بزرگ ترین گنبدهای جهان را بشناسید!

گنبد یکی از زیباترین سازه هایی است که انسان در طول تاریخ ساخته است. سراسر دنیا مملو از جاذبه های توریستی و گردشگری جذاب، متنوع و مختلف است و همین موضوع باعث شده تا گردشگران و توریست ها بتوانند به سراغ هر یک از این جاذبه ها رفته و از آن ها بازدید کنند. فارغ از این که به چه منطقه و یا شهری می روید، در هر یک از بخش های این جهان می توانید به سراغ این جاذبه های گردشگری رفته و از آن ها دیدن کنید. در این مطلب قصد داریم تا شما را با سه گنبد بزرگ جهان آشنا کرده و در رابطه با این جاذبه های توریستی، توضیحاتی را ارائه دهیم. پس با ما همراه باشید تا نگاهی به بزرگترین گنبدهای جهان بیاندازیم.

گنبد چیست؟

در بخش اول اگر بخواهیم در رابطه با معماری گنبد صحبت کرده و توضیحات کاملی در این زمینه را به شما ارائه دهیم باید گفت که گنبد سازه و معماری است که شبیه نیم کره تو خالی بوده و آن را به عنوان سقف می سازند. نکته مهم این است که در طول تاریخ سازه های گنبدی شکل بسیار زیادی در سراسر جهان به وجود آمده است و همین مسئله باعث اهمیت تاریخی این شیوه از معماری شده است.

با این وجود برخی از سازه های گنبدی جهان جایگاه ویژه ای در بین گردشگران و توریست ها داشته و به دلیل طراحی خاص و جذاب شان، این سازه های گنبدی محبوبیت بسیار زیادی در بین توریست ها و گردشگران دارد.

در ادامه شما را با سه جاذبه توریستی آشنا می کنیم که به عنوان بزرگترین گنبدهای جهان شناخته می شوند. پس از معرفی هر یک از این موارد، در رابطه با آن ها نیز توضیحات کاملی را ارائه می دهیم.

بزرگ ترین گنبدهای جهان | کلیسا سانتا ماریا دل فیوره

اگر خواهیم بزرگترین گنبد حال حاضر جهان را به شما معرفی کنیم باید به سراغ ایتالیا و شهر فلورانس رفت، چرا که بزرگترین گنبد جهان امروزه متعلق به کلیسا سانتا ماریا دل فیوره در این کشور است. اگر بخواهیم در رابطه با تاریخ این بنا صحبت کنیم، باید گفت که در دوران رنسانس اروپا و در دوران باروک ساخت سازه های گنبدی شکل محبوبیت بسیار زیادی در ایتالیا پیدا می کند و به همین دلیل مسیحیان تلاش می کنند تا اماکن مذهبی خود را با معماری گنبدی شکل به وجود بیاورند. در همان دوران است که در ایتالیا کلیسای سانتا ماریا دل فیوره به عنوان کلیسای جامع فلورانس با سقف گنبدی به وجود می آید.

این کلیسای جامع با معماری سبک گوتیک ساخته شد و از سال ۱۲۹۶ تا ۱۴۳۶ ساخت آن به طول انجامید. در نهایت پس از اتمام فرآیند ساخت کلیسای سانتا ماریا دل فیوره، این بنا با گنبد زیبای خود تبدیل به نماد شهر فلورانس و یکی از بزرگترین کلیساهای کشور ایتالیا شد.

مسجد ایاصوفیه

دومین گنبد بزرگ جهان از نظر وسعت متعلق به مسجد ایاصوفیه در شهر استانبول است. این مسجد که ۱۴۰۰ سال پیش به عنوان کلیسای جامع قسطنطنیه مورد استفاده قرار می گرفت، در طول تاریخ دستخوش تغییرات بسیار زیادی شده است و داستان پر فراز و نشیبی دارد. ایاصوفیه در کمال تعجب در کمتر از شش سال ساخته شد و به همین دلیل شاهد ایرادات فنی بسیار زیادی در آن بودیم.

به خاطر عجله بسیار زیاد در ساخت این بنا، به خصوص در سقف آن، سقف این بنا گنبدی یک بار در زمان ساخت و یک بار هم دو دهه پس از پایان ساخت فرو ریخت و همین مسئله باعث شد تا برای سومین بار گنبد این مسجد با معماری و مهندسی فوق العاده ای ساخته شود تا دیگر با مشکل فرو ریختن آن مواجه نشوند.

