هوای گرم و مناسب چیزی است که بسیاری از مردم به خاطر آن به تعطیلات میروند. اما دمای بیسابقه جهانی، باعث شده تا بسیاری از مردم از رفتن به تعطیلات در گرمای زیاد هوا خودداری کنند و سبب مطرح شدن این سؤال در مورد تأثیرات بحران آب و هوایی بر بخش گردشگری و اقتصادهای وابسته به گردشگری شده است. علاوه بر تأثیر گرما بر گردشگری عوامل دیگری مثل کاهش برف، بارندگی شدید، خشکسالی و بسیاری موارد دیگر باعث تغییر اقلیم شده که در نتیجه به کاهش سفر و ضرر و زیان به بخش گردشگری میشوند. در این مطلب از الی گشت قصد داریم به تأثیر تغییر شرایط اقلیمی بر گردشگری بپردازیم.
بر اساس گزارش World Weather Attribution، بحران آب و هوا در موج گرمای نیمکره شمالی نقش کاملاً طاقت فرسا داشته است. بسیاری از کارشناسان معتقدند که امواج گرما داغتر و طولانیتر خواهند شد، مگر اینکه جهان به سرعت استفاده از سوختهای فسیلی را متوقف کند.
به گفته شورای جهانی سفر و گردشگری، بخش گردشگری حدود یک دهم گازهای گلخانهای را ایجاد میکند که باعث بحران در آب و هوا میشود. مطالعات دیگر میگویند که تقریباً نیمی از انتشار گازهای گلخانهای ناشی از گردشگری جهانی است. سازمان جهانی گردشگری سازمان ملل میگوید پیش بینی میشود که مجموع انتشار گازهای گلخانهای از گردشگری بین سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۳۰ یک چهارم افزایش یابد.
اما صنعت گردشگری و اقتصادهای وابسته به گردشگری هم به شدت در برابر تأثیرات افزایش دما آسیب پذیر هستند. بر اساس گزارش شورای جهانی سفر و گردشگری، کارائیب در سال ۲۰۲۲ بیش از ۲۸ میلیون بازدید کننده را جذب کرد و اقتصاد آن بیش از هر منطقه دیگری به سفر و گردشگری متکی است.
به گفته انجمن جهانی هواشناسی، با این حال، این ایالتهای کم ارتفاع شاهد افزایش سطح آب دریا تقریباً ۱۰ درصد سریعتر از میانگین جهانی هستند. به گفته دانشگاه کمبریج، اکثریت قریب به اتفاق استراحتگاهها در دریای کارائیب ساحلی هستند و ۶۰ درصد از آنها در معرض خطر افزایش سطح دریا و نابودی قرار دارند.
تحقیقات نشان میدهد که تغییر اقلیم و سفید شدن مرجانها و خشکسالیهای فزاینده در حال حاضر بر پتانسیل گردشگری کارائیب تأثیر میگذارد. در همین حال، محبوبترین مقاصد ساحلی جنوب شرقی آسیا به دلیل عواملی مثل آلودگی و توریست بیش از حد، آسیبهای زیست محیطی را متحمل میشوند. دانشکده بهداشت عمومی هاروارد بیان کرده که خلیج مایا تایلند، جزیره سیپادان مالزی و جزیره بوراکا فیلیپین همگی تحتتأثیر قرار گرفتهاند و برخی از کشورهای منطقه اکنون نقاط توریستی را میبندند تا به مناطق آسیب دیده فرصت بهبودی بدهند.
همچنین سافاریهای آفریقایی میتواند تحت تأثیر بحران آبوهوایی قرار گیرد، بحرانی که پیشبینی میشود تا سال ۲۱۰۰ منجر به از بین رفتن بیش از نیمی از گونههای پرندگان و پستانداران این قاره و باعث تلفات عظیم گونههای گیاهی شود.
در حال حاضر برای پیشگیری از به خطر افتادن طبیعت این قاره، اقداماتی برای حفاظت از آن در حال انجام است. جزایر سیشل در شرق آفریقا دستورالعملهای حفاظتی را به قانون اساسی ملی اضافه کردهاند و این اولین باری است که یک کشور چنین کاری برای حفظ محیط طبیعی خود میکند. برنامه محیط زیست سازمان ملل میگوید گردشگری پایدار و مبتنی بر طبیعت یک محرک اقتصادی بالقوه بزرگ برای آفریقا است و میتواند ۴۰ درصد بیشتر از کشاورزی شغل تمام وقت ایجاد کند.
بالا رفتن دمای هوا و تغییر الگوهای گردشگری احتمالاً منجر به سفر گردشگران در بهار و پاییز به جای تابستان و همچنین انتخاب مقاصد خنکتر میشود. طبق گزارش کمیسیون سفر اروپا، تعداد افرادی که قصد سفر به دریای مدیترانه در ماههای ژوئن تا نوامبر سال جاری را دارند، به دلیل دمای بالای سال گذشته، ۱۰ درصد کاهش یافته است.
