از آنجا که اولین تمدن های بشری در جلگه ها و مناطقی تشکیل شده اند که دسترسی مناسبی به آب شیرین یا آب دریاها داشته اند، بنابراین می توان گفت که تاریخچه پیدایش اولین کشتی نیز سابقه ای طولانی دارد و به این مناطق باز می گردد.
همچنان اطلاعات دقیقی از اولین کشتی ساخته شده به دست بشر وجود ندارد، اما بسیاری از تمدن ها، ساخت اولین کشتی را به خود نسبت می دهند و در این خصوص از اسناد و ادله مختلفی کمک می گیرند. در این مقاله سعی کرده ایم تمام اطلاعات موجود در این زمینه را جمع آوری کرده و به شما ارائه دهیم.
نخستین کشتی های جهان
گفته می شود کشتی نوح اولین کشتی غول پیکری بوده است که توسط بشر ساخته شد. فردوسی نیز در یکی از اشعار خود به این مهم اشاره می کند که جمشید، پادشاه ایرانی بر کشتی سوار شده است و این امر نیز نشان از ساخت کشتی در سال های دور دارد.
شواهد تاریخی و باستان شناسی اثبات کرده اند که خلیج فارس اولین دریایی است که کشتی بر روی آن شناور شده و به حرکت در آمده است. بقایای یک کشتی ساخته شده از گل پخته به نام (گویچه) در خوزستان، مهر تاییدی بر این ادعاست. این ها نمونه اطلاعاتی است که در خصوص نخستین کشتی های جهان پیدا شده است اما هیچ گونه اطلاعی از اینکه اولین کشتی ها چگونه و به چه سبکی ساخته شده بودند در دست نیست.
پیدایش نخستین کشتی های بادبانی
پس از گذر از دوره های باستانی به دوره پیدایش خط می رسیم که اطلاعات بهتر و مفیدتری در خصوص ساخت اولین کشتی های بادبانی در جهان ارائه می کند. مصریان باستان تصاویر خاصی از کشتی های بادبانی که در رود نیل شناور بوده اند به دست آورده اند که نشان می دهد ساخت اولین کشتی های بادبانی به این منطقه از جهان باز می گردد، اما اطلاعات تاریخی اثبات شده ای هم در دست است که کشتی های بادبانی در زمان هخامنشیان و برای گذر از آب های خلیج فارس وجود داشته است.
همچنین یکی دیگر از اسناد معتبری که در این زمینه وجود دارد مربوط به کشتی های مینیتاتوری است که به صورت بادبانی طراحی شده اند و در مقبره برخی از مردگان در زمان های دور دفن شده اند و معروف ترین آن ها یک نمونه مینیاتوری و سنگی است که به ۹۰۰۰ سال پیش تعلق دارد. همچنین یک کوزه در موزه لندن نگهداری می شود که قدمتی ۸۰۰۰ ساله داشته و تصویر یک کشتی بادبانی بر روی آن نقش بسته است.
نخستین کشتی های جهان در مصر
هرچند بسیاری از تمدن ها بر این باور هستند که ساخت اولین کشتی های بادبانی به وسیله آن ها صورت گرفته است، اما شواهد تاریخی و باستان شناسی اثبات کرده اند که استفاده از کشتی ها در مصر و مناطق اطراف نیل بیش از سایر مناطق جهان بوده است.
مصریان در ابتدا کشتی های خود را به مانند تخم مرغی می ساختند که از درازا به دو نیم تقسیم شده باشد. برخی از این کشتی ها به قدری بزرگ بودند که قابلیت حمل سنگ هایی به وزن ۳۸۰ تن را داشتند. مصریان با استفاده از این کشتی ها به نقاط مختلف جهان از جمله جزیره کرت، سواحل یونان و سواحل شهرهای فینیقی مسافرت می کردند.
۱۵۰۰ سال قبل از میلاد مصریان موفق به ساخت یک کشتی عظیم الجثه شدند که در نوع خود بی نظیر بوده است. طبق شواهد تاریخی این کشتی دارای ۳۳ متر طول، ۵ و نیم متر عرض و پاروهای بزرگی بود که برای هدایت کشتی تعبیه شده بودند. تا سال های سال کشتی های مناطق مختلف دنیا به همین شیوه ساخته می شدند و با استفاده از نیروی بردگان و بادبان ها در دریاها به حرکت در می آمدند.
تغییرات کشتی ها بعد از میلاد مسیح
به بعد از میلاد مسیح که می رسیم تغییرات عمده ای در سطح جهان به وجود می آید. طی ۲۰۰۰ سال گذشته نیز صنعت کشتی سازی، رونق چشم گیری یافته است، با این حال تمام علوم و فناوری موجود در این زمینه، ناشی از قوانین بدوی در ساخت کشتی های اولیه است.
کشتی معروف وایکینگ ها که نمونه واقعی کشتی های عظیم الجثه و قدرتمند در سطح جهان بوده است و اغلب کشفیات تاریخی اثبات می کنند که این کشتی ها حداقل در قرن نهم میلادی استفاده شده اند یک نمونه از این موارد است که معروف ترین آن ها گوکستاد نام دارد.
کشتی ها در قرون وسطی شکل طویل خود را از دست دادند و به صورت گرد و تغار درآمدند. از این کشتی ها در جنگ های صلیبی نیز استفاده شده است. این کشتی ها در فضای میانی دارای کمربندی رو باز بود و دو طرف کشتی نیز دارای فضاهای سرپوشیده ای می شد که برای شرایط نامساعد هوایی بکار می رفتند. گاگ ها نیز نام کشتی های تک بادبانی بودند که برای تجارت و در قرن ۱۴ ساخته شدند. پس از آن کاراک ها و کارواله ها ساخته شدند.
ساخت اولین کشتی بخار
از کشتی های قدیمی و بادبانی که گذر می کنیم به انقلاب صنعتی در اروپا می رسیم که ساخت وسایل صنعتی با استفاده از نیروی بخار آغاز می شود. کشتی ها نیز از این پیشرفت ها دور نمانده اند. در سال ۱۸۰۶ میلادی یک جوان پنسیلوانیایی، بعد از مسافرت به اروپا و مشاهده فناوری های روبه رشد ناشی از نیروی بخار، تصمیم به ساخت یک شناور دریایی با قدرت و سرعت بسیار زیاد گرفت. این جوان مهندس که دانش خود را به صورت خودآموز به دست آورده بود رابرت فولتون نام داشت و به عنوان اولین مخترع کشتی مدرن در جهان شناخته می شود.
کشتی بخار فولتون در سال ۱۸۰۶، با سرعت ۳۰۰ مایل در ۶۲ ساعت توانست انقلاب بزرگی در صنعت حمل و نقل دریایی برپا کند. ساخته او که بیشتر به یک قایق شباهت داشت و جثه چندان بزرگی نداشت پس از مطالعه مقالات جیمز وات، سفر به انگلستان و سپس سفر به فرانسه طراحی گردید. پس از ساخت اولین کشتی با نیروی بخار، بسیاری از دانشمندان به این فکر افتادند که با سایر نیروها نیز می توان کشتی های شناور را طراحی کرد.
ساخت اولین کشتی کروز در جهان
تاریخ ساخت اولین کشتی کروز به سال ۱۸۲۲ باز می گردد که توسط شرکت ناوبری پنینسولار و اورینتال طراحی و ساخته شد. کشتی تایتانیک همچنان معروف ترین کشتی کروز در سطح جهان است که اغلب مردم دنیا آن را می شناسند. امروزه کشتی های کروز به عنوان مدرن ترین و پیشرفته ترین کشتی های معاصر شناخته می شوند.حم
۲ نظرات