در زمانی که عثمانی ها شهر استانبول امروزی را فتح کرده و به قلمرو اسلامی خود اضافه کردند، در نهایت این کلیسا با دومین گنبد بزرگ جهان تبدیل به مسجد این شهر شد و امروزه نیز از ایاصوفیه به عنوان یکی از بزرگترین مساجد جهان و از گنبد آن به عنوان دومین گنبد بزرگ جهان یاد می شود.

گنبد سلطانیه

در کمال تعجب اگر بخواهیم سومین گنبد بزرگ جهان را به شما معرفی کنیم، باید وارد ایران شده و سری به زنجان بزنید، چرا که گنبد سلطانیه در این شهر، سومین گنبد بزرگ جهان را در اختیار دارد و همین مسئله باعث شده تا این جاذبه توریستی و گردشگری شهر زنجان محبوبیت بسیار زیادی در بین گردشگران و توریست ها به دست بیاورد.

نکته ای باید بدانید این است که علاوه بر آن که از نظر ارتفاع گنبد سلطانیه به عنوان سومین گنبد بزرگ جهان به حساب می آید، در ایران نیز رکورد بزرگترین گنبد آجری تاریخی را نیز دارد.

نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که گنبد سلطانیه الهام بخش ساخت کلیسای دل فیوره و تاج محل بوده است و در واقع معماران این دو بنای مشهور برای طراحی و ساخت گنبد بنای خود از گنبد سلطانیه الهام گرفته اند.

مهندسی گنبد سلطانیه

اگر بخواهیم نگاهی به مشخصات فنی و مهندسی این گنبد ۷۰۰ ساله بیاندازیم باید گفت که سقف این بنا ۱۶۰۰ تن وزن داشته و در طی همه این سال ها تنها ۸ سانتی متر نشست کرده است. اگر بخواهیم در مورد مهندسی فوق العاده ای بنا صحبت کنیم باید این بنا را با معماری گنبد ایاصوفیه استانبول مقایسه کنید که تا به امروز دو بار فرو رفته است اما این گنبد در ایران تنها ۸ سانتی متر نشست را تجربه کرده است. نکته دیگری که در رابطه با گنبد سلطانیه باید به آن توجه داشته باشید این است که این بنا نخستین گنبد دو پوسته جهان است و معمار مقبره سلطان سنجر در مرو از این سازه برای طراحی گنبد مقبره الهام گرفته است.

با رزرو آنلاین تور زنجان الی گشت با بهترین قیمت به این شهر سفر کنید.

بر اساس نوشته های تاریخی به مدت ۱۰ سال، بیش از ۳۰۰۰ کارگر تلاش کردند تا در نهایت بتواند این بنا را به وجود بیاورند. این بنا از نظر معماری سه طبقه داشته و نمای بیرونی آن از معماری سلجوقی الهام گرفته است. نکته جالبی که باید بدانید این است که این بنا در قسمت همکف و طبقه اول مستطیل شکل بوده اما در طبقه دوم و سوم پلان آن به شکل هشت ضلعی تغییر می کند.

یکی از دلایلی که باعث شده تا طبقات بالایی این بنا هشت ضلعی ساخته شود به خاطر مباحث مذهبی بوده، چرا که در وهله اول هشت عدد مقدسی در بین مسلمانان بوده و همچنین بر اساس احادیث مذهبی بهشت هشت درب دارد و این هشت ضلعی از هشت درب بهشت الهام گرفته شده است.

مطالب مرتبط

مراکز تفریحی در کیش و یک دیکشنری تصویری

خانه موتمن الاطبا؛ شاهکاری از معماری قاجاری در قلب تهران

تنگه چیتاب | سفری به اعماق طبیعت شگفت انگیز کهگیلویه و بویراحمد

۱ نظرات

علی 1402-06-09 - 1:57 ب.ظ
رتبه ی دوم و سوم جا به جا هستند ورتبه ی اول برای گنبد سلطانیه است که در زمان ساخت بزرگترین گنبد جهان بود بعد هم چه تعجبی داره که ایران توی این فهرست باشه در حالی که بزرگترین ابتکار ها در زمینه ی گنبد سازی در ایران بوده مهندسی ساخت همین گنبد سلطانیه بسیار قوی بوده و کنبد پایداره در حالی که همین دوتا گنبد در فهرستتان در معرض ریزش هستند مخصوصا کلیسای فلورانس که مهندسی ضعیفی داره
افزودن نظر