علاوه بر آن، از دست دادن زمین در مقیاس بزرگ در حال حاضر به سواحل مدیترانه وارد شده است. همچنین افزایش دما باعث نگرانی برگزارکنندگان بازیهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس شده است. آنها به دقت آب و هوا را در بلند مدت زیر نظر دارند و توماس باخ، رئیس کمیته بینالمللی المپیک گفته که بحران آب و هوا بر نحوه سازماندهی رویدادهای ورزشی که محرک اصلی گردشگری در سراسر جهان است، تأثیر میگذارد.
منطقه آلپ سالانه حدود ۱۲۰ میلیون گردشگر را جذب میکند و گردشگری برای اقتصاد بسیاری از شهرهای محلی مهم است. اسکی و اسنوبورد در صدر فهرست بسیاری از گردشگران و ورزشکاران قرار دارند، اما افزایش دمای جهانی باعث کاهش پوشش فصلی برف در کوههای آلپ به میزان ۸.۴ درصد در هر دهه در ۵۰ سال گذشته شده است. پیست اسکی Whistler کانادا با ارائه فعالیتهای بدون برف بیشتر به این موضوع پاسخ داده است، به طوری که طبق مجله TIME اکنون درآمد بیشتری در تابستان به دست میآورد.
اما سازگاری با این روش برای همه مقاصد گردشگری، مثل هتلها و استراحتگاههای ساحلی، شدنی نیست. با توجه به اینکه گردشگری ساحلی بیش از ۶۰ درصد از تعطیلات اروپا و بیش از ۸۰ درصد از درآمدهای گردشگری ایالات متحده را تشکیل میدهد، صنعت گردشگری و کشورهای متکی به آن ممکن است نیاز داشته باشند که فوراً در نحوه عملکرد خود تجدید نظر کنند.
گردشگری پایدار یکی از راههای کمک به محافظت از کشورها و اقتصادهای در معرض خطر در برابر بحران آب و هوایی است و همچنین یکی از اهداف توسعه پایدار سازمان ملل است. سازمان جهانی گردشگری سازمان ملل، گردشگری پایدار را اینگونه تعریف میکند: گردشگری که تأثیرات اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی فعلی و آینده خود را کاملاً در نظر میگیرد و به نیازهای بازدیدکنندگان، صنعت، محیط زیست و جوامع میزبان توجه میکند. این میتواند شامل محدود کردن تعداد گردشگران و ممنوعیت حمل و نقل آلاینده باشد. همچنین اقامت فقط در استراحتگاههای دوستدار محیط زیست گزینه مناسبی است.
اجتناب از پرواز یکی دیگر از گزینههایی است که در تغییر اقلیم بر گردشگری تأثیر میگذارد. شرکتهای اروپایی زیادی به کارکنان مرخصی با حقوق بیشتر میدهند تا زمان موردنیاز برای حملونقل کمتر و سبزتر مثل قطار یا اتوبوس در هنگام رفتن به تعطیلات را انجام دهند. شورای آینده جهانی مجمع جهانی اقتصاد در مورد آینده گردشگری پایدار در تلاش است تا به بخش گردشگری کمک کند تا مسیرهایی را به سوی گردشگری طبیعی مثبت که به نفع جوامع محلی باشد ایجاد کند.
برنامه ریزی بلند مدت برای یک بخش مسافرتی و گردشگری که در برابر ریسک مقاومتر است، که ضمن به حداکثر رساندن پتانسیل توسعه، مشکلات و تغییرات آینده را پیش بینی و برنامه ریزی میکند، بسیار مهم است.
بسیاری از انواع گردشگری وابسته به آب و هوا و تغییر اقلیم بستگی دارد. تغییر اقلیم میتواند باعث کاهش بارش برف، افزایش امواج گرما یا تغییر الگوهای بارندگی سالانه شود. تغییرات آب و هوایی یک فرآیند نسبتاً کند است، بنابراین شاید در بسیاری از مناطق، تغییرات در کوتاه مدت چندان آشکار نباشد. در نتیجه اثرات تغییر آب و هوا بر حوزه کسب و کار شما میتواند بسیار متنوع و منفی و مثبت باشد. اگر آمادگی نداشته باشید، سازمان شما ممکن است متحمل اثرات منفی شود و شما نتوانید از اثرات مثبت احتمالی بهرهمند شوید. علاوه بر تغییرات اقلیمی، تنوع آب و هوا هم برای بسیاری از انواع گردشگری مهم است، در حالی که تغییرات آب و هوایی میتواند این تنوع را شدیدتر کند.
مقالات مرتبط
هر آنچه باید درباره تغییرات آب و هوایی باید بدانیم
آثار منفی تغییرات اقلیمی بر سفرهای هوایی، همه را نگران کرده است