستند. بازدید از آبشارهای نزدیک جاده آسان است و برای همه امکان پذیر خواهد بود.

یک مسیر مشخص برای دیدن آبشارها وجود دارد که می توانید از آن ها استفاده کنید. بیشتر آبشارهای تنگه تامرادی در بالادست قرار دارند. یکی از آبشارها که بلندترین آبشار در تنگ تامرادی است، در پایین دست جاده واقع شده است که می توانید از طریق یک جاده فرعی از آن بازدید کنید. این آبشار در فصول گرم سال به ویژه هنگامی که هوا رو به گرمی میرود، هرساله پذیرای گردشگران بسیاری است.

مسیر دسترسی به تنگه تامرادی

این تنگه به همراه روستای آن جذابیت های زیادی را برای افراد فراهم کرده است و در سال های قبل به دلیل صعب العبور بودن رفتن به این آبشار و تنگه بسیار دشوار بوده است اما امروزه به دلیل ساخت جاده ها و راه ها، راحت تر می توان به این مکان سفر کرد. بهترین فصل برای سفر به این تنگه، بهار و تابستان است و در فصل زمستان آب و هوا در این مناطق بسیار سرد و طاقت فرسا می شود.

برای رسیدن به تنگه تامرادی، باید مسیر پر پیچ و خمی را طی کنید. ابتدا باید از جاده ای در دل دشت های زیبا و چشم نواز عبور کرده و سپس به سوی گردنه کوهستانی بروید  و در آخر از میان جنگل های بلوط عبور خواهید کرد. پس اگر در فصل بهار و تابستان به سراغ این تنگه زیبا می آیید، سنجاب های زیادی را مشاهده می کنید که در حال جمع آوری بلوط برای خود هستند.

تاریخچه تنگــه تامرادی

از لحاظ تاریخی این تنگه محل وقوع یکی از جنگ های تاریخی بوده است و در ورودی تنگه، شما مقبره یکی از سرداران هخامنشی را مشاهده می کنید. در طی این جنگ ها ما شاهد دلاوری های بسیاری از جانب این سرداران بوده ایم اما نقش طبیعت را نیز نباید نادیده گرفت.

یک جنگ بزرگی که در سال ۱۳۰۹ بین نیروی شاهنشاهی ارتش ایران از یک طرف و طوایف ایل بویراحمدی در سوی دیگر اتفاق افتاد، نگ تامرادی بود. ایل بویر احمد از ۷۰۰ نفر تشکیل شده و جنگجویان شاه ده هزار نفر بودند که بنظر می رسید پیروزی شان حتمی است، اما کد خدایان بویراحمدی که این جنگ را فرماندهی کرده، از مهارت های نبرد خود که با توجه به شرایط جغرافیایی تنگه تامرادی قابل پیاده سازی بر روی لشکر شاه بود، استفاده کردند و سربازان و لشکر شاهنشاهی را در تنگه تامرادی شکست دادند.

بویراحمدی ها بعد از این جنگ، به شهرت زیادی دست یافتند تا جایی که از آن ها و فنون جنگیشان در کاخ سلطنتی رضا شاه تقدیر شد و اشعاری در وصف آن ها در میان عشایر و جنوب کشور سروده شد. پس همانطور که می بینید این روستا قدمت تاریخی دارد و مردم لر زبان آن نیز دارای مذهب شیعه جعفری هستند.

آثار دیدنی تنگه تامــرادی

از جمله آثار دیدنی این تنگه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • جنگل بلوط
  • غارها
  • چشمه بلوط عسلی
  • آبشارها و حوضچه ها

در این تنگه آبشار ها و غارهای بسیاری قابل مشاهده بوده که برخی از این غارها محل لانه بسیاری از گونه های پرندگان هستند. ارتفاعات بلند با پوشش گیاهی منحصربه‌ فرد، آبشاری زیبا و آب ‌وهوای خنک و مطبوع از مهم ‌ترین ویژگی‌های این تنگه محسوب می‌ شوند. آبشار تامرادی را می توان یکی از مهم ترین جاذبه این منطقه نام برد که این آبشار ۱۵ متری به ‌همراه چهار آبشار دیگر با ارتفاع ۸ تا ۱۰ متر، همراه با حوضچه‌هایی در کنار غارها که به گذرگاه آب تبدیل شده ‌اند، طبیعت زیبایی را خلق کرده ‌اند که هر مخلوقی را به تحسین وا می دارد.

در این منطقه همچنین شاهد عبور و مرور افراد با گله حیواناتشان نیز خواهید بود که حال و هوایی دیگر به این مناطق می بخشند. اطراف این تنگه را کوه های زرآور و ساورز فرا تشکیل داده اند. این کوه های زیستگاه های جانوری بسیاری هستند از جمله سنجاب، کبک و خرس ولی به دلیل شکار غیر قانونی این حیوانات، اکنون در حال انقراض می باشند. امروزه این مناطق به دلیل عدم رسیدگی و بی اهمیتی افراد گردشگر، در حال تخریب و نابودی است و عدم وجود امکانات کافی و علائم راهنمایی و رانندگی نیز دسترسی به این مکان را دشوار ساخته است.

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد