در طول سه دهه گذشته هواپیمایی امارات به یکی از قطب های صنعت هواپیمایی تبدیل شده است. این ایرلاین که در شهر دبی امارات قرار دارد در حال حاضر بزرگ ترین ناوگان ایرباس ای ۳۸۰ و بوئینگ ۷۷۷ دنیا را در اختیار دارد! به نظرتان این تعداد بالای هواپیما در کجا نگهداری و تعمیر می شوند؟ اگر هواپیمایی دچار مشکل فنی یا نقص فنی شده باشد یا نیاز به تغییر دکوراسیون و طراحی داخلی داشته باشد به کجا برده می شود؟ هواپیمایی امارات برای تعمیر و نگهداری از ناوگان عظیم هواپیماهای ایرباس و بوئینگ خود، مجموعه ساختمانی عظیمی در فرودگاه دبی ساخته است که کلیه تعمیرات و امور مربوطه در این مجموعه ساختمان انجام می شود. این مجموعه ارزشی بالغ بر ۳۵۰ دلار دارد و یکی از بزرگ ترین ساختمان های دنیا به شمار می رود. در این مطلب قصد داریم سری به این مجموعه ساختمانی عظیم و وسیع بزنیم و از مراحل تعمیر و تغییرات هواپیماهای امارات بازدید کنیم. با الی گشت همراه باشید.
مطالب مرتبط: معرفی هواپیمایی امارات هواپیمایی امارات ایرباس A380 را نجات داد
هواپیمایی امارات بزرگ ترین شرکت هواپیمایی در خاورمیانه و یکی از بهترین ایرلاین های دنیا محسوب می شود و در کلیه پروازهایش از هواپیماهای ایرباس و بوئینگ استفاده می کند. هواپیمایی امارات سالها با انجام پرواز از دبی به آوکلند، عنوان طولانی ترین پرواز تجاری جهان را از آن خود کرده بود؛ تا اینکه هواپیمایی قطر مسیر پروازی دوحه به اوکلند را راه اندازی کرد. هواپیمایی امارات یکی از معدود ایرلاین هایی است که تماماً از هواپیماهای پهن پیکر استفاده می کند. این ایرلاین با بیش از ۱۰۰ فروند هواپیمای ایرباس ای ۳۸۰، بیشترین تعداد هواپیمای ایرباس را در جهان در اختیار دارد. همچنین این ایرلاین بیشتری تعداد هواپیمای بوئینگ ۷۷۷ را در ناوگان هوایی خود دارد.
همان طور که گفتیم در حال حاضر امارات بزرگ ترین ناوگان ایرباس ای ۳۸۰ را در دنیا دارد. ایرباس ای ۳۸۰ بزرگ ترین هواپیمای مسافربری جهان محسوب می شود و توسط شرکت هواپیماسازی فرانسوی ایرباس تولید می شود. این نوع هواپیما چهارموتوره، دو طبقه و پهن پیکر (wide-body) هستند و خط تولید آن ها از سال ۱۹۹۶ آغاز شده است. ایرباس ای ۳۸۰ به دلیل فضای بسیار بزرگ کابین، گنجایش جابجایی تعداد زیادی مسافر را دارد؛ به همین دلیل در پروازهای طولانی و بین قاره ای استفاده می شود. هواپیمای ایرباس ای ۳۸۰ در صورتی که دارای سه کلاس پروازی (اکونومی، بیزنس، فرست کلاس) باشد بالغ بر ۵۲۵ مسافر را می تواند جابجا کند. اما در هواپیماهایی که تنها کلاس اکونومی دارند تا ۸۵۳ صندلی نیز در این هواپیما جا می شود.
هواپیمایی امارات ۱۰۲ ایرباس A380 دارد و قرار است ۷۷ فروند ایرباس دیگر را نیز به ناوگان خود اضافه کند. علاوه بر ایرباس، هواپیمایی امارات بزرگ ترین دارنده هواپیماهای بوئینگ ۷۷ نیز به شمار می رود و ۱۶۰ فروند بوئینگ ۷۷۷ در ناوگان هوایی خود دارد. این رقم به این معناست که ۱۲% از کل هواپیماهای بوئینگ ۷۷۷ که در طول ۲۵ سال گذشته تولید شده متعلق به شرکت هواپیمایی امارات بوده است.
