چه کشورهایی در گذشته جزئی از خاک ایران بوده اند؟!

باایران بزرگ یا ایران قدیم سرزمینی با مرزهایی بسیار گسترده‌تر از ایران امروزی بوده است. همگی می‌دانیم که از شکوه و جلالی که روزگاری کشور عزیزمان داشته و وسعت جغرافیایی آن امروزه چیز زیادی نمانده. در کتاب‌های تاریخ مدرسه مکرراً خوانده‌ایم که حکومت‌های مختلف چطور با نالایقی و عدم مدیریت درست، مرزهای کشور را به باد داده‌اند. اما شاید بخواهید قدری دقیق‌تر درباره این موضوع بدانید. اگر شما هم کنجکاو شده‌اید بدانید که چه کشورهایی درگذشته جزئی از خاک ایران بوده‌اند با الی گشت در این مقاله همراه باشید.

ایرانویج ایران بزرگ یا ایران زمین یا ایرانشهر نام‌هایی است که برای اسم بردن از فلات ایران در روزگاران گذشته استفاده می‌شود. ایران به معنی سرزمین آریایی‌ها، صورت پارسی شده‌ی کلمه‌ی «آریانام» است که متعلق به زبان پیشاایرانی و در واقع در زبان اوستایی به معنای آریایی‌ها است. گرچه دولت‌های خارجی برای نامیدن ایران تا زمان رضاشاه پهلوی از واژه‌ی پرشیا استفاده می‌کردند که تنها به قوم پارس اشاره داشت.

 اما این ایران بزرگ شامل چه کشورهای امروزی می‌شده؟ قسمت بزرگی از ناحیه قفقاز، افغانستان، آسیای میانه، تاجیکستان و ازبکستان فعلی، ماوراءالنهر و خوارزم، دریای کاسپین، پاکستان و کشمیر، کوه‌های هندوکش، بخش‌هایی از چین، کردستان، تمام منطقه خلیج‌فارس، میان‌رودان (بین‌النهرین)، ارمنستان و بخش‌هایی از ترکیه امروزی از جمله مناطقی هستند که روزگاری جز نقشه‌ی ایران بودند. اما این سرزمین پهناور چطور تبدیل به گربه‌ای کوچک در نقشه کره زمین شد؟

می‌دانیم که با سر کار آمدن حکومت‌های مختلف در ایران و تضعیف شدن قدرتشان میان حکومت‌های همسایه و امضای قراردادهای ننگین کم کم مرزهای جغرافیایی ایران کوچک و کوچک‌تر شد. «پاتریک کلاسون» تاریخ‌شناس معتقد است:

«ایران امروز تنها گوشه‌ای از آن چیزی است که زمانی بود. از نظر وسعت، عراق، افغانستان، غرب پاکستان، بیشتر آسیای مرکزی و قفقاز تحت تسلط ایرانیان بود. بسیاری از ایرانیان امروز این نواحی را بخش‌های ایران بزرگ به‌شمار می‌آورند. از زمان هخامنشیان، ایران به‌وسیله عوامل جغرافیایی تحت حفاظت بود. اما کوه‌های بلند و خالی بودن گستره فلات ایران دیگر در برابر ارتش روسیه یا نیروی دریایی انگلستان کافی نبود و ایران سقوط کرد. در ابتدای سده نوزده، آذربایجان، ارمنستان و افغانستان ایرانی بودند؛ اما در انتهای آن سده تمامی این سرزمین‌ها در اثر مداخله نظامی اروپاییان از دست رفتند.»

بیشترین ازدست‌رفتن اراضی ایران بزرگ در زمان حکومت‌های صفویه و قاجار اتفاق افتاد. در ادامه به برخی از معاهده‌ها و قراردادهایی که باعث از بین رفتن وسعت ایران شدند می‌پردازیم.

