تجزیه و تحلیل آمار گردشگری در سال ۲۰۱۴

بیش از ۱.۱ میلیارد نفر در سال ۲۰۱۴ سفر خارجی داشته اند
در سال ۲۰۱۴ آمار گردشگران بین المللی با رشد ۷/۴ درصدی، به ۱۳۸/۱ میلیارد نفر رسید. طبق پیش بینی های سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) در سال ۲۰۱۵ آمار گردشگران بین المللی ۳ تا ۴ درصد افزایش خواهد داشت، که در رشد اقتصاد جهانی تأثیر بسزایی خواهد گذاشت. نرخ رشد امسال نیز مانند ۵ سال گذشته، از حد میانگین بالاتر بوده است.

در طول سال های اخیر گردشگری به یکی از قدرتمند ترین و تأثیر گذارترین فعالیت های اقتصادی تبدیل شده که با ایجاد درآمد و اشتغال، نقش مهمی در بهبود اقتصاد جهانی خصوصاً بعد از رکود سال ۲۰۰۹، ایفا کرده است. اروپا نیز در حال خروج از وضعیت نابسامان اقتصادی است، و به همین دلیل این رشد در مورد این منطقه نیز صادق بوده است.

رشد گردشگران بین المللی سال ۲۰۱۴ در منطقه امریکا ۷ %، آسیا و اقیانوسیه ۵ %، اروپا ۴ %، خاورمیانه ۴ % و آفریقا ۲ % بوده است. زیر منطقه ی امریکای شمالی با ۸ % رشد بیشترین میزان رشد را داشته و منطقه های شمال شرق آسیا، آسیای جنوبی، اروپای جنوبی و مدیترانه ای، اروپای شمالی و کارائیب با ۷ % رشد، در رتبه دوم قرار دارند.
آمار دقیق درآمدهای گردشگری در سال ۲۰۱۴ هنوز آماده نشده، اما در سال ۲۰۱۳ درآمدهای گردشگری معادل ۱۹۷/۱ میلیارد دلار بود که نسبت به سال قبل از بحران (۲۰۰۸)، ۲۳۰ میلیارد دلار افزایش داشت.
چشم انداز مثبت به سال ۲۰۱۵
طبق پیش بینی سازمان جهانی گردشگری (UNWTO)، تعداد گردشگران بین المللی در سال ۲۰۱۵ بین ۳ تا ۴ % رشد خواهد داشت. این رشد در منطقه آسیا و اقیانوسیه و آمریکا ۴ تا ۵ %، اروپا ۳ تا ۴ %، افریقا ۳ تا ۵ % و خاورمیانه ۲ تا ۵ % خواهد بود.
طالب ریفاعی دبیر کل سازمان جهانی گردشگری در مراسم افتتاحیه همایش گردشگری جهانی مادرید عنوان کرد: «ما انتظار داریم با بهبود شرایط اقتصاد جهانی در سال ۲۰۱۵ این روند رو به رشد ادامه یابد، اگرچه چالش های زیادی را پیشرو داریم. نوسانات قیمت نفت باعث تغییر در هزینه های حمل و نقل خصوصاً از نوع هوایی می شود».
چشم انداز مثبت به سال ۲۰۱۵ توسط شاخص کانفیدنس UNWTO تأیید شده است. طبق نظر ۳۰۰ متخصص گردشگری که این شاخص را تدوین کرده اند، عملکرد گردشگری در سال ۲۰۱۵ روند رو به رشد را ادامه خواهد داد، اما با نرخ رشد پایین تری نسبت به سال گذشته.
اروپا جایگاه خود را به عنوان پربازدیدترین مقصد گردشگری دنیا حفظ خواهد کرد
اروپا با ۴ % رشد و با جذب بیش از نصف گردشگران بین المللی (۵۸۸ میلیون نفر)، پربازدید کننده ترین مقصد گردشگری دنیا در سال ۲۰۱۴ بوده است و طبق بررسی های انجام شده، یکی از مهمترین عوامل خروج از رکود اقتصادی این منطقه بوده است. اروپای شمالی، جنوبی و مدیترانه ای شاهد رشد ۷ درصدی و اروپای غربی شاهد رشد ۲ درصدی بودند، اما اروپای مرکزی و شرقی رشد صفر درصدی را تجربه کرد.
منطقه آسیا و اقیانوسیه با جذب ۲۶۳ میلیون گردشگر بین المللی شاهد رشد ۵ درصدی بود. بهترین عملکرد مربوط به شمال شرق آسیا و آسیای جنوبی (با ۷ % رشد) بود. زیر منطقه اقیانوسیه رشد ۶ درصدی و جنوب شرق آسیا رشد ۲ درصدی داشت.
منطقه آمریکا با جذب ۱۸۱ میلیون گردشگر بین الملی و با رشد ۷ درصدی، بالاترین میزان رشد را به خود اختصاص داده است. امریکای شمالی رشد ۸ درصدی، مکزیک رشد دو رقمی، کارائیب رشد ۷ درصدی، امریکای مرکزی و امریکای جنوبی رشد ۶ درصدی را تجربه کردند.
خاورمیانه با جذب ۵۰ میلیون گردشگر شاهد رشد ۴ درصدی بود. آفریقا نیز با جذب ۵۶ میلیون گردشگر رشد ۲ درصدی داشت. علیرغم شیوع ویروس ابولا در غرب آفریقا، منطقه Sub-Saharan شاهد رشد ۳ درصدی بوده است. آمار آفریقا و خاورمیانه باید با احتیاط مورد بررسی قرار گیرد زیرا نا آرامی ها در این منطقه تأثیر بسزایی بر گردشگران ورودی آن مناطق داشته است.
افزایش تقاضای بازارهای سنتی
افزایش مخارج گردشگران بین المللی از بازارهای سنتی، کاهش تقاضای بازارهای نوظهور را در سال ۲۰۱۴ جبران کرد. تعداد گردشگران چینی که به مقاصد مختلف دنیا سفر کرده اند در سال ۲۰۱۴ با ۱۱ میلیون افزایش، به ۱۰۹ میلیون نفر رسید. مخارج گردشگران چینی در سه فصل اول سال ۲۰۱۴، ۱۷ درصد افزایش داشت، که البته این نرخ رشد نسبت به سال های ۲۰۱۲ (۴۴ %) و ۲۰۱۳ (۲۶ %) کاهش داشت. چین از سال ۲۰۱۲ بزرگ ترین بازار گردشگری خارجی بوده است. در سال ۲۰۱۳ گردشگران چینی ۱۲۹ میلیارد دلار در مقاصد مختلف دنیا خرج کردند.
آمریکا بعد از چین، مهمترین کشور گردشگر فرست می باشد که تعداد گردشگرانش ۶ درصد افزایش داشت. از دیگر کشورهای گردشگر فرست مهم می توان به فرانسه با ۱۱ درصد رشد، ایتالیا با ۶ درصد رشد و بریتانیا با ۴ درصد رشد اشاره کرد.
در میان دو بازار نوظهور اصلی تعداد گردشگران روسی ۶ % کاهش داشت، در حالیکه برزیل رشد ۲ درصدی داشت. از دیگر کشورهایی که رشد بالایی در تعداد گردشگران خروجی داشتند می توان به عربستان سعودی، هند، فیلیپین و قطر اشاره کرده که ۳۰ درصد رشد داشتند.

منبع: www.media.unwto.org.

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد