از زمان شروع به کار صنعت هواپیمایی تا به حال، سقوط های متعددی اتفاق افتاده که شاید همین هم باعث بهبود امنیت پرواز تا حدی شده که سال ۲۰۱۷، هیچ گونه سقوطی از سوی یک هواپیمای مسافربری جت نبوده است. اما بدترین سقوط های هواپیما که تا سال ها ذهن مردم را درگیر کرد، هرچقدر هم این صنعت بیش از پیش امن شود، شاید از یاد ما نرود. الی گشت در ادامه این متن می خواهد حقیقت پشت ۶ مورد از بدترین بدترین سقوط های هواپیما را فاش کند؛ با ما همراه باشید.
تعداد کشته شدگان: ۳۴۶
تاریخ: ۳ مارچ ۱۹۷۴
مطالب مرتبط: چند سقوط هواپیما که این صنعت را برای همیشه دگرگون کرد ببینید چه چیزهای مرگباری باعث سقوط هواپیما می شود! اولین سقوط مرگبار هواپیما کی بود؟
نویسنده و خلبان، پاتریک اسمیت، از حادثه ای که در فرودگاه شمالی تنریف (قبلا به نام Los Rodeos بود) اتفاق افتاد، اینطور نوشت: «بزرگ بودن حادثه خودش گویای همه چیز است، اما چیزی که فراموش نشدنی است، مجموعه ای عجیب از نزاع ها و وقایع پیش از آن است». این حادثه ۴۰ سال پیش اتفاق افتاد که در آن که دو بوئینگ ۷۴۷، یکی متعلق به KLM، یکی دیگر متعلق به پن امریکن، در یک باند مه آلود با هم برخورد کردند.
هیچکدام از این دو هواپیما قرار نبود که در این فرودگاه باشند، هر دو از لاس پالماس در جزیره ای نزدیک گران کاناریا به اینجا منتقل شده بودند، چرا که یکی از جدایی طلبان جزیره قناری در گل فروشی فرودگاه یک بمب کار گذاشته بود. برخورد هنگامی اتفاق افتاد که هواپیمای KLM بدون اجازه ترخیص اقدام به تیک آف کرد و در همان حال هواپیمای پن امریکن که درست در همان فرودگاه در حال شتاب گرفتن بود، راهی که باید در آن می پیچید را رد کرد.
همانطور که هواپیمای ۷۴۷ شرکت KLM در مه دیده شد، شروع به یک تیک آف نادرست کرد که با ارتباطات ضعیف با برج مراقبت بود، صدای خلبان اینگونه ضبط شده است:
– اون اونجاست… نگاش کن. خدایا… اون لعنتی داره میاد!
KLM تلاش کرد تا از جلوی پن امریکن کنار بکشد اما نتوانست و در نهایت برخورد شدیدی بین آن دو اتفاق افتاد. هیچکدام از سرنشینان KLM زنده نماندند اما از ۳۹۶ مسافر پن امریکن، ۶۱ نفر نجات پیدا کردند.
تعداد کشته شدگان: ۳۴۶
تاریخ: ۳ مارچ ۱۹۷۴
نقص طراحی در داگلاس DC-10 منجر به سقوط هواپیمایی با ۳۳۵ مسافر و ۱۱ خدمه در جنگل Ermenonville در شمال پاریس شد. حدودا ۱۰ دقیقه بعد از اینکه هواپیما از فرودگاه اورلی تیک آف کرد، درب محفظه عقب سمت چپ به علت مشکل بسته شدن چفت ها باز شد؛ این اتفاق منجر به انفجاری در داخل کابین، کم شدن فشار هوا و قطع کابل های اتصال عرشه پرواز با بخش های فنی هواپیما و دو موتور شد.