یکی از مهم‌ترین و ننگین‌ترین قراردادهایی که باعث شد از وسعت ایران بزرگ کاسته شود، قرارداد گلستان بود. در بیستم مهرماه سال ۱۱۹۲ و در زمان فتحعلی‌شاه قاجار ایران درگیر جنگی طولانی با روس‌ها بود. در پایان این جنگ ایران که بسیار تضعیف شده بود ناچار به خواسته‌ی روس‌ها تن داد و این معاهده را امضا کرد. طبق این قرارداد ۱۴ ایالت قفقاز به روسیه تزاری واگذار شد. از جمله این ایالت‌ها می‌توان به گنجه و قره‌باغ، شکی، شیروان، قبه، دربند، بادکوبه، داغستان و گرجستان، آچوق باشی، محال شوره گل، گروزیه و منگریل و آبخاز و همچنین قسمتی از تالش اشاره کرد. بدتر این که تنها قسمت کمی از دریای خزر تحت حاکمیت ایران باقی ماند و بیشترین قسمت‌های آن به روسیه واگذار شد.

 

یکی دیگر از قراردادهای ننگینی که قاجارها با امضا کردن آن بخش‌های زیادی از ایران بزرگ را به دشمن بیگانه واگذار کردند، قرارداد ترکمانچای بود. ۱۳ سال بعد از امضا کردن معاهده گلستان ایران بار دیگر با روس‌ها وارد جنگ شد.  این دوران همچنان فتحعلی‌شاه بر تخت بود.  انتهای این جنگ روس‌ها به تبریز رسیدند و فتحعلی‌شاه می‌ترسید آنها به تهران هم برسند. در نتیجه در یکم اسفند ۱۲۰۶ دوباره با روس‌ها وارد مذاکره برای بستن معاهده شد. بر طبق این قرارداد ننگین حاکمیت همان بخش باقی‌مانده از قفقاز هم برای همیشه از دست ایران خارج شد. در حقیقت ایروان، نخجوان و قسمت‌های دیگری از تالش هم تحت حاکمیت روس‌ها قرار گرفت. علاوه بر این حاکمیت بخش‌های بیشتری از دریای خزر هم به روس‌ها داده شد و مردم مجبور به پذیرش کاپیتولاسیون یا همان قضاوت کنسولی شدند.

عهدنامه زهاب که به عهدنامه قصرشیرین هم معروف است یکی دیگر از معاهده‌هایی است که باعث کوچک‌تر شدن ایران بزرگ شد. این عهدنامه میان حکومت صفوی و عثمانی در تاریخ ۱۷ می ۱۶۳۹ در شهر قصرشیرین به امضای دو طرف رسید. طبق این قرارداد ترکیه برای همیشه از ایران جدا شد. گرچه شرط ایران هم حاکمیت ایروان در قفقاز جنوبی بود؛ اما در مقابل عثمانی‌ها هم خواستار حاکمیت تمام قسمت‌های میان‌رودان که شامل بغداد هم می‌شد، بودند. به‌این‌ترتیب بخش‌های زیادی از ایران بزرگ به دست عثمانی‌ها افتاد. بخش‌هایی که حاکمیتشان دیگر هرگز به ایران بازنگشت.

این قرارداد هم یکی دیگر از معاهده‌های ننگین دوره قاجار است که منجر به ازدست‌رفتن بخش‌هایی از ایران بزرگ شد. ایران و انگلیس در زمان محمدشاه قاجار در سال ۱۸۵۷ میلادی درگیر جنگ بودند. این جنگ در حقیقت بر سر مالکیت هرات شکل‌گرفته بود. انگلیسی‌ها شهرهای در جنوب ایران مانند خرمشهر و بوشهر و قسمت‌هایی از جزایر خلیج‌فارس را اشغال کرده و محمدشاه را ناچار به مذاکره کردند. طبق این معاهده هرات از ایران جدا شد و به افغانستان پیوست. ایران حتی ناچار به پذیرش یک قرارداد تجاری استعماری شد. با امضاکردن این قرارداد ننگین ایران در حقیقت پذیرفت که زیر یوغ انگلیسی‌ها برود و دخالت‌های مکرر آنها را در اداره امور کشور بپذیرد.

بعدازاین که ایران در جنگ‌های قفقاز شکست خورد و هرات را هم از دست داد، ناآرامی‌هایی در نواحی مکران و بلوچستان شکل گرفت. محمدشاه قاجار در آن زمان توانست با اعمال زور و ارعاب به‌صورت موقت این شورش‌ها را آرام کند. اما بریتانیا که خیز برداشته بود تا خلیج گواتر تا رود سند را از آن خود کند شروع به ایجاد مراوده با خان کلات کرده و به او لقب امیر کلات را داد و با آنها قراردادی امضا کرد. ناصرالدین‌شاه که در این زمان بر تخت بود نتوانست در مقابل فشارها مقاومت کند و قراردادی را امضا کرد که طبق آن این مناطق به انگلیس واگذار شد و آنها آن را بلوچستان انگلیس نامیدند!

یکی از مناطق مهم دیگری که در زمان قاجارها از ایران بزرگ جدا شده و به دست انگلیسی‌ها افتاد، قسمت بزرگی از منطقه سیستان بود. انگلیس پس از تصرف بلوچستان نگران دست‌درازی روس‌ها به سیستان بود و از همین رو از امیر کابل خواست تا به ایران حمله کند. ایران که در این زمان بسیار ضعیف شده بود ناچار به پذیرش واگذاری بخشی از سیستان به دولت انگلیس شد. در واقع سیستان به دو بخش داخلی و خارجی تقسیم شد و تنها بخش داخلی که نسبت به مساحت کل سیستان بسیار منطقه کوچکی بود برای ایران باقی ماند.

این معاهده که همان‌طور که حدس می‌زنید میان قاجارها و روس‌ها امضا شد هم باعث ازدست‌رفتن بخش‌های بزرگی از ایران بزرگ و پیوستن آن به قلمرو روس‌ها شد. روس‌ها بین ۱۸۶۰ تا ۸۰ میلادی منطقه خوارزم و فرارود را اشغال کردند و قاجارها ناچار به امضای معاهده ننگین دیگری شدند. طبق این قرارداد مناطق خوارزم و فرارود از حاکمیت ایران خارج شد.

یکی دیگر از قراردادهایی که باعث از دست رفتن بخش‌هایی از ایران بزرگ شد قرارداد مودت بود که میان ایران و ارتش سرخ روسیه به امضا رسید. در این زمان حکومت بلشویک‌ها در روسیه بر سرکار آمده بود و ارتش سرخ شهر رشت و بخش‌هایی از گیلان را اشغال کرده بود. ایران که وحشت داشت که روس‌ها به تهران نرسند ناچار معاهده مودت را امضا کرد. بر طبق این قرارداد ننگین تمام سرزمین قفقاز، خوارزم و فرارود و حتی بخش‌های دیگری از دریای خزر به تزارهای جدید یا تزارهای سرخ واگذار شد.

عراق یکی از کشورهای امروزی است که روزگاری بخشی از ایران بزرگ به‌حساب می‌رفت. یکی از پایتخت‌های مهم سلسله ساسانیان شهر تیسفون بود که در عراق کنونی قرار داشت. کشور عراق تا حد زیادی تحت تأثیر فرهنگ ایرانی بوده و هنوز هم نام بسیاری از شهرهای این کشور نام ایرانی دارند. نام‌های ایرانی بسیاری از شهرهای عراق همچون سورستان، شهربان و آشب امروزه به نام‌های عربی چون کوفه، مقدادیه و عمادیه تغییر کرده است. این کشور تا سال‌هایی از حکومت صفویان هم بخشی از ایران به شمار می‌رفت.

آنچه امروز تحت عنوان کردستان می‌شناسیم خطه‌ای است که بخشی از آن در ایران و بخش‌های دیگرش در کشورهای سوریه، عراق و ترکیه واقع شده. اما روزگاری کل این محدوده جز قلمرو ایران بزرگ بوده. زبانی که کردها با آن حرف می‌زنند زبان ایرانی شاخه شمال غربی است که بسیار به زبان فارسی نزدیک بوده و کردها اصالتاً مردمی ایرانی‌تبار هستند.

از دیگر کشورهایی که در زمان‌های دور بخشی از خاک ایران بزرگ بوده، کشور ارمنستان است. این کشور از دوران هخامنشی در نقشه جغرافیایی ایران قرار گرفت و در دوران حکومت‌های بعدی هم حاکمیت ایران را حفظ کرد. قوم ارمنی‌های باستانی در حقیقت ترکیبی بودند از فرهنگ ایرانی و فرهنگ هلنی مسیحی که بعدها از فرهنگ‌های دیگر هم تأثیر پذیرفتند. همان‌طور که پیش‌تر گفته شد طبق معاهده‌های گلستان و ترکمانچای این منطقه از تصرف ایران خارج شد.

آذربایجان خطه‌ای وسیع از ایران بزرگ بوده پس از معاهده گلستان از خاک ایران جدا شده و به روس‌ها واگذار شد. پس از آن در زمان‌هایی جلوتر جمهوری آذربایجان امروزی شکل گرفت. آذری‌ها یکی از اقوام اصیل ایرانی هستند و زبان آذری هم قبل از این که ترکی آذربایجانی جایگزین آن شود، شاخه‌ای از زبان‌های ایرانی به‌حساب می‌رفت و زبان غالب خطه آذربایجان بود.

یکی دیگر از کشورهای امروزی که پیشتر بخشی از خاک ایران بزرگ بوده کشور امروزی گرجستان است. این کشور از زمان امپراطوری ساسانی حاکمیت ایرانی داشت و پس از آن حتی در دوران صفویه بعضی از رجال حکومت گرجی بودند. همان‌طور که قبل‌تر گفتیم ایران طی معاهده‌های گلستان و ترکمانچای به‌طورکلی حاکمیت این ناحیه را به روسیه واگذار کرد.

جالب است بدانید که جمهوری‌های امروزی داغستان، چچن، اوستیای شمالی (آلانیا)، کاباردینو (بالکاریا) برای زمان‌های طولانی بخشی از ایران بزرگ بودند و در قرون هجده و نوزده به وسیله روسیه تصاحب شده‌اند. گفتنی است تأثیر تمدن و فرهنگ ایرانی حتی تا تاتارستان روسیه هم رفته و در مناطقی از قفقاز از سبک معماری ساسانی استفاده شده. تأثیر فرهنگ ایرانی بر این نواحی را از بزرگداشت نوروز این جشن باستانی ایرانی توسط مردم قفقاز می‌توان مشاهده کرد.

از جمله کشورهای دیگر امروزی که تباری ایرانی دارند و در زمان‌های گذشته از خاک ایران بوده‌اند می‌توان به ترکیه، افغانستان، پاکستان، قزاقستان، ازبکستان، ترکمنستان، بسیاری از کشورهای آسیای مرکزی و حتی بخش‌هایی از چین و هند اشاره کرد.

ایران بزرگ یا همان ایرانشهر که به کشور عزیزمان در زمان‌های بسیار دور اطلاق می‌شود، روزگاری مرزهای جغرافیایی بسیار وسیعی داشته با اقوام مختلف که همگی در کنار هم تشکیل ایران را می‌داده‌اند. با وجود تفاوت‌ها میان این اقوام همگی تباری ایرانی داشتند و در بسیاری از عقاید و آداب‌ورسوم مشترک بودند.

در طی سال‌ها و روی کار آمدن حکومت‌های نالایق و امضاکردن معاهده‌های ننگین مثل عهدنامه گلستان و ترکمانچای با کشورهای خارجی همچون روسیه و انگلیس بسیاری از بخش‌های ایران به تصرف بیگانگان درآمد و طی سال‌ها هرکدام تبدیل به کشورهایی جداگانه شد. کشورهای امروزی مانند، عراق، ترکیه، ارمنستان و گرجستان. تأثیر فرهنگ و تمدن ایرانی بر این کشورها همچنان مشاهده می‌شود و یادگار ایامی است که ایران از شکوه و جلال زیادی برخوردار بوده. با شناخت تاریخ و گذشته کشورمان شاید بتوانیم قدمی برداریم هرچند کوچک در راستای بازیابی جلال و شکوه سابق.

 مقالات مرتبط

ساکنین اولیه ایران قبل از آریایی ها چه کسانی بودند؟

با سفر به این روستاهای تاریخی ایران از زمان قدیم بازدید کنید!

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد

۳۵ نظرات

فرشید 1401-10-21 - 8:12 ق.ظ
ایران خیلی باعظمت بود اما حیف دست چند بی لیاقت اومد که به این روز افتاد‍⬛
بهار 1401-11-09 - 8:35 ب.ظ
هروقت به ایران عزیزم وعظمتش فکر میکنم قلبم تیر میکشه ......من عاشق این خاک پر گهر هستم ....زنده باد ایران عزیز
فرناز 1403-03-02 - 3:08 ق.ظ
ناراحت نباش قلب منم وینستون میکشه
سعید 1403-04-18 - 2:19 ق.ظ
سلام وینستون تو آمریکایی مثل خودت وطن فروشه و مال ایشان ایرانی اصیله متاسفم برای تو امثال تو
محمد فهیم 1401-11-25 - 10:09 ق.ظ
ایران بعد از کوروش دیگه به خودش حاکم با لیاقت ندید
هادی 1401-12-15 - 3:39 ب.ظ
چطور ندیده چرا الکی حرف میزنی یکم تاریخ بخون لطفا تا بدونی بعداز کورش چندین بار امپراطوری ایران گسترش یافت و چه امپراطوری ها و کشورهای بزرگ وقدرتمندی رو زیر پرچم ایران اوردن برای قرن ها از پسرخود کورش بگیرتا چندین پادشاه اشکانیان و حتی بعضی شاه های ساسانی و،،،و تا این اوخر حتی نادر افشار چکار کرد حتی کمترینشون اغا محمدخان قاجارهم که متاسفانه تیروطایفش مثل خودش نبودن وایران رو به باد دادن ،توروخدا تا چیزی رو نمیدونین ودرموردش اطلاع کافی ندارین دراون مورد اظهارفضل نکنین بدبختاته مردم ما یه چیزی میشنون و فقط طوطی وار تکرارش میکنن خودشونم عقل کل وبادسواد وامروزی وعالم میدونن و فکرمیکنن دیگه اخر معلوماتن من خودم یکمی تاریخ وکتابهای تاریخی خوندم اما هرچی میخونم میبینم که خدایا هیچی نمیدونم و چقد اطلاعتمون کمه خواهشا مطالعاتتون را افزایش بدین بخاطر خودتونم که شده تا حرفی رو که میزنین حداقل یه کمی درموردش بدونین و باعث مضحکه نشین
نادر 1402-07-10 - 8:47 ق.ظ
کمی بیشتر مطالعه کن که فهیم بشی
یوسف 1401-12-16 - 9:26 ق.ظ
فکر نمی‌کردم سایت شما چنین مقاله چرت و پرتی بنویسه. خب به درک که از ایران جدا شدند ترک ها که خودشون گفتند باید کشور داشته باشیم چه ربطی به ایران دارند ‌‌؟ همان بهتر که آذربایجان از ایران جدا شد وگرنه پس فردا در کل کشور پخش می‌شدند و شورش به راه می انداختند و می‌گفتند اینجا ایران نیست کشور ترک هاست. همان گونه که یهودیان سرزمین فلسطینی ها رو گرفتند ارمنستان هم که مسلمان نیست بعد هم ای کاش درباره جدایی بحرین و جزایر جنوب در زمان پالانی و بخشیدن آرارت به ترکیه و اروند رود به عراق توسط پهلوی های ملعون بی لیاقت و بازهم بخشیدن زمین های کشاوزی به پاکستان و سرزمین های شمالی به ترکمنستان و..... توسط خاندان نحس پالانی (پهلوی) هم مطلب می‌نوشتید حتی دو روز هم توان دفاع از خود را نداشتند
به تو چه 1402-02-25 - 4:41 ب.ظ
ببخشیدا ترک های اذری خودشون ایرانی تبارن من به عنوان ترک اذری از خدامه ترک های اذربایجان زیر پرچم ایران باشه‌ . این حرفتون بیشتر نژاد پرستانه بود . باز اگه منظورتون ترکیه بود یه چیزی ترک های اناتولی هستن اونا ولی اذربایجانی ها خونشون تو ایران می‌جوشه . ماها ایرانی تباریم نه ترک فقط زبونمون ترکی شده
سارا 1402-03-25 - 12:06 ب.ظ
احسنت
نادر پاشا 1402-06-20 - 4:06 ب.ظ
افسوس! آدمای بیسوادی همچون شما چقدر گول می خورند و بر علیه ملت خود گارد می گیرند. یه ذره سواد داشتی و تاریخ رو درست درک می کردی متوجه می شدی که کلمه مجعول آذری دست ساخت چه کسانی بوده و هست
شهریار 1403-03-02 - 2:57 ق.ظ
چه ربطی دارع مگه کوردها اصالتاایرانی نیستن؟ پس چرا کوردستان که هم مرز اعراب هستند زبونشون کوردی مونده و عربی نشده؟ تازه خیلی از شهرهاشون سالهای زیادی تو خاک عراق وترکیه وسوریه هستند ولی بازم زبونشون کوردی مونده؟ شما اگه توی ادبیات فارسی مراجعه کنی میبینی که خیلی از لغات فارسی و کوردی باهم مشترک هستند و این اصالت ایرانی بودن کوردها را تایید میکنه ولی بازم باوجود اینهمه سال زندگی بین اعراب بازم زبونشون کوردی مونده و خواهد ماند پس لطفا الکی حرف نزن ترک هم ترکه و خودش یه ملته ولی از بخت بدشون گرفتار نقشه جغرافیایی ما شدند و دارن به آتیش ما ایرانیها میسوزند وگرنه هرجایی غیر از اینجا براشون سودمندتر خواهد بود
التماس تفکر 1402-04-11 - 0:47 ق.ظ
اولاً من گیلک هستم اما خاک پای همه هموطنان ترک و آذری هستم برادر حاج یوسف ، تو که ایل و تبار و ریشه‌ات رو نمیشناسی و فقط مسلمان بودن شده برات افتخار ،با تو چه میشه کرد وقتی نمیفهمی ترک‌ها و آذری‌ها نیازی ندارند برای کسب حکومت شورش کنند آنها مالکان ایرانزمین بودند هستند و خواهند بود و فقط زمانی شورش میکنند که ایران را از دست سپاه آَشغالگر اسکندر ، اعراب ، چنگیز ، محمود افغان رها کنند
فریدون 1403-03-02 - 3:32 ق.ظ
ببین استاد بزرگ اولا تو برو طرز حرف زدنتو درست کن لابد تو یه ایلی تباری چیزی داری از زیر بوته که بعمل نیامدی! خوبه تبارتو که ممکنه چندین هزار نفر شهرت دارن را به مسخره و الفاظ زشت صدا کنند من نه پهلوی هستم نه طرفدار شاه و دارودستش ولی خوبه که انسان شعور در گفتار داشته باشه ثانیا بهترین منبع اطلاعاتی ویکیپدیا هست و یک منبع صرفا اطلاعاتی بیطرف میباشد در سایت ویکیپدیا و در باره حکومتهای ایران نوشته زمان کورش کبیر وسعت گستره ایران 8میلیون متر مکعب بوده و در زمان پهلوی1600000مترمکعب بوده ولی در زمان حال 1500000 مترمکعب آیا بنظر شما چطورشده مساحت مملکت ما آب رفته؟
فریدون 1403-03-02 - 4:00 ق.ظ
