به دنبال مکانی خاص با قدمتی ۳۰۰ ساله هستید؟ قلعه هاری پاربات را از دست ندهید

هاری پاربات که با نام کوه ماران هم شناخته می‌شود، یک تپه تاریخی در جامو و کشمیر در هند است. این تپه در بین ادیان مختلف هند مانند مسلمان‌ها، سیک‌ها و هندوها اهمیت و قداست خاصی دارد. بر بالای تپه هاری پاربات، قلعه‌ای زیبا و شگفت انگیز با قدمت ۳۰۰ ساله به نام قلعه هاری پاربات قرار گرفته است. اگر به دیدن مکان‌های خاص و آشنایی با بناهای باستانی کشورهای دیگر علاقه دارید، ادامه این مطلب از مجله گردشگری الی گشت را به‌هیچ‌عنوان از دست ندهید. در ادامه این بخش قصد داریم تا شما را به به یکی از خاص‌ترین مکان‌های کشمیر، قلعه تاریخی هاری پاربات ببریم.

تپه هاری پاربات یکی از مهم‌ترین مکان‌های هند در کشمیر به شما آمده و دلیل این اهمیت، تنها وجود قلعه هاری پاربات در بالای این تپه به عنوان یک جاذبه گردشگری نیست. تپه هاری پاربات، از نظر دینی هم برای هندوها، سیک‌ها و حتی مسلمانان کشمیر اهمیت خاصی دارد. بر اساس افسانه‌ها و داستان‌های فولکلور کشمیر، تپه هاری پاربات توسط یک شیطان یا افسونگر گرفته شده بود و این شیطان به مردم بدی می‌کرد. مردم کشمیر برای رهایی از دست این شیطان، به درگاه الهه پارواتی دعا کردند. پس از مدتی این الهه دعاهای مردم را شنیده و در نهایت یک سنگ پرتاب می‌کند و شیطانی که در این تپه حضور داشت را به قتل می‌رساند.

علاوه بر این داستان که به نوعی داستان اصلی مربوط به تپه هاری پاربات محسوب می‌شود، داستان های فولکلور و محلی دیگری هم وجود داشته که همگی این تپه را یکی از مهم‌ترین و مقدس‌ترین مکان‌های کشمیر معرفی می‌کنند. همین موضوع هم باعث شده تا مردم محلی کشمیر و همچنین مردم از سراسر هند، به این تپه علاقه زیادی نشان بدهند.

قلعه هاری پاربات یکی از معروف‌ترین و مهم‌ترین قلعه‌های کشمیر است که نه‌تنها از نظر جاذبه گردشگری، بلکه از نظر تاریخی هم برای هند اهمیت بسیار زیادی دارد. در ادامه نگاهی کوتاه به داستان قلعه هاری پاربات در زمان‌های مختلف هند خواهیم انداخت.

در سال ۱۵۹۰ میلادی و در زمان حکومت گورکانی ها به کشمیر، پادشاه اکبر دستور ساخت یک قلعه بر روی تپه هاری پاربات را می‌دهد. قلعه به این منظور ساخته شد تا تبدیل به مرکز فرمانروایی شاه اکبر شده و پایتخت گورکانی‌ها به سرینگر تغییر کند. این قلعه یکی از اولین قلعه‌هایی بود که با سنگ در کشمیر ساخته شد. شاه اکبر ابتدا دستور داد که دیواره‌های بیرونی کاخ ساخته شده و اندازه کلی آن تعیین شود. سپس هم شروع به ساخت یک باغ زیبا در این قلعه کرد که به باغ نور افزا معروف شد. پس وی جهانگیر پس از چند سال، این باغ را بازسازی کرد. اما قلعه‌ای که در زمان گورکانی‌ها ساخته شده بود، پس از چندین سال و به‌مرورزمان به‌طورکلی از بین رفت.

قلعه هاری پاربات که امروزه در بالای تپه هاری پاربات مشاهده می‌شود، بازمانده قلعه‌ای است که در زمان دورانی‌ها و در سال ۱۸۰۸ ساخته شد. آتا محمدخان، یکی از دست‌نشانده‌های دورانی‌ها بود که برای مدتی طولانی به کشمیر حکومت می‌کرد. وی با ساخت دوباره قلعه هاری پاربات در این منطقه، قصد داشت که استقلال خود را اعلام کرده و به‌عنوان شاه کشمیر در این قلعه فرمانروایی کند. ساخت دوباره قلعه هاری پاربات به دست آتا محمد خان کار چندان دشواری نبود. وی از معماری قبلی قلعه کمک گرفت و دوباره این قلعه را شبیه به حالت اولیه خود ساخت.

قلعه هاری پاربات پس از دوران حکومت آتا محمد خان به کشمیر، به دست سیک‌های کشمیر افتاد و محل فرمانروایی آن‌ها بود. این قلعه برای مدت‌ها به‌عنوان محلی برای مقاومت هندی‌ها و کشمیری‌ها در برابر استعمار انگلیس استفاده می‌شد. تا این که در سال ۱۸۴۶، به کمک یکی از خائنین هندی، غلاب سینگ، انگلیسی‌ها به سیک‌ها پیروز شده و کشمیر را فتح می‌کنند. غلاب سینگ با نیروهایی که به کمک انگلیسی‌ها جمع کرده بود به قلعه هاری پاربات حمله کرده و در این میان با مقاوت شیخ امام‌ الدین، حاکم کشمیر روبه‌رو می‌شود. وی با همراهان خود تا آخرین لحظه مقاومت کرده و در نهایت مجبور می‌شود تا قلعه را تسلیم غلاب سینگ کند.

در سال ۲۰۲۱ و در سالگرد هفتاد و پنجمین سال استقلال هند، پرچم این کشور بر فراز قلعه هاری‌پاربات افراشته شد و این قلعه به‌عنوان نمادی از ایستادگی شناخته شد. امروزه این قلعه در اختیار دولت مستقل هند بوده و بازدیدکنندگان می‌توانند تحت‌نظر سازمان میراث‌فرهنگی این کشور، از هاری پاربات دیدن کنند.

قلعه هاری‌پاربات بخش‌های مختلفی داشته که بازدید کنندگان می‌توانند از آن ها دیدن کنند. اولین بخشی که زمان رسیدن به این قلعه به چشم می‌خورد، دیواره‌های بیرون قلعه هستند که از دیواره‌های داخلی قدمت بیشتری دارند. این دیواره‌ها را اکبرشاه در زمان حکومت گورکانی‌ها ساخته بود و همچنان هم با بازسازی‌های مکرر، این دیواره‌ها پابرجا هستند.

قلعه اصلی توسط آتا محمد خان ساخته شده و مهم‌ترین و بزرگ‌ترین بخش قلعه محسوب می‌شود. برای ورود به قلعه هاری‌پاربات، می‌توانید از دو دروازه اصلی به نام‌های دروازه کاتی و دروازه سنگین عبور کنید. هر کدام از این دروازه‌ها، از بخش‌های مختلف شهر رو به قلعه باز شده و فاصله بسیار زیادی با یکدیگر دارند.

علاوه بر کاخ اصلی، در این قلعه  می‌توانید مکان‌های مقدس بسیاری مانند معابدی برای پرستش خدایان هندو مانند شاریکا، عبادتگاه‌های مخصوص مسلمانان و معابد مخصوص سیک‌ها را مشاهده کنید. علاوه بر داستان‌هایی که حاکی از تقدس این قلعه و مکان ساخت آن هستند، وجود این معابد و پرستشگاه‌ها هم باعث دوچندان شدن اهمیت مذهبی معبد هاری پاربات شده است.

قلعه هاری‌پاربات در بالای تپه ای به همین نام، در شهر سرینگر جامو و کشمیر ساخته شده است. سرینگر پایتخت جامو و کشمیر بوده و به همین دلیل هم سفر به آن از اکثر شهرهای هند کاملاً راحت است. با استفاده از خودروی شخصی، تاکسی، اتوبوس، خطوط راه‌آهن یا مسیر هوایی می‌توانید از شهرهای مختلف هند به سرینگر سفر کنید. سپس می‌توانید با اتوبوس‌های داخل شهر یا تاکسی‌های درون‌شهری، به تپه هاری پاربات رفته و از قلعه دیدن کنید. قلعه دو در اصلی داشته که هر دوی آن‌ها به روی بازدیدکنندگان باز بوده و باتوجه‌به مبداء سفر خود می‌توانید نزدیک‌ترین را انتخاب کنید.

هاری‌پاربات در سرینگر، یکی از خنک‌ترین مناطق هند قرار داشته و زمستان‌های نسبتاً سنگینی دارد. با وجود این که سرینگر در فصل‌های سردتر سال هم زیبایی‌های مخصوص به خود را دارد، اما با این وجود توصیه می‌شود که برای داشتن تجربه بهتری از سفر، در فصل‌های گرم‌تر سال مانند بهار و تابستان به این شهر سفر و از قلعه هاری‌پاربات دیدن کنید. همچنین در نظر داشته باشید که برای رسیدن به این قلعه باید از یک مسیر تپه‌ای عبور کنید و بارش برف ممکن است در این مسیر کمی خطرناک باشد. بهترین تورهای سفر به کشمیر و بازدید از جاذبه‌های دیدنی مانند قلعه هاری‌پاربات در فصل بهار و تابستان برگزار می‌شوند. علاوه بر مطلوب بودن و متعادل بودن هوا در این فصل‌ها، می‌توانید در مراسم‌ها و جشنواره‌هایی که در این شهر برگزار می‌شود هم شرکت کنید.

قلعه هاری پاربات، قلعه‌ای با شکوه و باستانی است که بخشی از آن باقی مانده دوران گورکانی‌ها و بخشی دیگر باقی مانده دورانی‌ها در هند است. این قلعه علاوه بر اهمیت گردشگری و تاریخی خود، از نظر مذهبی هم برای مردم هند مانند سیک‌ها، هندوها و همچنین مسلمان‌ها اهمیت بسیاری دارد. افسانه‌های فولکلور و محلی بسیاری درباره تقدس این قلعه وجود داشته و همچنین در این مکان می‌توانید معابد، پرستشگاه و عبادتگاه‌های بسیاری برای ادیان مختلف مشاهده کنید. اگر دوست دارید تا این تابستان به هند سفر کنید، سرینگر با آب و هوای خنک و بی‌نظیر خود می‌تواند یکی از بهترین انتخاب‌های ممکن برای شما باشد. برای آشنایی بیشتر با سرینگر و جاذبه‌های گردشگری آن، سایر مطالب الی گشت را به‌هیچ‌عنوان از دست ندهید. از همراهی شما تا پایان یک مطلب دیگر سپاس گزاریم.

قلعه هاری پاربات بر روی تپه‌ای به همین نام در سرینگر جامو و کشمیر در هند ساخته شده است.

علاوه بر اهمیت گردشگری، قلعه هاری پاربات از نظر تاریخی و دینی هم برای مردم هند و به ویژه کشمیر اهمیت بسیار زیادی دارد.

بهترین زمان سفر به هاری پاربات، در سرینگر، بهار و تابستان و زمانی است که آب و هوای این منطقه متعادل و خنک است.

دیواره های بیرونی قلعه هاری پاربات مربوط به دوران گورکانی‌ها و قلعه اصلی مربوط به حکومت دورانی‌ها در هند است.

مقالات مرتبط

عمارت تیکسی گامپا یادگار باشکوهی از تاریخ کشمیر

چرا به کوه نانگا پاربات در پاکستان، کوه قاتل می گویند؟!

مطالب مرتبط

هتل یا هتل آپارتمان؟ کدام یک برای اقامت بهتر است؟

همه چیز در مورد تحصیل در رشته گردشگری

برج آزادی، نماد شهر تهران و همه آنچه که باید بدانید