دماغه هواپیما شیب تندی رو به پایین گرفت و سرعت آن به همین خاطر زیاد شد، خلبان نتوانست کنترل هواپیما را بر عهده بگیرد و در نهایت این پرواز با درخت های جنگل با سرعت ۴۹۰ مایل در ساعت برخورد کرد. بعد از این برخورد که یکی از بدترین سقوط های هواپیما نام گرفت، مکانیزم قفل درهای بخش بار، مجددا طراحی و مهندسی شدند. این سقوط یکی از مرگبارترین سقوط ها بدون حتی یک نفر نجات یافته، بدترین سقوط در خاک فرانسه و دومین سقوط وحشتناک در اروپا لقب گرفت.
تعداد کشته شدگان: ۳۴۹
تاریخ: ۱۲ نوامبر ۱۹۹۶
بدترین سانحه هوایی که در آسمان رخ داد، به خاطر برخورد پرواز ۷۶۳ سعودی و پرواز ۱۹۰۷ هواپیمایی قزاقستان در آسمان شهر چرخی دادری در شمال هند بود. بوئینگ ۷۴۷ هواپیمایی سعودی قصد پرواز به ظهران از دهلی را داشت، در حالی که هواپیمای ایلیوشین ایل-۷۶ قزاقستان که از چیمکند آمده بود، قصد فرود در فرودگاه دهلی را داشت که این اتفاق رخ داد. این دو هواپیما در مسیر و در آسمان با هم برخورد کردند و ۳۱۲ نفر از هواپیمای اولی و ۳۷ نفر از دومی، کشته شدند.
این سقوط زمانی اتفاق افتاد که هواپیمای ایلیوشین برای کم کردن ارتفاع به ۱۵ هزار پایی اجازه گرفت، اما ارتفاعش کمتر شد و به ۱۴۵۰۰ پایی رسید و این در حالی بود که بوئینگ ۷۴۷ در جهت مخالف ارتفاع گرفت. در آن زمان، مسئولین برج مراقبت توانستند به آن دو اخطار بدهند، اما کار از کار گذشته بود و نوش دارو پس از مرگ سهراب فایده ای نداشت.
دم هواپیمای قزاقزستان بال هواپیمای سعودی را تخریب کرد و طی آن هر دو هوپیما به سرعت ارتفاع از دست دادند و این سقوط مرگبار اتفاق افتاد. پس از بررسی های بیشتر، فاکتورهای مختلفی پیدا شدند که دلیل این برخورد بودند که از جمله آن ها می توان به ناتوانی خلبان هواپیمایی قزاقستان در دنبال کردن قوانین برج مراقبت را نام برد.
تعداد کشته شدگان: ۵۲۰
تاریخ: ۱۲ آگوست ۱۹۸۵
یکی دیگر از بدترین سقوط های هواپیما مربوط به هواپیمایی ژاپن بود که توسط یک بوئینگ ۷۴۷ پرواز و در کوه تاکاماگاهارا در مرکز ژاپن اتفاق افتاد. وقتی هواپیما به صورت مارپیچ از کنترل خارج شد، بال آن با یال کوه برخورد کرد، سپس چرخید و با پشت فرود آمد که در نتیجه آن یک انفجار در پشت هواپیما اتفاق افتاد. همه این ها به خاطر یک تعمیر نادرست بود که ۷ سال پیش انجام شده بود.
خلبان بعد از بروز این مشکل فنی توانست ۳۲ دقیقه هواپیما را در هوا نگه دارد، زمانی که حتی در شبیه سازی های پرواز نتوانستند آن را انجام دهند، اما فاجعه اتفاق افتاد و این هواپیما به کوه برخورد کرد. امروز روی این کوه، آثاری از این برخورد دیده می شود و همچنین موزه ای نیز به این سقوط اختصاص داده شده که در آن نامه ها و آخرین یادداشت های مسافران به عزیزانشان نمایش داده می شود.
البته در این حادثه، ۴ مسافر که هر ۴ تای آن ها خانم بودند نجات یافتند که در ردیف های وسط نشسته بودند. برخی از کارشناسان می گویند که اگر تیم های نجات زودتر به محل حادثه رسیده بودند، افراد بیشتری می توانستند نجات پیدا کنند. یک ماه پس از این حادثه، یک مقام رسمی نگهداری خطوط هوایی ژاپن خودکشی کرد.
منبع: telegraph.co.uk