هر یک از استانهای پهناور ایران با یک نماد شهرت یافتهاند. اصفهان را معمولاً با پل سی و سه پل و یا پل خواجو میشناسند. شهر زیبای همدان را غار علیصدر معروف کرده است. هر یک از استانها میتوانید یک نماد معروف پیدا کنید که با آن نماد آن شهر را به یاد هر گردشگری بیاورید.استان تهران یکی از استانهای پرجمعیت ایران به شمار میآید. این استان سازههای بسیاری وجود دارد که هر کدام برای خود سابقهای طولانی و تاریخی دارند.یکی از این سازههای معروف که نماد شهر تهران به شمار میآید، برج آزادی است.
در این گفتار سعی داریم شما را هر آنچه که نیاز است از برج آزادی بدانید آشنا کنیم با ما همراه باشید.
برای خرید بلیط هواپیما و رزرو هتل به مقصد تهران به الی گشت مراجعه کنید
داستان ساخت برج آزادی
در سال ۱۳۳۹ حکومت پهلوی که در آن زمان حاکم بر ایران بود، تصمیم میگیرد یک نماد باعظمت برای یادبود شاهنشاه آریامهر در قسمت غربی تهران بسازد.
طی تصمیمات ابتدایی قرار بر این میشود که یک طاقنصرت باعظمت برای یادبود ساخته شود، اما در نهایت باتوجهبه اعتبارات تصمیم نهایی عوض میشود چرا که طاقنصرت را یک نماد باعظمت نمیدانند.
در سال ۱۳۴۵حکومت تصمیم میگیرد طی یک فراخوان از معماران وقت بخواهد که آثار خود را برای ساخت نمایی باعظمت به دربار بفرستند تا در بین آنها بهترین اثر را انتخاب کنند. در میان طرحهای فرستاده شده، طرح یک دانشجوی ۲۴ساله به نام حسین امانت انتخاب میشود.
حسین امانت دانشجوی هنرهای زیبا در دانشگاه تهران بود او در خانوادهای بهایی متولد شد و ادامه تحصیلات خود را در دانشگاههای کانادا سپری کرده است. بعد از پذیرفتهشدن طرح حسین امانت، ساخت و معماری این بنای تاریخی به او سپرده میشود.
این بنای تاریخی در سال ۱۳۴۸ به مدیریت محمد پورفتحی که او مهندس عمران، فارغالتحصیل دانشکده فنی دانشگاه تهران و از مهندسین به نام پروژههای عمرانی بود آغاز شد ساخت برج آزادی ۲۸ ماه طول میکشد تا اینکه نهایتاً در سال ۱۳۵۰ ساخت آن به پایان میرسد. برجی که امروزه با نام برج آزادی میشناسیم در ابتدا با نام «برج شهیاد» افتتاح میشود. جالب است بدانید که در روز افتتاحیه برج آزادی برای اولینبار از منشور کوروش رونمایی میشود در این روز بهصورت نمادین پیوند میان حکومتهای مختلف ۲۵۰۰ سال شاهنشاهی را به نمایش گذشته شده است.
میدان آزادی کجاست؟
میدان آزادی در نزدیکی فرودگاه مهرآباد و ترمینال مسافربری غرب تهران واقع شده است. اگر میخواهید به میدان آزادی بروید باید دقت کنید که در تهران خیابان های منتهی مانند خیابان آزادی، خیابان محمدعلی جناح، بزرگراه لشکری و خیابان آیتالله سعیدی وجود دارد که میتوانید در این مسیرها خودتان را به میدان آزادی تهران برسانید.
چگونه به برج آزادی برویم؟
اگر می خواهید شاهد زیبایی اعجابانگیز برج آزادی باشید میتوانید با مترو خود را به آنجا برسانید برای این کار کافی است که خود را به خط ۴ مترو کلاهدوز – بیمه برسانید این خط شما را تا رسیدن به مقصد همراهی میکند.
اگر تمایلی به مترو ندارید، جای نگرانی نیست چرا که پایانه مسافربری غرب تهران در نزدیکی میدان آزادی کار شما را راحت کرده است. شما میتوانید از خطوط ۴۱۵ پایانه مترو صادقیه – شهرک دریا، خط ۲۵۳ پایانه آزادی – شهرک دانشگاه، خط ۳۷۰ میدان ونک به فرودگاه مهر آباد تهران و سایر خطوط منتهی به پایانه آزادی مسیر خود را انتخاب کنید و خود را به برج آزادی برسانید.با توجه به ترافیک پیشنهاد ما به شما این است که از وسیله شخصی استفاده نکنید.
نمایشی از هنر معماری ایرانی
اگر میخواهید از این اثر فاخر دیدن کنید، باید بادقت و موشکافانه تمام جزئیات این اثر تاریخی را برانداز کنید، تا به عظمت هنر ایرانیها پی ببرید.
از برج آزادی یا برج شهیاد در زمانهای دور بهعنوان دروازه ورود به ایران در یاد میکردند.
در برج آزادی شما میتوانید مجموعه زیبایی از هنرهای هخامنشی، ساسانی و ایرانی را نظارهگر باشید
چهارطاق برج آزادی نمادی از هنر ساسانیان را به نمایش میگذارد.این طاقها پایههای برج آزادی را تشکیل داده است.
اگر به زیر طاقها دقت کنید نمادی پرمانند را خواهید دید، این تزیینات زیبا اثری بهجامانده از هنر مادها به شمار میآید.
کاشیکاریهای زیبا و دینی فیروز فام که در ساخت برج آزادی بهکاررفته شده معرف دو مفهوم کثرت و وحدت است. این طرح زیبا پر از مفهوم از نمایههای معماری اسلامی است که در نگارههای تزیینی استفاده شده در برج دیده میشود. در طبقهٔ آخر برج آزادی گنبدی فیروزهای خود را همچون الماسی درخشان پنهان کرده است. این بنا خودش بهتنهایی یادگاری از نبوغ ایرانیان در قرن چهارم هجری است.
طبقههایی از جنس هنر و زیبایی
در برج آزادی ۴ طبقه وجود دارد که در هرکدام از آنها میتوانید نمادهایی را از هنر ایرانیان نظارهگر باشید.
طبقه اول برج آزادی
شاید گمان کنید طبقه اول برج آزادی قسمتی است که باید با آسانسور خودتان را به آن برسانیم. اما باید گفت برخلاف تصورتان طبقه اول برج آزادی که اصلیترین طبقه این برج به شمار میآید در قسمت زیر زمین است.
طبقه دوم
این طبقه مکانی جذاب برای تماشا ندارد، طبقه دوم صرفاً مکانی برای تعویض آسانسور است
طبقه سوم برج آزادی
طبقه سوم این برج زیبا تقریباً میتوان گفت فاصلهای حدود ۳۳ متر با زمین دارد. اگر کمی سرتان را بالا بگیرید، یک گنبد بتنی زیبا توجه شما را به خود جلب میکند. سقفی که با شمسههای زیبا خودنمایی میکند. نور خورشید به زیبایی از میانه شمسههای زیبا به درون برج میتابد و رنگین کمانی از رنگهای زیبا را برای بازدیدکنندگان به نمایش میگذارد. افرادی که کمی با اصول کلی معماری آشنا باشند میتوانند از دیدن مجموعهای زیبا از معماری مدرن و سنتی لذت ببرید.
مطالب مرتبط
عمارت تیمورتاش، موزه تاریخ نظامی ایران
مکان های دیدنی تهران با مترو و فرار از ترافیک
معرفی پایانه های مسافربری تهران و امکانات آن ها به همراه آدرس
بام برج آزادی
طبقه آخر برج آزادی مرتفعترین قسمت داخلی برج است. در این بخش میتوانید خود را همچون پرندهای فرض کنید که بر شرق تا غرب و شمال تا جنوب تهران تسلط دارد. از میان پنجرههای لانهزنبوری برج آزادی میتوانید تهران را نظارهگر باشید و لذت ببرید.
قسمت بالایی این طبقه بام برج شهیاد نام دارد، این بخش برای بازدید آزاد نیست، اما اگر فرصتی برای بازدید از بام شهیاد را پیدا کردید آسمانی با کاشیکاریهای آبی و زیبا شما را شگفتزده خواهد کرد.
آثاری پنهان در زیرزمین برج آزادی
شاید برایتان جالب باشد که بدانید، اصلیترین بخش برج آزادی در دل زیرزمین این برج زیبا خود را پنهان کرده است.
در این بخش قصد داریم شما را با زیباییهای مستور در دل زیر زمین آشنا کنیم.
سالن سینما
در زیر زمین برج آزادی، سینمایی با ۵۱ صندلی وجود دارد. این بخش به دلیل فضای کوچکی که دارد نمیتواند میزبان افراد زیادی باشد. سالن سینما برج آزادی معمولاً برای نقد و اکران فیلمهای سینمایی و هنری مورداستفاده قرار میگیرد. این سالن در سال ۱۳۸۸ تأسیس شده است.
تالاری از جنس آینه
یکی از زیباترین قسمتهای برج آزادی تالار آینه است. این تالار دارای ۱۲ بخش است که در همه این ۱۲ بخش آینهکاری هنرمندانه به چشم میخورد. در تالار هزار رنگ آینه، تصاویری هنرمندانه از محیطزیست، صنعت نفت، حیاتوحش، طرحهای حجمی و نمادین از ورزش، شهرسازی و… به چشم میخورد. در این مکان، فضایی برای برگزاری نمایشگاههای مختلفی همچون صنایعدستی و نمایش آثار نقاشی هنرمندان اختصاصدادهشده است.