هواپیمایی امارات تیمی مجرب متشکل از مهندس های زبده در اختیار دارد که وظیفه تعمیر و نگهداری این ناوگان عظیم را بر عهده دارند. تعمیرات جزئی تا تعمیرات و بررسی کلی هواپیما از جمله وظایف این تیم است. گاهی لازم است طراحی داخل کابین تغییر پیدا کند یا قطعاتی جابجا شوند. به همین دلیل امارات مجموعه ساختمانی عظیمی از آشیانه هواپیماها ساخته است که کلیه تعمیرات و امور مربوط به نگهداری هواپیما در این مجموعه انجام می شود. این مجموعه در شمالی ترین نقطه فرودگاه بین المللی دبی قرار دارد و ارزشی بالغ بر ۳۵۰ میلیون دلار دارد. در تصاویر می توانید مراحل مختلف تعمیر و نگهداری هواپیماها را مشاهده کنید.
کلیه تعمیرات شرکت هواپیمایی امارات در مجموعه ای به مساحت ۵۵ هکتار انجام می شود که در محوطه فرودگاه بین المللی دبی قرار گرفته است. ۸ آشیانه هواپیما در این مجموعه وجود دارد که آن را به یکی از بزرگ ترین زیرساخت های دنیا تبدیل کرده است. هواپیما در ابتدا وارد مرکز بازبینی هواپیما می شود. در این قسمت ظواهر بیرونی هواپیما مثل رنگ بدنه، تمیزی و نیاز به شستشو و رنگ آمیزی و اضافه کردن لوگو یا نوشته مورد بررسی قرار می گیرد. در تصویر می توانیم هواپیمای ایرباس ای ۳۸۰ را ببینیم که منتظر رنگ آمیزی است. در قسمت تعمیر و نگهداری نیز هواپیماها از لحاظ فنی و طراحی داخلی بررسی می شوند. در تصویر می بینیم که کلیه صندلی ها و امکانات داخلی کابین هواپیما خارج شده تا مجددا مورد طراحی جدید قرار بگیرد.
گاهی صندلی ها تعمیر می شوند و دوباره استفاده می شوند و گاهی هم صندلی های کاملا نو با طراحی جدید و متفاوت جایگزین می شوند. البته بعضی اوقات نیز صندلی ها سرجایشان باقی می مانند و صرفا روکش صندلی ها یا کفپوش هواپیما تعویض می شود.
این مجموعه بسیار بزرگ است و کارگران و مهندس ها برای جابجایی و رفتن به قسمت های مختلف از سه چرخه استفاده می کنند. هواپیمایی امارات سابق بر این در هواپیماهای ایرباس ای ۳۸۰ خود از موتور الیانس جی پی ۷۲۰۰ (Engine Alliance GP7200) استفاده می کرد، اما چند سال پیش تصمیم گرفت این نوع موتور را با موتورهای رولز-رویس (Rolls-Royce Trent 900) تعویض کند. بنابراین در این مجموعه عظیم مهندس ها کار سخت و طولانی را پیش رو دارند و باید موتور هواپیماها را با موتور جدید رولز رویس جایگزین کنند. در تصویر زیر یک موتور توربوفن متعلق به بوئینگ ۷۷۷ را می بینیم که در وسط آشیانه قرار گرفته است.
فرودگاه بین المللی دبی قطب اصلی فعالیت های امارات به شمار می رود. هواپیمایی امارات بزرگ ترین ناوگان ایرباس ای ۳۸۰ دنیا را در اختیار دارد و میلیون ها دلار صرف تعمیر و نگهداری این گنجینه باارزش می کند. مجموعه ساختمانی عظیم امارات برای تعمیر و نگهداری ناوگان هوایی امارات نیز در فضای این فرودگاه قرار دارد و کلیه تعمیرات و نوسازی های هواپیماهای ایرباس و بوئینگ در این مجموعه ساختمانی انجام می شود. هواپیمایی امارات در ناوگان هوایی خود تنها از هواپیماهای ایرباس و بوئینگ استفاده می کند و در هفته بیش از ۳۶۰۰ پرواز به ۱۴۰ فرودگاه در ۸۱ کشور دنیا انجام می دهد.
منبع: businessinsider.com