ببخشید تصحیح میکنم. زمان هخامنشیان8میلیون کیلومتر مربع و زمان پهلوی 1649000کیلومتر مربع و زمان فعلی 1648195کیلومتر مربع که چیزی حدود 805کیلومتر مربع از وسعت کشور ما کاسته شده
عزیز 1402-02-22 - 3:31 ب.ظ
همه اینها گذشت الان اینها برای ما ایرانیان درست نمی شود باید مردم ایران به فکر این باشن که ایران به دست سکهای مثل انگليس و آمریکاه دوبار اینطور نشود
به چل 1402-03-11 - 12:49 ب.ظ
نهات عه نهات ارا ایران
شهاب 1403-03-02 - 3:05 ق.ظ
زنده باد برا بیچل دمت گرم داشی نمری لک و لکستان ولا نهات ایمیه بین بیمنسه هم ولاتی چ کسه لی فقط لکستان
رضا 1402-03-15 - 12:42 ب.ظ
حیف شد داغستان رو از ایران جدا کردن یعنی الان حبیب نورمحمدوف می بایست ایرانی میبود
امیر 1402-05-24 - 2:33 ب.ظ
کاش خوزستان هم از ایران جدا بشه
حسین 1402-08-22 - 6:13 ب.ظ
دوستان عزیز لطفا از اظهارات نژادپرستانه دست بردارید..تمام کشورهای دنیا تشکیل شده از چند قوم و چند زبان و صدها لهجه هستن..من خوزستانی ام اما دست تک تک ترکهای ایران را میبوسم که خدا شاهده اگه ترکها نبودن الان اسمی از ایران و ایرانی نبود..زنده باشید مردم دلیر آذربایجان..باید مطالعه کرد و فهمید که اجداد شما چه دلاوران و غیورمردان بزرگی بودن..و همین اواخر در جنگ ایران و عراق..بخونید که بدانید ترکها چه دلیرانی بودن و هستن..زنده باشید
امیر 1402-05-24 - 2:34 ب.ظ
کاش خوزستان هم از ایران جدا بشه ب عنوان ی خوزستانی هیچ گونه رفائی برا ما در نظر گرفته نشده ن از لحاظ برقی ن از لحاظ آبی و ن از لحاظ گازی
علی 1402-09-11 - 12:14 ب.ظ
چرا مردم ساکت هستند و این همه از بودجه مملکت صرف افغانیها میشود و اعتراض نمی کنند؟ در حالیکه پول مملکت باید برای شهرهای جنگزده مثل خوزستان و ایلام خرج شود. چرا این همه اتباع بیگانه مخصوصا افغانی سرازیر ایران عزیزمون شدند و مردم در خواب غفلتن؟ آیا محمود افغان دیگری در راه است و خطر دیگری ایران ما را تهدید میکند؟
الهه 1402-09-15 - 0:01 ق.ظ
تاجیکستان چه زمانی جدا شد از ایران ،و مولانا در چه زمانی بوده که اونها مولانا رو برای خودشون ثبت دارن میکنن
حامد 1402-10-09 - 11:24 ق.ظ
مردم عزیز کشورم ایران وقتی میفهمم که چه کشورهای از ایران جدا شده قلبم میگیره ولی چه میشه کرد گذشته ها گذشته الان باید ما همه ترک لر. فارس بلوچ گیلیک و هرقشر از کشوم عزیزم ایران هستیم پشت هم باشیم ونگذاریم که کشورهای بیگانه برای ما تصیمیم بگیرند متاسفانه مسولین ما هم نمی فهمند که روسیه فرانسه، انگلیس ،چه کشورهایی از ما جدا کردند پس بیایید ما مردم پشت هم باشیم ونگذاریم خاک وطنمون به دست بیگانه بیفتد به امید روزی که ایرانم پیرزو باشه در همه جهاد اقتصادی گردشگری ونظامی که مهم ترین اصل نظامی می باشد چون واقعا اگر ما قدرت نظامی قوی نداشته باشیم کشورمون رو زادست میدیم