تالار ایرانشناسی
در بخش دیگر زیر زمین برج آزادی مکانی با مساحت ۱۱۰۰ مترمربع وجود دارد. در این بخش میتوانید با بخشهای مختلف کشور عزیزمان آشنا شوید. تالار ایرانشناسی برای گردشگران خارجی بسیار حائز اهمیت است، چرا که در آنجا میتوانند با شهرهای مختلف ایران به طور دقیق آشنا شوند.
در این بخش با شهرهای مختلف ایران با شاخصههای خاصشان به نمایش گذاشته شده است. آکواریوم و آبنمایی زیبا، جذابیت تالار ایرانشناسی را برای بازدیدکنندگان دوچندان کرده است.
ویترینهایی شیشهای در دل زیرزمین
در بخش دیگر طبقه اول برج آزادی میتوانید با نگارخانه اقوام آشنا شوید. این بخش نیمدایرهای شکل ۸ ویترین شیشهای وجود دارد که در آنجا نمادهای استانهای مختلف به نمایش گذاشته شده است. نگارخانه اقوام، عروسکهایی با لباسهای مختلف و محلی که هرکدام نشاندهنده سنتهای قدیمی شهرهای ایران هستند، قرار دارند که برای بازدیدکنندگان بسیار جذاب است و توجه آنها را به خود جلب میکنند. سازنده این عروسکها «بهروز غریب پور» است.
موزه اصلی برج آزادی یا تالار کهن
بخش اصلی برج آزادی تالار کهن است که در این قسمت موزه اصلی برج آزادی وجود دارد. در این موزه ۲۵ ویترین شیشهای را قرار دادهاند که در هر یک از آنها میتوان آثاری از دوره هخامنشی، ساسانی، اشکانی و آثار تاریخی – اسلامی را به نظاره نشست و با هنرهای آن زمانها آشنا شد و الگو گرفت. این بخش بازدیدکنندگانی را که علاقهمند به تاریخ و فرهنگ هستند را به خود جذب میکند.
برخی از این ویترینها به نمایش زیورآلات بانوان دوره قاجار اختصاصیافته است. این زیورآلات قبلاً در کاخ سعدآباد نگهداری میشده. این تالار بهعنوان اصلیترین مکان برای ارتباط با سایر طبقات برج آزادی شناخته شده است. برای رفتن به سایر طبقات آسانسور و پلکان نیز در این قسمت جای گرفته است. بخش شمالی تالار کهن به تالار آینه و بخش جنوبی آن به تأسیسات مرکزی برج آزادی راه دارد. اگر به محصولات فرهنگی علاقهمند هستید بهتر است بدانید که فروشگاه محصولات فرهنگی مربوط به میدان آزادی و صنایعدستی در قسمت غربی تالار قرار دارد.
سالن مولتی ویژن
یکی دیگر از قسمتهای مهم برج آزادی تالار مولتی ویژن است. این بخش برای هنردوستان اهمیت زیادی دارد. در تالار مولتی ویژن مراسمی همچون کنسرت، اکران فیلم سینمایی، تئاتر و..اکران میشود. بر روی سقف این بخش آثاری ازقبل و بعد اسلام دیده میشود.
این تالار دارای ظرفیت ۳۰۰ نفر است
کتابخانه
در کتابخانه برج آزادی ۱۱ هزار جلد کتاب وجود دارد، تعداد زیادی از این کتب مرجع هستند. بخشی از آنها مربوط به هنر معماری و ادبیات است. در این کتابخانه میتواند کتب زیادی را با زبان انگلیسی، فرانسوی، عربی، و..را ببینید.
نگارخانه برج آزادی
نگارخانه برج آزادی، سالنی بزرگ با فضایی پرنور که در کنار کتابخانه ساخته شده است. این بخش سالن اصلی برج آزادی برای اکران نمایشگاه هنرهای تجسمی و کارگاههای هنری بهحساب میآید. در این نگارخانه فضایی آرام و دنج وجود دارد که میتوانید ساعتی را در آنجا میهمان آرامش و دور از شلوغی و دغدغه باشید.
از دیگر بخشهای برج آزادی میتوان به سالن تشریفات که مکانی برای میهمانیها و نشستهای خبری است و همچنین سالن فناوری که مکانی مربوط به پیشرفتهای عرصه فناوری است اشاره کرد.
در راهروی فناوری رباتهایی به شکل انسان وجود دارد که میتوانند به سؤالات شما پیرامون برج آزادی پاسخ دهند، علاوهبرآن رباتی پیانیست نیز وجود دارد که با برنامههای کامپیوتری قابلیت نواختن پیانو را دارد نیز دیده میشود.
این برج نمادی از هنرهای ایرانیان است اگر میخواهید به برج آزادی بروید باید از قبل بلیت تهیه کنید، ساعت بازدید از این مکان از ۹ صبح تا ۵ عصر است.
امیدواریم مطالب بیان شده برایتان مفید واقع شود