محمود خدابخشی 1402-11-01 - 3:20 ب.ظ
لعنت بر قاجار با تاریخی سراسر شکست و به غارت رفتن سرزمین ایران بزرگ
.... 1402-11-04 - 2:50 ب.ظ
چرا هیچی از بحرین و آذربایجان نمیگی ؟
مهدی سروی 1402-11-27 - 2:04 ق.ظ
مهدی سروی ؟ای کاش یکی پیدامیشد جرات داروشروع میکردمرزهای ازدست رفته روپس میگرفت؟
MEHDI 1402-11-27 - 5:33 ب.ظ
مناطق تاجیک نشین و اویغور نشین چین شامل: ختن، کاشغر، یارکند، تورفان، ارومچی، آق سو، کوچا، قره شهر، تاشکورگان که در حوزه تاریم سین کیانگ جعلی چین قرار دارند.
امیر 1402-11-29 - 7:31 ق.ظ
خوب دوستان خوبه به این مسئله یعنی عصر حاضر ، یعنی جنگ هشت ساله و .‌‌.. که دلیر مردان ایرانی با نثار خون پاک خودشان نگذاشتند حتی ی وجب از خاک ایران به تاراج بره. درود خدا بر شهیدان راه حق. بدانید که هیچ کشوری جرات نگاه چپ به کشور عزیزمان ایران را ندارد.
شیخ حسن 1403-03-02 - 2:22 ق.ظ
مگه تو مرز مارا متر کردی که حرف از وجب میزنی؟ نمیدانی حرف مفت نزن چند تا از روستاهای مرزی ما قبل از جنگ جزو خاک ایران بود ولی العان در خاک عراق قرار گرفتن ما در مرزخوزستان ساکن هستیم ولی شنیدم که در مرزهای ایلام کرمانشاه و کردستان هم این اتفاق افتاده و اقوام برای سر زدن به همدیگر دچار مشکل شده اند پس لطفا حرف مفت نزن دوست گرامی
شادکام 1403-01-04 - 2:18 ق.ظ
با سلام درود و امیدوارم دیگه شاهد جدا شدن ایران عزیزمان نباشیم
حسین زاده 1403-01-07 - 5:16 ب.ظ
با سلام. این ۳ دوبیتی در این باب خوب است: کو آن کسی که حاجت ما را روا کند؟ ما را ز دام جلوه پرستی سوا کند. با بازگشت آنچه که از دست داده ایم، زخم دویست ساله ما را دوا کند.... حالم گرفت از این همه طامات و مهملات، که از وطن سخن نگو و این خزعبلات. ایران ولایتی است ز کشمیر تا دمشق، حال این چه کشوری است ز بوشهر تا کلات؟ نویسید یاران به خط طلا، که بر ملک ایران رسیده بلا. دلا مرز ایران به فرغانه بود، چه شد پس کشیدیم تا آق قلا؟ باز هم بسرایم؟ نشستم به دل آمده ست این برات، که اینک کجایند مرو و هرات؟ چه شد ملک خوارزم و اسروشنه؟ ابیورد و کشمیهن و میهنه؟ چه شد ماه نخشب کجا شد خجند؟ سمنگان و افراوه و هیرمند؟ چه شد تنگ دربند و طبلشکران؟ چه شد گنجه و باکو و لنکران؟ چه شد دشت آران و کورای او؟ کجا رفت جیحون و پهنای او؟ سراپرده ملک دارا چه شد؟ سمرقند و بلخ و بخارا چه شد؟.... التماس دعا.
محمد 1403-02-30 - 2:42 ق.ظ
بنظر من اگه خراسان هم از ایران جدا میشد هر روز با کشورهای همسایه ها تو مرز (پین پین )بازی میکردیم
ناشناس 1403-02-31 - 0:30 ق.ظ
افسوس و صد افسوس برای وطنم ایرانم
افزودن نظر